İstanbul Tüyap Kitap Fuarı Kapılarını 34. Kez Açmaya Hazır

Her yıl düzenli olarak sergilenen ve kitapseverler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan Tüyap Uluslararası Kitap Fuarı’nın İstanbul ayağı 34. kez bizlerle.

İstanbullu kitap tutkunlarının özlemle beklediği güne kavuşmalarına çok az kaldı. İstanbul Tüyap Uluslararası Kitap Fuarı bu yıl kapılarını 07-15 Kasım tarihleri arasında açacak. 750 yayınevinin katılımıyla gerçekleşen fuar hafta içi 10:00 – 19:00, hafta sonu ise 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Bir tek 15 Kasım günü, kapanış nedeniyle 19:00’da kapanacak kapılar. Giriş, öğrenci ve emeklilere her zamanki gibi ücretsiz.

Son birkaç senedir olduğu gibi yine Büyükçekmece Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuarın bu yılki teması “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” olarak belirlendi. Fuarın onur çizeriyse bugüne kadar pek çok ödüle layık görülen ünlü karikatürcümüz Tan Oral.

Fuarın onur konuğu olarak bu yıl ülkemizi ziyaret edecek ülkeyse Romanya. Fuarın ilk dört günü Uluslararası Salon’da kitapseverlerle buluşması planlanan ülkenin standında Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Oana Ispir, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican ve Florin Irimia gibi yazarlar kitaplarını imzalayacaklar.

Ülkemizde kitapları Pena Yayınları tarafından basılan ve New York Times Bestseller listelerinden inmeyen Sarah Jio geçen senenin aksine bu yıl fuarda olacak. Yazarın hayranlarının hatırlayacağı üzere kendisi geçtiğimiz yıl “güvenlik endişeleri” nedeniyle İstanbul ziyaretini iptal ettiğini ve bunun Türkiye’ye gitmek için doğru bir zaman olmadığını düşündüğünü belirtmişti. Yazarın bu açıklaması Türk okurlardan büyük tepki almıştı.

Bununla birlikte geçtiğimiz Hugo Ödülleri’nin galibi olan Cixin Liu ise ödüllü romanı Üç Cisim Problemi’nin İthaki Yayınları tarafından basılmasının şerefine fuarda bizlerle olacak ve kitaplarını imzalayacak. İthaki, bunun yanı sıra Kafes’in yazarı Josh Malerman’ı da fuarda 13-15 Kasım’da hayranlarıyla buluşturmaya hazırlanıyor.

Ahmet Ümit, Aşkın Güngör, Ayşe Kulin, Bahadır İçel, Can Dündar, Canan Tan, Doğan Cüceloğlu, Emel Kosi, Funda Özlem Şeran, Göktuğ Canbaba, Haktan Kaan İçel, Hakan Bıçakcı, İlber Ortaylı, Kayahan Demir, Mavisel Yener, Murathan Mungan, Niran ElçiSeran Demiral, Sadık Yemni ve Tevfik Uyar fuarda yer alacağı kesinleşen değerli yazarlarımızdan sadece birkaçı. Fuarda düzenlenecek imza günlerinin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

7 Kasım Cumartesi günü, saat 14:00-15:00 arası, Büyükada Salonu’nda, Nebula ve Hugo ödüllü Çinli Yazar Liu Cixin ile Barış Müstecaplıoğlu, “Bilimkurgu Edebiyatı” üzerine konuşma yapacaklar.

15 Kasım Pazar günü yine bilimkurgu severlerin hoşuna gidecek bir panel var. İthaki Yayınları‘nın düzenlediği “Sinemada Bilimkurgu Uyarlamaları”, Yankı Enki moderatörlüğünde ve Doğu Yücel ile Kutlukhan Kutlu‘nun katılımıyla  16.45-17.45 arası Karadeniz Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Fuar da bir de çizgi roman paneli bekliyor bizleri: “Çizgi Roman’da Savaş Teması ve II. Dünya Savaşı’nın 70. Yıldönümünde Yalınayak GEN.Desen Yayınları tarafından düzenlenen ve Ümit Kireççi’nin yöneteceği panel 15 Kasım Pazar günü saat 14:15’te gerçekleştirilecek. Konuşmacılar ise şöyle: Arzu Taşçioğlu, Alişan Cengiz, Berk Uralcan.

Son olarak pek çok yayınevinin uzun zamandır beklenen kitaplarını ve sürprizlerini de genellikle fuara sakladığını hatırlatalım. Kulağınız açık, gözünüz bizde olsun. Şimdiden iyi fuarlar!