Terry Pratchett’ın “Küçük Tanrılar”ı Bu Defa Grafik Roman Oldu!

small gods cr

Terry Pratchett ustanın eşsiz dünyası Diskdünya’nın bir parçası olan Küçük Tanrılar, romandan sonra şimdi grafik roman oldu!

Delidolu Kitap tam gaz Diskdünya’yı dilimize kazandırmaya devam ediyorken, dış kulvardan bir atak geldi. Şu anda sadece yurt dışında satışta olan Küçük Tanrılar’ın grafik romanı, 2015’te kaybettiğimiz Pratchett’ın ardından kavuştuğumuz ikinci eser.

Serinin 41. ve son kitabı Çobanın Tacı’nı bizlerle buluşturduktan sonra aramızdan ayrılan Pratchett için kızı Rianna Pratchett, seriyi devam ettirmeyeceğini söylemişti. Böylece yazarın ölümünün ardından Çobanın Tacı yayınlanmış ve Diskdünya’ya temelli bir veda edeceğimizi düşünmüştük. Oysa şimdi bildiğimiz bir roman, bu defa yazılarla değil görsellerle bezenerek karşımıza çıkıyor.

small gods diskdunya cr

Peki neydi Küçük Tanrılar’ın konusu? Ona da kısaca bir bakalım:

Başlangıçta Kelime vardı. Ve Kelime, “Hey, sen!” idi. Bu Diskdünya sonuçta ve din, tartışmalı bir iştir. Herkes kendi fikrine sahip ve elbette her boyut ve şekil kendi tanrılarına. Bazı rekabetçi çevrelerde şekil ve boyut birinin huzuru için oldukça önemli olabilir.

Brutha, Seçilmiş Kişi’ydi ve bir kaplumbağa şeklindeki Tanrı onunla konuşmuştu. Brutha basit birisiydi. Okuma yazması yoktu. Kavun yetiştirmekten çok iyi anlardı. Çok az isteği vardı. Yozlaşmış kiliseyi devirmek istiyordu. Yaklaşmakta olan o korkunç kutsal savaşı engellemek istiyordu. Kilisenin öğretisine karşı çıkarak, Diskdünya’nın uzayda, gerçekten de dev bir kaplumbağanın sırtında hareket ettiğini öne süren bir filozofun idamını durdurmak istiyordu. O sadece barışın, adaletin ve kardeşçe sevginin yayılmasını istiyordu. Bir de, Engizisyon’un artık ona işkence etmeyi bırakmasını istiyordu. Ama her şeyden önemlisi, Tanrı’dan başka bir Seçilmiş Kişi bulmasını istiyordu…

Kimilerine göre Pratchett’ın en iyi Diskdünya romanı olan Küçük Tanrılar’ın bu grafik roman uyarlamasında çizimler Ray Friesen’a ait. Ayrıca yurt dışı çıkış tarihi 28 Temmuz! Bize gelir mi bilinmez ama… gelse de hiç fena olmaz hani!

Delidolu Kitap, duy bizi!