Ben bu ayrımı şu şekilde yapmaktayım...
RPG; bilgisaarda oynanan türdür. 'Game' geçer sonunda ya, ben sevmiyorum onu masaüstü oyun tipinde. Oyun gibi olmuyor, oyuncuyu içine çekiyor çünkü.
FRP; Masaüstü kuralları, zarlar, sayfalarca kural kitapları... Tamamen oyuncunun hayaline dayalı oyunlar. Bunları 4 arkadaş gelip, dersleri asıp bir kafede oynamak makbuldür lise zamanında.
RP; Heri Potır RPG gibi sitelerde oynanan, kurallara dayalı olmayan ve oldukça eee 'serbest' temalı frplere de frp demek yerine rp diyorum.
Bu bir çeşit sınıflandırma, benim kendi yaptığım bir sınıflandırmadır bu. Çoğu kişi ona buna rp, rpg der. Ancak sıklıkla kullanıldıkları alanlara bakarsak bu şekilde ayırmak mümkün olacaktır.
Zaten uluslararası conventionlara veya herhangi Conventionda daima FRP denir, RPG veya RP denmez. Bilgisayar Oyunlarına RPG denir çoğu dergide, sitede. Diğerlerini, yani kuralsız forum oyunlarını ise farklı bir isme sokmak gerektiğinden RP dedim. Çünkü orada oynan FRP ile klasik FRP arasında dağlar kadar fark vardır.
Yıllar sonra gelen edit: He sadece rp de deniyor yurt dışında. Öyle çok kasmayabiliyorlar.