Kayıt Ol

Kurmaca Dünyasını Okur için Sahicileştiren Ayrıntılar

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kurmaca Dünyasını Okur için Sahicileştiren Ayrıntılar
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2017, 19:56:14 »
Hayatının Hikayeleri ve Diğer Öyküler - Babil Kulesi Öyküsü: Babil Kulesini yapan insanların inanç ve mantık çerçevesinde akıl yürütmelerinden doğan kule ve kuledeki yaşamları.

Bu konuda iki detay var:

1. insanların inançlarından doğan fikirleri gerçekleştirmek için zamanlarının bilim ve tekniği kullanması. Yaradan gökyüzündeyse ona ulaşmak için biz ölümlüler de ölümlü yeteneklerimizi kullanarak mantıklı davranmalıyız hesabındalar. Kulenin yapımındaki yaygın efsaneler bile, daha çok, sıkkın ruhları eğlendirmek için ortaya atılan hikayeler. İnançları için sorunlar karşısında akılcıl çözümler bulup tasarımlar yapmaları ve kuledeki yaşamları, böyle bir yapı olsa, oradaki hayatta muhtemelen böyle olurdu dedirtiyor.

2. İnançlarından dönmeden, sadece yaptıklarının günah mı değil mi şüphesini taşımaları. Yaşadıkları çağı ve hayat görüşü açısından bunun üzerine geliştirdikleri teoriler kendi mantık yapısında gayet ikna edici geliyor. Bu insanların kuleyi yaparken ki motivasyonlarını anlayabiliyorsunuz. Dile getirdikleri çekinceleri, mantık ve hayat görüşlerini güzel özetliyor. Öyküdeki gibi bir Babil Kulesi olsa, onu yapan insanlarda bu biçimde düşünüp hareket ederlerdi muhtemelen.

Öyküdeki mekanın sahiciliğiyle karakter sahiciliği organik bir bağa sahip.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kurmaca Dünyasını Okur için Sahicileştiren Ayrıntılar
« Yanıtla #16 : 28 Ocak 2017, 22:24:03 »
Duruma Göre Bazen Kızılderiliyim: Ana karakter Junior'ın Kızılderili kampındaki hayatıyla yeni okulunundaki hayatı arasında sıkışması.

Kitap, yazarın çocukluk dneyimlerinden yola çıkarak kaleme alınmış. Spekülatif kurgu örneği de değil. Sahicilik konusunda sıkıntı çekmeyeceği başından garantilenmiş gibi. Ama bununla yetinip, anlatımda tembelliğe gidilmemiş.

Junior'ın daha iyi bir gelecek için yaptıkları, onu "öteki" olmaktan kurtaramaz. Genç Junior'ın yaşadıkları, yoksulluk sorunu, etnik kimlikler, yoksulluk ve çaresizlikle ilişkilendirilmiş kimlikler, öteki olmak vb. konularada değinilmesi romanın inandırcılığını arttırıyor.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kurmaca Dünyasını Okur için Sahicileştiren Ayrıntılar
« Yanıtla #17 : 23 Şubat 2017, 21:49:53 »
Yerdeniz Büyücüsü: Dönüşüm büyüsünün etkisinde uzun süre kalınca, büyücünün bilincinin dönüştüğü şeyle yer değiştirmesi.

Kitaptaki büyü sisteminde "Denge" önemli. Bir yerde yağmur yağdırırsan, bir başka yerde kuraklık baş gösterir gibi pek çok örnekle büyünün hokus pokus olmadığının altı çiziliyor. Bu denge konusunda en hoşuma giden ve değinmek istediğim ayrıntı dönüşüm büyüsünün yan etkisi oldu. Değineceğim etkiye "yan" demek biraz yanlış olacaktır. Çünkü bu etkinin temel mantığı sebep-sonuca dayalı. Dünyayı algılamanın bilinci şekillendirmesi mantığına dayalı bir tehlike. Uzun süre başka bir varlığın biçiminde kalınınca, bilincin de o varlığınkine dönüşme olasılığının artması yorumunu ikna edici buldum.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kurmaca Dünyasını Okur için Sahicileştiren Ayrıntılar
« Yanıtla #18 : 03 Temmuz 2017, 15:04:39 »
Mona Lisa Aşırı Doz: Mona’nın kısmen pasif doğasına uygun biçimde, içine düştüğü kötü durumları değerlendirip olumlu taraflarını görme eğilimiyle harekete geçmesi.

Mona ortalama zekâya sahip ve kısıtlı bilgi birikimine göre davranan biri. Kötü şartlara rağmen, geçmişteki güzel günleri ve arkadaşının verdiği altın öğütleri hatırlayarak kendini yatıştırıyor. Bir tür kötünün içindeki iyi taraflara odaklanan fiziksel varlığını ve özbenliğini koruma mekanizması var. İçinde yaşadığı kirli ve tekinsiz dünyayı düşününce, Mona’nın kendini mutlu ve güvende hissetme mekanizması ve buna göre hareket etmesi normal geldi.

Biz Hep Şatoda Yaşadık: İlk bölümlerde Merricat’ın kasabalılara karşı duyduğu nefret.

Kasaba halkının üstü kapalı tacizlerine içten içe kızan Merricat’in fantezileri zalimceydi. Yine de bu tür tacizler karşısında öfkesini anormal bulamadım.

Tanrı Olmak Zor İş: Arkanar Krallığında Don Rumata adıyla gözlemcilik yapan Anton’un kendisini de şaşırtan kibir ve kızgınlık anları.

Anton, üstün bir medeniyetin temsilcisi olarak ilkel ve mantığı zorlayan politikalar hüküm sürdüğü dünyada yaşamaya mahkûm. Gözlemci olarak, kökten değişimlere sebep olacak müdahalelerde bulunması yasak. Bu sebeple medeni kabul ettiği zihnine, medeniyet dışı fikir ve duygular ziyaret ediyor. Çevreye uyum sağlayayım derken, bir anlığına bile olsa, düşündüğü için utandığı ilkel duygu ve fikirlere kapılıyor. Çevresindeki ilkel dünyayı aşağı ve hatalı bulurken, kendisinin de geçmişte kalan hatalı davranış ve fikirleri su yüzüne çıkıyor. Bir bakıma, Anton, üstün ve örnek insan olduğunu düşündüğü için insana has kibir ve duygu belirtileri gösteriyor. Kendimi üstün görüyorsam, utanacağım veya prensipte uygun bulmadığım davranışlarda bulunmam şaşırtıcı olmasa gerek.

Dönüş: Tyler’ın Perihelyon kuruluşundaki genel havadan etkilenmesi.

Tyler, Dünya’yı etkisi altına alan Dönü olayından itibaren ya karamsar ya da bu olayı önemsemeyen bakış alçılarıyla karşılaşmış. Tyler’da Dönü olayını önemseyen ama ne yapacağını bilememiş biri olarak kendi bildiği gibi yaşıyor. Perihelyon’a gelinceyse oradaki çalışanların Dönü’yü önemseyerek geliştirilmiş bir projede mutlulukla çalışmaları Tyler’ın bu toplulukla kaynaşmasını sağlıyor. Tyler gibi ben de katıldığım görüşlere sahip bir toplulukla karşılaşsam hemen onlarla kaynaşma yoluna girerdim.