Engelsiz Çizgiler Ekibi, Görme Engelli Çizgi Roman Severlere 2. Sayıyı Sundu!

engelsiz-cizgiler

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bugün, Kayıp Rıhtım ekibinin görme engelli takipçilerine bir armağanı var.

Görme engelli takipçimiz Cankut Değerli önderliğinde başlayan ve görme engelli okurları çizgi roman okumasına olanak sağlayan Engelsiz Çizgiler‘de geldik 2. sayıya! Daredevil – Şeytanın Eli ile başlayan macerada, bu defa Seyfettin Efendi‘nin yaratıcısı Devrim Kunter‘den destek geldi!

Çalışmalar ilk ekipte de yer alan Sayhh tarafından tek başına üstlenildi bu defa. Devrim Kunter‘ ise daha önce basılmamış Seyfettin Efendi maceralarıyla görme engelli çizgi roman meraklılarına desteğini esirgemedi.

Ah, daha dün bu dostlar adına aracı olup seslerini duyurmaya çalışıyorduk, şimdiyse ikinci sayıya geçtiler, ne mutlu!

Şimdi biz susalım, sözü projenin başlatıcısı ve bir görme engelli olan Cankut Değerli ile sitemizin uzun süreli takipçilerinden ve Engelsiz Çizgiler çalışma grubunun yeni üyesi olan Bengü Akagül devralsın. Bakın yeni projeyi  nasıl anlatıyorlar:

Biraz uzun süren bir sessizliğin ardından Engelsiz Çizgiler ekibi olarak yine karşınızdayız! Mayıs ayında başladığımız Engelsiz Çizgiler adlı projemiz ilk meyvesini yaz aylarında, Daredevil – Şeytanın Eli ile vermişti. İlk defa çizgi roman okuyan görme engelli okurlar için oldukça farklı bir deneyimdi Daredevil. Gelen yorumlar hep olumluydu ve kendilerinin film izler gibi hissettiklerini söyleyenleri bile duyduk, mutlu olduk.

Daha sonra Devrim Kunter’in de projeye destek vermesi üzerine uzun bir süreç yaşandı; iş yoğunluğu sebebiyle biraz uzun sürse de, bu süreç yakın zamanda sona ulaştı ve Seyfettin Efendi ve Esrarengiz Hikâyeleri isimli, Seyfettin efendinin çözmek zorunda kaldığı üç vakayı anlatan eser erişilebilir hâle getirildi.

Ayrıca bu süre zarfında yaşanan tek gelişme bu da değil! Üçüncü çizgiromanı yarıladığımız şu günlerde bize ulaşabileceğiniz sosyal medya hesaplarımızı da devreye soktuk. Twitter’dan @ECizgiler hesabını aratıp ya da Facebook sayfamız  üzerinden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Noktayı koymadan önce belirtmek istediğimiz birkaç husus daha var:

Bildiğiniz gibi bugün 3 Aralık; yani Dünya Engelliler Günü. Engelliliği anlamak, onları hatırlamak için. Ancak maalesef her sene aynı içi boş lafları duyuyoruz, “Hepimiz birer engelli adayıyız,” ya da “Her birimiz birer potansiyel engelliyiz,” gibi. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, kendilerine potansiyel engelli diyenler hariç hiç kimse potansiyel engelli değildir, herkesin bir hayal gücü ve ulaşmak istediği hedefleri vardır. Eğer, bugünü hakkıyla yaşamak, engelliliği ve engellileri anlamak istiyorsak, ilk önce bu içi boş lafları bir kenara bırakmalı ve bir şeyler yapmak için harekete geçmeliyiz. Dünyayı daha yaşanabilir, daha erişilebilir kılmak için yapılan projelere destek vermeli ve toplumun engelli algısını değiştirmeye yoğunlaşmalıyız. Rahat bir ortamda, anayasanın gizliliğini ihlal etmeden oy kullanmak, çizgi romanları rahat rahat okumak, dizilere, filmlere, kitaplara ve sanatın her alanına erişmek herkesin hakkıdır. Bugün hatırlamamız gereken şey budur.

Bu amaçla başlattığımız projenin ikinci sayısına, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Daha güzel ve erişilebilir bir dünya için yardımlarınızı bekliyoruz.
İyi okumalar dileriz!

Arkadaşlarımızın ellerine, zihinlerine, yüce gönüllerine sağlık! Eğer bu güzel insanlarla birlikte çalışmak ister, onlara yardımcı olmayı arzu ederseniz,  engelsizcizgiler@gmail.com adresinde bir mail uzaklığında sizleri bekliyorlar.