Ben bir kaç tane edebiyat forum sitesine üyeyim. Ve bir tanesinde de çok güzel arkadaşlıklar edindim, kendimi yazmak konusunda bir hayli geliştirdim.
Ama unutmamak lazım ki bu ortam önümüzdeki 16 inçten ibarettir ve muhtemelen konuştuğumuz çoğu insanı da görmeyiz.
Burada yazılan öykülere, şiirlere, makalelere, denemelere her okuyucunun yorum veya eleştiri yapma hakkı vardır.
Bilmek gerekir ki eleştirmenlik dünyanın en zor mesleklerinden biridir -bizlerin mesleği ne kadar eleştirmenlik olmasa da- eleştirilerimizde belli bir seviyeyi oturtmalıyız.
Biliyorum, bunda bazen çok zorlanıyoruz; hatta dün benim başıma bir tanesi geldi. İstemezdim kötü bir eleştiri yapmayı -hatta hakarete varan- ama şu da var ki ben -biz- profesyonel olmayan yazar, okuyucu, eleştirmeniz ve hepimizin bazı ideolojileri var...
Bunları sık sık olmasa da bazı yorum - eleştirilerimizde kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Aşırı hakaret ve küfre varmadıkça...
Son yorumları da okuyunca, bir atışma zincirine şahit oldum. Üzüldüm diyemem, özellikle yukarıdaki yazarın kitabı hakkındaki olumsuz eleştirilerinden.
Örneğin "Bok" gibi terimleri de kullanmak veya kullanmamak konusunda kişinin tercihinin önemli olduğunu düşünürüm ama benim kafa yapıma göre, hayatta olan olmayan, kurgusal ya da gerçek her şeyi yazıda kullanabilmemiz gerekir..
Diyeceğim o ki, buradaki insanların çoğu aktif birer okuyucu ve eleştirmen, ve çoğunun arasında da arkadaşlık, dostluk kavramları oluşmuş.
Bu atışmaların -tatlı atışma- seviyesini geçmedikten sonra güzel olabileceğini düşündüğüm gibi, arkadaşlıkları ya da kişinin şahsiyetini zedelemedikçe gerekli olduğunu düşünürüm.
Sadece şu yazıdan ve ya Twilight konusundaki egörüş farklılıklarından dolayı da bunların zedelenmesi, çok aptalca geliyor bana...
Ben, ekranın arka tarafındaki arkadaşlarımla, din, siyaset ve daha bir sürü konuda tartışırım -bazıları, çok dindar hatta cemmat içindeki insanlardır.
Ama bu tartışmalar hiçbir zaman arkadaşlıklarımız etkilememiştir. Buradakilerinden öyle olmasını dilerim...