Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - Ejderfelaketi

Sayfa: 1 [2] 3 4
16
Unutulmuş Diyarlar / Hızlıyer
« : 13 Ekim 2012, 10:38:30 »
Hızlıyer (Earthfast) İmpultur yakınlarındaki Hızlıyer Dağlarına (Earthfast Mountains) kurulmuş bir kalkan cüce şehridir.Şehir dağların zirvelerinden Karanlıkaltı'ndaki Yerkökü (Earthroot) bölgesine kadar uzanmaktadır.Şehri, yerin altındaki istihkam kaleleri ile goblin ve ork yağmacılara karşı korurken şehrin yeryüzündeki kısmını ise uçurumlar ve kayalıklardan oluşan doğal bir kalkan korumaktadır. Cormyr'deki en yetenekli savaşçıların çıktığı bu cüce krallığı Kara-tur'dan gelen Tuigan ordularına karşı Faerûn'u korumuşturlar.

İmpultur ve Hızlıyer Dağları:


1359 DR'de şehrin nüfusu on bini aşkın cüceden oluşmaktadır. Şehri Demir Efendi(İronlord) olarak bilinen Torg mac Cei yönetmektedir.Hızlıyer Cormyr ile hem askeri hem ekonomik bir dostluk içerisindedir. Hızlıyerli cüceler  cüce tanrılarından Cücelerin Babası Moradin,Savaşın Efendisi Clangeddin Silverbeard ve Alagh Rorncaurak'a inanmaktadırlar.

Orda Savaşları:
Yıl 1360 DR'de Tuigan Orda devleti akınlarına karşı Cormyr Kralı IV Azoun ülkesini korumak için birleşme çağrısı yaptı.(İng:crusade Türkçe Haçlılar demek fakat Faerûn'de hırıstiyan olmadığından o şekilde çeviremedim.)Demir Efendi Kral Torg iki bin cüce savaşçısı ile Tuiganlara karşı toplanan sefere katıldı.Tuigan Kağanı Hoekun Yamun'un oğlu Prens Hubadai'ın yönettiği Tuigan ordularına karşı Cormyr ve Hızlıyer beraber savaştı. Sonuçta çok fazla insan ve cücenin öldüğü bu savaşta Tuigan orduları durdurulmuştu.

Cüceler Tuigan süvarilerine karşı mızrak talimi yapıyor:


Bir Tuigan süvarisi ile bir Hızlıyerli cücenin savaşırkenki resmi:


17
Unutulmuş Diyarlar / Karakale
« : 02 Ekim 2012, 17:18:01 »
Karakale(Darkhold) ya da resmi adıyla Kayan Tepeler Kalesi Zhentil Kalesi'nin ordusu olan Zhentarim'in batıdaki askeri üssüdür.Karakale Batı İç Krallığı'ndaki(Western Heartlands) Gün Batımı(Sunset) dağlarının eteklerine kurulmuştur.

Karakale, Zhentarim ordusunun baş büyücüsü ve sekiz yüz savaşçının komutanı Pereghost'un diktası ile yönetilmektedir.Karakale'de önemli bir yeri olan Cyric Tapınağının Baş Rahibi Dhamir Ercals ve Pereghost Cyric'e hizmet eden iki liderdir.

Karakale ve baş büyücü Pereghost(atın üstündeki)


Tarihi:

Karakale 1372 DR'den bin yıl öncesine dayanan bir tarihi vardır. Karakale devler tarafından inşa edilmiş ve dönemin büyük krallığı Devler İmparatorluğunun başkenti olmuştur.Zamanlar içinde gücünü kaybeden devle soununda yıkılmış ve kale terk edilmişti. Othlog Siyahmiğfer ya da öbür adıyla Haydutlar Efendisi terk edilmiş kaleyi kendisine ve yağmalada bulunan çetesine barınak yaptı.Fakat bu kaledeki yerleşik insan tarihi Kurt Şovalyesi tarikatının bu kaleye yerleşmesi ile başlamıştır.

İleriki yıllarda Kurt Şovalyesi tarikatı lideri Sarunn Thoon zamanlarında Uzak Soğuk Tepelerin Cadısı diye bilinen bir zihin yüzücü-öbür adıyla illithid- tarafından öldürüldü ve Kurt Şovalyesi tarikatı yıkıldı. Zihin yüzücü kaleyi bir süre yönetti ,tâ ki kaleye musallat olan adı Cryomantipelica olan beyaz bir ejderha tarafından öldürülüne dek. Ejderhanın tahribatından sonra kaleyi Brundar Kaplanfelaketi önderliğindeki Kuzeyli Barbarlar fethetti.Kalenin ismini "Vahşi Kale" olarak değiştiren barbarlar buranın yeni yöneticileri oldular.

İki yüz sene yöneten barbarların hükümranlığı Uzak Tepelerin Şovalyesi ve Gün Batımı Vadisi Dükü tarafından kale ele geçirilene kadar sürdü. Kale "Karakale" adını aldı ve  Liç Kraliçe Varalla tarafından yönetilmeye başlandı.Yönetimi sırasında kötü eğilimli kale 1312 DR'ye kadar bu zalim ölümsüzün elinde kaldı. Kale 1312 DR'de Zhentil'in ordusu Zhentarim tarafından fethedildi. Varalla öldürüldü-ya da bir liçe ne yapılıyorsa o yapıldı.-Karakale'yi büyücü Sememmon yönetmeye başladı.1357 DR'de mevcut görevinden ayrılarak Zhentarim'in doğu kolunun başına geçti ve  Fzoul Chembryl'i ile savaştı.

Sememmon:


Kaleyi o tarihten 1372 DR'ye kadar Pereghost yönetmiştir ve hâlâ yönetmeye devam etmektedir.

18
Unutulmuş Diyarlar / Fey Kökenli Tanrılar
« : 14 Eylül 2012, 15:08:22 »
Fey kökenli olup doğaya karşı bir aşk besleyen ve doğayı-özellikle ormanları- ve feyleri korumaya and içmiş dört ilah vardır:Lurue,Miellikki,Nobanion,Rillifane Rallathil.

Lurue:
Tek boynuzlu at kraliçesi diye de bilinen Lurue  eğilimi katolik iyi olan bir tanrıçadır. Düzlemi Doğanın Evi olan tanrıçanın müridleri druidler,kolcular,orman eşkıyaları ve tek boynuzlu ad sürücüleridir. Tanrıçanın ilgi alanı hayvanlar,doğa ve iyileştirmedir.

Lurue'nin sembolü:


Miellikki:

Orman Tanrıçası olarak bilinen Miellikki eğilimi iyi olan bir tanrıçadır. Müridleri druidler,fey halkları,dryadlar,kolcular olan tanrıçanın en tanınmış müridleri şunlardır:
Drizzt Do'Urden, Montolio Debrouchee, Lander, Pikel Bouldershoulder, Florin Falconhand, Jeryth Phaulkon, Emperel.

Miellikki'nin sembolü:


Miellikki'ye inanan bir kolcu:


Nabonion:

Aslan Kral olarak da bilinen Nabonion eğilimi az iyi olan bir tanrıdır. Doğal hayvanları ve ormanları korumaktadır. Müridlerini kolcular,druidler,mücahitler(paladin),şefler, wemicler oluşturmaktadır.

Nabonion'un sembolü:


Bir wemic:


Rillifane Rallathil:

Büyük Meşe diye bilinen ağaçlar ve ormanlar tanrısı Rillifane Rallanthil orta dereceli ve eğilimi katolik iyi olan bir tanrıdır. Müridlerini doğaseverler(yeşilciler),druidler,kolcular, orman elfleri ve vahşi elfler oluşturmaktadır. Ormanları kendi yurdu sayan bu tanrı düşmanlarının ormanlarına girmesini engeller. Girenlere çeşitli tuzaklar kurar yönlerini şaşırtır ve ormanınından çıkartmaz. Agorland'da bulunan Yuir Ormanına sık sıkı devasa bir meşe halinde gelip orada kaldığı söylenmektedir.

Rillifane Rallathil'in sembolü:


Yuir ormanı:


   

19
Unutulmuş Diyarlar / Fey
« : 14 Eylül 2012, 14:25:52 »
Feyler Feywild(ya da Faerie) adlı paralel bir düzlemde yaratılmışlara verilen genel addır. Elflerin  ve eladrinlerin* oluşturduğu tel-quessir kolu feylerin en zeki ve en yaygın türüdür.Sihirli diyarlarda-ki genelde ormanlar ve göller- yaşayan periler,orman yaratıkları, elfler feylerin en yaygın ırklarıdır. Faerie dışında madde düzleminde bulunan Feyler Toril'deki(Faerûn'ü de kapsayan gezegen) Yeşil Ada diye de bilinen Evermeet'te yaşamaktadırlar. 

Feywild'den bir kesit:


Madde düzlemindeki feylerin anayurdu olan ve drowlar dışında bütün elflerin orada yaşadıkları Evermeet Yeşil Ada :


Feyler çok çeşitli türleri olup Faerûn'da doğal yaratılmışlardan sonra nüfus olarak ikinci sırada gelir.Bazı fey cins ve türleri:(resimli)

Spoiler: Göster
Su perisi:


Centaur:


Avariel:


Elfler:[soldan sağa kara elf(drow),vahşi elf(yeşil elf), güneş elfi(altın elf),orman elfi,ay elfi(gümüş elf)]


Grig:


Tek boynuzlu at:


Dryad:(Ormanın Gölgelerinde'yi okumuşsanız bilirsiniz)


Glaoura:


Drider(Drömcek)



*Önemli Not: Drow, Ay, Güneş, Yıldız elfleri eladrin sayılır. Genelde elf olarak tanınıp bilinse de elf değildirler.Gerçek elfler(sylvan elves) orman elfleri ile vahşi elflerdir.Eladrin ile elflerin farkı buradadır. Tel-quessir ise ikisinin birleşimidir.

20
Unutulmuş Diyarlar / Druzil
« : 13 Eylül 2012, 19:40:17 »
Druzil aşağı düzlemlerden bir imptir. Druzil altmış santim boyunda sarı dişli dik kulaklı uzun sivri ve zehirli azı dişleriyle savaşçıl bir alt düzlem yaratığıdır.

Bir imp.



Hikayemizdeki yeri.
Not:Spoiler içerdiğinden dolayı Ruhban Serisi'ni(RA SAlvatore) okuyanlar veya asla okumayacakların okuması tavsiye edilir. [İngilizceden çevirdiğim için Türkçeye çevrilmeyen son kitaplık(Kaos Laneti) bilgileri de içermektedir.İsterseniz son paragrafı okumayın]

Druzil Aballister Bonaduce'un evcil şeytanıdır. Aballister Bonaduce adına Ulu Kütüphane'yi sızan Barjin'i izleme -izleme büyüsüne karşı kalkanının olması yüzünden impi göndermiştir- Shilmista Ormanındaki savaşta düşmandan bilgi almak için Kierkan Rufo'yu tehdit etme gibi görevlerde kullanması dışında Druzil ona aşağı düzlemlerden bir hediye ile gelmiştir. Kaos Laneti'ni oluşturma yolunu. Druzil ile beraber kuzeydeki tundralardan güneydeki çöllere kadar sayısız yere gidip büyü için gerekli malzemeleri toplamıştırlar.

Aballister Bonaduce'un insafsızca katlinden sonra Druzil hedefine ulaşmak -dünyaya kaos yaymak- için kendine yeni bir taşıyıcı bulmuştur. Cadderly'in hıyanetten yanından sürdüğü ve Deneir'in işareti ile işaretlenmiş Kierkan Rufo'yu bulur. Ona kaos lanetini yaydırma görevini verecek ve sonuçlarında bütün ulu kütüphaneyi yok edecektir. 

21
Unutulmuş Diyarlar / Asabi
« : 12 Eylül 2012, 17:08:43 »
Asabiler çöllerde yaşayan kertenkele soylu insanımsıdır.Asabiler Büyük Çöl Anauroch'ta yaşamaktadırlar. Anauroch'un nüfusunun beşte birini oluşturan asabilere isimlerini çölde yaşayan göçebe ve yarı-göçebe halk olan Bedineler tarafından verilmiştir.Asabiler savaşçıl bir halk olup kötücül ordularda paralı asker olarak da hizmet etmektedir.

Anauroch(Büyük Çöl)


Asabiler iki metreyi aşan boyları vardır. Deri  renkleri kahverenginden griye kadar değişiklik gösteren asabiler çevik canlılardır.

Tipik Asabi


Asabiler Gökgürültüsü Günleri'nde(-35000 DR)   bütün kertenkelemsi insansıların(yuan-ti, nagas, pterafolk, asabi, lizardfolk, troglodytes, tren) atası olan Sarrukhlar yartılmıştır. Yıllar içinde çeşitli çevrelerde adaptasyon geçirmiş ve bu hâle gelmiştirler.

Bir Sarrukh


Asabiler günümüzde Bedineler ile çölde doğu-batı ekseninde bulunan önemli bir ticaret yolu olan Siyah Yol(Black Road) üzerinde hakimiyet kurmak, çöldeki vahalara ve kısıtlı otlaklara sahip olmak için yarışır. Ve bu yarış bazen kanlı savaşlara dönüşse de egemen olan taraf sayıca üstün olan ve asabiler yerine insanları tercih eden güçlü örgüt Harperlar sayesinde desteklenen Bedineler olmuştur. 


22
Unutulmuş Diyarlar / Karanlık Vadi
« : 11 Eylül 2012, 12:20:37 »
Karanlık Vadi Scott Ciencin'in Richard Awlinson yazar mahlasıyla yazdığı ve Avatar Üçlemesinin ilk kitabıdır.Kitapta 1358 DR'de gerçekleşen Sıkıntılar Zamanı ile tanrıların Faerûn'da neler yaşadıklarını anlatıyor.RA SAlvatore'dan sonra okuduğumda yazarın gerçekten eksiklerinin olduğunu,RA Salvatore'un güzel anlatımının olmadığını söyleyebilirim.Fakat konusu Unutulmuş Diyarlar'a ilgilenen herkesi ilgilendiren bir konudur.Sıkıntılar Zamanı...



Arka kapak yazısı:
"Tanrılar unutulmuş diyarlarda dolaşıyor.

 Cennetten kovulmuş olan tanrılar, şimdi Tatras'dan uzaklardaki Waterdeep'e kadar dünyayı dolaşıyor, eski güçlerinin kudretine yeniden ulaşmaya çalışıyorlardı. Kötücül Bane, güç delisi Mystra ve gökyüzünün muhafızı Helm, aradıkları anahtarın kayıp Kader Tabletleri olduğunu biliyorlardı.

 Ellerinde esrarengiz bir muska taşıyan dört kahraman, kendi geçmişlerinin karanlık noktalarından umutsuzca kaçarken kendilerini bu yüksek düzeyli güç çekişmesinin içinde kapana kısılmış buldular. Gözden düşmüş tanrılar ve onların hizmetçileri de peşlerindeydi.

 Ancak dört kahraman için zaman azalıyordu ve Diyarlar için de. Çapraz ateşe yakalanan doğa, kendi adına isyana başlamıştı: Garip, ölümcül yaratıklar yeryüzünden dolaşıyor, büyü bile kontrolden çıkarak öngörülemez sonuçlar yaratıyordu. Kahramanlar bilge Elminster'a ulaşmak zorundaydılar, zira tabletlerin sırrını bilebilecek tek ölümlü oydu."


Anakarterler:
Kelemvor(Erkek insan,paralı asker)
Cyric(Erkek insan, hırsız)
Midnight(Dişi İnsan, büyücü)
Adon(Erkek İnsan, Sune'un rahibi)
Elminster(Erkek İnsan,büyücü)

Kitapta geçen ilahlar:
Ao
Bane
Gond (İsmen geçiyor)
Helm
Ilmater
Lathander (İsmen geçiyor)
Lliira
Loviatar (İsmen geçiyor)
Myrkul
Mystra
Oghma (İsmen geçiyor)
Shar (İsmen geçiyor)
Sune (Rüyada görünüyor)
Talos
Tymora
Tyr

23
Unutulmuş Diyarlar / Ulgulu
« : 10 Eylül 2012, 22:28:07 »
Not: Spoiler içerir.

Ulgulu Gehenna'da yaşayan bir berghasttır. Ulgulu ve kardeşi Kepfana yemek ve müyümek için madde düzlemine gelmiştir. Kendilerine bir tepe devenin mağrasını yuva yaparlar. 1340 DR'lerde beş gnolluk bir grup rutin devriyeleri sırasında kaybolur. Ulgulu, gnollar geri dönmeyince araştırması için küçük fakat işe yarayan arkadaşı olan cin Tephanis'i gönderir. Tephanis bir kara elf ve kedisi tarafından yok edildiklerini öğrenince sinirlenir.Drizzt'i tuzağa düşürmek için Ulgulu Devedikeni Tüyü çiftliğine saldırır.Saldırısında ölen çiftçilerin yanına Tephanis'in Drizzt'ten çaldığı kılıcı bırakır.Çiftçiler ölü arkadaşlarını görünce Drizzt'i katliam ile suçlarlar-ki dersiinin rengi bu suçlamaları kanıtlayacak niteliktedir- ve o şirin "Drizzit" diyen kıza kara elfle görüşmesine izin verilmez.(belki izin verilse bir Catti-brie daha çıkardı oradan)

Ulgulu


Ulgulu'nun Devedikeni Tüyü'ne yaptığı saldırı.


Drizzt bu olay karşısında sinirlenir ve avcıya dönüşür.Drizzt ve Guenhywar ile sorunların kaynağı mağaraya saldırır. Drizzt baskından elbette galip ayrılacaktır. Tephanis dışındaki iki barghesti ve goblin dostlarını öldürür. Tephanis özelliğini ve küçüklüğünü kullanarak kaçar ve kendine yeni bir dost bulur.Drizzt'i avlamaya niyetli bir insan olan Roddy McGristle.

24
Unutulmuş Diyarlar / Zhentil Kalesi
« : 10 Eylül 2012, 15:50:52 »
Öbür adı Thar Kapısı(thargate) olan Zhentil Kalesi Aydeniz'deki(moonsea) en güçlü şehirdir.On altı bini aşan nufusun yüzde seksen beşini insanlar oluşturmaktadır. Kötücül olan bu şehir ve sakinlerini Nifak Tanrısı Bane'nin tapınağı teokrasi ile yönetirken on iki soylu Soylular Meclisi adı verilen bir yönetim organı ile şehri yönetmektedir.Zhenttilların(Zhentil askeri) başı yüksek subay da bu şehrin yönetimin de söz sahibidir. Çeşitl zamanlarda yönetimdeki güç ordudan soylulara veya Sıkıntılar Zamanında olduğu gibi tapınağa geçmektedir.

Zhentil Kalesi Tesb Nehri'nin iki tarafına kurulmuş büyük bir şehirdir.




Zhentil Kalesi'nin bütün Aydeniz coğrafyasına korku salan bir ordusu vardır.Zhentillar denen cengaverleri ile çevresine,Mith Drannor'a,Karanlık Vadi'ye ve Aydeniz'e etkili olur.

Zhentil Kalesi ordusunun sembolü:


Tarih:
640 DR'de bir grup yurtsuz insan tarfından Aydeniz'e yakınlığı ve  bereketli Tesb nehrinin yakınında bulunduğundan kamp kurulmuştur. Hızla göç alan bu şehri gelişmesindeki şüphesiz en büyük etken Demir Ev diye bilinen Tethyamarlı madenci cücelerin yaptığı ticrettir. Ticaret kampı haline gelen ve bir şehre yakından uzaktan benzemeyen bu kamp  Zhentil Kalesi'nin temelini oluşturmuştur.

747 DR'de o zamanların ünlü bir ticaret limanı olan Aydeniz kıyılarındaki Selgaunt adlı şehirden gelen Orlephar Flostren adlı bir kaptan o yıllarda insanlara azap çektiren goblinlere karşı ilk organize savaşı başlattı. Zhentillar'ın kökeni bu yılda atılmıştır. Çevreden gelen goblinlerden kaçan mülteciler bu şehri doldurmaya başladı. Ve şehirde ilk organize ordu goblin istilasını engelledi. Ve şehir mültecilerle büyüdü ve resmi bir yönetim ihtiyacı doğurdu.

On iki soylu... O yıllarda yaşayan para sahibi on iki Sembialı tüccar... Toplam hazineleri iki yüz kırk bin altın sikke olan bu on iki tüccar o zor dönemdeki insanlara yardım ederek Zhentil Kalesi'nin yönetim biçimini de belli etmiştiler.Halkın soylu ve kurtarıcı gördüğü bu on iki tüccar, yüz yıllardır şehri yönetecek çocuklarına ve torunlarına büyük bir miras bırakmışlardır. Zhentil yönetecek o mukaddes soylu kanını...

Sene 751 DR yukarıda belirtilen on iki tüccarın başı ve en zengini olan Lord Zhentil bağlantılarını kullanarak ticaret kampına yardımlar sağlamış ve hazinesiyle orduyu silahlandırmıştır. Ve goblin saldırıları ile kırılan halkın daha toparlanamadan ikinci bir yaratık hücümuna karşı çok madur kaldıkları bu zamanda Lord Zhentil'in bu yardımları sayesinde hayatta kaldıklarını düşünen halk onun adı yaşasın diye ilride şehir olacak kampa onun ismini vermişlerdi. Zhentil Kalesi...

Yıl 753 DR halkın zor durumlardan çıkıp ferahlaması ile günümüz teoratik yapısını oluşturacak ilk adım atılmıştı.Kara Tapınak adı verilen bir Bane Tapınağı şehirdekiilk din akımı olmuştu. Bu tapınağın kurucusu on iki soyludan Efendi Brest'e soylular konseyi tarfından ulu dindar ünvanı verilmişti. Halkın zor günlerinde ona yardımcı olan hayırsever Brest halkın üzerinde hiçbir soylunun öngöremeyeceği bir sepmati kazandı. Kara Tapınak'a sonradan gelen baş rahipler ile şehir teokrasiye adım atılmıştı. Bane onları kurtarmış,onları beslemişti.Ve onlardan tek bir şey istiyordu hep beraber kurduklarını korumak için ona ve tapınağına sadakat.

Efendi Zhentil'in ölümünün ardından yönetime ve Soylular Meclisi'nin başına Zhentil'in oğlu ve aynı zaman da bir Bane rahibi olan Efendi Hamastarin gelmişti. Tahta çıkarken kendisinde olan ve rakibi kardeşinde olmayan özelliği dindarlığı kullanarak Devletin ordu ve soylu odak güçlerini değiştirerek dini de eklemişti. Yönetici olurken Bane beni destekliyor propagandasını kullanmıştı.Ve gerçekten de destekleyen tapınağa çok büyük maddi ve hukuki yardımlarda bulunmuştu.Artık Zhentil'de etkili olan güç odakları arasında kimse tapınağı saymadan edemezdi.

Bane'nin sembolü:


Genişleme devri olarak bilinen 774-75 DR savaşları ile Zhentil Kalesi Uzak Tepeler'den(hillsfar) Vadi Diyarlar'a(Dalelands) kadar ülkesi ve etki alanı genişlemiştir. ilk defa bu dönemde bir donanma halinde Aydeniz'e açılan Zhentil daha önce büyük bir denizci şehri ola Selgaunt'u yenerek Aydeniz'deki egemenliğini kırdı. Bu devirden sonra Zhentil Kalesi kötücül niyetlerini belli ediyordu.

882 DR'de liç krallığı sorunu ortaya çıkmıştı. Yaşanan büyük kıtlık yüzünden halk bir şey yapamayan Soylular Meclisi'ne ve Bane'nin Kara Tapınak'ına darılmıştı. Ordu elindeki tahılı kendine saklamasından halkın gazabını da üstlerine çekmişlerdi.Bu sıralarda halka nereden olduğu belli olmayan yiyecek yardımı yapanlar ortaya çıktı. Arkasında kral olmak isteyen bir liçin olduğunun öğrenilmesi çok uzun zaman almadı.Gece Vebası diye bilinen bu olaydan sonra liç şehrin yöneticisi kabul gördü.Kendine ait milislerden bir ordu kurdu ve soyluları dervirmek için kendi krallığını ilan etti.Zhentil Kalesi darbe ile mi karşılaşacaktı.Soylular,ordu ve tapınak hepsi birleşti bu hainlere günleri bildirdi.Liç sorunu ortadan kalktığında Zhentil'in yarısı ya ölmüş ya kaçmıştı. Bu olay Zhentil Kalesinin çevre bölgelerdeki hakimiyetini sarssa da hiçbir güç odağı kendinden vaz geçmezdi. Gece Vebası adını geceleyin çıkan isyandan ve sabaha kadar Zhentil'de bini aşkın insanın ölmesi ile sonuçlandığı tarihi isyandan alır. Ölen-daha doğrusu yok edilen- liç şehri gayrihukuki yöntemle yarım yıl kadar yönetmişti.

Gece Vebası olayından sonra hızla yükselen isyanı bastıran ordu soyluladan ve tapınaktan onları koruma karşılığı büyük bir miktar haraç aldı.Bu güçlenme ile ordu kendisini iki kolay ayırdı: Bir askeri güç iki Şeytani Solucan adlı bir yeraltı örgütü. Suikastçılar,hırsızlar,casuslar ile Zhentil ve Aydeniz coğrafyasına yayıldılar. Ve hatta soylulara kadar tehditle gelen bu örgüt 883 DR'de resmi polis örgütü ilan edilerek aklandı. Ordu hem korumada hem de kollama görevelrini alarak egemen olan din ve soylu otoritesini sallamaya başlamıştı.

İlk savaşlar diye bilinen 902 DR yılında güçlenmiş ordu yayılma isteği ile Cormyr ve Karanlık Vadiye saldırdı. Üstütüne gelen başarılarla ordu oraları Zhentil Kalesine bağlamak yerine Zhentillar ordusunun atadığı adamlarla kukla devleti haline getirdi. Sene 1018'de çok ağır bir yenilgi alan ordu hızla güç kaybetti kukla devletleri bağımsız oldu ve el koyduğu yerleri kaybetti.Büyük bir ekonomik bunalıma girdi. Bundan güç alan soylular ordunun elini ve kolunu bağlayan bir anlaşma ile egemenliği tekrar kendisi üzerine aldılar. Soylulardan parasal destek ile tapınağa verdikleri özel asker yetiştirme ve dini işlerde bağımsızlık hakların karşılığı olarak tapınak tarfından kutsandı ve mücahit gençler orduya katıldı. Soylular Şeytani solucanlara ait bir çok hakkı elinden aldı.Soyluları araştırma,soruşturma ve tutuklama hakları elinden alındı ve tapınağa girmeleri yasaklandı.Ordu çok büyük bir darbe almıştı ve sineye çekilmek zorunda kalmıştı.

Sene 1221 DR, Zhentil egemenliğinde kalan son büyük şehir Voolar da büyük bir isyan ile bağımsız oldu. Ordu el koymaya çalışsa da soylular tarafından destek göremedi.Soylular o dönemde doğu ile ticaretle uğraşıyorlardı. Ve Soylular Meclisi izni olmadan sefere çıkmaları yasaklanmıştı. Ordu sadece kolluk kuvvetleri ile mücadeelyi kazanamadı ve Voolar Zhentil Egemenliğinden ayrıldı.Beş yıl sonrada Cormyr Krallığına katıldı.

Voonlar ve Cormyr Krallığı:


1258 Mecliste Cinayet oalyı. Kurucu Zhentil'den beri ülkenin baş soylusu olan aile ticarette çok büyük kayıplar yaşamıştı. Ve Baş Efendi Harlashoon  ve iki oğlu Efendi Chess'in özel askerleri tarfından katledilmişti. Bundan sonra egemenliğin kendi ailesine geçtiğini duyuran Chess Zhentil soylu ailenin başına da sadakat karşılığı ölümden kurtulan Harlashoon'un üçüncü oğlu Efendi Calcontor getirildi.


1358 DR'de tanrıların dünyaya gelmesi olurken Zhentil'e Bane gelmişti. Bane'in gelmesi yüz yıllardır etkili olamayan tapınağı tek güç odağı yapmıştı. Fakat kötü giden savaşlar ve Tanrı Bane'nin aramızdan ayrılması üzerine ve Bane'nin yerine tanrı olan Yalanlar Prensi Cyric'in tapınağı Zhentil Kalesi'nin yeni güç merkezi olmuştu.  Fakat bu uzun sürmedi ve halk bu dengeye alışamazken ordu şehrin yöntimine el koydu.Ve ordu, yaklaşık yirmi sene ordu diktatörlüğünde kalan şehrin görebileceği son güç merkeziydi.

Cyric'in Sembolü:


Ve daha nice olaylar  geçirmiş olan bu kale 1383 DR'de, 1373 DR'nin başında Anauroch Çölü'ne(Büyük Çöl diye de bilinir) paralel bir evren olan Gölgeçöküşü'den(Shadowfell) büyülü nakil ile gelip kurulan savaşçı Shadovar(gölge krallığı) tarafından yıkılmıştır.

Not:Tamamı kendi çevirimdir.Lütfen uzun bulup okumamazlık yapmayınız.Bunu yazmam öbür yazılarıma göre bayağı uzun sürdü.
Kaynak:http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Zhentil_Keep#The_Time_of_Troubles
Grand History of Realms, pdf, Ed Greenwood ve yazar ekibi



25
Unutulmuş Diyarlar / Vander
« : 09 Eylül 2012, 19:21:11 »
Not: Spoiler İçerir.(Gecemaskeleri ve Düşen Kaleyi okuyanların ve asla okumayacakların okuması tavsiye edilir.

Vander Kimdir?
Vander üç buçuk metreyi geçen boyu ve üç yüz elli kiloyu aşan dev gibi bir firbolgdur.Siyah gözlü kızıl saçlı ve sakallı Vander çift yüzlü devasa boyutta bir kılıç kullanmaktadır. Bu kılıcı başının üstüne kaldırıp şiddetle indirmesi ve rakibini ikiye ayırması ile ünlü kabakuvvetli bir kızıl devdir.-Firbolgun öbür adı-

Hikayemizdeki Yeri
:
Cadderly'nin Trinity Kalesindeki iki gücün liderini yok etmesi Cadderly'e çok yakın ve aynı zaman da çok uzak birinin endişlenmesine sebep olmuştur.Bu endişe dinmeyince Cadderly'i öldürmesi için diyarların pahalı ve işinin ehli bir suikast loncası olan Gece Maskelerine başvurur. Gece Maskeleri Hayalet ve Vander önderliğinde yirmi kişilik bir suikastçi grubunu Cadderly'inin cevapları bulmak için ulu kütüphane'den ayrılıp yalnız kalmka için geldiği Carradoon'a gönderirler. 

Carradoon'da felaket gibi olaylar yaşanırken Cadderly Hayalet'i ve kiralık katil grubunu Danica, İvan ve Pikel kardeşler yardımı ile yener. Hayalet'in değişik bir yöntem kullanarak hükmettiği Vander adlı iyi bir firbolgu esaretten kurtaran Cadderly ve dostları Carradoon'da yaşanan felaketlerin ile Shilmista Ormanı'na ve Ulu Kütüphane'ye yapılan saldırıların kaynağına Trinity Kalesi'ne doğru yola koyulurlar.

Trinity Kalesine sıradışı yöntemlerle varan Cadderly,Danica,İvan,Pikel,Shilmistalı vahşi elf Shayleigh ve Vander Trinity Kalesinin müşterek kuvvetleri ile bir harbe tutulurlar. Ölümlerin ve dirilmelerin sık yaşandığı o zamanda Cadderly geçmişten gelen düşmanını yenecektir ve Kartanesi Dağlarına huzur geldiğine inanacaktır. Goblin ve goblinmsilerin kötücül yöneticilerinin yok edildiği ve tabanın dağıldığı bu savaşın ardından sıkı dostlar Ulu Kütüphaneye geri dönerler. Artık Ulukütüphane değişmiştir. Cadderly'in değerli bir hocası ve Deneir'in eski bir seçilmişi olan Pertolepe,baba şavkati ile Cadderly'i seven ve şüphesiz Cadderly'i yetiştirirken en fazla emeği veren Avery Shell, Cadderly ile yaşıt olup biribirleri ile yarışan Kierkan Rufo artık Ulu Kütüphane'de değildiler.

Bir Firbolg:



26
Unutulmuş Diyarlar / Zehir
« : 07 Eylül 2012, 20:43:18 »
Zehir orta dereceli bir tanrı olup Toril'e Büyüvebas olayından daha önce gelmiştir. fakat Büyüvebası olayı ile duyulup,yaygınlaşmıştır. Suikastçilerin,Yuan-tilerin* tanrısıdır. Zehir'e tapanlar genelde Chult'ta yaşayan Yuan-tilerdir.Eğilimi kötü olan Zehir'in silahı zehirdir.

Zehir'in sembolü:


Zehir Bütün Chult'u ve Kılıç Sahilinin güneyini ele geçirme planları yapmaktadır.bu plan için başta Chult'ta bulunan bütün Yuan-tilere lutuflar dağıtarak kendi yanına çekti. Sonra kendi planlarına devam etmek için finansal  destek buldu.(ki çoğu tacir Chult'un egzotik mallarına hayranlık duymaktadır.) Kendisine yardım edenlere büyük yardımlarda bulanan Zehir son iş olarak Yuan-tileri ayaklandırdı.Fakat hayallerine ulaşmasına daha çok vardı.

Spoiler: Göster
Not:Bir tanrı kendisine ne kadar çok inanan tapan varsa o kadar gücü oluyor.(ihale usülü de denilebilir.)Ne kadar çok müridi varsa o kadar güçlü oluyor ve bu güçle de daha fazla lutuf ve ihsan dağıtarak yeni müridler kazanıyor tanrılar.Bu şekilde tanrılar birbirleriyle sürekli bir yarış halindedirler.


*Yuan-tiler yılan'a benzeyen kötü eğilimli kırma bir halktır.Resmi:(alltan yukarıya doğru savaşçı,kolcu,Zehir Rahibi)


Not:Daarlan Gardan(eski adıyla Midkema) Kurtulmak ve Maglubiyet'ten sonra Zehir'i de Türkçe Tanrılar grubuna ekleyebilirsin.
Kaynak:http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Zehir

27
Unutulmuş Diyarlar / Palishcuk
« : 07 Eylül 2012, 16:27:56 »
Palishcuk nüfusu bin kadar olan bir yarı-ork şehridir. Vaasa'nın kuzeyinde kurulmuş olan bu küçük şehir kağıt üstünde Vaasa Krallığına bağlıdır. Fakat devlet adına ne bir müfettiş gelir ne bir yönetici. Hatta bu kadar kuzeyde olduğundan Wingham adlı bir yarı-ork dışında pek bir tüccar da uğramaz bu şehre.

Yarı-ork yarı insan oldukları için yasal olarak Vaasa'nın düşmanı değillerdir.Fakat insanların özellikle orka çok benzeyen yarı-orkları dışlaması üzerine burada toplanmış bir şekilde yaşıyorlardır. Kuzeyinde bitmez Büyük Buzul'un bulunduğu bu şehir güneyinde de dağlar tarafından kapatılmıştır. Bir açık hapishaneye benzetilebilir.





Hikayemizdeki Yeri:
Not:Spoiler içerir.


Vahim Kale'yi orada ejderhalara hükmedebileceğini düşündüğü bir filakteri(liç ölüsü taşı) için arayan Jarlaxle ve Artemis Entreri, Elarry Ejderfelaketi, Avare Mariabronne, Palissus, Calihye, cüce Pratcus, Athrogate, Büyücü Canthan , Davis Eng'ten oluşan grup Vahim Kale'nin etrafa yaydığı kötülüğü durdurmak için bu şehre gelmiştir. Bu şehirde aralarına katılan Olgerkhan ve Arrayan isimli yarı orklarla ünlü kolcu Avare Mariabronne önderliğinde bölgeye ölüm saçan gargoylları üreten kaleyi yok etmeye doğru yola koyulmuşturlar. Bu yıkık kaledeki canavarları tek tek yenen grup bu kaleyi hayatta tutan ejderliçe ulaştığında  yarı yarıya küçülmüştür.  Kara Urshula'yı yenen Artemis Entreri Vaasa Kralı tarfından Nizam Şovalyesi Çırağı ilan edilmiştir. Fakat bununla yetinmeyecek olan Jarklaxle Vahim kaleye giderek burasını D'aerthe Kalesi'ne çevirdi. Ve Artemis Entreri'yi Kral ilan etti. Bunu kendine hakaret sayan Kral 1. Gareth Ejderfelaketi kısa sürede ordusunu toplayıp bu kaleye yürüdü. Ve Artemis Entreri'yi tutukladı.Fakat Jarlaxle ve drowlar çoktan tüymüştü.

Jarlaxle Kralla anlaşıp Athrogate ve Artemis Entreri'nin idam cezalarını sürgün cezasına indirmelerini rica etti ve karşılığında Vaasa ve Damara'da etkili olan büyük bir yeraltı örgütü olan Suikastçiler Hisarı'nın baş büyücüsü'nün kellesini getirmiştir. Kral Mücahit(Paladin) 1. Gareth Ejderfelaketi kabul etmiştir.
 

28
Unutulmuş Diyarlar / Stumpet Rakingclaw
« : 07 Eylül 2012, 15:41:20 »
Not: Spoiler İçerir.

Adbarlı Moradin Rahibesi ve bir kalkan cücesi olan Stumpet Rakingclaw 1358 DR'de-Sıkıntılar Zamanın yaşandığı yıl) Mitril Salonu'na gelmiştir. Mitril Salonu o dönem de Karanlığın Muhasarasıyla boğulmuş bir vaziyetteydi. Muhasarının yüzeydeki kolunun lideri Berginyon Baenre önderliğindeki drow ordusu Mitril Salonu cüceleri ve Konaktaşlı barbar ordularına saldırmıştı. Bu sırada Stumpet Rakingclaw'da cücelerin arasında imanıyla ve Tanrı Moradin'in ona bahşettiği lutuflarla birlikte düşmanına karşı savaşıyordu.Yardıma gelen iki yüz Gümüş Şovalyesi ve kırk Nesme Süvarisi'nin ardından hiç tanımadıkları fakat ortak dost ve düşmana sahip Blingdenstonelu dip gnomların ve uçan ateşten savaş arabalı Gümüşay'ın Hanımı'nın yardımları ile düşman püskürtülmüştü.

Rahibe Stumpet, Savaşta Moradin'in ebedi Salonlarına göç etmiş Moradin'in Kutsal Rahibi Cobble'ın ardından, Mitril Salonu Fatihi Haerinvureem adlı ejderin felaketi Kral 2. Bruenor Battlehammer tarafından boşalan makama atanmıştır.

Rahibe Stumpet Bruenor Battlehammer'ın Shallows Bozgununda aldığı yaralardan dolayı ölüm döşeğinde yatarken onu hayatta-komada- tutan rahiplerden biriydi.Moradin çok şükür ki kralımızı bize bağışlandı.

Stumpet kısa boylu, kısa kırmızı sakkallı dişi bir cücedir. Mitril Salonu'nda en iyi kutsal suyu yapan cüce olarak tanınır. Hatta Bruenor'un onu Kutsal Rahibe yapmasında önemli bir sebep de bu içkiyi layıkıyla yapabilmesidir.

29
Unutulmuş Diyarlar / Obould Bol-Ok
« : 05 Eylül 2012, 20:39:51 »
Not:Spoiler İçerir.

Obould Bol-Ok ya da bilinen adıyla Kral 1. Obould Bol-Ok Kırık Ok Ork kabilesinin lideridir.Obould iri-yarı bir ork olup zekası orkların çok üstündedir.Obould'un dört eşi ve sekiz oğlu vardır.

Obould Bol-Ok Felbarr Kalesi'ne gerçekleştirilen ork ordusunun başındadır.Cüceleri oyna getirerek Felbarr'ı ele geçirmiştir. Fakat diğer ork kabileleri ile aralarında çıkan sorunlardan dolayı Felbarr Kalesi'ni kaybetmişlerdir.Fatih Obould çok önemli bir ders aldı  egemen olamazsa fethin hiçbir anlamı yok.

İlk karısı Tek Göz Gruumsh'un büyük şamanı  Arganth Snarrl Obould'u Gruumsh'un izniyle kutsadı.Obould bir devi aşacak bir güce kavuşurken halkı arasında "Obould Gruumsh'tur" propagandası ile egemenliğini pekiştirdi.

1370 DR'de başlayan ork istilasını 1372 DR'de kurulan Kara-Ok Kalesi başkentli Bol-Ok Krallığı ile güvence altına almıştır.Bu savaşlarda Urlgen Üçyumruk adlı oğlunu kaybetmiştir. Kuzeyde fethettiği köy ve kasabalar yenilerini kurarak ve savunma istihkamları inşa ettirerek ülkesini bayındır hale getirmiştir.Karuck Klanı isyanında Kral Bruenor yardımları ile bastırması gelecekteki uzlaşmalara kapı aralamış oldu.Ve yıl 1372 DR  Garumn Geçidi Mütakeresi ile güneydeki baş düşmanı Mitril Salonu ile ticaret ve sınır güvenliğinde anlaşmışlardır. Ve öbür Gümüş Sınırlar devletlerine de Mitril Salonu ayrıcalığı ile ulaşmaktadır. 

Çok sık Mitril salonu ile sıkıntılar yaşarken Savaş çıkmaması kan dökülmemesi barışın devamlılığını göstermektedir. 

Yıl 1409 DR'de Obould huzur içinde ölmüştür. Yerine Kral Obould'un adını hanedan adı yapan Obould'un oğlu 2. Obould adıyla tahta geçti. 


30
Unutulmuş Diyarlar / Karanlıkaltı'nın Yükselişi
« : 04 Eylül 2012, 11:52:33 »
Tanıtım Videosu:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f-7vw_pT9tM

Zindan ve Ejderha karanlıkaltının gizemlerine doğru hayranlarını çekmek için kendisine belirlediği Karanlıkaltı'nın Yükselişi konusu yeni çıkan bir çok eser ve oyunda izlerini gösterecektir.Lolth'un evlatları, drowların karanlıkaltından kendilerini oraya süren akrabalarından intikam için yüzeye yükselişinin konusu. Yüzeydeki akrabaları ile savaşın yakınlığı hepimizi büyüleyecek.

Olayların gelişimi Güneş'in asla doğmadığı diyarlardan çıkan savaşçılar ve köle askerlerin yağmaları ve hücümları ile başlayıp yeryüzünde Örümcek Kraliçe'nin ağını örme çabalarıyla devam etmektedir. Fakat yüzeyi koruyan doğal bir kalkan vardır: Güneş...

Bu konuda çıkacak oyunlar ve kitaplar:
FRP Oyunları :
Karanlıkaltı Şehirleri
Karanlıkaltının Tavanı
Zindanlar Komutanı
Drow İhaneti
Karanlıkaltı Mağaraları
Fırtına Güçleri 9

Vidyo Oyunları:
Dungeon and Dragons Online 1.3 Web of Chaos(Kaosun ağı) modu.
Neverwinter Kahramanları

Kitaplar:
Örümcek Kraliçe'nin Savaşı Serisi
Charon'un Pençesi
Kargaların Prensi(ebook)
Tanrının Kılıçları: Yalanlar Örümceği(ebook)
Gölgenin Çilesi(ebook)
Taş ve Örümcek(ebook)
D&D FR Karikatür Kitabı



Spoiler: Göster


Kaynak:http://www.wizards.com/dnd/drow.aspx

Sayfa: 1 [2] 3 4