G.R.R. Martin’den Hugo Ödülleri İçin Savaş Taktikleri

grrm-hugo-awards

Ülkemizde daha çok Buz Ve Ateşin Şarkısı Serisi’nin yazarı olarak tanınan George R.R. Martin, önümüzdeki Hugo Ödülleri’nde Sad / Rabid Puppies gruplarına galibiyet yüzü göstermemeye kararlı.

Eğer geçen haftalarda sizlerle paylaştığımız “Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?” adlı makalemizi okuduysanız fantastik ve bilimkurgu edebiyatının en önemli ödüllerinden birinin içinde bulunduğu içler acısı durumdan da haberdarsınız demektir. Her ne kadar bizler gelişmeleri uzaktan takip etsek de Amerikalı edebiyatçılar için durum tam tersi. Pek çok yazar ve kurum hem Sad Puppies hem de Rabid Puppies gruplarına sanal alem üzerinden resmen savaş açmış durumda. Bunlardan biri de G.R.R. Martin.

Martin kişisel blog sayfası Not A Blog üzerinden hem konuyla ilgili görüşlerini paylaştı hem de Puppies gruplarının galip gelmemesi için okurlarına ne yapmaları gerektiği hakkında bazı taktikler verdi.

Bu yıl daha önce hiç olmadığı kadar Hugo oyu kullanıldı: kesin konuşmak gerekirse 5950 tane. Geçen yıl Loncon’da sadece 3587 oy kullanılmıştı. Bu da neredeyse 2400 yeni oy demek. Ödülleri kazanmak için verilen neredeyse tüm mücadeleler bu insanların kim olduğuna bağlı olacak. Gerçek okurlar? Sad Puppies? Rabid Puppies? Gamergate üyeleri? Benim tahminim “yukarıdakilerin hepsi” oldukları yönünde.

Yaşananları “Puppygate” olarak tanımlayan ve Vox Day’in Gamergate bağlantısına gönderme yapan Martin, bu durumdan hiç memnun olmadığını ve bunu söylemekten de kesinlikle çekinmediğini belirtiyor yazısında. Bununla birlikte artık olanın olduğunu ve bu yüzden olaya en basit şekilde yaklaşılması gerektiğini öğütlüyor:

Adayların kitaplarını okuyun, kararınızı verin ve oyunuzu kullanın.

GRRM, blog yazısının devamında kimlere oy vereceğini açıklamıyor. Ancak okurlarına kimlere oy vermeleri gerektiği konusunda da ayrıntılı bilgiler veriyor. Hem de her kategoride.

hugo-awards

En İyi Hayran Sanatçı dalında hiçbir Puppies adayı olmadığından bu yıl da ödülü daha önce sekiz kez kucaklama başarısı gösteren Brad W. Foster’ın kazanacağını öngörüyor Martin. Bununla birlikte gönlünün her yıl aday olan ama hiç kazanmayan Steve Stiles’dan yana olduğunu belirtmekten de geri kalmıyor.

En İyi Hayran Yazar dalında Laura J. Mixon dışındaki dört adayın da Puppies listesinden geldiğine dikkat çekiyor tecrübeli yazar. Mixon, internetin bir başka kötü yüzünü, Requires Hate adlı ırkçı eleştirmenin gerçek kimliğini deşifre etmesiyle ünlüdür (Kendisi Tayvanlı lezbiyen yazar Benjanun Sriduangkaew çıkarak herkesi şok etmişti). Bu nedenle gönlünün Mixon’dan yana olduğunu, aklınınsa bu kategoride “Ödül Yok” sonucu alacağımızı söylediğini belirtiyor.

En İyi Fancast seçeneğinde üç kişi Puppies listelerinden, iki kişiyse normal oylardan gelmiş. Martin konuyla çok fazla ilgisi olmadığından rastgele bir tahminde bulunarak seçimini Tea and Jeopardy’den yana kullanıyor.

En İyi Fanzin dalında sadece Journey Planet normal yollarla seçilmiş bir aday. Ancak Puppies listelerinden gelen Tangent Online’ın kökenlerinin 70’li yıllara dayandığını, tıpkı Sad Puppies gibi geleneksel kurgulara bağlı olduğunu ve bu nedenle “çok büyük bir tehlike” teşkil ettiğini söylüyor. Tamamen duygusal nedenlerden bu kategorinin galibinin Journey Planet olacağını öngörüyor elbette.

En İyi Semipronize ödülünün gözü kapalı bir şekilde Locus’a verilmesi gerektiğini belirtiyor, daha sonra da “Uuups! Locus, Puppies oyları yüzünden listeye girememişti, değil mi?” diye ekliyor şakayla karışık. Ödülü kucaklayanın ise Puppies listelerinin dışından gelen Lightspeed olacağını düşünüyor.

En İyi Profesyonel Sanatçı dalında Puppies adayı olmayan Julie Dillon’ın tüm rakiplerini hezimete uğratacağını belirtiyor. Alandaki pek çok başarılı sanatçıyı dışarıda bırakarak bunu Dillon için kolaylaştıranın da Puppies olduğunu ekliyor.

En İyi Editör (Uzun Eserler) dalında Vox Day’i ilk kez görüyoruz ve Martin açıyor ağzını yumuyor gözünü.

Eğer Vox Day kazanırsa hem WorldCon’un hem de Hugo Ödülleri’nin sonu yakın demektir. VD bu alandaki en iyi editör değil, en iyi beş içinde de değil, hatta en iyi elli arasında bile değil. Onun buradaki varlığı takipçilerinin Sosyal Adalet Savaşçıları’na çektiği bir siktirden başka bir şey değil. Sanırım… umarım… sonuncu olacak.

Bununla birlikte diğer dört adayın tamamı da Puppies listelerinden gelmesine rağmen Martin onlardan “meşru editörler ve aday olmayı hak ediyorlar” diye söz ediyor. Puppies karşıtı tüm grupların bu daldaki herkese “Ödül Yok” kaşesi vuracağından emin. Lâkin kazananın muhafazakar yayınevi Bean Books’un editörü Toni Weisskopf olacağını tahmin ediyor ve onu “tam bir profesyonel” olarak nitelendiriyor.

En İyi Editör (Kısa Eserler). “Yine hepsi Puppies. Yine Vox Day,” diye başlıyor söze GRRM. Ve Day’i hemen son sıraya yerleştirmeyi de ihmal etmiyor. Bu kez de tahminini Mike Resnick’ten yana kullanan yazar onun da bu ödülü hak ettiğini söylüyor. Resnick uzun yıllardır sektörde olan, pek çok genç yeteneği keşfeden, hatta Hugo Ödülü’nü kucaklayan bir isim. Bununla birlikte galip gelse bile bunun pek bir anlamı olacağını düşünmüyor Martin. Çünkü oylama sistemindeki olaylar nedeniyle pek çok başarılı editör dışarıda kalmış durumda.

Şampiyon olmak için bir şampiyonu yenmelisiniz; fakat Puppies bu yıl tüm şampiyonları oylamanın dışında bıraktı.

hugo-nominees-tv

En İyi Dizi kategorisine geldiğimizdeyse işler birazcık (!) karışıyor. Neden derseniz, Game Of Thrones tüm haşmetiyle Rabid Puppies listesinde yer alıyor da ondan! Yani GRRM’in gözbebeği Vox Day’in adaylarından biri. Martin bu noktada ne kendisinin ne de HBO’nun Rabid Puppies ile hiçbir ilişkisinin olmadığını açıklamaya girişiyor. Sonra da konuyu değiştirip dizilerdeki artıştan ve bu kategorinin eskisi gibi “En İyi Dr Who Bölümü” olmamasından duyduğu mutluluğu dile getiriyor. Tabii hazır kendisini aklamışken aynı şeyin Puppies listelerindeki Flash, Grimm, Dr. Who ve Orphan Black için de geçerli olduğunu eklememezlik etmiyor. “Kazanansa Dr. Who olacaktır,” diyor son olarak. Taht Oyunları‘nın yazarına yakışır bir politika, değil mi?

En İyi Film (Uzun Metraj)’de işler bir kez daha ilginçleşiyor ve Puppies listelerinden gelmelerine rağmen Guardians of the Galaxy, Interstellar ve The Lego Movie’ye kıyamıyor. Normal yollarla seçilen Captain America: The Winter Soldier ve Edge of Tomorrow’un da iyi birer film olduğunu söylese de, Puppies karşıtı gruplar yüzünden Captain America’nın kazanacağını tahmin etse de, Martin için ödülü hak eden… hayır, Interstellar değil; Guardians of the Galaxy.

Bu filmleri sadece Puppies ekipleri listelerine koydu diye bir kenara atmak adaletsizce ve ahmakça olur. Vox Day ile Brad Torgensen’in oyunuzu kime vereceğinizi söylemesini istemiyorsunuz. O hâlde neden başkalarının oyunuz kime VERMEYECEĞİNİZİ söylemesine izin veriyorsunuz?

En İyi Çizgi Roman Ödülü’nde sadece bir Puppies adayı var: Zombie Nation 2. Diğer adaylarsa Saga 3, Rat Queens, Sex Criminals ve Ms. Marvel.

Görünüşe göre Puppies bu çizgi-romanları ‘kendilerinden’ görmüyor ya da ‘bir başka sosyal adalet b*ku’ yerine koyuyor. Sad Puppies grubunun yobaz olarak tanımlanmalarının adaletsizlik olduğunu iddia ettiklerini biliyorum. Evet, belki de öyle değillerdir. Ama ARALARINDA yobazlar olduğuna çok eminim. Yoksa Ms. Marvel gibi tatlı, büyüleyici, eğlenceli bir süper kahraman hikâyesinden; sadece Müslüman olduğu için diğerlerinden ayrılan o sempatik genç kızdan nasıl nefret edebilirler ki?

Bu sözlerinin ardından kazananınsa her hâlükârda Saga olacağını ekliyor.

En İyi Kurgusal Olmayan Kitap dalına geldiğimizde Martin bir kez daha saydırmaya başlıyor:

Gecenin ilk ‘Ödül Yok’ kategorisi bu olabilir. Tüm adaylar Puppies listesinden geldiği gibi, Letters from Gardner da bir kısa hikâye kitabı, yani aday olamaması gerekirdi. İki tanesi düpedüz vasat. Son iki adaysa… eh, biri çok bilmiş ve çirkin, diğeriyse aptalca ve iğrenç.

Jo Walton ve James Patterson’ın derlemelerinin bu kategoride yer alamamasına da hayıflanıyor. “Ödül Yok

En İyi Kısa Hikâye dalının tamamı da Puppies adaylarından oluşuyor. Yine de Martin aralarından “Totaled” adlı öyküyü gerçekten de iyi bulduğunu saklamıyor. Ancak son kararı “Ödül Yok” oluyor.

En İyi Romancık dalında küçük de olsa güzel bir bilgi alıyoruz kendisinden. 6 dalda birden aday olarak şaibeli bir rekor kıran John C. Wright’ın bir hikâyesi kriterlere uymadığı için diskalifiye edilmiş. Yani az kalsın 7 dalda aday olacakmış kendisi. Yerine geçen The Journeyman: In the Stone House listedeki tek normal aday. Fakat Martin bu kategorinin de “Ödül Yok” ile sonuçlanacağına inanıyor.

En İyi Kısa Roman. Hepsi Puppies adayı, dördü Vox Day’in yayınevinden çıkma, üçü John C. Wright’a ait. Eğer Puppies’in oy gücü sandığımız kadar çok değilse bir “Ödül Yok” da buradan gelecek hiç şüphesiz. Ki GRRM de aynı fikirde.

skin-games-jb

Ve En İyi Roman… Büyük ödül. Gecenin son açıklananı ve fırtınanın asıl kopacağı yer. Bir tarafta her şeye ve tüm oylamalara rağmen normal yollarla aday olmayı başaran üç isim var: Ancillary Sword, Three Body Problem ve Goblin Emperor. Puppies adayları arasındaysa çok güçlü bir isim bulunuyor: Dresden Dosyaları #15 – Skin Games, Jim Butcher.

Uzun soluklu seriler ve şehir fantazyaları hiçbir zaman Hugo’da oy kullananların favorisi olmamıştır. Puppies listesinde yer aldığını da sayarsak bu üç eksi eder. Ama Jim Butcher’ı oyunun dışında sanmak büyük hata olur. O çok popüler bir yazar, milyonlarca hayranı olan bir mega-satar ve öyle birini ASLA küçümsememeniz gerekir (Philcon’da J.K Rowling’in Harry Potter’ına karşı aday olduğumda öğrendiğim gibi…)

Ancillary Sword’un kazanacağını düşünmüyor kendisi, çünkü yazarı geçen yıl Ancillary Justice ile ödülü kucaklamıştı. “Orson Scott Card dışında hiç kimse bu ödülü iki kez üst üste kazanamaz,” diyor Martin. Bununla birlikte Three Body Problem’ın Puppies listelerinde olmamasına rağmen pek çok Puppies takipçisinin o kitaptan övgüyle bahsettiğine dikkat çekiyor. O nedenle galibin Three Body Problem olacağını iddia ediyor. Skin Games ya da Goblin Emperor çıktığı takdirde de buna üzülmeyeceğini ekliyor.

Müsaade edin sözlerimi şununla sona erdireyim. Kazanmak kazanmaktır. Kaybetmekse kaybetmek. Kimsenin size aksini söylemesine izin vermeyin. Eğer hatalıysam ve anti-puppies grupları yenilirse mutsuz ve üzgün olacağım; ama yenildiğimi itiraf eden ilk kişi de olacağım. Eğer 2400 yeni oyun tamamı Vox Day’in hayranları çıkarsa ve VD ile John C. Wright ödülleri kucaklarsa bundan tiksineceğim ve midem bulanacak. Ama yine de doğruyu söyleyeceğim: “Kaybettik. Kötü oldu.”

Fakat oylama tahmin ettiğim gibi gider, her iki taraftan insanlar ödül alır ve birkaç “Ödül Yok” çıkarsa umabileceğimiz en iyi sonucu elde ettiğimiz için alkış tutacağım. Ve WorldCon’un, hayranların ve Hugo’nun zaferi için…

Blog yazısının tamamını okumak isterseniz ilk kısmına buradan, ikinci kısmınaysa şuradan ulaşabilisiniz. Bu esnada tüm bu kelimelerin altıncı kitabın bir bölümüne mâl olduğunu düşünmemeye çalışmanızı tavsiye ederiz.

Hugo Ödülleri önümüzdeki cumartesi günü, 22 Ağustos’ta açıklanacak. Tek yapabildiğimiz en iyisini umup beklemek…