Kayıt Ol

Günah/sız

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Günah/sız
« : 06 Mart 2011, 05:20:54 »
Uzun zamandır yaşadığım nihilizm ataklarının en büyüğü yaşandı bu ay. Bir kaç senedir bolca yaşamaktaydım bunları, ancak kısa süreli ancak vurucu olurlardı. Bu uzun süreli ve dönüştürücü oldu.

Şayet, insanların yaptıklarındaki en basit güdüleri görmeye alıştım ben. Çıkar, Cinsel Baskınlık en sevdiklerim, aynı zamanda en çok gördüklerim. İnsanların bir foruma bir şeyler yazması bile bu temel duygulardan. Mesela bakın, ben şu anda ilgi çekme amaçlı bir şey yapıyorum. İlgi çekmek, ego tatminine çıkacaktır sonunda. Birilerinin yazması, cevap atması, ilgilenmesi. Bunlar bana normal geliyor. Kimse sadece konuşmak istediği için konuşmaz çünkü. Daima bir çıkar vardır. İster istemez bir çıkar olacaktır.

Beyin, sevişmeni söyler. Çünkü sevişmek endorfin salgılatır ve beyni resetler neredeyse. Beyin çikolata yemeni söyler, çünkü çikolata mutlu bir anıyla bağdaşmıştır ve yediğinde impulslar o anıların içinden geçecek, bazı şeyleri hatırlamanı sağlayacak ve endorfin salgılatacaktır. Beyin rahatlamayı sever. Bu yüzden, hepimiz çıkarcıyız.

Veya okula gitmek. Kimse okula dersler için gitmez. Yeteri kadar salaksanız o zaman size söyleneeni yapmak adına gidersiniz okula bunu kabul ediyorum, ancak iq seviyesi 80+ olan kimse gelip de okula ders için gittiğini söyleyemez. Okula oradaki muhabbet ve ortam için gidilir. Okula, ilkokuldayken oyuncaklarınla, ortaokulda ilginliğinle, lisede depresifliğinle ilgi çekmek için gidersin. Ego tatmini, bu kadar basit. Bu kadar normal.

Kimse tanrısını bilerek veya aile kavramını bilerek doğmaz. Doğarsın, elinle yemek istediğinde eline vururlar. Köpekleri eğitmek için kullanılan yöntemle aynıdır bu. İnsanlar, sokakta üşüyen itlerden farklı bir şekilde eğitilmiyorlar.

Gelip de eğitim sistemini eleştirmiyorum elbette, aileleleri de eleştirmiyorum. Sizi de eleştirmiyorum.

Bu her şeyin olduğu şey. Anlamsızlık. Ciddi bir anlam bekliyorsanız, ya hayatınızın bir kısmında hayal kırıklığı yaşayacaksınız ya da öldüğünüzde hiç bir şeyin bir anlamı olmadığını anlayamayacak kadar bir hiç olacaksınız. Yine de, bu dünyada olmayın, tavsiye etmiyorum. Çünkü o zaman, nasıl olsa öleceğim ve hiç bir şeye çıkmayacak yaptıklarım diye düşünüyorsunuz. S.kerim bu işi diyip camdan atlamak bile anlamsız gelmeye başlıyor; nasıl olsa, o koltukta oturup beklesem, sonunda öleceğim. Birileri hatırlasa da, yüz yıl, bin yıl, tıpkı Piramitleri işleyen işçilerin adının unutulduğu gibi benim de adım unutulacak.

Ben hiç olmamış olacağım.

Bu nedenle, diyorum ki, s.kerim bu işi.

Gördüğüm şeylerden şüphe ediyorum bir süredir. Gerçekten, bazen gördüğüm şeylerin algılama hatalarından oluşup oluşmadığından emin olamıyorum. Bana kırmızı diye öğretilen şey, benim kırmızı gördüğüm şey, aslında diğer insanların mavisiyse ben nereden bilebilirim? Ya duygular? Düşünceler?

Canlı denilen şeyin salak saçma dizilmiş düzensiz atomlardan oluşmuş cansız bir varlık olduğunu bilmek, korkutucu değil mi? Canlı kavramı bir uydurmaca, bir hile. Canlı ile cansız arasında, temelde hiç bir fark yok.

Ellerimi kontrol ettiğimi sanmam, onları gerçekten kontrol ettiğime bir kanıt mıdır? Yoksa sadece yaptığımı sandığımı mı gösterir.

Bunlara cevap aramıyorum, kafamda bunların hepsine çoktan cevap verdim ben. Sadece kafamda netleştirmek için yazmaya ihtiyaç duyabiliyorum bazen.

Anladığınız üzere, hiç bir şeye inanmıyorum, bu beni rahatsız etmiyor bir süredir. Ya dindarın teki olup çıkacağım yada belirli bir yaşta camdan kendimi uçmaya bırakacağım gibi geliyor. Uzun süredir, gerçekliğin mantığını sorgulamaya o kadar alışmış durumdayım ki, on sene önce yediğim sakızlı dondurmayı tekrar tattığımda 'acaba o zamanlar da böyle mi almıştım tadını, yoksa bir ilüzyon mu" diye düşünüyorum. Veya insanları kendilerini ineklerden daha zeki olduklarını söylemeleri yüzünden suçluyorum zihnimde.

Anlatabiliyor muyum bilmiyorum, ancak insanların acayip derecede kendilerini kandırdıklarına inanıyorum. Zeka denilen şeye takıldıklarını düşünüyorum. Zeka, alet yapabilme becerisi midir? Manymunlar da yapıyor, belki bizden çok daha zeki oldukları ve endüstrileşmenin dünyaya verecek zararları anladıkları için çubuktan ileri gitmeye çalışmadılar?

Veya okyanusun dibinde, insanoğlunun ayak basmadığı yerlerde balinaların devasa evleri vardır. Neden olmasın?

Ben, 16-17 yaşlarım arasında gerekliği büktüm. Tabi süper güçlerden bahsetmiyorum burada, insanları büktüğüme inandıracak kadar manipülatiftim demek istiyorum. Sonuçta, öyle yada böyle bazı insanların hayatlarına etki ettim.

Ya, bütün felsefi ve dini akımlar böyle çıktıysa? Pardon, böyle çıktıysa demek yanlış oluyor, büyük ihtimalle hepsi böyle çıktı zaten. Olmayan şeylere inandırmak ve etrafında on yirmi kişi toplamak bu çağda kolaysa, o çağda, her şeyden habersiz insanlara niye zor olmasın?

O büyük tanrıyı, tanrıları, peygamberleri falan görmek isterdim. İki adet yanan çalıya, yılana 'dönüşen' asalara, suda yürüyenlere, yüzemeyecek kadar büyük gemilere, kedi kesenlere ıyy diyip koyun katliamı yapmaya mantıklı bakıp tav olan insanlığa sesleniyorum, benim daha güzel numaralarım var. Üstelik efektler çok daha güzel. Texturelar için çok uğraştım.

Ya. Şimdi isa'nız, zeus'unuz, muhammed'iniz nerede. Onlarla görüşmem lazım. Dünyanın böyle bir illüzyon olduklarından haberdar olan ve bunu kullanmış insanlarla konuşmalıyım! Nietzsche ve yakın dostum Übermensch (kaldı ki bu konuda onunla konuşmadım, bir ara bu konuyu sormalıyım ona) dışında bu konuda beni anlayacak pek kimse olduğunu sanmıyorum aslında.

Ben, hiç bir şeye inanmıyorum. Kendime bile. Çünkü gerçekten, bir uykuda olmadığımı kim, nasıl kanıtlayabilir ki, ben bir rüyada olduğuma dair bu kadar çok kanıta sahipken?

Sevgilerimle,
Baal Adramelech


Not: Evet, benim gerçek düşüncelerimi okumuş bulunuyorsunuz. Eğlendiniz umarım? Sık sık gelmenizi ümit ediyorum.
#rekt

Çevrimdışı Ectoras

  • **
  • 167
  • Rom: 1
  • Düşsever...
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2011, 13:23:18 »
Öncelikle anlatımın iyi,beğendim.Şimdi diyeceklerime geleyim...İki ihtimal var:Ya senin dediğin gibi inanmamak ya da inanmak.Senin inanmamak için saydığın sebepler kadar ve daha fazlasını inanmak için sayarım ama bu tip şeylerin çok konuşulması işi uç noktalara götürüyor,hem burası yerimi kuşkuluyum.Sana sadece bir şey söyliyim senin gibi olsaydım inanmamakla "tamam kaybedecek birşey yok" derdim,ama ya herşey inanmadıklarının dediği gibiyse,o zaman ne yapacaksın?
İnanma, ceketim inanma
Kuşların söylediklerine;
Benim mahrem-i esrarım sensin.

İnanma, kuşlar bu yalanı
Her bahar söyler.
İnanma ceketim, inanma!

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2011, 13:37:34 »
İnanmak için saydığın sebepler konusunda şüphe ederim. Çünkü düşünmediğim bir şeyi söyleyeceğini sanmıyorum kimsenin, şu ana kadar söyleyen de olmadı zaten.

İnanmakla ne kaybedersin klasik bir soru. Ben buna şöyle diyorum, doğru olmadığını bildiğim bir şeye niye inanıyım? Doğru olduğunu bildiğim şeyler yıkılırsa tekrar düşünürüz. Ancak fiziğin yıkılması falan pek zor.
#rekt

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2011, 14:28:22 »
Bunlar ilginç düşünceler. Bazen düşünmüyor değilim yaşamak için bir amacımız yoksa niye yaşıyoruz? Aslında bu tarz şeyleri düşünmek bir yandan kafa bulandırır bir yandan da sanki sürüden farklıymışsın hissi uyandırır. Sanırım insan doğası gereği bir şeyleri sorgulamak gereği duyuyor. Bu konuda her ne kadar insanlarla görüşlerim farklı olsa da inanç meselesinin yaşamak için insana bir amaç verdiğini düşünüyorum. Doğru olsun ya da olmasın.
Spoiler: Göster

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #4 : 06 Mart 2011, 14:36:50 »
Belki zaten gerçek düşüncelerini daha önce de bildiğimdendir, etkilenmedim. Hatta senin için oldukça yavan olmuş diyebilirim. Gerçi bu yazıyı yazma amacının da ortaya güzel bir şey koymak olmadığını adım gibi biliyorum ama, gene de daha etkileyici veya farklı bir şey beklerdim.

Klasik bir ateist gibi yazmışsın. Fakat  insanların hayatlarını egoları üzerinden yaşadığını düşünen bir insan olarak kendini belli bir gruba koyup ''ben sıradan bir bilmemneyim'' diyecek bir kişinin kendi içinde çok büyük çelişki yaşayacağını düşünüyorum. Zannediyorum ki sen de bu şekilde bir 'koyun' konumuna koymazsın kendini.

İnanç meselesi her insanın kendi tercihidir ve herkesin kendi düşüncesi vardır, o konuya girmek mantıksız. Benim parmak basmak istediğim nokta şu; neden her insanın aynı şekilde düşündüğünü zannederiz yaptığımız her çözümlemede?

Amacım bu yazıyı senin bir eserin olmaktan çıkarıp tartışma haline getirmek değil. Fakat şunu her zaman yanlış bulmuşumdur ve yanlış bulmaya devam edeceğim. Neden insanlar herkesin kendi düşündükeri gibi olduğunu zanneder? Her ergen kendini hormonlara kaptırmış mıdır? Her zeki kendisiyle ilgili gerçekleri düşünmek isteyip de hayatın gerçeklerini fark etmiş midir? Her deli kafasına huni takmak zorunda mıdır?

Çok fazla genelleme yapıyorsun bence. Algının her insanda farklı olabileceğini düşündüğün gibi, ya bu tarz konularda da insanların düşünceleri çok farklıysa? Ya da şöyle söyleyeyim; ya herkes hayata düşündğün gibi bakmıyorsa?

Bunlar da elbet umrunda değil, onun da farkındayım. ;D Düşüncelerin senindir elbette, fakat bence; yanlış düşünüyorsun.

Bu arada açıksözlülükten ötürü saygılar.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #5 : 06 Mart 2011, 14:46:50 »
Belki zaten gerçek düşüncelerini daha önce de bildiğimdendir, etkilenmedim. Hatta senin için oldukça yavan olmuş diyebilirim. Gerçi bu yazıyı yazma amacının da ortaya güzel bir şey koymak olmadığını adım gibi biliyorum ama, gene de daha etkileyici veya farklı bir şey beklerdim.

Hikayeden çok deneme havasında oldu bu. İster istemez öyle olacaktı çünkü kafamdakileri aktarmaya çalıştım. Gerçi çalışmadım, gayet rahat oldu aktarmak.

Klasik bir ateist gibi yazmışsın. Fakat  insanların hayatlarını egoları üzerinden yaşadığını düşünen bir insan olarak kendini belli bir gruba koyup ''ben sıradan bir bilmemneyim'' diyecek bir kişinin kendi içinde çok büyük çelişki yaşayacağını düşünüyorum. Zannediyorum ki sen de bu şekilde bir 'koyun' konumuna koymazsın kendini.

İster istemez herkesin bir koyun olduğunu düşünüyorum. Gideceğin her yerde sürüler vardır sen sadece hangi sürüye katılacağını seçtiğini sanırsın.

İnanç meselesi her insanın kendi tercihidir ve herkesin kendi düşüncesi vardır, o konuya girmek mantıksız. Benim parmak basmak istediğim nokta şu; neden her insanın aynı şekilde düşündüğünü zannederiz yaptığımız her çözümlemede?

Neden düşünmeyelim? Demek istediğini anlamamış olabilirim.

Amacım bu yazıyı senin bir eserin olmaktan çıkarıp tartışma haline getirmek değil. Fakat şunu her zaman yanlış bulmuşumdur ve yanlış bulmaya devam edeceğim. Neden insanlar herkesin kendi düşündükeri gibi olduğunu zanneder? Her ergen kendini hormonlara kaptırmış mıdır? Her zeki kendisiyle ilgili gerçekleri düşünmek isteyip de hayatın gerçeklerini fark etmiş midir? Her deli kafasına huni takmak zorunda mıdır?

Herkes herkesin düşündüğü gibi değildir, belirli konseptler altında insanları bölmek mümkündür ama. Eğer mümkün olmasaydı reklam/politika/seçim gibi şeylerden çok ilginç sonuçlar alırdık değil mi? Kitlelerin kilit noktaları bellidir ve bunlara oynamak mümkündür. Demekki kitleler vardır. Her ergen hormonlarına kaptırmıştır evet, biyolojik bir olay yapacak bir şey yok.

Her deli huniyi ya kafasına yada başka bir yerine takar. Deli olmanın özünden gelen bir şey.

Çok fazla genelleme yapıyorsun bence. Algının her insanda farklı olabileceğini düşündüğün gibi, ya bu tarz konularda da insanların düşünceleri çok farklıysa? Ya da şöyle söyleyeyim; ya herkes hayata düşündğün gibi bakmıyorsa?

Herkes öyle bakar demedim, kendi materyalist/nihilist bakış açımı sundum sadece. Kaldı ki, bir üstteki paragrafa verdiğim cevaba yönlendiriyorum seni, kitlelerin genel özelliklerini çıkardığında onlar hakkında yorum yapabilir, kolayca genelleyebilirsin. Sosyoloji biraz da psikoloji bunlar üzerine kurulu değil mi? Genellemeler yanlıştır şeklindeki önermeyi reddediyorum, doğru yapıldığı halde her şey önceden görülebilir ve genellenebilirdir.

Bunlar da elbet umrunda değil, onun da farkındayım. ;D Düşüncelerin senindir elbette, fakat bence; yanlış düşünüyorsun.

Yanlış doğru kavramlarına çok takılmamak lazım.

Bu arada açıksözlülükten ötürü saygılar.

Öptüm.


Bunlar ilginç düşünceler. Bazen düşünmüyor değilim yaşamak için bir amacımız yoksa niye yaşıyoruz? Aslında bu tarz şeyleri düşünmek bir yandan kafa bulandırır bir yandan da sanki sürüden farklıymışsın hissi uyandırır. Sanırım insan doğası gereği bir şeyleri sorgulamak gereği duyuyor. Bu konuda her ne kadar insanlarla görüşlerim farklı olsa da inanç meselesinin yaşamak için insana bir amaç verdiğini düşünüyorum. Doğru olsun ya da olmasın.

Diyecek bir şey yok, güzel demişsin. Teşekkürler.
#rekt

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #6 : 06 Mart 2011, 15:03:23 »
Anlatamadığım kısmı şu şekilde açıklayayım. Yazıda da bolca olduğu gibi felsefik olarak düşünürsek; aynı ağaçtan 1000 tane kırmızı elma yetişirse, 1001. elmanın da kırmızı olacağı garanti midir? 1001. elma kırmızı değil mor renkli olursa, yapılan genellemede 1001de 1 de olsa bir yanlış yok mudur? Ve o 1 kişi gelip de genellemeye karşı çıkarsa kendisine laf edilme hakkı olur mu?

Ya o 1001. kişi sen isen? İçinde bulunduğun toplumda bu şekilde görülürsün.

Genelleme belli kavramlar çerçevesinde yapılır ve her zaman istisnalar vardır. Ben diyorum ki istisnalar olduğu sürece hiç bir şeye kesin diyemeyiz, kesin sayamayız. Senin düşüncende yanlış olduğunu düşündüğüm şey de bu, çok tek taraflı bakıyorsun. Tamam, elinde kendine göre oldukça geçerli kanıtların olabilir, fakat karşı koyduğun düşünceye sahip insanların da kendilerine göre bir bildikleri var elbette değil mi? Yani milyonlarca, hatta milyarlarca insanın gerçekten aynı ''açık ve bariz'' mantıksızlıklara kendini kaptırıp bir sürü gibi bu hayatı yaşadığını mı düşünüyorsun?[*]Bunu gerçekten anlamadığım için soruyorum[/*] Eğer öyle ise elbette kendi düşüncendir ama bir kez daha tekrarlarım; yanlış düşünüyorsun ve bu senin düşüncelerine göre oldukça genellenebilir bir gerçek.

Her insanın aynı şekilde düşündüğü konusunda; genellemeler belli konular çevresinde yapılır yukarıda söylediğim gibi. Yani insanları giyinişlerine göre genelleyebilirsiniz, belli bir düşünce şeklinde göre genelleyebilirsiniz vs. Fakat genelleme yapıldığında aynı kefeye konan insanlara sanki bir koyunun klonlarıymış gibi bakmaya başlıyorsunuz. Buradaki çoğul eki genelleme yapan insanların %90ına gidiyor, ve olayı biraz karıştıracak olsa da bakın bu da bir genellemedir. Demek istediğim şu; kırmızı ayakkabı giyen 100 kadından bahsederken çoğu zaman bu kadınların aynı anda kırmızı elbise de giydiğini varsayarak konuşuyorsunuz. İlk etapta olmasa bile, konu açıldığında iş buraya geliyor.

Ayrıca insanların belli gruplara dahil olduğu doğrudur fakat bu onları koyun yapmaz. Her zaman başka bir sürüye katılma veya kendi sürünü kurma şansın olduğu gibi kendini koyun olarak görmeyerek çoban olma şansın da vardır. Bu sadece hayatını nasıl yaşadığına bağlı.

Kendimi pek iyi ifade edemedim ya neyse.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Finarfin

  • **
  • 102
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #7 : 06 Mart 2011, 15:21:23 »
Nietzsche ve yakın dostum Übermensch (kaldı ki bu konuda onunla konuşmadım, bir ara bu konuyu sormalıyım ona) dışında bu konuda beni anlayacak pek kimse olduğunu sanmıyorum aslında.

Ateistlerin ve nihilistlerin bir çoğu bu düşünceleri( benzer ve  büyük bir kısmını ) paylaşmıyormu zaten? Yada hiç sorgulamamışlarmıdır ki bunları.Dinlere ve herhangi bir varlığa inanmayanların bir çoğu bu düşünceleri süzgeçinden geçirmiş ve ancak öyle bir karara ulaşabilmiştir zaten bence.Güzel aktarmışsın düşüncelerini.Lakin bir çoğu bir çok insanın zaten sorguladığı şeylerdir.Sadece sen belki bu sorgulayan grup içindeki azınlık gibi farklı bir karara varmışsın yada daha doğrusu kararsız kalmışsındır.

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #8 : 06 Mart 2011, 15:29:42 »
Anlatamadığım kısmı şu şekilde açıklayayım. Yazıda da bolca olduğu gibi felsefik olarak düşünürsek; aynı ağaçtan 1000 tane kırmızı elma yetişirse, 1001. elmanın da kırmızı olacağı garanti midir? 1001. elma kırmızı değil mor renkli olursa, yapılan genellemede 1001de 1 de olsa bir yanlış yok mudur? Ve o 1 kişi gelip de genellemeye karşı çıkarsa kendisine laf edilme hakkı olur mu?

Ya o 1001. kişi sen isen? İçinde bulunduğun toplumda bu şekilde görülürsün.

Genelleme budur ama. Yoğun olunan kısmı alırsın. Genelleme doğru yapıldığı sürece ve kitlenin yoğunlaştığı doğru yer alındığı sürece doğru sayabilirsin.

Mesela şöyle açıklayayım.

Herhangi kitleyi şöyle genelleyebiliriz, mesela 'Televizyon izleyen kitle'. %90-95 oranında bu kitleye televizyonla alakalı atılacak her adım karşılığını verecektir. Bu, o kitle için doğrudur. Yada mesela Üniversiteli Kitle. Bu kitlenin büyük bir kısmı, Televizyonun ne kadar gereksiz bir cihaz olduğunu düşünenlerden oluşacaktır. Genellemeler böyle yapılmalıdır. Hedef kitleler küçüldükçe genelleme yapacak ortak kısım bulmak kolaylaşır.

Genelleme belli kavramlar çerçevesinde yapılır ve her zaman istisnalar vardır. Ben diyorum ki istisnalar olduğu sürece hiç bir şeye kesin diyemeyiz, kesin sayamayız. Senin düşüncende yanlış olduğunu düşündüğüm şey de bu, çok tek taraflı bakıyorsun. Tamam, elinde kendine göre oldukça geçerli kanıtların olabilir, fakat karşı koyduğun düşünceye sahip insanların da kendilerine göre bir bildikleri var elbette değil mi? Yani milyonlarca, hatta milyarlarca insanın gerçekten aynı ''açık ve bariz'' mantıksızlıklara kendini kaptırıp bir sürü gibi bu hayatı yaşadığını mı düşünüyorsun?[*]Bunu gerçekten anlamadığım için soruyorum[/*] Eğer öyle ise elbette kendi düşüncendir ama bir kez daha tekrarlarım; yanlış düşünüyorsun ve bu senin düşüncelerine göre oldukça genellenebilir bir gerçek.

İnsanlar tabi ki mantıksız şeylere kendilerini kaptırıp yaşıyorlar. Düşünsene, doğumundan itibaren sana öğretilen tek şey bu. Gerçekliği sorgulayan kaç kişi çıkıyor ki? Öğretilen her şeyden şüphe etmesini bilen kaç kişi var ki? Bize verilenle yaşıyoruz ve öyle ölüyoruz. Azıcık sorgulansa x değişirdi diyor herkes, bunu herkes diyor. E niye herkes sorgulamıyor? Yarın miting olsa çıkacak mısın dışarı?

Çünkü böyle öğretildi. Olay kıçını koltuktan kaldırmazken birilerinin devrim yapmasını beklemek oldu. Size bir ipucu, o koltukta çürüyeceksiniz, kimsenin umurunda değilsiniz.

İstisnalar kaideyi bozmaz lafı doğru aslında. Çünkü dediğim gibi genellemeler yoğunlaşmış ortak noktadan başlayarak alınır. Yani mesela Türkiye'de müslümanlığa yatırım yaparsan karşılığını alırsın. Çünkü Türkiyenin geneli müslümandır, yada müslüman olduğunu sanan salaklardır. İstisnalar bu durumu bozar mı? Hayır. Söylediğin şeyler de yanlış değildir bu durumda.

Her insanın aynı şekilde düşündüğü konusunda; genellemeler belli konular çevresinde yapılır yukarıda söylediğim gibi. Yani insanları giyinişlerine göre genelleyebilirsiniz, belli bir düşünce şeklinde göre genelleyebilirsiniz vs. Fakat genelleme yapıldığında aynı kefeye konan insanlara sanki bir koyunun klonlarıymış gibi bakmaya başlıyorsunuz. Buradaki çoğul eki genelleme yapan insanların %90ına gidiyor, ve olayı biraz karıştıracak olsa da bakın bu da bir genellemedir. Demek istediğim şu; kırmızı ayakkabı giyen 100 kadından bahsederken çoğu zaman bu kadınların aynı anda kırmızı elbise de giydiğini varsayarak konuşuyorsunuz. İlk etapta olmasa bile, konu açıldığında iş buraya geliyor.

E öyleler ama yani. Toplum kalıplarla büyürler sonuç olarak değil mi. Kalıplarla büyümemiş olsak, 'normal giyim' kot pantolon + tshirt vs, 'gotik' siyah giyinmek gibi kalıplar oluşur muydu? Deneyim işidir, illa ki bilgi sahibi olduğun bir topluluk hakkında çıkarım yapabilirsin.

Ha bilgi sahibi olmadığın bir topluluk hakkında çıkarım yapıyorsan salaksındır, gösteriş budalasısındır vesaire.

Ayrıca insanların belli gruplara dahil olduğu doğrudur fakat bu onları koyun yapmaz. Her zaman başka bir sürüye katılma veya kendi sürünü kurma şansın olduğu gibi kendini koyun olarak görmeyerek çoban olma şansın da vardır. Bu sadece hayatını nasıl yaşadığına bağlı.

Kendimi pek iyi ifade edemedim ya neyse.

Herkes koyundur. Çoban yok. Herkes koyundur. Tarikat liderleri hariç.

@Finarfin; Yorum için teşekkürler. (:
#rekt

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #9 : 06 Mart 2011, 15:34:02 »
Farklı düşünüyoruz, genelde olduğu gibi. Saygılar.

Dipnot: Kavga olmadan tartışmak mümkünmüş lan?
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Finarfin

  • **
  • 102
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #10 : 06 Mart 2011, 15:51:26 »
Seviyorum bu forumu hakikaten ya daha önce gezelediğim forumlarda bu tarz bir konu açıldığı anda  küfür ederek dinini savunduğunu düşünen bir çocukla sürekli aynı karikatürü paylaşan ve tahrik edip tarafsız kalmak isteyenleride olayın içine katan bir takım ateistlerin kavgasına dönüşürdü konu.Başlığı açan kişinin anlatmak istediği düşünceyi anlamaya çalışan bile olmazdı.Bende farklı düşünüyorum tam anlamıyla lakin okurken karşıdakinin düşüncelerini anlamakta hiç zorlanmadığım bir metin oluşturmuş ve iyi ifade etmiş düşüncelerini Baal.

Çevrimdışı Vega

  • ****
  • 1023
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #11 : 06 Mart 2011, 16:08:54 »
Düşüncelerimin büyük bir kısmını yansıtıyor yazın.  :)
Alıntı
Veya okula gitmek. Kimse okula dersler için gitmez. Yeteri kadar salaksanız o zaman size söyleneeni yapmak adına gidersiniz okula bunu kabul ediyorum, ancak iq seviyesi 80+ olan kimse gelip de okula ders için gittiğini söyleyemez. Okula oradaki muhabbet ve ortam için gidilir. Okula, ilkokuldayken oyuncaklarınla, ortaokulda ilginliğinle, lisede depresifliğinle ilgi çekmek için gidersin. Ego tatmini, bu kadar basit. Bu kadar normal.
Yalnız pek katılmıyorum bu kısma; katılamıyorum. Zira ben derslerimi öğrenmek için gidiyorum. Derslerimi öğreneyim ki ileride bir meslek sahibi olayım. Meslek sahibi olup bol para kazanayım. Beni ezen herkesi ben de ezeyim.  ;D
Ha bir de normalden daha yüksek okul başarımla egomu tatmin ediyorum; o ayrı :D

Alıntı
Anladığınız üzere, hiç bir şeye inanmıyorum, bu beni rahatsız etmiyor bir süredir. Ya dindarın teki olup çıkacağım yada belirli bir yaşta camdan kendimi uçmaya bırakacağım gibi geliyor.
Ehm, ben de geleceğimi böyle görüyorum aslında. Ama;
Alıntı
Bu her şeyin olduğu şey. Anlamsızlık. Ciddi bir anlam bekliyorsanız, ya hayatınızın bir kısmında hayal kırıklığı yaşayacaksınız ya da öldüğünüzde hiç bir şeyin bir anlamı olmadığını anlayamayacak kadar bir hiç olacaksınız. Yine de, bu dünyada olmayın, tavsiye etmiyorum. Çünkü o zaman, nasıl olsa öleceğim ve hiç bir şeye çıkmayacak yaptıklarım diye düşünüyorsunuz. S.kerim bu işi diyip camdan atlamak bile anlamsız gelmeye başlıyor; nasıl olsa, o koltukta oturup beklesem, sonunda öleceğim. Birileri hatırlasa da, yüz yıl, bin yıl, tıpkı Piramitleri işleyen işçilerin adının unutulduğu gibi benim de adım unutulacak.
Olayı pek kafama yatmıyor. Kendi başımıza varolmuş olamayız diye düşünüyorum. E o zaman bizi niye yarattı; sadece ona tapınmamız için mi? Yani egosunu tatmin etmek için mi? Yanlış anlama, bunları sana sormuyorum. Sürekli sorguladığım şeyler bunlar.

Ve son olarak;
Alıntı
Ben, 16-17 yaşlarım arasında gerekliği büktüm. Tabi süper güçlerden bahsetmiyorum burada, insanları büktüğüme inandıracak kadar manipülatiftim demek istiyorum. Sonuçta, öyle yada böyle bazı insanların hayatlarına etki ettim.
Bu kişilerden biri de benim. Belki farkında değilsindir ama; Canina, sen ve bir kaç kişinin daha sisteme nasıl kafa tuttuklarını görünce, insan ister istemez örnek alıyor.


Çevrimdışı Arlinon

  • ***
  • 456
  • Rom: 14
  • Savaş ve Ateş
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #12 : 06 Mart 2011, 16:21:53 »
Baal'a fikirsel olarak temelde tam destek veriyorum helal diyorum.

Belki zaten gerçek düşüncelerini daha önce de bildiğimdendir, etkilenmedim. Hatta senin için oldukça yavan olmuş diyebilirim. Gerçi bu yazıyı yazma amacının da ortaya güzel bir şey koymak olmadığını adım gibi biliyorum ama, gene de daha etkileyici veya farklı bir şey beklerdim.

Klasik bir ateist gibi yazmışsın. Fakat  insanların hayatlarını egoları üzerinden yaşadığını düşünen bir insan olarak kendini belli bir gruba koyup ''ben sıradan bir bilmemneyim'' diyecek bir kişinin kendi içinde çok büyük çelişki yaşayacağını düşünüyorum. Zannediyorum ki sen de bu şekilde bir 'koyun' konumuna koymazsın kendini.

İnanç meselesi her insanın kendi tercihidir ve herkesin kendi düşüncesi vardır, o konuya girmek mantıksız. Benim parmak basmak istediğim nokta şu; neden her insanın aynı şekilde düşündüğünü zannederiz yaptığımız her çözümlemede?

Amacım bu yazıyı senin bir eserin olmaktan çıkarıp tartışma haline getirmek değil. Fakat şunu her zaman yanlış bulmuşumdur ve yanlış bulmaya devam edeceğim. Neden insanlar herkesin kendi düşündükeri gibi olduğunu zanneder? Her ergen kendini hormonlara kaptırmış mıdır? Her zeki kendisiyle ilgili gerçekleri düşünmek isteyip de hayatın gerçeklerini fark etmiş midir? Her deli kafasına huni takmak zorunda mıdır?

Çok fazla genelleme yapıyorsun bence. Algının her insanda farklı olabileceğini düşündüğün gibi, ya bu tarz konularda da insanların düşünceleri çok farklıysa? Ya da şöyle söyleyeyim; ya herkes hayata düşündğün gibi bakmıyorsa?

Bunlar da elbet umrunda değil, onun da farkındayım. ;D Düşüncelerin senindir elbette, fakat bence; yanlış düşünüyorsun.

Bu arada açıksözlülükten ötürü saygılar.

Koyu, doğa hümanist değil. Varoluş hümanist değil. Herhangi bir insanın "olaya nasıl baktığı"nın bir önemi yoktur. İnsanlar da canlıdır, organizmadır, bireydir, bendir. Temelde hepsi aynıdır. Temelde.

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #13 : 06 Mart 2011, 16:32:00 »
@Arlinon; Tenk yu canım. Ayrıca güzel demişsin.

Düşüncelerimin büyük bir kısmını yansıtıyor yazın.  :)
Alıntı
Veya okula gitmek. Kimse okula dersler için gitmez. Yeteri kadar salaksanız o zaman size söyleneeni yapmak adına gidersiniz okula bunu kabul ediyorum, ancak iq seviyesi 80+ olan kimse gelip de okula ders için gittiğini söyleyemez. Okula oradaki muhabbet ve ortam için gidilir. Okula, ilkokuldayken oyuncaklarınla, ortaokulda ilginliğinle, lisede depresifliğinle ilgi çekmek için gidersin. Ego tatmini, bu kadar basit. Bu kadar normal.
Yalnız pek katılmıyorum bu kısma; katılamıyorum. Zira ben derslerimi öğrenmek için gidiyorum. Derslerimi öğreneyim ki ileride bir meslek sahibi olayım. Meslek sahibi olup bol para kazanayım. Beni ezen herkesi ben de ezeyim.  ;D
Ha bir de normalden daha yüksek okul başarımla egomu tatmin ediyorum; o ayrı :D

Kendin de söylediğin gibi, söylediklerimle ters düşmüyor bu. Sadece eklemeyi unuttuğum ikinci modelsin, derslerle kendini tatmin eden modeldensin.

Alıntı
Anladığınız üzere, hiç bir şeye inanmıyorum, bu beni rahatsız etmiyor bir süredir. Ya dindarın teki olup çıkacağım yada belirli bir yaşta camdan kendimi uçmaya bırakacağım gibi geliyor.
Ehm, ben de geleceğimi böyle görüyorum aslında. Ama;
Alıntı
Bu her şeyin olduğu şey. Anlamsızlık. Ciddi bir anlam bekliyorsanız, ya hayatınızın bir kısmında hayal kırıklığı yaşayacaksınız ya da öldüğünüzde hiç bir şeyin bir anlamı olmadığını anlayamayacak kadar bir hiç olacaksınız. Yine de, bu dünyada olmayın, tavsiye etmiyorum. Çünkü o zaman, nasıl olsa öleceğim ve hiç bir şeye çıkmayacak yaptıklarım diye düşünüyorsunuz. S.kerim bu işi diyip camdan atlamak bile anlamsız gelmeye başlıyor; nasıl olsa, o koltukta oturup beklesem, sonunda öleceğim. Birileri hatırlasa da, yüz yıl, bin yıl, tıpkı Piramitleri işleyen işçilerin adının unutulduğu gibi benim de adım unutulacak.
Olayı pek kafama yatmıyor. Kendi başımıza varolmuş olamayız diye düşünüyorum. E o zaman bizi niye yarattı; sadece ona tapınmamız için mi? Yani egosunu tatmin etmek için mi? Yanlış anlama, bunları sana sormuyorum. Sürekli sorguladığım şeyler bunlar.

Kendi başımıza var olamayız çok saçma bir düşünce aslında. Çünkü fizik kanunları her şeyin kendi kendine var olabileceğini kanıtlıyor.

Ve son olarak;
Alıntı
Ben, 16-17 yaşlarım arasında gerekliği büktüm. Tabi süper güçlerden bahsetmiyorum burada, insanları büktüğüme inandıracak kadar manipülatiftim demek istiyorum. Sonuçta, öyle yada böyle bazı insanların hayatlarına etki ettim.
Bu kişilerden biri de benim. Belki farkında değilsindir ama; Canina, sen ve bir kaç kişinin daha sisteme nasıl kafa tuttuklarını görünce, insan ister istemez örnek alıyor.

Ben sisteme kafa tutmuyorum, insanlar kurallar şunlar dediklerinde (ve tabi bunun bana ceza/hapis olarak geri dönmemesini sağlayacak kadar güç sahibiysem) öptüm canım demeyi seçiyorum. Ben manipülatifim derken, ciddi bir kaç şey yapmayı kastetmiştim. İyilik saçan veya insanları içimdeki aşkla mutlu ederek etkilemedim elbette. Benim kitaplarım ve felsefelerim vardı. Ergenlik tabi, o zamanlar gelen güç ve artislikle ilginç işler yapmıştım.
#rekt

Çevrimdışı Vega

  • ****
  • 1023
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Günah/sız
« Yanıtla #14 : 06 Mart 2011, 16:35:06 »
Olsun abi, ben sizden etkilendim mi etkilendim; geç işte :D

Not:
Spoiler: Göster

Kendi başımıza var olamayız çok saçma bir düşünce aslında. Çünkü fizik kanunları her şeyin kendi kendine var olabileceğini kanıtlıyor.

Ben ruhani anlamdan bahsediyordum aslında.