Kayıt Ol

Beş Çember Kitabı - Go Rİn No Sho

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Beş Çember Kitabı - Go Rİn No Sho
« : 06 Şubat 2012, 12:47:48 »


Miyamoto Musaşi ( "Musashi" diye yazıyor her yerde ama ben "Musaşi" yazmayı tercih ediyorum) Japon tarihinin en epik karakterlerinden biridir. Dört yüzyıl süren Japon içsavaşı ortasında doğmuş, 13 yaşından itibaren sayısız düelloya ve meydan savaşına katılmış, tek bir sefer dışında (bkz: kendo hakkındaki yazım) hiç yenilmemiştir.

Usta, kitabın başında şöyle der:"Otuzuma geldiğimde, geçmişime bir göz attım. Önceki zaferlerim, stratejide ustalaşmış olmamdan kaynaklanmıyordu. Belki doğal bir yetenek ya da yazgının buyruğuydu, ya da başka okulların stratejilerinin zaafları nedenileydi. Ondan sonra gece gündüz ilkeyi araştırmaya koyuldum ve elli yaşıma geldiğimde, strateji yolunu kavradım."

Musaşi için artık yenilecek rakipler, düşmanlar kalmamıştır. Artık sıra kendini yenmeye gelmiştir. Bunu şöyle ifade eder: "Bu günkü sen, dünkü benliğin üzerinde bir zaferdir." Bu düşünce ile bir dağa inzivaya çekilir. Burada yıllarca düşünür ve çalışır. Resim, şiir ve hat sanatlarında kaydadeğer eserler vererek (eserleri müzelerde sergilenmektedir) bir kılıç ustasının yanında bir filozof, sanatçı olduğunu gösterir. Musaşi artık "kalemin ve kılıcın efendisi" anlamına gelen "kensai" mertebesine yükselmiştir.

Japon kültüründe sadelik önemlidir. Musaşi'nin "savaşçının yolu" olarak tanımladığı yolda ise sadelik her şeyden önemlidir. Bu yüzden Beş Çember Kitabı'nı da sade ve anlaşılır bir dilde yazmıştır. Kitap hem savaşçının yolu hakkında bir fikir edinmek hem de meraklı olanlar için birkaç güzel kılıç tekniğini öğrenmek için ideal bir kaynaktır.

Bir de sanırım şöyle bir anime yapılmış Musaşi hakkında.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index