Dünyanın Öyküsü’nden Fantastik Sayı

dunyanin oykusu top

2 aylık öykü ve eleştiri dergisi Dünyanın Öyküsü, piyasaya çıkan 4. sayısında sayfalarını ülkemizde rüştünü yeni yeni ispat etmeye başlayan fantastik edebiyata ve onun genç temsilcilerine açtı. İşte o dosya ve Dünyanın Öyküsü’nün yeni sayısının içeriği…

Edebiyatın hayal gücü ve fantastik edebiyat

Geçtiğimiz günlerde bir grup yazar bir araya gelerek Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği-FABİSAD’ı kurdular. Dünyanın Öyküsü dergisi bu yeni oluşumun da etkisiyle yeni sayısında Türk fantastik edebiyatını ve öykücülüğünü masaya yatırmaya karar verdi. Yasemin Yazıcı’nın hazırladığı dosyada fantastik edebiyatın önde gelen isimlerinden Kadim Gültekin ve Yiğit Değer Bengi yazılarıyla, Barış Müstecaplıoğlu, Hamit Çağlar Özdağ ve Göktuğ Canbaba öyküleriyle yer aldılar. Dosyada ayrıca Doğu Yücel, Aşkın Güngör ve Hamit Çağlar Özdağ ile fantastik edebiyat üzerine yapılmış kapsamlı bir söyleşi de bulunuyor.

dunyanin oykusuGenç, yeni, usta, yerli, yabancı… 20’den fazla öykücü yeni öyküleriyle Dünyanın Öyküsü’nde

Dünyanın Öyküsü bu sayısında da mümkün olduğunca yerli-yabancı çok sayıda öykücünün yeni öykülerine sayfalarında yer verdi. Celal Özcan, Yiğit Bener, Müge İplikçi gibi usta kalemlerin yanı sıra, Amerikalı yazar Donald Barthelme, İrlandalı yazar Edna O’Brien, Filistinli öykücü Mahmud Şukayir ve Rus yazar Yuri Bondarev bu isimlerden bazıları.

Herkes kendi masalını yaşar: Murathan Mungan öykücülüğü

Yazar Necip Tosun, Dünyanın Öyküsü’nün bu sayısında masalsı ve şiirsel diliyle edebiyatımızın özgün ve üretken yazarlarından Murathan Mungan’ın öykücülüğünün izini sürdü. 1985’te yayımlanan ilk öykü kitabı Son İstanbul’dan minimal öykülerden oluşan 2011 tarihli Kibrit Çöpleri’ne kadar Mungan’ın öykücülüğü her yönüyle Necip Tosun’un bu özenli incelemesinde.

Türkçe öykünün 80 Kuşağı mercek altında

Ayşegül Tözeren, 80’lere mercek tuttuğu yazısında, dönemin özel bir alanına yöneliyor; 80 öykücülüğüne. Toplumsal olanla öykülerin sıkı sıkıya örüldüğünün altını çizen Tözeren, bu örgüyü çözmeye çalışmıyor, 80 öykücülüğüne dair ‘özel deseni’ okuyor, ona farklı bir kuşaktan yaklaşmaya çalışıyor. Kendi kuşağının içinden 80’lere baktığı yazısında, dönemin siyasal arka planını da ihmal etmiyor.

Dergiyi bayiilerinizden ısrarla istemeyi unutmayınız!

Haber: Medyatava