FABİSAD’ın Mayıs Etkinliklerini Kaçırmayın

itef-sehir-fantazyasi

Bu yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen İTEF 2015’e katkıda bulunan FABİSAD birbirinden güzel panellerle bize göz kırpıyor.

Bu yıl İTEF (İstanbul Tanrıpınar Edebiyat Festivali) 2015 kapsamında düzenlene “Şehir ve Sınırlar” temalı etkinlikte FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) da yer alıyor ve birbirinden ilginç konularla aklımızı fena çeliyor.

KargArt kültür sanat merkezinde düzenlenecek olan etkinlikte fantastikten gotik edebiyata, mitlerden çizgi-romana dek pek çok şey ünlü yazarlar, çizerler ve editörler tarafından enine boyuna, keyifli sohbetler eşliğinde tartışılacak. Program takvimimiz şöyle:

[stextbox id=”black”]Şehir Fantazyası: Şehrin Fantastik Sınırları (4 Mayıs Pazartesi)

Konuşmacılar: Doğu Yücel, Galip Dursun, Funda Özlem Şeran
Moderatör: Yankı Enki
Saat: 19:30 – 20:30

Antik çağda “polis” ya da şehir, anlatacak öyküleri olan insanların bir araya geldiği yerlerdir. Öyleyse şehir, orada yaşayan insanların ortak fantazyası olarak okunabilir mi? Fantastik edebiyatın alt türlerinden biri olan şehir fantazyası, diğer fantastik edebiyat türlerinden farklı olarak ne anlatıyor? “Güneş Hırsızları” kitabıyla dikkat çeken Doğu Yücel, “Anadolu Korku Öyküleri” isimli öykü seçkisinde yer almış Galip Dursun, “Ecel” isimli son romanında bir şehir fantazyası örneğini okuyucusuyla paylaşan Funda Özlem Şeran bir araya geliyor.

[stextbox id=”black”]Miyazaki: Mit Ve Modern Arasında (4 Mayıs Pazartesi)

Konuşmacı: Merve Çay
Moderatör: Fatma Cihan Akkartal
Saat: 21:00 – 22:00

Hayao Miyazaki, 52 yıllık üretken kariyeri boyunca Japonya’nın görsel kültürünü, çizgilerle konuşmanın yeni yöntemlerini icat ederek dönüştürdü. Usta manga ve anime sanatçısı Miyazaki’nin kısa filmleri, emekli olduğu bu yıl, İTEF kapsamında sanatçıya bir saygı duruşu olarak izleyicilerle buluşuyor. Film gösteriminin ardından, FABİSAD üyesi Merve Çay bizi Miyazaki filmlerinin izinde bir sohbete davet ediyor.

[stextbox id=”black”]Gotik Edebiyat – Bir Sınır Harbi (6 Mayıs Çarşamba)

Konuşmacılar: Hakan Bıçakcı, Yankı Enki
Moderatör: Fatma Cihan Akkartal
Saat: 21:00 – 22.00

Gotik roman, okuyucusuna sınırların belirsizleştiği bir dünya anlatır. Peki 21. yüzyıl gotiğinden bahsetmek mümkün müdür?Şehrin tekinsizliğini “Doğa Tarihi” adlı kitabında bir kadının gözünden anlatan yazar Hakan Bıçakcı ve gotik – fantastik edebiyat üzerine çalışmaları bulunan yazar Yankı Enki, gotik edebiyatta sınırların ufkunu konuşmak için bir araya geliyor.

[stextbox id=”black”]İllüstrasyon: Çizgi Romanın Sınırları (7 Mayıs Perşembe)

Konuşmacılar: Devrim Kunter, Kenan Yarar, Suat Gönülay, Mehmet Emin Adanalı
Saat: 21:00 – 22.30

Anlatım biçimi sınırlı gözüken çizgi romanın sınırları nedir? “Çizgi roman ve sınırlar” adlı bu çizgili söyleşide çizgi romanın tarihinden, Dünya’daki ve Türkiye’deki konumundan, globalleşen dünyada çizgi romanın yerinden bahsedilecek. Etkinliğe mizah dergilerinde çizgi roman yapan isimlerden Suat Gönülay ve Kenan Yarar, son yıllardaki en göze çarpan çizgi roman kahramanını yaratan Devrim Kunter ve Boğaziçi Üniversitesi’nde çizgi roman teorisi üzerine ders veren Mehmet Emin Adanalı konuşmacı olarak katılacaklar.

KargART’ın iletişim ve ulaşım bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Fantastik bir hafta dileriz!