Kayıt Ol

Battlestar Galactica

Çevrimdışı okanakinci

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #30 : 29 Kasım 2014, 00:15:22 »
2003'te başlayan versiyonu gelmiş, geçmiş ve gelecek en iyi TV dizisidir. Sadece bilimkurgu-fantastik türünde değil, her türde gelmiş geçmiş en iyi dizidir. "Şu dizi daha iyidir, bence bu dizi o kadar iyi değildir" diyen bazı tanıdıklarımın kalbini kırmışlığım var. O derece fanatiğiyim.

Battlestar Galactica 1978'de, Star Wars: A New Hope'un vizyona girişinden bir yıl sonra başlamıştı. O döneme kadar yapılmış en yüksek maliyetli TV dizisiydi ve reytingleri X-Files yayımlanana kadar en yüksek diziydi. Uzay operasının TV'de vücut bulmuş haliydi, bu nedenle o dönem için bir devrimdi.

BSG, Star Wars'un yarattığı uzay filmleri çağının gücünü arkasına almakla kalmıyor, aynı zamanda Erich Von Daniken'in Tanrıların Arabaları kitabında dile getirdiği görüşlerin popülaritesini de arkasına alıyordu. Fakat gördüğü ilgiye rağmen başı bir türlü dertten kurtulmadı. İlk önce George Lucas'la mahkemelik oldular. Lucas, bu dizinin Star Wars'dan çalındığını söylüyordu. Dizi mahkemede aklandı ama yüksek maliyeti nedeniyle devam edemedi. Birinci sezonun sonunda tam da Dünya gezegeninin izini bulduklarında sonlanmıştı. Hayranların tepkisi büyük oldu. Hatta dizinin genç bir hayranı intihar ederek tepkisini gösterdi.

2 yıl sonra Galactica 1980 adında bir diziyle devam etti ama o kadar kötü bir diziydi ki kısa sürede son buldu. BSG hayranları bugün bile bu diziyi yok sayarlar.

78'deki dizide Apollo'yu canlandıran Richard Hatch bu işin peşini bırakmadı, fan çalışmalarında bulundu. En sonunda da rüyasını gerçekleştirdi. 2003'te Mini Series adlı pilot bölümle BSG efsanesi yeniden başladı. Dizi bayağı değişmişti. Pek çok bakımdan konu modernize edilmiş ve ayrıntılarına inilmişti. Bence bu yeni seri, konu ve tema bakımından daha başarılıdır. Bir başka önemli nokta da ilk dizi fazlasıyla erkek egemendir, kadınlar süs olsun diye dizide vardır. Bu yeni dizide ise güçlü kadınlar vardır. Yeni kadın karakterler eklendi, bunun yanı sıra Starbuck, Cain ve Boomer cinsiyet değiştirdi. Bilimkurgunun en güçlü kadın karakterleri listesi yapsam bu diziden 5 ya da 6 karakteri listeye dahil ederim.

Mini Seri beklenen ilgiyi gördü ve asıl dizi yayına girdi. Dört sezon çekildi. Ayrıca The Plan ve Razor adlı iki TV filmi yapıldı. Muhteşem bir finalle son buldu. Daha sonra, 50 yıl öncesinde Cylon ırkının doğumunu anlatan Caprica adlı bir dizi başladı. Dizi bence güzeldi ama temposu çok yavaştı ve bazı pazarlama hataları yapılmıştı. Temposunu arttırdığı günlerde son buldu. Fakat bir final yapıldı.

Ondan 10 yıl sonraki Birinci Cylon Savaşını anlatan Blood & Chrome adlı TV filmi yayımlandı ama ben hayal kırıklığına uğradım.

Ben, bazı efsanelerin sürekli sömürülmesi ve kirletilmesinden rahatsızlık duyan biriyim. Bu nedenle BSG efsanesinin daha fazla devam etmemesini, hatırladığım gibi güzel kalmasını istiyorum.

BSG güzel bir yapımdır çünkü aksiyon değildir, uzay savaşları değildir. Uzayda geçen bir dramdır. İnsanlığın var olma mücadelesidir. 4 sezon boyunca Dünyayı arayan filo, insanlığın bir prototipidir. İnsanlığa dair her şey bu filoda yaşanmıştır. İnsanlığın bütün sosyal sorunları bu dizide tartışılmıştır. Pek çok felsefi sorun yine bu dizide tartışılmıştır.

Diziyi güzel yapan bir başka şey de müzikleridir. Sanırım buna itiraz edecek kimse yok. Yıllar önce izlemiş olmama rağmen hala bazen BSG müziklerini dinlerim.

Dizinin konusundan bahsetmedim. Gerek de yok spoilera. Eğer daha önce yarıda bıraktıysanız bir şans daha verin BSG'ye. İzleme sırası ise şu şekilde olacak:

1) BSG - Mini Seri
2) BSG - 1. Sezon
3) BSG - 2. Sezon
4) BSG - Battlestar Resistance (zorunlu değil)
5) BSG - 3. Sezon
6) BSG - Razor
7) BSG - 4. Sezon
8 ) BSG - The Plan
9) Caprica - Tüm bölümler
10) BSG - Blood & Chrome

Bütün bunlar bittikten sonra eğer çok sevdiyseniz, boşluğu dizinin 1978 versiyonuyla doldurabilirsiniz.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #31 : 29 Kasım 2014, 00:20:41 »
İzlemedim fakat büyük ihtimalle gelmiş, geçmiş ve "gelecek" en iyi dizi değildir. Gelecek kısmını çıkartsak da doğru olacağından şüpheliyim gerçi bu cümlenin ama...
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı okanakinci

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #32 : 29 Kasım 2014, 00:25:41 »
İzlemedim fakat büyük ihtimalle gelmiş, geçmiş ve "gelecek" en iyi dizi değildir. Gelecek kısmını çıkartsak da doğru olacağından şüpheliyim gerçi bu cümlenin ama...

Gelecek sözcüğünü bilinçli olarak oraya ekledim. Çünkü daha iyisinin yapılabileceğine inanmıyorum.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #33 : 29 Kasım 2014, 00:27:06 »
Ben de "en iyi dizi" diye bir şeyin var olduğuna inanmıyorum. Neye göre en iyi? "Her şeye göre" geçerli bir cevap değil. Herkese göre de olmadığı açık olduğuna göre, neye göre en iyi? "En sevdiğim dizi" geçerli bir değerlendirmedir, "en iyi dizilerden biri" de geçerli bir değerlendirme olabilir, ama "en iyi" öyle değildir. Hayır öyle olsa bile, bir kere bunu söylemek için bütün dizileri izlemiş olmak gerekir.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #34 : 29 Kasım 2014, 02:09:22 »
Değerlendirmeden kasıt nedir bilmiyorum ama , "Battlestar Galactica en iyi dizidir ." cümlesi bir önermedir . Bu önermenin sonucu 1 ya da 0 olabilir . Ama  öznel bir ifade olduğu için %99 ihtimal ile yanlış bir önermedir .

Ama "Battlestar Galactica gelmiş , geçmiş en iyi dizidir." gibi açıkça hayranlık belirttiği belli olan bir cümleyi alıp , üstüne diziyi izlemeyip , indieraider ' ı en iyi dizidir dediği için "Hayır öyle olsa bile, bir kere bunu söylemek için bütün dizileri izlemiş olmak gerekir." şeklinde eleştirip üstelik bunu diziyi izlemediğini ifade ettikten sonra  "Gelecek kısmını çıkartsak da doğru olacağından şüpheliyim gerçi bu cümlenin ama..." gibi bir cümleyle belirtip ironik olmak niye ? İnsanın aklına indieraider'ı tüm dizileri izlemeden battlestar galactica'ya en iyi dizi diyemeceğini söyledikten sonra , battlestar galactica'yı izlemeden daha önce yayınlanmış dizilerden en iyisi olamayabileceğini söylemek ne kadar tutarlı olur  sorusunu getiriyor.

Yanlış anlaşılmasın kimsenin avukatlığını yapmıyorum ama sadece yorum olsun diye yapılmış yorumları görünce cevap verme gereği hissediyorum ki bu yorum zaten az sayıda olan sevdiğim dizilerden ( bir elin parmağını geçmez , kolay beğenen bir insan değilim :D ) birine gelince.

Gelelim Battlestar Galactica'ya... BilimKurgu sevipte adını duymamış olan kalmamıştır diye tahmin ediyorum . O yüzden bugüne kadar izlemediyseniz , izleyiniz . Bölümlere ulaşmak biraz sıkıntı yaratabilir yinede uğraşın bulun buna değer . Ana seriyi (4 sezonu) bitirip bırakmayın hikaye eksik kalmasın yukarıdaki listede verilen herşeyi izleyin. Şok bir sona hazır olun.


Sağlıcakla kalın

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #35 : 29 Kasım 2014, 02:36:33 »
İzlemediğim ama yıllardır izlemek için niyetlendiğim bir dizi. Bu bir, Star Trek iki. Elbet ikisinin de tüm sezonlarını, filmlerini falan izleyeceğim ama artık ne zaman olur bilemem.

İzleme sırası için teşekkürler ama farklı sıralamalara da denk geldiğimi hatırlıyorum sanki...

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #36 : 29 Kasım 2014, 02:44:32 »
Epey tutarlı olur. Birincisi, yayınlanmış dizi sayısını (hatta yalnızca belirli bir seviyenin üstünde olan dizi sayısını. "hangi seviye?" konusuna girmeyeceğim :P), ve "en iyi" denebilecek bir dizi varsa bunun hepsinin arasından sadece bir tanesi olacağını düşünürsek, bir dizinin en iyi dizi olmama ihtimali olma ihtimalinden kıyaslanamayacak derecede daha yüksektir. Tüm dizileri izlemeden de yapılabilecek en tutarlı yorum, bu gibi bir mantıksal çıkarıma dayalı bir yorum olabilir. Dolayısıyla bütün dizileri izlemeden "bu en iyisi" demekle, bir tanesini izlemeden ona "muhtemelen en iyisi değil" demek aynı şey değil. İkincisi, muhtemelen dediğim için zaten kesinlik de belirtmiyor. Kesin olduğunu düşünüyorum, o ayrı.

Bir de söylediğim gibi, "en iyi dizi" diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. "En iyi dizi" diye bir önermenin öznel olmama ihtimali olduğunu da düşünmüyorum. Öte yandan benim önermem öznel değil. En iyi dizi diye bir şeyin tanımlanamayacağını söylüyorum, zira bir dizinin "iyi" olması için belirli kriterler olmakla beraber, bunları sağlayan iki -ya da daha fazla- dizinin hangisinin diğerine üstün olduğu tamamen kişisel zevke kalmış bir durumdur. Aynı yorum en sevdiğim diziye de(bkz: Sherlock) yapılsa aynı tepkiyi verirdim. Benim diziyi sevip sevmememin, ya da izleyip izlememiş olmamın, hatta iyi bir dizi olup olmamasının bile söylediklerimle bağlantısı epey zayıf. İzlememiş olmama rağmen epey iyi bir dizi olduğunu tahmin edebiliyorum.

İroniye gelince, ironiyi severim. O cümlede pek ironi yok aslında, ama severim. İyi bir araç olduğunu düşünüyorum.

Son olarak ben indieraider'ın son yaptığı yorumdan da yola çıkarak ortaya bir hayranlık değil, bir iddia koyduğunu anlıyorum. "2003'te başlayan versiyonu gelmiş, geçmiş ve gelecek en iyi TV dizisidir." cümlesi kesinlik belirten bir önermedir. Eğer amacı bu değilse de yanlış ifade etmiş demektir, ki benim yazılan şeyden yola çıkarak yorum yapmamdan daha doğal bir şey olamaz. Onun ötesinde ne kastettiğini bilmem mümkün değil.

"Sadece yorum olsun diye yapılmış yorum" demek de "boş konuşuyorsun" demektir, ki boş konuşmuyorum. Fikrimi ifade ediyorum. Epey de haklı olduğumu düşünüyorum. Bir tartışma olacaksa da karşımızdakine konuşmuş olmak için konuştuğunu söyleyerek değil, argüman üreterek olması gerekir herhalde. Arkasını doldurmadığınız sürece bu dediğiniz hakarete varan bir söylemdir, ki böyle bir amacınız olmadığını varsayıyorum. Dolayısıyla yazdıklarınıza dikkat etmenizi rica ediyorum.

Not: Umuyorum kimse yanlış anlayıp müdahale etmez, ortada bir kavga durumu yok zira benim baktığım yerden. Böyle tartışmaya girmeyeli de epey olmuş, özlemişim. (:

İkinci not: "Hatta dizinin genç bir hayranı intihar ederek tepkisini gösterdi."

Oha.  :ne
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #37 : 29 Kasım 2014, 12:55:37 »
Bilmiyorum ,şu yorumunuzu "İzlemedim fakat büyük ihtimalle gelmiş, geçmiş ve "gelecek" en iyi dizi değildir. Gelecek kısmını çıkartsak da doğru olacağından şüpheliyim gerçi bu cümlenin ama..." görünce  kendimi herhangi bir sözlük sayfasındaymış gibi hissettim  . Ki bu yorumda sözlükte nerdeyse çoğu başlığın altında karşınıza çıkar . Bir üstte başka bir yazar başlıktaki diziyi,kitabı,filmi,albümü vs göklere çıkarıp cümlesinin sonunada "alanında en iyisidir." dedikten sonra bitirmiştir.Sizde en iyisi olamayacağını  , çünkü kendi zevkinize göre daha iyi başka yapımlar zaten izlediğinizi düşünmektesinizdir. Tabii bu fikri mesela örnek veriyorum "Battlestar Galactica şu şu nedenlerden ötürü en iyi dizi değildir olamayacaktır , mesela kurgusu çok zayıftır ,oyunculuk kötüdür .." demekle ifade etmek var ; birde "Diziyi izlemedim ama mantık açısından en iyi dizi olamayacağı için battlestar galactica da en iyi dizi değildir zaten , olamayacaktır ." demek var . Şimdi beni eleştiriyorsunuz arkasını doldurmamakla ama " En iyi dizi zaten olamayacaktır , o yüzden değildir" cümlesinin olmayan arkasına (sonuçta burda sanatsal zevkle ilgili bir konuda tartışıyoruz , tabiki en iyi gibi bir durum söz konusu değildir , herbir insan için en iyi farklı olacağından , burada aynı fikirdeyiz ) sığınarak , dizinin iyi yanlarını övüp neden izlenmesi gerektiğini , neden en iyi dizi olabileceğini ya da kötü yanlarından bahsedip neden izlenmemesi gerektiğinden bahsetmeyip , dizinin sayfası altında böyle bir yorum yapmak , yorum yapmak için yapmak oluyor biraz . Yoksa boş konuşuyorsunuz demiyorum , zaten demem. Ama aslında sizin beni eleştirdiğiniz noktayı  ben tam olarak eleştiriyordum. Çünkü yorumunuzun diziye olumlu ya da olumsuz katkısı yok. O yüzden yorum yapmak için yorum yapmış oluyorsunuz , tabii bu benim gözümde , ama kendi fikrinizi belirtiyorsunuz yanlış anlaşılmasın bunun için kimseye boş konuşuyorsun demem :)

Son olarak bu yukarıda okuduğunuz ve benzeri tartışmalara doyamadıysanız da Battlestar Galactica' yı izlemenizi önereririm . Çünkü kendisi bir sürü ciuv , ciuv  efektleriyle dolu boşbir dizi değildir . Arka plandaki felsefesi için bile izlemeye değer :) :) :)


Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #38 : 29 Kasım 2014, 13:13:15 »
İyi de, niçin diziye olumlu veya olumsuz bir katkısı olması gereksin ki zaten? Böyle bir amacım yok ki? Diziyle ilgili bile değil yazdığım şey, o yüzden "BSG en iyi dizi değildir, şu yüzden" dememe gerek yok, hatta tamamen alakasız olurdu öyle bir şey söylesem. Zira savunduğum şey özel olarak Battlestar Galactica'nın en iyi dizi olmadığı değil. Ha o zaman niye buraya yazıyorsun diyeceksiniz belki, e nereye yazacaktım? Bu başlık altında yazılan bir şeye cevap veriyorum sonuçta.

Ayrıca "çok beğendim" ya da "çok kötüydü" yazmanın da diziye olumlu ya da olumsuz bir katkısı yok. Hatta yazacağımız hiçbir şeyin bir katkısı yok. Hepimiz basitçe fikrimizi yazıyoruz.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #39 : 29 Kasım 2014, 13:43:58 »
Ama diziye yaptığınız " en iyi olmayacaktır " yorumu , kusura bakmayın ama ister mantıki bir açıklama olsun ister olmasın sonuçta olumsuz bir anlam içerir .Ve siz bunu arkası boş bir şekilde diziyi izlemeden yapıyorsunuz . Eğer başlığın adı  " En iyi mümkün müdür ? "  yorumunuzun arkası gayet dolu olabilirdi , ama sonuçta burası battlestar galactica konusu ve burada böyle bir yorum yaparak diziyi kötü yönden eleştiriyorsunuz . Tamam en iyi dizi olamaz belki ama neden olamaz ? Madem bu yorumunuzu bu dizi başlığının altına yapıyorsunuz bu neden sorusuna  cevap vermeniz gerekir . Bu soruya cevap vermediğiniz için yorum yapmak için yorum yapmış oluyorsunuz ki bu sorumun cevabı " En iyi diye birşey olamaz , mükemmel diye birşey yoktur " değildir . Çünkü bu konu felsefi bir tartışma konusu değil . Dizi "hakkında" fikirlerimizi belirttiğimiz bir konu . Ben bu fikrimi söyleyecek bir konu bulamadım  o yüzden buraya yazdım diyorsanız , ya yorum yapmayın (ki bence bu yorum kalitenizi arttırır ) ya da başka bir konu açın ,  Alanında en iyisi olabilmek mümkün müdür yoksa her zaman daha iyisi var mıdır ? diye , orada tartışalım . Yoksa yorumunuz benim açımdan bir sıkıntı taşıdığı yok hatta tartışmakta güzel ama yeri burası değil rahatsız olduğum nokta o :)

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #40 : 29 Kasım 2014, 17:27:23 »
Hayır, kesinlikle olumsuz bir anlam içermiyor. Söylediklerimi tam anlamıyla anlamamakta neden ısrarlısınız bilmiyorum. Bir insana yapacağım "sen dünyanın en güzel insanı değilsin" yorumu olumsuz bir anlam mı içerir? En iyi mümkün değilse, bütün dizilere en iyi değil demiş olurum, yani sizin söylediğinize göre o şekilde de bütün dizilere karşı olumsuz bir şey söylemiş oluyorum. Ben bunu bu dizi üzerinden yapıyor ama hepsi için geçerli olduğunu söylüyorum. Arada hiçbir fark yok. Yerinin neden burası olduğunu da söyledim, buraya yazılan bir şeye cevap olarak yeni başlık açmak epey saçma olurdu.

Neden olamayacağını da defalarca açıkladım, yaptığım şey geçerli bir açıklama. Bu dizi özelinde bir açıklama yapmam gerekmiyor, çünkü tekrar söylüyorum, bu dizi özelinde bir yorum değil bu. "En iyi dizi" diye bir şey olamazsa, ki olamayacağını kabul ettiniz sanıyorum yukarıda, bu zaten nihai açıklama demektir bir dizinin neden en iyi olamayacağıyla ilgili. Size "en güzel değilsin" dersem sonrasında sizin neden en güzel olamayacağınızı açıklamam gerekmez. Zira en güzel insan kavramının öznelliği kimseye bu sıfatın kesin olarak verilemeyeceğini garanti eder, herkes için tek tek açıklama yapılmasına gerek yok.

Dediğim gibi, yeni bir başlık açıp "x başlığında y'nin yazdığına cevap olarak bu başlığı açtım" demek bana saçma geliyor. Ama eğer yöneticiler de yersiz bir tartışma olduğunu düşünüyorlarsa yeni bir yere taşıyabilirler elbette istedikleri takdirde. Öte yandan ben öyle olduğunu düşünmüyorum, bir dizinin başlığının altında dizilerle ilgili genel bir şey tartışmakta pek bir sorun göremedim, özellikle de bu diziye yapılan bir yorumdan başladığını düşünürsek. Fakat dediğim gibi, taşınabilir, problem değil. Konu "e ne alakası var burasıyla"dan uzaklaşsın yeter.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #41 : 29 Kasım 2014, 18:04:26 »
Bence sen benim dediğimi anlamamakta ısrar ediyorsun , pekii herşey bir yana dizilerle ilgili genel birşeyi (battlestar galacatica ile uzaktan yakından bir alakası olmayan dizilerde dahil ) birşeyi gelip burada ifade ettiniz , onu bir kenara bırakalım şimdi , neden şu cümleyi kurdunuz "Gelecek kısmını çıkartsak da doğru olacağından şüpheliyim gerçi bu cümlenin ama" ... Belki evet en iyi dizidir diyemeyiz daha çıkacak dizileri görmediğimiz için , Battlestar Galactica'yı izlemeden bu fikre nasıl ulaştınız ? İzlemediyseniz bu içi boş yorumu neden yaptınız ki hadi dediğiniz gibi "gelecek en iyi dizi değildir." cümlesini doğru kabul ettik , pekii geçmişteki en iyi dizi neden olamıyor , hangi nedenle , bir insan sevdiği dizi hakkında en iyi dizi budur diyemez mi ? , dememeli mi ? ,  başka bir  dizinin altında en iyi dizi bu dizidir diye bir yorum görseniz orayada hayır değildir olamaz şeklinde yorum yapacakmısınız gibi sorularla canınızı sıkmak istemiyorum , özel bir konu hakkında , genel bir yorum yapılmasını kınıyorum , izlemediğimiz , okumadığımız , dinlemediğimiz şeyler hakkında yorum yapmayı ( bu genel bir yargıda olabilir  , kendi kişisel düşüncenizde ) , hele o yorumu o eserin konusu altına yapmayı uygun bulmuyorum.

Teşekkürler , iyi akşamlar :)

Son olarak Mass Effect serisindeki Gethler Battlestar Galacticadaki Cylonlardan (ç)alıntıdır.Bu kadar da benzerlik olmaz.Mass Effectteki Gethler ve hikayelerini beğendiyseniz alın size Battlestar'ı izlemek için bir sebep daha :)

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #42 : 29 Kasım 2014, 19:15:55 »
Arkadaşlar altı üstü bir dizi yahu bu, abartmayın isterseniz :) . En iyi midir değil midir bilemem ama güzel bir diziydi Battlestar Galactica.

Televizyonda yayınlanırken parça parça izlemiştim, fırsatını bulursam baştan sona tekrar izlemeyi düşünüyorum.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #43 : 04 Mayıs 2015, 14:47:29 »
Şu konuyu baştan sona okuyup üzüldüm.

Konu ilk açıldığında sitenin taze dönemlerine denk gelmiş. Bir cümlelik yorumlarla kalmış. Epey boş geçilmiş. Sonrasında da konuyla alakasız bir tartışma dönmüş. Gerçi o tartışmayı zamanında görüp yine üzülmüştüm :D. Neden? Çünkü dizi için bu kadar uzun mesajlar atılmıyor :/.

Vallahi bu dizi için sıfırdan bir konu açmak istedim. İzlememiş biri baştan başlasa anca ikinci sayfada tek tük fikir edinebilir. Eh, internette ikinci sayfaya geçen insan sayısı da oldukça az :/.

Battlestar Galactica bugüne kadar hem beyaz perdede hem de televizyonda izlediğim en iyi bilimkurgu mahsulü. Bölük pörçük izlediğim dönemde bile kanımı donduruyordu. Yıllar sonra, yeter deyip düzenli izlemeye başladım. Diziyi bitirmek üzereyim ama bitecek diye de çok üzülüyorum.

Beni bu kadar vuran başka bir dizi de izlememiş olabilirim bu arada. Olay bilimkurguyla da bitmiyor hani. Her şeyi geçtim, filmlerde göremediğimiz kalitedeki oyunculuğu bu dizide bulmak bile bir başka izleme sebebi. En nefret ettiğimden (Ağzına vurucam senin Gaius [*]Gayıs[/*]) en sevdiğime kadar, tüm karakterleri canlandıran oyunculara hayranım. İnsan pek de ilerlemeden Galactica'da bir personel oluyor. Tüm karakterlerle birlikte bir şeyler yaşamaya başlıyor ve bu ürkünç bir güzelliğe sahip.

Alıntı
BSG güzel bir yapımdır çünkü aksiyon değildir, uzay savaşları değildir. Uzayda geçen bir dramdır. İnsanlığın var olma mücadelesidir. 4 sezon boyunca Dünyayı arayan filo, insanlığın bir prototipidir. İnsanlığa dair her şey bu filoda yaşanmıştır. İnsanlığın bütün sosyal sorunları bu dizide tartışılmıştır. Pek çok felsefi sorun yine bu dizide tartışılmıştır.

demiş okanakinci.

Çok güzel özetlemiş. Ben de bunun üstüne şunu demek istiyorum: İnsan her yerde insandır. En kötü durumda bile içimizdeki pislikler ve yücelikler olduğu yerde kalıyor. BSG boyunca bazen "Cylonlar gebertsin topunuz" dediğim de oldu, kendimi kasıp artık bir umut ışığı görmek için debelendiğim de.

Aslında ne kadar klasik bir konusu var, değil mi? İşte insanlığa isyan etmiş robotlar vs vs vs. Olay öyle değil ama. Orada ciğerinizi söküp üstünde tepinmek için bekleyen bir kurgu, harika bir oyuncu kadrosu var. Karakter bolluğuna ve çeşitliliğine değinmiyorum bile. Bir de sürpriz üstüne sürprizler var ki sizi adeta duvardan duvara vuruyor.

Her ne kadar türü uzay operası olarak geçse de, sosyolojik bilimkurgu seviyorum diyorsanız boşuna zaman kaybetmeyin. Dalın bu diziye. Ama sadece kaliteli bir dizi izlemek için bile izlenebilir.

Daha diyeceğim çok şey var aslında, fakat önce şu son sezonu da aradan çıkartayım istiyorum.

Not: Starbuck ve Boomer'ın 2003 yapımında kadın olarak seçilmesi ne güzel olmuş. Zaten BSG'nin en güzel yanlarından biri de cinsiyet - ırk gibi şeyleri geride bırakmış olması. Dizide güzel bir kadın - erkek dengesi var. Aynı şekilde etnik kökenler de öyle. Ne tatlı (?) dizisin sen yav.

Not 2: Karakter gelişimi güçlü kurgulara da ayrı hayranım hani.

Çevrimdışı Auguste Dupin

  • **
  • 84
  • Rom: 8
  • geceleri esen terör
    • Profili Görüntüle
Ynt: Battlestar Galactica
« Yanıtla #44 : 04 Mayıs 2015, 15:45:40 »
Hala izlediğim en iyi finale sahip dizi. Bu konuda uzuun bir yorumum var sırada bekleyen. Daha sonra editlerim bu mesajı. Sanırım biteli epey uzun zaman olduğu için tartışılmıyor ama benim HP ile beraber tekrar tekrar üzerine konuşmaktan en zevk aldığım konulardan birisi kendisi. Ara ara müziklerini dinlemeye sardırıp günlerce başka hiçbir şey dinleyemediğim oluyor bunca zaman sonra bile.

O zamana kadar, yeni başlayacak olanlara diziyi mutlaka bir izleme rehberine göre izlemelerini tavsiye ediyorum. s01e01'den önce herbir bölümü 2 normal bölüm uzunluğunda olan, 2 bölümlük Miniseries var. Buna gösterilen ilgiye göre dizinin devamının çekilip çekilmemesine karar verilecekti ve çekildi. Sezon aralarında 2-3 dakikalık minik "webisodes" var. Bunları da izlemek elzem. 3. Sezondan sonra Battlestar Galactica - Razor izlenmeli. (Kronolojik olarak 2. sezonun ortalarında geçiyor.) Dizi bittikten sonra ise Battlestar Galactica - The Plan.


“House”
Sometimes I think it’s like I live in a big giant head on a hilltop
made of papier mache, a big giant head of my own head.
I polish the eyes which would be windows, or
mow the lawn, I mean this is my house we’re talking about here
even if it is a big giant papier mache head that looks just like mine.
And people who go past
in cars or buses or see the house the head on the hill from trains
they think the house is me.
I’ll be sleeping there, or polishing the eyes, or weeding the lawn,
but no-one will see me, no-one would look.
And no-one would ever come. And if I waved no-one even knows it was me waving.
They’d all be looking in the wrong place, at the head on the hill.
I can see your house from here.
-Neil Gaiman