Hayao Miyazaki Sahalara Kısa Filmle Dönüyor!

hayao miyazaki

Animasyon dünyasının belki de en büyük ustası Hayao Miyazaki, bu defa emekliliği bilgisayar animasyonu bazlı bir filmle bozuyor.

Bildiğiniz üzere daha önce iki kez emekliliğini açıklamış ve her iki defasında da hem sanat hem de animasyon severleri çok üzmüştü. Totoro, Kiki, Howl ve nicesi babasız kalmıştı bir anda.

Hayao Miyazaki için bir animasyon ustası diyebilirsiniz, ama bu onun çağımızın en büyük sanatçılarından biri olduğu gerçeğini de değiştirmez. Görünüşe göre, dönemimizin en değerli sanatçısı “el çizimi” animasyonlardan emekli olmuş. Çünkü bir bilgisayar animasyonlu bir film için kolları sıvayarak emekliliği kısmen bozdu!

10 dakikalık filmde Boro adındaki tırtıl başrolü oynuyor. Ghibli Müzesi’nde yayınlanması beklenen filmin (biz de büyük hayal kırıklığı yaşadık) yapımının 3 yıl süreceği konuşulanlar arasında. Şu an filmin hangi aşamasında olduğuysa bilinmiyor.

Oğul Goro Miyazaki babasının bu projeyle yeniden animasyon dünyasında belirişini şöyle açıkladı:

Amacı [Ghibli Müzesi] korunduğunda sıkılır, böylece o da etrafta dolanıp bir şeyler arar. Bence her şeye yetenek karar verir. Metottan çok, yeteneğin onu kullanışı önemlidir. Bir metodun doğru ya da yanlışlığıyla ilgili özünden gelen bir şey yoktur; bu bir kalem çizimi de olabilir, 3D CG teknolojisi de.

Böylece babasının da CG kullanarak bir iş ortaya koymasına dair gelen ufak çaplı eleştirilere de cevap vermiş oldu. Gerçi karşımızdakinin Hayao Miyazaki olduğunu düşünürsek, böyle bir yeteneği neden tek bir teknikte eser vermesi için zorlayalım ki?

Dileriz o 10 dakikalık film internete de düşer ve bizler afiyetle izleriz!