Hasret Bitiyor, Gormenghast Devam Ediyor!

gormenghast top

Dost Körpe tarafından “fantastik-gotik” olarak tabir edilen Gormenghast Serisi’nde sıra 2. kitapta! Mervyn Peake imzalı gotik edebiyat başyapıtı, uzun bekleyişin ardından seri ile aynı adı taşıyan ikinci kitap “Gormenghast” ile nihayet raflardaki yerini almaya hazırlanıyor!

Ülkemizde ilk olarak 2001 yılında OM Yayınevi tarafından basılan seri, daha sonra yine Dost Körpe çevirisiyle İthaki Yayınları tarafından yayınlanmaya başlamıştı. İlk kitap Titus Groan 2011 yılında raflardaki yerini almıştı. Serinin ikinci kitabı Gormenghast bir türlü çıkmak bilmeyerek umutsuzluğa sürüklemişti bizleri. İthaki Yayınları dört yıllık uzun bekleyişin ardından nihayet yüzümüzü güldürdü.

Mervyn Peakein 1946–1960 yılları arasında kaleme aldığı, tam olarak hiçbir türe sokulamayan, tamamen (aynı zamanda modern edebiyatın klasiklerinden biri sayılan) nev’i şahsına münhasır bir eser bu. Şiirsel bir dille örülerek gotik bir atmosfer üzerinde yazılmış bir “büyüme öyküsü”. Fantastik edebiyatın, Yüzüklerin Efendisi ile birlikte anılmayı hak eden belki de en önemli eseri olarak sayılan Gormenghast, bizlere dolu dizgin bir macera ya da soluksuz bir aksiyon vadetmez. Kasvetli, melankolik, gizemli ve tuhaf bir dünyadır karşımızdaki. Bilinmeyen bir yerde, bilinmeyen bir zamanda var olmuş gotik bir şatoyu, Gormenghast’ı anlatır. Kafkaesk bir atmosferde Dickensvari karakterlerin absürdlüğüne, acılarına, tutkularına tanık oluruz.

Özellikle tasvirleri açısından gözardı edilmeyecek bir edebi nitelik taşıyan bu eserde büyüler, olağanüstü güçleri olan kahramanlar, fantastik yaratıklar yoktur. Ama bu durum kitabın “büyülü” olduğu gerçeğini değiştirmez. Peake bize tartışmasız “özgün” bir dünya sunar.

Kitabın tanıtım yazısı ise şu şekilde;

gormenghastGormenghast serisinin ikinci kitabının adı da Gormenghast, çünkü bu kitabın başrolünde bir şato var. İçinde entrikaların kol gezdiği, karanlık labirentlerinde ölümcül takiplerin yer aldığı ve cinayetlerin işlendiği tekinsiz diyarın, Gormenghast’ın öyküsü bu. Aynı zamanda Gormenghast kontu Titus’ın büyüme öyküsü ve serinin ilk romanından tanıdığımız kurnaz ve kötücül anti-kahraman Steerpike’ın yükseliş ve düşüş öyküsüne de sahne olan kitap, herhangi bir edebi türe sokulması zor olan, Mervyn Peake’in benzersiz dili ve üslubuyla edebiyat tarihinde kendine has bir yer edinmiş bir başyapıt. Gotik edebiyatın rahatsız edici atmosferinin klasik edebiyatın derin karakter inşasıyla birleştiği bu kitabı okurken, Gormenghast’ın yağmuruyla ıslanacak, duvarları arasında tıpkı Titus gibi kapana kısılacak ve o duvarların ötesine yapılacak bir yolculuğa hazırlanacaksınız. Dost Körpe’nin Türkçeye çevirdiği Gormenghast, daha önce başrollerinde Jonathan Rhys Meyers ile Christopher Lee’nin yer aldığı bir televizyon dizisi olarak da karşımıza çıkmıştı.

Umarız, serinin son kitabı “Titus Tek Başına” için bu kadar uzun bir süre beklemeyiz ve bu muazzam eserin tamamını en kısa süre içinde okuma şansına erişiriz. Çevirisini yine Dost Körpe’nin üstlendiği kitabın yayına hazırlığını yapan isim Yankı Enki. Eserin ön okumasına BURADAN, künye bilgilerineyse buradan ulaşabilirsiniz.