Resimli Harry Potter Kitabından Yeni Görseller Çizerin Açıklamalarıyla Geldi

harrypotter-jimkay

Jim Kay’in resimlendirdiği yeni Harry Potter kitaplarında bir kez daha yeni görsellere kavuştuk.

Ödüllü çizer Jim Kay’in eşsiz çizgileriyle hayat verdiği yeni ve resimli Harry Potter kitaplarına dair yeni görselleri daha birkaç hafta önce sizlerle paylaşmıştık. Onun öncesinde de, yine resimlerinin bir kısmıyla birlikte, ilk kitabın hazır olduğunu da duyurmuştuk.

Şimdi gelen çizimlerde Jim Kay’in çizim tercihleriyle ilgili sözlerini de duyuyor ve yaratım ortamındaki ilhamlarına konuk oluyoruz. (Örneğin, geçen haberlerde yer alan Hermione’yi çizerken yeğeninden esinlendiğini biliyor muydunuz?)

quidditch

Quidditch halkalarına sığırcıklar koymak hoş olur diye düşündüm. Yaşadığım yer olan Edinburgh’da, bu kuşların döne döne giderken çizdiği desene “sığırcıkların mırıldanması” denir. Bunu son illüstrasyonlar için bir hazırlık taslağı olarak çizmiştim, ama [Bloomsbury Publishing] onun hafifliğini sevdi.

Albus Dumbledore’un portresini çizdiği resmi içinse bize şu detayları veriyor.

dumbledore

Erken dönem portre çizimlerinde sevdiğim şey, kişiyi temsil eden nesnelere sahip olmanızdır. Buradaki kurumuş bitki dürüstlüğü temsil ediyor – ama dürüstlüğün üstünde de kamufle olmuş bir peygamber devesi var. Bu, Dumbledore’un içinde dürüstlük olduğunu, fakat bunun karşılıksız olmadığını söylemenin bir yolu. Aynı zamanda resimde küçük bir şişe ejderha kanı da var, çünkü kendisi ejderha kanı üzerine bir kitap yazıyordu. Ve bir de örgü elbette, çünkü o örgü örmeyi seviyor.

illustrated-harry-potter-04

Kay çizimlerini yaparken kendine “gerçek modellerden” oluşan bir kadro kurmak istediğini ve böylece seçtiği çocuklar yedi kitap boyunca büyüyüp yaşlanırken bunu daha gerçekçi bir şekilde kâğıda aktarabilmeyi umduğunu belirtiyor.

1940’lı yıllarda gerçekleşen hava saldırılarında evlerinden uzaklaştırılmış tahliye çocuklarının tüm o fotoğraflarına bakıyordum – İngiltere’de onlara “hava saldırısı çocukları” derler. Dağınık, gür saçları ve yuvarlak gözlükleri vardır, hem az hem de kötü beslenmiş görünürler. İngiltere’nin sahiden de zorlu olan East End tarafındandırlar. O gerçekçi karakterin hayat bulmasını, biraz sıkıntı eklemeyi istedim. Ama aynı zamanda biraz kırılganlık, çünkü Harry zayıf ve normalden daha küçük.

Şans, metroda yolculuk ettiği bir gün Jim Kay’in yüzüne gülmüş ve tam da aradığı gibi bir çocuğa rastlamış. Ufaklığın annesine çalışmaları için oğlunun fotoğraflarını çekmek istediğini söylemiş. Kader bu ya, Clay adındaki oğlan da zaten bir tiyatro sanatçısıymış. Böylece Kay’in yansıtmak istediği tüm duyguları başarıyla sergileyebiliyormuş.

illustrated-harry-potter-03

Ah, işte bu çizim gerçekten de zordu! Bunu çizerken bayağı zorlandım. Bu tür kompozisyonlarda her zaman zorlu bir perspektif seçerim. Bu zorlu bir görüş açısı, çünkü satranç taşlarından birini en öne, diğerlerini de arka plana koymak zorundasınız. Ama aynı zamanda kompozisyona dinamizm ve hareket katmanız gerekiyor.

Hermione zeki bir kız, fakat aynı zamanda da biraz buyurgan biri. Ne zaman bir şeyleri karıştırsam yanlışımı düzeltip bana haddimi bildiriyor.

Jim Kay bu resimdeki satranç taşlarını 12. yüzyıldan kalma gerçek taşları model alarak çizmiş. Ron’u ise bir okulda konuşma yaparken karşılaştığı bir çocuktan esinlenmiş. Annesi okulun kütüphanecisiymiş.

Annesiyle tanıştım ve oğlunun içeri girdiğini görünce onun aradığım çocuk olduğun hemen anladım. Kusursuzdu. Saçları kızıl değildi ama aradığım asıl şey de bu değildi zaten: yürüyüş biçimleri, konuşma şekilleri, bilirsiniz. Çok iyi bir mizah anlayışı var.

Yayınlanan bu yeni çizimlerine getirdiği açıklamalarla bir anda ufkumuzu açtı diyebiliriz. Jim Kay, aldığı ödülleri hak eden ve resimlerine eklediği her bir detayın hiç de boşa olmadığını kanıtlamış gerçek bir sanatçı.

Serinin ilk resimli kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı  yarın İngiltere’de çıkıyor. Bakalım bize ne zaman gelecek?