Kayıt Ol

Kılıçlar Hakkında & Kendo

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Kılıçlar Hakkında & Kendo
« : 29 Ekim 2010, 18:37:14 »
Kılıç; boylamasına uzunluğu enlemesine uzunluğundan fazla olan, en az bir keskin kenarlı, dövülerek şekillendirilmiş, metal alaşım içerikli araç. İsmi Alman kaynaklı olmak ile beraber "Swerdan" kelimesi; uzun ve delici, kesici anlamına geliyor. En azından batı için doğum kaynağı bu olsa da antik asya kılıç kullanmaya daha erken dönemlerde başlamış. İlk kılıçlar bronz içerikli olmak ile beraber daha yüksek dereceli fırınlar üretilebildiğinde yavaşça demir ve karbon alaşımlara yöneldiler. Sonuçta çelik bronzdan kat kat daha dayanıklı ve şekillendirilmesi de zorluk açısından pek farklı değil. Sorun kömürün kullanımını ustaların öğrenmesi oldu başlarda. Kömür bir fırını sadece ısıtmak için değil demire karbonun nüfuz etmesi için de önemliydi ve farklı kömür türleri farklı demir cevherlerinden (farklı maden kazılarından getirilmiş demirler bile farklılık gösterir çünkü saflık önemlidir) daha etkili bir fark oluşturuyordu.

Batının kılıçları ile çin kökenli kılıçların farkı şu oldu demirin kullanımı ve orta çağ içinde; esneklik.

Asya kılıçları ile bir insan bedenini delebiliyordunuz bu doğru ancak bir batı demir kılıcı ile bir adamı ikiye yanlamasına bölebiliyordu orta çağ şovalyeleri. Burada kılıcı kullanan insanların bedensel farklılıkları öne çıkıyor. Asyalılar her zaman orta çağ da kütle endeksi açısından daha düşük değerlerde oldular. Bir kılıcın teknik kullanımı bu yüzden öne çıktı. Batılı bir şovalye bir asyalı asker ile karşılaştığında ikisinin de büyük olasılıkla avantajları ve dezavantajları olacaktır ama emin olun bir çinli asker daha az tecrübeli dahi olsa teknik olarak şovalyeden daha ileri olmak zorundadır çünkü kılıcı sadece diklemesine ve yanlamasına değil, diğer yönde de yanlamasına hareket edebilmektedir. Çin kılıcı (jian ve Pinyin - tek keskin taraflı ve çift taraflı) yay gibi kıvrılarak mümkün olmayan açılardan rakibe saplanma kapasitesine sahipti uzun lafın kısası.

Kılıçlar boyları, ağırlıkları, kıvrımları, keskin taraf sayıları, kabza büyüklüğü ve boyu (kabzası kılıcın çelik kısmı kadar uzun mızrak tipi kılıçlar mevcuttur) hatta keskin yanlarda olan tırtıklara sahip olup olmama ve son olarak esneklik kapasitelerine göre sınıflandırılırlar. Her kültürün farklı kılıçlar üzerinde bilgisi oluştu farklı kıtalarda. Bir kültürün mızrak kullanımından kılıç kullanımına daha fazla ağırlık verip vermemesi ile çağ atlayıp atlamadığına karar verebilir çoğu tarihçi bronz ve demir dönemleri arasındaki zamana bakarak.

Gelelim Katana gibi soyutlanmış bir adada doğan kılıca. Ne hunluların ne de çinlilerin etkisinde kalmadan şekillenmiş ileri teknoloji bir kılıçtır. Farkı aynı silahta iki farklı çeliğin olağan üstü sayılarda dövülmesinden gelir. Her katana elbette böyle bir teknik içermez, askerlere verilenler basit kılıçlardır ve seri üretimden geçmişlerdir. Gerçek bir katananın yapımı aylar alır. Bir sert çelik bir de hafif ve esnek, yumuşak çelikten oluşan iki kısmı vardır. Her zaman tek keskin tarafı olur ve bu sert kısmına tekabül eder. Sert kısım bir engel ile karşılaştığında zorlanmadan ikiye ayırabilmesi için özenle incecik dövülmüş olur. Kalın ve yumuşak arka kısım çarpışma şiddetini sönümleme özelliğine sahiptir ve doğruca darbe kuvvetini kullanan kılıç ustasının bileğine ve oradan da bedeninin ağırlık merkezine yönlendirir. Titreşimi kabzaya aktarması üzere belli bir minimum eğime sahip olmak zorundadır.

Batı kılıçları zaman zaman aynı eğime sahip oldu ama bunu söylerken Avrupa değil orta asyadan bahsediyorum. Müslümanlık yayıldıkça kıvrımlı ama tek çelikten dövülmüş seri üretim olmasına rağmen oldukça sağlam ve nispeten orta çağ krallıklarının kılıçlarına göre kısa kılıçlar türedi. Zırhlı askerler ve atlılar için ayrı tipte kılıçlar da üretildi öte yandan. Örneğin bir zırhı delmek için çok ince uçlu bir silah gerekir ancak beden bu gerilmeyi taşıyabilmek için kalın olmalıdır. Sorunu kabzadan uca kadar gittikçe incelen bir yapı (estoc) ile aştılar avrupa demircileri ve bu silah mızraklı birliklerin ikincil silahı ola geldi her zaman.

Dünyada en çok üretilmiş olan kılıç "longsword" olarak tabir edilebilecek 13. ve 14. yy'lar arası rabet görmüş çelik alaşım ve alman kökenli bir silahtır. Her filmde onu görebilirsiniz ve çoğu insana kılıç dendiğinde aklına o gelir. İskoçların "Claymore" larından farkı daha hafif ve ince olmasıdır hepsi bu. Atlı birliklere karşı bir orduda sadece belli vücut yapısına sahip yapılı askerlerin kullanabildiği ve en büyüğü olduğu kabul gören bir kılıç türü de vardı ama adını anımsayamıyorum şimdi (atların ayaklarını kesmek için kullanılırlardı)

Eklemek isteyen varsa güzel olur. Ayrıca Lord Vega ile dalga geçen arkadaşlar; çok ilginç davranıyorsunuz.

Çevrimdışı Gedwesverdar

  • **
  • 189
  • Rom: 5
  • Bestrafe Mich
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #1 : 29 Ekim 2010, 18:51:17 »
Kılıcı Bölümler:
Kılıcın duvara asılmasına yarayan bölümüne “kayış”, elle tutulan kısmına “kabza”, kılıç gövdesinin uç bölümüne “taban”, kılıç kullananın elini saldırılara karşı koruyan bölümüne “balçak” adı verilir. Kabzanın ve balçağın altındaki tabanın en kalın olan ve kılıcın eğiminden önceki kısmına “sırt” denir. Kılıç için kullanılan diğer terimler de şunlardır: Kılıcı tutturmaya yarayan ve bel kayışına geçirilen “askı kayışı”, “kılıç askısı”(omuza asılan kayış), saldırılara karşı eli koruyan “kabza siperi”, “kılıç namlusu”, “kılıç kılıfı” (atın terkisinde bulunan kılıç mahfazası), “kılıç kını” (kılıcın içine konulduğu deri veya madeni kılıf), “kılıç pabucu” (kılıç kınının aşağı kısmı), “kılıç püskül kayışı” (kılıcın kabzasına bağlı olan ve bir ilmekle bileğe takılan kayış), “kılıç bağı” (bele takılan kayış kemer)dır.
Spoiler: Göster


Kılıç türleri şöyledir:

Kısa kılıç:
Spoiler: Göster

Tek elle kullanılabilen, asıl amacı düşmanı parçalamaktan çok etine çizikler atmak, mümkünse okkalı bir miktar etini kesip koparmak olan kılıç türü.

Uzun kılıç:

 Kısa kılıçtan daha ağır bir kılıç olsa da kısa kılıçtan çok daha güzlü darbeler indirmenizi sağlar. Güçlü bileklerde yapamayacağı şey yoktur. Çift el tutulur.

Melez kılıcı:
Spoiler: Göster

 Boyu uzun kılıçla hemen hemen aynı olmakla beraber uç kısmına gidildikçe eni azalır. Üçgene benzeyen bir şekle sahiptir. Çift el tutulur ve ucundaki sivri kısım zırhları delmekte mükemmeldir.

Katana:
Spoiler: Göster

Japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir.Asıl olarak kesmek için kullanılmasına rağmen hafif eğriliği sayesinde etkili bir saplama silahı olarak da kullanılabilir. Çift elle tutulacak şekilde tasarlanmış olsa da bazı eski Japon dövüş teknikleri en azından bir ya da iki tek-el tekniği içerir.

Yatağan (Osmanlı) Kılıcı:
Spoiler: Göster

Yatağan, pek çok doğu kılıcı gibi kavislidir, ancak (geleneksel kılıçların aksine) keskin ağzı içe gelecek biçimde, ters kavislidir. Çarpışma anında yüksek strese maruz kalan yatağanların ağızları çelikten, sırtları ise esneklik kazanması için demirden yapılırdı. Sapındaki kulaklar, bileği kavrayarak, içe doğru kavislenmesi nedeniyle savrulması zor olan yatağanın kullanımını kolaylaştırır. Bu kulaklar yüzünden, halk arasında "kulaklı" diye de bilinir. Genelde sapından sırtına doğru uzanan bir kemer, darbe anında kırılması muhtemel olan bu bölgeyi destekler. Yatağanların çoğu, sapında ve kabzasında işlemeler taşır.
Neden ki bu anlamsız yaradılış,
Yok olacaksa bir gün her yaratılmış?

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Kendo Nedir?
« Yanıtla #2 : 07 Ocak 2012, 16:01:52 »

Japonya kökenli bir mücadele sporudur. Resimde kanjisini(Japon harfleriye yazılışını) görmektesiniz. Ayrıca resime tıklayarak 2007 yılında Japonya'da yapılan müsabakaların derlemelerinden oluşan bir videoya ulaşabilirsiniz.
Ken "kılıç", do ise "yol" anlamına gelmektedir. Böylece kendo da "kılıcın yolu" demek oluyor. "Kılıcın sanatı" anlamına gelen kenjutsu'dan farkı, kontakt müsabakaları bulunan bir spor niteliği de taşıyor olmasıdır. Fakat olimpik bir spor değildir.
Antrenmanların yapıldığı yere(dojo) girdiğinizde kimin hangi seviyede olduğunu anlayamazsınız giysilerinden. Çünkü kuşak takılmaz. Seviyelendirme şu şekildedir: Başlangıçta "8.kyu" dur seviyeniz, ilerledikçe düşer. 1.kyu seviyesine geldiğinizde "dan" sınavına girersiniz. "1.dan" siyah kuşağa denktir. İlerledikçe 2.dan, 3.dan vb... artarak gider dan seviyeleri. Şu anda dünyadaki en yüksek seviyeli kişiler 8. dan derecesine sahiptir.

Aceleci insanlara göre değildir(ustalık gerektiren tüm işlerde olduğu gibi).İlk başladığınızda yaklaşık 3 ay boyunca zırh giymeden ve karşınızda bir rakip olmadan sadece adımlamaları ve temel vuruşları (%70 "men" ) çalışırsınız. Bu 3 ayın sonunda sensei sizi layık görürse zırh giymeye hak kazanırsınız. Bir süre de zırhlı antrenmanlar sizi bekler fakat henüz bir karşılaşmaya hazır değildinizdir. Bir süre sonra(bu tamamen size kalmış) sensei sizin bir karşılaşma yapmaya hazır olduğunuzu söylediğinde çoğunlukla karşınıza sizden daha tecrübeli birini karşınıza çıkarır ve bir güzel dayak yersiniz:) Bu sizin "kılıcın yoluna hoşgeldin" töreniniz olur.



Dojodaki adab-ı muaşeret kuralları:
*Her karşılaşmanın başında ve sonunda rakibinize selam verirsiniz; sizden zayıf bile olsa en azından karşınıza çıkacak cesareti gösterdi değil mi?

*kılıçla şaka olmaz.

*kimsenin kılıcı elinden alınmaz. Rica edersiniz, eğer kişi kılıcını vermek istemezse buna hakkı vardır.

*Zırh senseinin emriyle giyilir ve çıkarılır.

*Dojoya girerken ve çıkarken selam verilir.


bazı terimler:

Kamae: "gard pozisyonu" anlamına gelir. chudan, gedan, hasso(pek tercih edilmez kendoda.daha çok kenjutsucular tercih eder), jodan, hidari-jodan gibi farklı türleri vardır.
Hajime: "Başla" anlamına gelir. Genelde sensei tarafından antrenmanları-müsabakaları başlatmak için kullanılır.
Yame: "Dur" demektir.


Kullanılan ekipmanları tanıtmak istiyorum:

Bougu: Zırh.
Şinai: "Kırılmaz" anlamına gelir. Antrenman ve karşılaşmalarda kullanılan bambu kılıçtır.
Bokken/Bokuto: "Tahta kılıç" demektir. "Kata" adı verilen özel çalışmalar sırasında kullanılır.


Kendoya devam edebilmek için içinizde merhamet duygusu olmalı. Her ne kadar zırh da giyseniz kafanıza aldığınız darbeler adeta beyninizi titretmekte, elinize-konunuza aldığınız darbeler morarmalara neden olmaktadır. Eğer karşınızdakine hiç acımadan düşmanınıza vurur gibi vurursanız bir süre sonra dojodaki kimse sizinle çalışmak istemeyecektir.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Finarfin

  • **
  • 102
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2012, 17:18:24 »
İlgi duyduğum alanlardan birisidir.Küçük yaşlardan beri hep ilgi duymuşumdur kılıç kullanma tekniklerine.Fakat bulunduğum şehirlerde dojo olmadığı için katılamadım tabi daha ziyade dövüş sporları ile ilgilendim o yüzden.Fakat Türkiyede bir kaç şehirde var sanırım hatırı sayılır eğitim veren dojolar ileride gidip kendi başıma ne kadar ilerletmişim kılıc becerimi bir bakacağım :) Shinai benzeri zopalarım var.Fakat rakip bulmak sıkıntı :D Konu için teşekkürler.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #4 : 04 Şubat 2012, 21:06:05 »
Kendoyu tek başına öğrenmek ve çalışmak çok zor fakat sadece internetten bulduğunuz eğitim videolarını izleyerek öğrenebileceğiniz(en azından bir temel oluşturabileceğiniz) yöntemler,sanatlar var. Bunlardan bildiklerimi zaman içinde bu başlık altına ekleyip açıklamalarla desteklemek istiyorum. Yıllarca bana yol gösterecek, en azından hangi sanatın-sporun amacının, konseptinin(aslında bu kelimeyi kullanmayı hiç sevmem) ne olduğunu anlatacak birine ihtiyaç duyup da bulamamıştım. Şimdi az çok bir şeyler biliyorum ve merakı olanlara yardımcı olmak beni mutlu eder :)

jo do' dan bahsetmek istiyorum. "judo" ile karıştırmamak gerek. Judo; tutma-fırlatma esaslı bir dövüş sanatıyken; jo do "jo" adı verilen sopanın kullanımı ile ilgilidir. Japonya'da gelmiş geçmiş en büyük samuray kabul edilen Miyamoto Musaşi'nin yenemediği tek kişi bir jo ustası olmuştur. Eski çağlarda yaşıyor olsaydım kılıçtan önce sopa kullanmayı öğrenmeyi tercih ederdim. sopa ucuz, basit ve her yerde bulabileceğiniz, kendiniz yapabileceğiniz bir silahtır.

genel bir fikir edinmek için bakılabilecek bir video

jo do'daki birkaç basit hareket

Dark Sun başlığında olduğu gibi, bu konuya da vakit bulduğumda eklemeler yapıp, farklı sanatlardan bahsedeceğim.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2012, 20:02:03 »
Gezinirken bulduğum güzel bir site. Ortaçağ avrupasında yazılmış fencebookların derlemelerinden oluşuyor.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #6 : 02 Mayıs 2012, 20:13:24 »
Yıllarca bana yol gösterecek, en azından hangi sanatın-sporun amacının, konseptinin(aslında bu kelimeyi kullanmayı hiç sevmem) ne olduğunu anlatacak birine ihtiyaç duyup da bulamamıştım. Şimdi az çok bir şeyler biliyorum ve merakı olanlara yardımcı olmak beni mutlu eder

Ben kendo gibi sporlara merak duyuyorum ama birkaç şey merak ediyorum.

Mesela şimdi az çok bir şeyler biliyorum diyorsun bu bildiklerini sadece online videolardan mı öğrendin? Yani karşına hiç kendini sınayabileceğin bir rakip çıktı mı mesela? Türkiye'de ne kadar yaygın?

Ben öğrenmek isterim ama kendimi ölçebileceğim bir ortam olmazsa ne kadar işe yarar, vakit kaybı mı olur bilemiyorum açıkçası...

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #7 : 02 Mayıs 2012, 20:48:01 »
Kendo'yu Türk-Japon Dostluk Vakfı'na bağlı bir kulüpte çalıştım. Temel eğitimimi tamamladıktan sonra zırh giymeye hak kazandım, derece sınavlarına girdim ve sensei gözetiminde çok sayıda karşılaşma yapma şansım oldu. Senseiden habersiz yaptığımız kaçak karşılaşmalar da var tabi :) Kendo dışında HEMA(Historical European Matrial Arts), eskrim ve kali-escrima çalışmıştım (farklı kulüplerde). Reklam yapmış olmamak için çalıştığım kulüplerin isimlerini burada yazmayacağım fakat tavsiye isteyenlere özel mesaj yoluyla gönderebilirim.

Vardığım sonuç: Belli bir temel oturttuktan sonra videolardan çalışarak kendini geliştirebiliyor insan. Ama temel önemli. Çünkü bazı şeyler yanlış oturursa o yanlış alışkanlıklardan kurtulmak çok uzun zaman alıyor, o yüzden başlangıç aşamasındayken sizi gözleyecek, hatalarınızı görüp düzeltecek bir öğretmene ihtiyaç var. Bir de videodan çalışırken hata yaptığında kendi kendine pek farkedemiyor insan hatasını :)

Kendo Türkiye'de pek yaygın değil. Bildiğim kadarıyla sadece İstanbul, Ankara ve Adana'da eğitimini veren yerler var. Tam olarak nasıl bir ekole ilgi duyduğunuzu açıklarsanız size uygun birşeyler tavsiye edebilirim. Yani özellikle Uzakdoğu kılıç kullanma sanatları mı, Avrupa mı? Kılıç dışındaki silahlar da olabilir (kama, jo, naginata  vb...). Kısaca ilginizi daha çok ne çekiyor?
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #8 : 02 Mayıs 2012, 20:55:49 »
Aslında hangi ekole ilgi duyduğumu bilmem için önce biraz araştırmam lazım. Yani kılıçlara ilgi duyuyorum, eskrim karşılaşmalarını izlemekten de zevk alıyorum ama daha önce bu konunun üstüne hiç düşmedim. Bir de ben şu an için Hatay'da yaşıyorum.Yani sanırım önümdeki 4 yıl boyunca herhangi bir eğitim almam mümkün değil.

En azından bana bu tür sporları daha detaylı araştırabileceğim birkaç faydalı link önerirsen çok sevinirim. Okulum olduğu için şehir değiştirmem mükün değil, o yüzden eğitim alacaksam bile bunu baya bir ertelemem gerek.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #9 : 02 Mayıs 2012, 21:10:24 »
Eskrim'i(ingilizcesi fencing) araştırabilirsiniz. Temel için oldukça iyidir.

Onun dışında Kali-escrima da güzel bir sistem (eskrim-escrima isim benzerliği, teknikleri çok farklı). Kali-escrima teknikleri boksa çok benziyor ve o teknikleri bir çok farklı silahla uygulamak mümkün . Bir süre boks çalışıp, sonra bulunduğunuz şehirdeki wing-chun organizasyonlarından birindeki escrima seminerine katılabilirsiniz.

Aman dikkat! (sevenleri kızmasın) wing-chun'a kimse kendini kaptırmasın, organizasyonların çoğu ticaridir ve genellikle paranızı sömürür, size hiçbir şey öğretmezler; sadece bu organizasyonlardaki "escrima" seminerlerine gitmenizi tavsiye edebilirim. Hatta genelde seminerler birkaç gün sürer. İlk günkü semineri bir gidip izlersiniz, hoşunuza giderse ikinci gün parasını verip katılabilirsiniz.

Herhangi bir temele ihtiyaç duymadan evde kendi kendinize çalışabileceğiniz videolar:

Şu iki videodaki tekniklerin genel adı "sinawali". Nasıl boksta kombinasyonlar varsa,kalide de sinawali teknikleri vardır (ayrıca burada boks ile kali-eskrima benzerliği de rahatça görülüyor):
http://www.youtube.com/watch?v=5KwRSbK7EnI
http://www.youtube.com/watch?v=Ag18aHms_9g&feature=relmfu

kali için basit bir eğitim videosu

Sopa kullanımına ilişkin güzel bir çalışma


Yukarıdaki videoları izlemeniz ve gördüklerinize çalışmanız, çok yararlı olacaktır.

Son söz olarak: Özellikle kılıca ilgi duyanlara tavsiyem ilk olarak kali-escrima ile başlamalarıdır. Fakat şu anda eğitim alma olanağı yok ise yukarıdaki videolardan da çalışılabilir. Ayrıca Beş Çember Kitabı'nı okumanızı tavsiye ederim.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #10 : 02 Haziran 2012, 21:29:33 »
Macar yapımı bir kısafilm. Umarım beğenirsiniz.

1. bölüm
2. bölüm
3. bölüm

Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #12 : 15 Kasım 2012, 15:25:45 »
Uzun bir aradan sonra kılıcın yolu ve aslında geniş anlamda "mücadelenin ruhu" ile ilgili tespitlerimi, deneyimlerimi ve düşüncelerimi sizinle birkaç örnek ile kısa ve öz olarak paylaşmak istedim.

*Düellolar çok kısa sürer. İki silahşörün karşılaşmasında en uzun zaman, kılıçların(ya da silahların) birbirine temasından önce gerçekleşen "rakibi süzme" ve "gözlemleme" süresidir. Bu süre boyunca iki taraf da birbirinin hareketini gözlemler, yem atar-yemin yutulup yutulmadığını kontrol eder.Zatoichi filminden bir sahne. Gerçekten de ilk hamleler yapıldıktan sonra bu kadar kısa sürede başlayıp bitiyor her şey.

*Eğer yeteri kadar sarsılmaz ve kararlı bir tutumunuz varsa, sonunda  rakibiniz tarafından kesilseniz bile; onu da beraberinizde götürürsünüz. 32. saniyedeki hamlede sağdaki usta duruşunu bozmadan bekliyor(bkz:chudan kamae, konunun ilk mesajında anlatmıştım),soldaki usta sağdakini kesmesine ramen, rakibinin kılıcı gırtlağına isabet ediyor.

*Acemiler genelde çok hareketlidir ve epik görünüşlü-süslü teknikleri severler. Oysa nereden geldiği belli olan bir saldırıdan kaçmak için bir ayağı pivot alarak yapılan ufacık bir dönüş, ya da arkadaki ayakla yapılan bir adımlık kaçış yeterli olur.
Örnek 1:Bir filmden kırpılmış örnek olabilecek sahneler(biraz abarlılılar)
Örnek 2:Kendo'da öğretilen ilk kata çalışması budur. Sağdaki silahşör bir kesiş yaparken; soldaki bir adım geri kaçarak kesilmekten kurtuluyor ve hemen ardından ileri atılarak düşmenını kesiyor.

Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı Arthur515

  • **
  • 101
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #13 : 15 Kasım 2012, 17:34:17 »
Çok ilginç ya gerçekten. Filmlerde gördüğüm eskrim ve kılıç dövüşleri(cahilliğime say lütfen) her zaman etkilemişti beni. Fakat şuan sınavlardan ve iki spor dalında boy gösterdiğim için :D kendoya başlamam biraz zor olabilir. Teşekkürler bilgiler için :)

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kılıçlar Hakkında & Kendo
« Yanıtla #14 : 30 Ocak 2013, 17:05:31 »
Çok ilginç ya gerçekten. Filmlerde gördüğüm eskrim ve kılıç dövüşleri(cahilliğime say lütfen) her zaman etkilemişti beni. Fakat şuan sınavlardan ve iki spor dalında boy gösterdiğim için :D kendoya başlamam biraz zor olabilir. Teşekkürler bilgiler için :)
Ben teşekkür ederim. Bir fikir verebildiysem ne mutlu  :)


Not: Önceki mesajlarıma eklediğim çoğu video artık erişilemez/kullanılamaz hale gelmiş. Bir çözüm bulmaya çalışacağım.

Ek:Alman uzunkılıç ekolündeki temel kesişler(detaylı açıklamalar ile birlikte).

Uzun bir video
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index