Umberto Eco İle Hayali Yerleri Keşfetmek

efsanevi-yerler-ust

Edebiyat, efsane veya masal dünyasında geçen yerleri merak mı ediyorsunuz? O zaman sizi Umberto Eco’nun yeni kitabı Efsanevi Yerlerin Tarihi’ne alalım.

Hepimiz okuduğumuz kitaplarda anlatılan yerleri zihnimizde tasarlamışızdır. Çağımızın yaşayan en önemli edebiyatçı ve tarihçilerinden biri olan Umberto Eco da, dilimize çevrilen bu yeni kitabında tam da bunu yapıyor. Atlantis’ten Eldorado’ya, Thomas More’un Ütopya’sından Agarta’ya kadar hayali yada var olduğu sanılan bir çok yer hakkında hazırlanmış harita, illüstrasyon ve resimler Eco’nun bu kitabıyla kütüphanemize konuk oluyor.

Umberto Eco’nun daha önce yine Doğan Kitap’tan çıkan Çirkinliğin Tarihi ve Güzelliğin Tarihi isimli antoloji kitaplarının yanına böylece bir üçüncü kitap daha geliyor.

Kütüphanenizde, Alberto Manguel’in Hayali Yerler Sözlüğü’nün yanına bir yer açın diyelim ve kitabın tanıtım yazısına bir göz atalım:

efsanevi yerlerin tarihiEfsanevi topraklar ve yerlerde resimler eşliğinde bir gezinti. Hayal dünyamızda, Yedi Cücelerin kulübesinden Gulliver’in ziyaret ettiği adalara, Madam Bovary’nin evinden Sherlock Holmes’un dairesine, hiç var olmamış nice beldeler, nice yerler var.
Ama genel olarak, bu yerlerin yalnızca bir hikâyecinin ya da şairin düş gücünden doğduğunu biliyoruz. Bunun tam tersine, en eski zamanlardan beri, insanlar Atlantis, Mu, Lemurya, Saba Kraliçesi’nin ülkesi, Rahip Johannes’in krallığı, Mutlular Adaları, Eldorado, Ultima Thule, Hiperborea, Hesperidlerin Bahçesi (Kutsal Kâse’nin saklandığı yer), Haşhaşi Kalesi, Bolluk Ülkesi, Ütopya adaları, Solomon Adası, Terra Australis (“Güney Ülkesi”), içi oyuk Yer’in iç yüzeyi ve gizemli yeraltı krallığı Agarta gibi gerçek sanılan yerler üzerine hayaller kurmuştur.

Bu yerlerden bazıları, yalnızca büyüleyici efsanelere hayat vermiş ve bu kitapta yer alan nefis görsel tasvirlerden bir kısmının esin kaynağını oluşturmuştur. Bazıları giz avcılarının zihninde bir saplantıya dönüşmüştür. Bu yerlerden bazıları ise, yolculuk ve keşiflerin itici gücü olmuş; böylece dünyanın dört bir yanından gezginler, boş bir hayalin peşine düşüp, başka beldeler keşfetmişlerdir.

Kemal Atakay’ın çevirdiği kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.