Penguin Random House, İşten Çıkarmalar İçin E-Kitaba Olan İlgiyi Suçladı

e book ust

İngiltere’de e-kitap satışları %11 artarken, basılı kitap %5 düştü. İşten çıkarmalar başladı.

İngiliz okurların e-kitaba olan ilgisindeki artışla birlikte Penguin Random House, 225 iş kolunda işten çıkartma yapılabileceğini duyurdu.

Yayınevi, efsanevi eser Bülbülü Öldürmek‘in yazarı Harper Lee‘nin geçtiğimiz aylarda dünyada ve ülkemizde çıkan eseri Tesbih Ağacının Gölgesinde (Go Set a Watchman) ve E.L. James‘in Grinin Elli Tonu serisinin son halkası olan Grey‘in haklarını elinde bulunduruyor. Ancak böyle çoksatar kitapları elinde bulundurmasına karşın, WarwickshireRugby‘deki depolarında çalışanlar şimdi işsizlikle burun buruna. Nedeniyse basılı kitaba olan ilginin yavaş yavaş e-kitaba kayıyor olması. Bu da depoların işlevini ve yapılacak işin büyüklüğünü düşürüyor.

Penguin Random House bunu şöyle açıklıyor:

Kitap okuma alışkanlığındaki devrim, e-kitabın popülerleşmesiyle birlikte bu 225 işi tehlikeye sokuyor. Bu çalışanlar ve onların aileleri için zor zamanlar; özellikle de Christmas yaklaşmışken. Aynı zamanda yerel ekonomi için de bir infilak olacak.

Eğer böyle devam ederse 2019 yılında Rugby‘deki deponun tamamen kapanma durumu da mevcut.

2007’de ilk kez piyasaya çıkan Amazon Kindle‘ın ardından, tam 8 sene sonra bugün, e-kitap sektörde %25 pay sahibi olma başarısına erişti. Bir yanda her basılı eserle birlikte kıyılan daha çok ağaç, diğer yanda okuma alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte yavaş yavaş tedavülden kalkacak iş kolları. Peki ne yapmalıyız? Tam bu noktada aklıma Asimov‘un Robot Serisi geliyor. Robotlar yaygınlaştıkça insanlar işlerinden olmaya başlamış, yerlerini robotlar almıştı.

Kitap sektöründe çalışan kişiler ve aileleri bu yakın dönemde sancılı zamanlar yaşayacak, bu tartışılmaz bir gerçek. Ama bunun için e-kitabı gerçekten suçlamalı mıyız? Yorumu size bırakıyorum.