Dragonlance, Forgotten Realms, Shannara, Gedik Savaşları, Ravenloft, Belgariad(göreceli), Elenium vs... Bugüne dek batı yazarlarından çıkmış olağanüstü diyeceğimiz serilerden bir kaç tanesi. Her birimizin ayrı bir favorisi ayrı bir tutkunu olduğu seri var. Hepsinde karakterler benzer, ırklar hemen hemen aynı olmasına rağmen okumaktan büyük keyif alıyoruz. Yine de içimizde, güzel olmasına güzel de şu elf yerine ya da şu troll yerine başka bir ırk yaratsaydın keşke, diye düşünmeden edemiyoruz.
İşte Perg Efsaneleri bu monotonluğu kırdı. Olağanüstü hazırlanmış bir kurgunun yanı sıra sırf kendisine ait bir dünya, kendisine ait bir ırk ki özenle yaratılmış daha önce betimlemelerini hiç bir yerde görmediğimiz türler var bu seride. Bunu yapan kişi ise bir Türk! Ben de bunun gururunu yaşıyorum. Okuduğum zaman içimde kat be kat artan heyecan, kafamda oluşan bir kaç olumsuz önyargıyı, o kadar hızlı bir şekilde yok etti ki nerdeyse eleştirdiğim için kendimi pişman hissetmeme neden olacaktı.
Sadece ırkların değişik olması değil; içinde bulunduğumuz diyar, asıl karakterler, olay örgüsü, bir yerde hiç önemsemediğimiz bir cümlenin bir anda karşımıza çıkması ve bizi şaşırtması, kelimelerin doğru şekilde kullanışı... Daha nedene bilir ki, övmek bile az kalıyor bu durumda.
Kitapları okurken şunu söyleyebilir mi batı yazarlarının kalemlerinden çıkan fantezi edebiyatı romanlardan hiçbir kalite farkı olmadığını bizzat anladım. Ki sizleri temin ederim, birçoğundan daha iyi. Duyguyu öyle mükemmel şekilde enjekte ediyor ki bize bölüm bitimlerinde okuduğunuz sayfaları hazmetmek için duraklayasınız geliyor.
Eğer fantastik edebiyatseverim, okuyan biriyim, kendime bu yakıştırmayı yapmak istiyorum gibi bir düşünceniz varsa hiç düşünmeden Per Efsaneleri ilk kitap “Korkak ve Canavar” kitabına başlangıç yapıp, ülkemizde de ne kadar kaliteli yazarlar olduğunun farkına varmanın yanı sıra keyifli bir kurgunun derinliklerine de adım atmış olun.
Barış Bey’in bu eseri ile birçok kişiye ülkemiz adına güzel bir cevap vermiş olması zaten okumak için bir neden değil midir? Kendisine ve bu seriyi bizimle buluşturmada aracı olan Metis Edebiyat’a sonsuz teşekkürler.