
Can Dündar'ın 85 yılı ele aldığı yapıt;
MustafaAtatürk'ün askeri, siyasi ve insani yönlerini resmi dilin dışına çıkarak anlatma iddiasındaki "Mustafa" filmi bugün Türkiye'de vizyona girecek. 70. ölüm yıldönümünde Atatürk'ü seyirciye yeniden tanıştıracak filmi Can Dündar yazıp yönetti ve müziklerini Goran Bregovic besteledi.
Filmin İstanbul galası, önceki gün Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı.
Can Dündar'ın senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı, Sabancı'nın katkıları ve NTV-KO'MEDYA ortaklığıyla hazırlanan bu belgeselin galasına filmin özgün müziklerini yapan Goran Bregovic de katıldı ve kısa bir dinleti sundu.
Açılışa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan ve eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da katıldı.
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Güler Sabancı, Ufuk Uras, Güneri Civaoğlu, Mehmet Ali Birand, İlber Ortaylı, Leyla Umar, Nail Güreli ve Derya Sazak da galaya katılan isimler arasındaydı. Sanat dünyasından ise Yetkin Dikinciler, Gani Müjde, Gencay Gürün, Gülben Ergen, Aysun Kayacı, Levent Üzümcü, Zeki Alasya, Orhan Gencebay, Leman Sam, Sinan Çetin, Mustafa Altıoklar, Nebil Özgentürk, Mustafa Alabora ve Fadik Sevin Atasoy galada hazır bulundu.
Özel belgeler yer aldı
Film için özel izinle açılan Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı birçok arşivden derlenen Atatürk'ün daha önce görülmemiş fotoğrafları, hatıralarını yazdığı not defterleri, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarından günlüğüne ve elyazmalarına kadar pek çok belge filmde yer alıyor. Bütün bu belgelerle Atatürk'ün kendisini anlattığı bir filme ulaşılıyor.
Çekim ekibi, ciddi bir hazırlık aşamasından sonra Atatürk'ün ayak bastığı Selanik'ten Manastır'a, Şam'dan Berlin'e, Sofya'dan Karlsbad'a kadar her coğrafyaya giderek, doğduğu odadan, öldüğü odaya dek her mekâna girerek onun hayatını yerinde görüntüledi.
Atatürk'ün kendi sesinden çok önemli konuşmalarının yer aldığı "Mustafa"da, kişilik özelliklerini çok net ortaya koyan özel mektuplar oldukça dikkat çekiyor.
Yeni kuşağın okulda öğrendiği klasik bilgilerden ve eski, siyah beyaz görüntülerden sıkılmış olacakları varsayımıyla filmde samimi bir dil ve modern animasyon teknikleri kullanılıyor.