Daily Planet – 03.06.2015 (#7)

daily planet

Kocaman bir aradan sonra başımdaki tüm işleri atmış, zincirlerimi kırmış bir şekilde yeniden aranızdayım efendim!

Beni tanıyanlar ne kadar Star Wars hastası bir insan olduğumu bilirler. Çizgi romanları da bu noktada en sevdiğim şeydi. Çizgi haklarını ellerinde bulunduran Dark Horse da yıllardır bu konuda harika bir iş ortaya çıkardı. Marvel yavaş yavaş ilerlerken, Star Wars VII: The Force Awakens de yaklaşırken bu haftayı “ne okunur”a ayırmak istedim.

Diyeceksiniz ki EU yalan oldu, olsun canım. Bu orada bir yerlerde harika hikayeler olduğu gerçeğini yok etmiyor. Kitapları okumak oldukça sıkıntılı olabilir ama çizgi romanları herkes okur diye düşünmekteyim. Böylece bu çizgi romanlara bakıp EU’yu yok etmenin nasıl bir hamle olduğuna karar verebilirsiniz.

Önerdiklerim en beğendiğim birinci sırada olmak üzere gidiyor. Buyrun başlayalım efendim!

[stextbox id=”black”]LEGACY

Palpatine ve Vader’ın ölümünden sonra Luke Skywalker’ın Yeni Jedi Düzeni galaksinin barış etkeni olmuştur. İmparatorluktan kalanlar Cumhuriyet ile barış imzalamışlardır. Ancak barış, Yuuzhan Vong istilası ile parçalanmıştır. Cumhuriyet düşmüş ancak yerini bunları defetmek için İmparatorluk ve diğer uzaylı ırkları da içine katan Galaktik İttifak almıştır.

Barış tekrar sağlanmış ve İmparatorluktan kalanlar kendilerini bir kez daha İmparator olarak deklare etmiştir. Ancak bu sefer, tahtta daha iyi huylu biriyle.

Bu sırada Korriban’da yeni bir Sith Düzeni oradaki kadim Sith tapınaklarında bulunmuş karanlık bilgileri benimseyerek galaksiyi tekrar geri almak planlarıyla bilenmekte ve gizli bir şekilde oluşumunu sürdürmektedir. Özellikle de Skywalker adlı olanı…

Star Wars Legacy 15-001Yuuzhan Vong ile başlayacağım çünkü en çok lanet edilen ırklardan biri. Galiba kimse sevmiyor, sevene nadir rastlanıyor. Arkadaş niye eziyorsunuz bu ırkı? Elbette galaksilerin bir köşesinde bu kadar ve hatta daha da güçlü birileri çıkacaktı. Oldukça da iyi yaratılmış. Özellikle teknolojik alet yerine organik canlılar kullanma olayları beni benden almıştı. Merak edenler kitaplardan oluşan evrene girerlerse daha mutlu olurlar.

Bunu bir kenara bırakırsak, Yuuzhan Vong’a ne kadar lanet edilse de Legacy, Star Wars fanlarının en sevdiği seri. Return of the Jedi’dan 125 yıl sonrasını konu alan bu seri, çıktığı andan itibaren Star Wars fanlarının Thrawn’dan sonra en çok filme uyarlanması için diretilen seriydi.

Bunu hak ediyor da. Hikaye sizi yer yer sarsacak cinsten ve çoğu zaman tahmin edilmesi imkansız bir hal alıyor. Anakin ve Luke’un soyundan olan Cade Skywalker adlı kişiye odaklanan seride karakterimiz karanlık ve aydınlık taraf arasında gidip gelmekte. Skywalker adını ise öyle bir gömmüş ki çıkarabilene aşk olsun, en yakın dostları bile bilmiyor.

Ayrıca hani her yerde gördüğünüz, artık neredeyse tanıdığınız kırmızı tenli Sith bayan var ya, hah işte o bu seride. Darth Talon!

[stextbox id=”black”]X-WING ROGUE SQUADRON

Star Wars Omnibus - X-Wing Rogue Squadron Volume 1-269Asilerin savaşçı filoları Palpatine’in Galaktik İmparatorluğuna karşı yürütülen savaşta birçok kahramana ev sahipliği yaptı. Hiçbir zaman adları akıllarda kalmadı bu kahramanların. Hep geri plana itildiler Star Trek’in kırmızılıları gibi.

Şimdiye kadar! Wedge Antilles eşliğinde harika bir hikaye sizleri bekliyor. X-Wing kitap serisi yer yer oldukça iyiydi. Çizgi romanları ise çok daha iyi olmuş.

Çizgi roman filmlerden hemen sonra başlıyor. Karakterler, özellikle Wedge size hiç mi hiç yabancı gelmiyor. Konu karmaşık görünse de, derinleştikçe ne kadar yaratıcı olduğuna şaşırtacak cinsten. Heyecan bitmiyor. Benim en sevdiğim bölümü ilk cildin son hikayesi, The Phantom Affair oldu. Bu bölümü bir solukta okudum.

Omnibus’daki bölümler kitap serisini detaylandırıp boşlukları doldurmakta.

Eğer bir Star Wars hayranı ve de X-Wing kitaplarını okumuş ya da oyununu oynayıp yıllardır nerde bunun devamı diye bekleyen biriyseniz baş tacı yapacağınız bir iş. Sadece çizimleri biraz eski gelebilir.

[stextbox id=”black”]KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC

Luke Skywalker’ın doğumundan neredeyse 4000 yıl kadar önce, Mandalorian Savaşları eski Cumhuriyet’in kaynaklarını tükenme noktasına getirmiştir.

Cumhuriyet tüm güçlerini ön saflara yolladığından Outer Rim(Dış taraflar) sistemleri kanunsuzluk ile çalkalanmaktadır. Taris gezegen şehri, bir zamanların müreffeh ticaret merkezi, rakip çetelerin savaş alanına dönmüştür. Taris’te de, her yerde olduğu gibi, Cumhuriyet düzeni sağlamak için giderek artan bir şekilde Jedi Şövalyelerine güvenmektedir. Ancak onca Şövalye uzaklarda savaştayken, bu boşluğu doldurmak öğrencilere düşmektedir.

Star Wars - Knights of the Old Republic 001 (2006) (digital-pure) pg001Knights of the Old Republic çağı, çıkan iki RYO’dan sonra en sevdiğim çağ olmuştu. Çizgi romanı oyunlardaki kadar sert bir evren sergilemese de oldukça iyi bir hikaye sunmuş. Okurken sıkılmayacağınız bir örgü söz konusu. Tek sorun, ortalara doğru gerekli olmayan birçok karakter ve isim kullanmaları. Gerekli olmayan derken, o ayrıntıları görmek, evren hakkında yeni bilgiler edinmek hoş ancak hikaye için gerekli değil. Başka hikayenin konusu olabilirler. Yine de bu durum sıkmıyor sizi.

Karakterler oldukça başarılı oluşturulmuş. Öngörünün olmasını engellemeye çalışan Jedi Masterlara odaklanılan bölümlerde statü ve delilik kavramları iyi yansıtılmış. Ana karakterimiz olan Zayne Carrick’de ise Anakin izlerine rastlayacaksınız. Yine de oldukça özgün bir karakter. Hierogryph de ana karakterlerden ve zaman zaman size kahkaha attırabilecek biri. Bir suçlu esasen ama, -neyse efenim spoiler olmasın. Jarael ise <3

Okumak için illa Old Republic ya da genel olarak Star Wars fanı olmanıza gerek yok. Çizgi roman okumayı seven herkese hitap eder şekilde yapılmış desem yeridir. Çoğunlukla yumuşak bir okuma sunan bu seri bazı noktalarda sizi dumur edebilir, buna hazırlıklı olun!

[stextbox id=”black”]STAR WARS TALES

Star Wars Tales 22-001aStar Wars Tales, filmler arasındaki tüm boşlukları kapatan minik hikayelerden oluşmakta. Hikayelerin ve çizimlerin bazıları çocukca ya da karikatür gibi, bazılarıysa oldukça ciddi, sert, komik, üzücü. Star Wars Tales sizi alıp götürecek. Yalnız bu hikayelerin EU ile bir alakası yok, o yüzden rahatça hiçbir şey bilmeden okuyabilirsiniz. Üstünde konuşulacak çok şey var da, hangi birinden bahsetsem bilmiyorum.

İçlerinden benim en sevdiğim hikaye Skippy the Jedi Droid oldu. Şu ana kadar okuduğum en özgün Star Wars hikayalerinden biriydi. Buna tüm okuduğum Star Wars çizgi roman ve kitapları da dahil. Bu minicik hikaye o kadar dokunuyor ki insana… Zaten çok kısa olduğu için spoiler vermeyeyim efendim. Mutlaka okunmalı dediğim bir hikaye.

Sonrasında Resurrection geliyor. Darth Vader’ı pek sevmem lakin hikaye boyunca geçen olaylar değil de, tek bir sözü beni o kadar etkilemişti ki Vader’a sempati bile duydum diyebilirim.

Life, Death and the Living Force adlı hikaye ise size bir Jedi’ın nasıl olması gerektiğini öğretiyor. Sadece bir Jedi da değil, bir insanın nasıl olması gerektiğini de. Çizimler o kadar güzel değil ancak buna takılmıyorsunuz.

George R. Binks diyeceğim bir de ama Jar Jar severler beni linç edecek.

O kadar fazla hikaye var ki, şu anda aklıma gelmeyen bir çok şey olduğuna eminim. O yüzden seçim yapmak zor olsa da size önerebileceklerim ve herkesin seveceğini düşündüğüm hikayeler bunlar. Sürekli okunması gerekmeyen, arada bir açıp bakabileceğiniz, bir iki hikaye okuyabileceğiniz muhteşem bir külliyat.

* * *

En sevdiğim 4 seri bu. Kalanları arasında bir seçim yapamayacağım için ayrıntılı bir şekilde yazmak yerine sadece bahsedeyim dedim.

sw dortlu

Eğer farklı bir Star Wars deneyimi yaşamak isterseniz 2013’de yayınlanıp 8 sayı süren The Star Wars adlı hikayeyi okuyabilirsiniz. Bu hikayenin özelliği, tam olarak George Lucas’ın 1973’de, film sinemalara çıkmadan 4 yıl önce yazdığı kaba taslak senaryoya göre çizilmiş olması. Lucas’ın ilk düşüncelerinin nasıl olduğunu görmek ve aradaki değişime tanık olmak bence güzeldi.

Boba Fett en çok merak edilen karakterlerden biri. Bu kişilerin hayatlarına girmek istiyorsanız Blood Ties ve Blood Ties – Boba Fett is Dead tam olarak size istediğinizi verecek, uzun süreli bir okuma deneyimi sunacak. Bunların yanında Enemy of the Empire ve Death, Lies, & Treachery de farklı bir deneyim sunuyor.

Jedi tarikatının nasıl oluştuğunu hiç merak ettiniz mi? Dark Horse’un bunu anlatacak olan güzel bir çizgi roman projesi de vardı ancak Dark Horse’un Star Wars için çöküş zamanlarına denk geldi. Dawn of the Jedi adlı çizgi roman serisi 2012’de başladı ve 2014’de 15. sayı ile sonlandırıldı. En çok üzüldüğüm şeylerden olmuştu. İnanılmaz bir potansiyeli vardı ancak çalkantılı bir zamana dek geldi ve harcandı bence. Harika bir okuma deneyimi sunmuyor ve fakat Je’daii’ların nasıl oluştuğunu gün yüzüne çıkartıyor. Okunması gerekli gördüğüm hikayelerden. En azından başına biraz bakmalı. Bunun ardından da Lost Tribe of the Sith okunursa harika bir iş yapılmış olur.

Sith’lerin tarihini merak ediyorsanız hem şanslı hem de şanssızsınız. Genişçe ve detaylıca anlatılan çok seri olduğu için şanslısınız ancak bu serilerin bir kısmı çok da iyi olmadığı için şanssızsınız. The Golden Age of Sith’den The Sith War’e kadar oldukça geniş bir okuma sunan Tales of the Jedi serisi Jedi’lara da odaklanıyor minik bir kısımda.

Şimdilik önereceklerim bu kadar. Tüm bunlara ya da en azından bir kısmına bile baktığınızda keşke EU iptal edilmeseydi diyeceksiniz. O kadar iyi işlenmiş şeyler var ki, gördüğünüzde Star Wars evreninden çıkamayacaksınız.

Star Wars candır, gerisi heyecandır.

Güç sizinle olsun efendim, görüşmek üzere!