Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Gulyabani”si Bu Defa Kırmızı Kedi Yayınları’nda!

gulyabani-kirmizi-kedi-ust

Hüseyin Rahmi Gürpınar‘ın “Gulyabani” adlı kült eseri, bu defa da Kırmızı Kedi Klasikler serisi altında yayınlandı!

Birçoklarımız ilk defa Ertem Eğilmez‘in Süt Kardeşler uyarlamasıyla tanıştığı Gulyabani, hâlâ çağının çok ötesinde bir anlayışla yazın dünyamızın önemli bir parçası olarak parlamaya devam ediyor.

Enis Batur‘ın önsözüne de yer veren Kırmızı Kedi Yayınları’nın basın bültenine gelin hep beraber bakalım:

Gulyabani romanında Hüseyin Rahmi Gürpınar gulyabani-kirmizi-kedialışık olduğumuz mizahi dilini sürdürürken Batı’nın maddeci, pozitif düşüncesini ülkemize aktarmaya, halkın gözünü açmaya çalışmaktadır. Gürpınar’ın bâtıl inançları en iyi işlendiği romanıdır ve Halide Edip’in ifadesiyle “en kusursuz, bir okuyucu gözüyle en eğlenceli” roman Gulyabani’dir. Kadınlar batıl inançlardan en çok etkilenen ve istismar edilenlerdir. Aklı temsil eden ise erkektir.

Kitabın arka kapağı ise bizlere şöyle sesleniyor:

Hüseyin Rahmi’nin Gulyabani’si hem geniş Doğu dünyasından esintiler taşır, hem tastamam buralıdır: Aynı anda korkunç ve komik olabilen kimliğiyle “göründüğü” insanların foyalarını ortaya döktüğü için yararlı bir “acaip” sayılabilir.

Her toplumda, her kesimde bâtıl inançların yabana atılamayacak yeri vardır; zaman zaman hoşgörü sınırlarını zorlayan davranışlarla çevrelerine rahatsızlık verir kimileri, yazarın kitabında onlardan çuvaldızını esirgemediğini görüyoruz.

Gulyabani yalnızca yeniden -bugün- okunmayı değil, yeniden yazılmayı, yeniden sinemaya aktarılmayı da hak eden bir temel kitap.

Sayısız yayınevinden çıkan klasiklerimizi, nereden okusam? diye düşünen okurlar için; Kırmızı Kedi Yayınları güzel bir alternatif yaratıyor!