Kayıt Ol

Deliliğin Dağlarında - Howard Phillips Lovecraft

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü

Anlatmam gereken gerçeklerden kaçınılmaz olarak kuşku duyulacak; yine de eğer mantıksız ve inanılmaz gözüken şeyleri çıkaracak olsaydım, geriye hiçbir şey kalmazdı.

İlk defa Lovecraft okudum. Aslında Cthulhu Mitosu'yla tanımak gerekirdi Lovecraft'ı, benim de amacım oydu lakin bulamadım hiçbir yerde ve elimde olan kitapla başlayayım dedim.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, çok ağır bir kitap Deliliğin Dağlarında. Okumayanlar ve merak edenler öyle macera kitabı beklemesinler sakın. Bilimsel ve felsefik yönleri daha fazla. Ha elbette bir macera söz konusu fakat kitabın yazıldığı tarihi de göz önünde bulundursak bunun günümüz macera kitaplarından çok farklı olduğunu söyleyebilirim.

Konu kısaca şöyle: Miskatonic Üniversitesi'nden bir keşif grubu helikopter ve benzeri uçan araçlarla Antarktika'ya gidip bölgeyi keşfe çıkıyorlar. Everest ve Himalayalar'dan bile daha yüksek dağlar ve dağlara oyulmuş mağaralar görüyorlar. Bu ve bunun gibi ilginç coğrafi şekiller karşısında hayrete düşen ekip, milyonlarca yıl önceki olayları açığa çıkaracak olan mağaralara adım atıyorlar.

Bu dehşetengiz şeylerin gün yüzüne çıkmasından itibaren gerilim havası da iyiden iyiye hissediliyor. Kitabın sonlarına doğru özellikle daha da baskın olabiliyor bu durum. Fakat "korku" olgusu bulunmuyor pek. Yani ben korkmadım, korkabileceğim bir şey yoku çünkü. Ama gerildiğimi itiraf etmeliyim. Sayfalarca tasviri soluksuz okuduğum dakikalar oldu. Tüylerim ürperdi bazı kısımlarda.

Biraz LeGuin'in tarzını andırdı bana Lovecraft. Diyalogsuz geçen sayfalarca tasvir ve sadece olayı anlatma arzusu. Bu durumda Levecraft, LeGuin'in etkilendiği kişiler arasında olabilir. Ama tabii ki bu bir tahmin. Olmayabilir de.

Sayfalarca tasvir demişken, evet bu doğru, "neredeyse diyalogsuz" bir kitap bu. Ve bilimsel terimler de bir hayli fazla. Bu yüzden herkesin okuyabileceği türden değil. Ben de itiraf etmeliyim ki, kolay bir okuma olmadı, zorlandım biraz. Ama bir kitabı yarım bırakmak adetim değildir. Bu yüzden sonuna kadar okuyup bitirdim.

Bitirdiğim için de pişman değilim açıkçası. Çünkü okuduğum birçok yoruma göre, harcadığı zamana üzülenler, bu mudur Lovecraft diyenler, daha iyi bir şeyler beklediğini söyleyenler mevcut. Ben öyle düşünmüyorum en azından. Sıkılmadan, yavaş yavaş okudum. Lovecraft'ın tarzı hakkında az da olsa bilgim olmuş oldu böylelikle.

Umarım yakın zamanda da Cthulhu'yu okuyabilirim.

Çevrimdışı ronin47

  • **
  • 358
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Deliliğin Dağlarında // Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2014, 13:45:00 »
Açıkçası Lovecraft hikayelerinin tek tek basılmasına karşıyım. Tamam bazıları roman  ya da kısa roman uzunluğunda metinler ama ben Lovecraft okuyacak herkese Dost Kitabevi'nin bastığı 3. ciltlik antolojiyi öneririm. Hem böylece hiç zaman kaybetmeden tüm Cthulhu Mitos'unu okuyabiliyorsunuz...
Kurgu ile gerçek arasındaki tek fark, kurgunun mantıklı olmak zorunda olmasıdır.

Çevrimdışı Elendil_XX

  • ***
  • 504
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Deliliğin Dağlarında - Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2014, 16:58:35 »
Benim de okuduğum ilk Lovecraft hikayesiydi "Deliliğin Dağlarında".

Zaman zaman aklıma gelir nedense bu kitap ve Lovecraft'ın nasıl ayrıntı manyağı olduğunu düşünürüm. Betimlemelerin fazla olduğu çok kitap okudum. Ama hiçbiri "Deliliğin Dağlarında"nın yanına bile yaklaşamaz bu konuda. Sayfalar, sayfalar boyunca o dağın içinin her metre karesini nasıl da betimler, sanki daha önce oraya gitmiş de resmetmiş gibi.

Ve yarattığı Cthulhu mitosu. Böyle bir şeyin gerçekten olduğuna okuru inandırmaya çalışması.
Hayran olmamak elde değil.

Çoğu Lovecraft hayranı gibi benim de söyleyeceğim şu yazar hakkında;
"Kesinlikle bu adam bu dünya'dan değil!..."

Çevrimdışı Subotai

  • *
  • 31
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Deliliğin Dağlarında - Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2015, 14:31:02 »

Dost Yayınevi tarafından daha önce 3 cilt halinde yayınlanan toplu eserlerinin -yine aynı çevirmen (Hasan Fehmi Nemli) elinden çıkan- lakin bu sefer ciltler yerine her kitap bir öykü içerecek şekilde (4.ve 5. kitapla birlikte cilt haline getirmeye başladılar) Alfa Yayıncılık girişimiyle yeniden yayınlanan derlemesi.

Dost derlemesini kaçırdıysanız -ki basımı yok artık- bu seriyi almanızı öneririm. Şuan için iki öyküsünü aynı zamanda (2 Şubat' ta) yayınladılar. Umarım aynı hızda sonuç veren bir girişim olur.

İlgili derleme kaynakları:

http://www.isfdb.org/cgi-bin/pl.cgi?428560
http://www.isfdb.org/cgi-bin/pl.cgi?297434
http://www.isfdb.org/cgi-bin/pl.cgi?297436

Not: İçerik tamamen Dost derlemesi ile aynı. - Güncelleme

Seriye yeni eklenenler (2015 içerisinde tamamlanması planlanıyormuş):

Spoiler: Göster

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Deliliğin Dağlarında - Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2015, 15:08:18 »
Açıkçası Lovecraft hikayelerinin tek tek basılmasına karşıyım. Tamam bazıları roman  ya da kısa roman uzunluğunda metinler ama ben Lovecraft okuyacak herkese Dost Kitabevi'nin bastığı 3. ciltlik antolojiyi öneririm. Hem böylece hiç zaman kaybetmeden tüm Cthulhu Mitos'unu okuyabiliyorsunuz...

Aynı görüşteyim. Dost Kitabevi tarafından basılan Lovecraft - Toplu Eserleri adlı üç kitaplık serinin alınması iyi bir fikir.

Deliliğin Dağlarında adlı eseri ilk kez Lovecraft okuyacaklara önermiyorum (üç kitaplık serinin ilk cildinde de ilk karşımıza çıkan eserdir ironik şekilde), çünkü bu yazarı tanımayan birini yoracak kadar fazla betimleme ve detay mevcut.

Dost'un yayınlarını hiçbir şekilde bulamıyorsanız, İthaki tarafından çıkarılan "Cthulhu'nun çağrısı" nı önerebilirim.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Subotai

  • *
  • 31
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Deliliğin Dağlarında - Howard Phillips Lovecraft
« Yanıtla #5 : 20 Mart 2015, 16:58:19 »
Dost Kitapevi Lovecraft Toplu Eserleri derlemesini arayanlar için güzel haberlerim var:

Dün akşam itibariyle 3. cildine Ankara, Karanfil Dost Kitapevi' nde rastladım. Sanırım bir nüsha depolarında kıyıda köşede kalmış ve keşfedilip fantezi ve bilim kurgu rafına taşınmış.

01. 06. 2015 Bilgi Güncelleme: Kitap satılmış.

Aynı şekilde İstanbul, Robinson Crusoe 389 Kitapevi' nde 2. cildi de mevcut; stok durumunu öncesinde mail ya da telefonla kontrol ettirin -ki ben yaptığım alışverişlerde şuana kadar güncel olmayan bir bilgiye rastlamadım.

https://www.rob389.com/toplu-eserleri-2-h-p-lovecraft/dp/tr/11/9789752980303

01. 06. 2015 Bilgi Güncelleme: Kitap satılmış.

İlk cildede bir şekilde rastlarsam bilgilendirmeye çalışırım.