Europe Universalis: Rome'u ben çok severim. Sonrasında zaten Paradox oyunlarına olan ilgim arttı.

Hatta konuyla ilgili bir inceleme yazmıştım. Aşağıya ekledim. Umarım sakıncası yoktur.

Europa Universalis her zaman olduğu gibi yine tarihi devirleri ve bu devirlerde yapılan büyük ve acımasız savaşları bilgisayarlarımıza taşıdı. Paradox, Europa Universalis' in önceki oyunlarındaki tarihleri kafasından silmiş olmalı ki, Europa Universalis: Rome ile bayağı bir geriye gitti.
EU: ROME ile Antik Dönemlere yolculuğumuz başlıyor....Paradox Interactive, Europa Universalis, Europa Universalis II, Europa Universalis III ve ekleri(Napoleon's Ambition · In Nomine · Heir to the Throne) ile gönlümüzde taht kurmuş bir firmadır. En azından ben o serileri oynamadım ama resimlerden ve videolardan görülecek olursa gayet başarılı yapımlara benziyor ki işin şu yanıda var ne iyi olur bu oyunlar ne de kötü. Çünkü; Paradox' un stili hep aynıdır. Bu söylediğimi Paradox Oyunları' nın takipçileri anlamıştır.
Paradox Ekibi, Europa Universalis, Europa Universalis II, Europa Universalis III (Napoleon's Ambition · In Nomine · Heir to the Throne) serisi ile Orta Çağ' dan başladı, Fransız Devrimi' ne kadar bize strateji şöleni yaşattı. Öyle ki, Ekipte bunlardan sıkılmış yeni bir oyunla ortamın atmosferini oldukça yüksek biçimde değiştiren bir oyunla 18.04.2008' de karşımıza çıktı. Bu oyun, Europa Universalis: Rome. Bundan önce ki, Orta Çağ ve Fransız Devri' ni konu edinen Paradox oyunları, EU: ROME ile bayağı arka plâna düştü. Çünkü; isminde de belli olduğu üzere çok değişik bir oyun olacaktı. Paradox' un Orta Çağ oyunları ile bu oyun karşılaştırıldığında, oynanış bakımından pek fark yok. Ne de olsa Paradox oyunları hep klasik olmuştur. Ama EU: ROME' un barındırdığı içerik zenginliği bakımından bakacak olursak, çok fark var arada. Orta Çağ' ın ile sonraki dönemlerin atmosferinden sıkılına oyuncular, EU: ROME ile kendilerine yeni maceralar yaşatabilecekler.
EU: ROME, antik dönemlerin hissini yaşatabilecek büyük oyunların arasında yer alabilir. Paradox Oyunları' ndaki stratejik ilerleme durumu diğer oyunlara göre çok gelişmiş durumda. Antik Çağ' a belkide adımımızı bu oyun ile atarak ne denli bir dönlerden geçmiş insanoğlu öğrenebileceğiz.
EU: ROME, Eski Paradox Oyunlarındaki oynanışından hiç eksiklik yitirmemiş...EU: ROME' da da, her zaman olduğu gibi diğer oyunlarından eksik etmediği oynanışı unutmamış Paradox. Belki de, Paradox' unda sırrı burada yatıyor. Oynanışta ki zevkli ve ilginç adımlar oyuncu çekmeye yetiyor. Hiçbir oyunda kolayca göremeyeceğimiz bu oynanış stili Paradox' un geninde olmalı ki, her oyununu buna göre düzenlemiş. Her türlü işi genel campaing haritası üzerinde yapabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse; savaşlar, türlü türlü entrikalar gibi imparatorluğumuz için önemli işlerimizi harita üzerinde yapabiliriz. Yani, bunu şu şekilde düşünmekte doğru olabilir; Total War oyunlarındaki, çift dünya tazrının savaş haritasını çıkarırsak, Paradox' un stilini anlamış olabileceğiz.
EU: ROME bize Antik Dönemler ile ilgili ne kazandıracak?Sanırım bu Paradox' a sorulabilecek en saçma soru olabilir. Paradox yaparda, ne anlatmak istediğini bilmez mi? EU: ROME ile Paradox bizlere, Antik Dönemlerin en kanlı ve en büyük savaşlarını birkaç stratejik biçimde yansıtıyor. Bunun ötesinde düşünecek olursak, kendi istediğimiz gibi ilerlemekte hakkımız olacak. Bazı oyunlarda olur ya; " illâ görev dahilinde oyunumuzu sürdüreceğiz. " İşte Paradox' un bir özelliğide bu. Oyunlarında istemciliği ortaya koyuyor. Mesela, Roma İmparatorluğu ile oynuyorsak, ilk önce Kuzey' e değilde, Doğu' ya ilerleyebiliriz. Ya da hiçbirini yapmayıp, olduğumuz yerde sayılı günlerimizin keyfini çıkarabiliriz. Çünkü; Hunlar' ın, Roma İmparatorluğu üzerine sürdüğü barbar kavimler bize hiç acımayacaklar. Dolayısı ile günlerimiz sayılı demek oluyor bu. Yani, mutlaka bir hareket içinde bulunmak gerekiyor.
Eski Paradox Oyunlarındaki gibi özgürce devlet seçimi var mı?EU: ROME' da da, diğer Paradox Oyunları' nda olduğu gibi, Antik Döneme adını yazdırmış birçok devlet seçebiliyor. Çeşitli barbar kavimlerden tutunda, modern filozofik devletlere kadar birçok seçim hakkımız bulunuyor. Yani, bu yönden de herhangi bir kısıtlama yapılmamış. Duruma göre tarih belirleyebilir ve bu tarihlerde, zaman içerisinde coğrafik, askeri ve ekonomik bakımdan şekle uğramış devletler seçilebiliyor.
Sonuç olarak; EU: ROME hakkında söylenecek fazla birşey yok. Eğer Paradox Oyunlarına yatkınsanız, bu oyun da da pek zorlanmayacaksınızdır. Sadece birkaç ufak, dönem etkisi var, o da pek önemli değildir. Müzikleri ve Antik Devri yansıtan müthiş ambiyansı ile oynanmaya değer bir oyun..