İyi tasarlanmış bir dünya yok derken, üsttekiyle biraz tezat oluşturdu sanki. Bu tabi ne beklendiğine göre de değişir ben Lotr'dan başka fantastik eser okumadım, çok güzel ve ayrıntılı evrenler vardır tabi ama benim mükemmel anlayışım şimdilik lotr evreni Cheesy. Onla kıyas edince nasıl?
İyi tasarlanmış bir dünya derken tam da senin dediğin Orta Dünya evrenini ele alarak söyledim zaten. Söylediğim şey kötü bir evreni var olarak algılanmasın, Jordan evren yaratmaya uğraşmamış bundan bahsediyorum. Bir Orta Dünya beklemeyin derim yani.
Bununla birlikte benim fantastik evrenlere bakış açımla da alakası olabilir. Ben evrenin kendisine fazla takılan biri değilim, eskiden öyleydim ama her türlü kafada soru işaretleri kalıyor o şekilde. Haritasında gördüğüm bir yerden bahsedilmiyorsa, orası hakkında soru işaretlerim kalır ve tamamen bir doyuma ulaşamam.
Böyle bir şeyi pek fazla yaşatmadı WoT dünyası. En başında dediğim gibi, olması gereken kadar yaratılmış bir evren. Evrenin büyüklüğü ve güzelliği değil yazarın dili, hikayenin destansılığı, pamuk ipliğine bağlılık, dev bir sahne oyununun perde arkasındaki dev bir hazırlık ekibine şaşırtıcı anlarda şahit olmak gibi bir etkisi var.
Basit bir hikayenin alabileceği en komplike hallerden biridir WoT ve onu çekici kılan da budur bence.
Ergen olayına gelirsek, bu ergen şeyine pek takılmamak lazım. Yani "genç-yetişkin" türü bir kitap değil, hatta o tarz kitap sevenlerin pek hazzetmeyeceği derecede sıkıcı o tarz öğeler konusunda. Ana karakterlerden beş altı tanesi 18-20 yaş arasında değişiyor sadece. Bunun haricinde yaş skalası oldukça, akla hayale sığmayacak kadar geniştir.