Bence öğrencilik de okulu ciddiye alan biri için iş hayatı kadar zorlu. Hatta okulu bitirip işe giren çoğu arkadaşım şu an daha rahat olduklarını söylüyor. Gerekçeleri de en azından artık akşamları ve hafta sonu ders çalışmak zorunda olmamaları.
Büyümekle ilgili sanırım olay. Bir şeylerden vazgeçmek gerektiğini, fedakarlık yapmak gerektiğini anlayınca büyümüş oluyor insan. Yapmak istenen çok şey var ve hepsini yapmaya zaman (gerek günlük zaman gerek ömür) yetmeyecek.
Okumak mı? Yazmak, izlemek, oynamak, dinlenmek, çalışmak? Hangisi?
Aktivitelerden hangisini yapmalı? Üye olunan öğrenci topluluklarının hepsine birden katılım göstermek imkansızlaşıyor. Diğer yandan insan "ama belki de ömrüm boyunca hiç bu kadar özgür olamayacağım" diyerek hiçbirinden vazgeçmek istemiyor.
Öncelikleri belirlemek gerekiyor bence. Çok ebeveynce oldu, ama gerçek. Herkesin farklı kriterleri var öncelikleri belirlemede.
Kendi adıma konuşayım: Ömür boyu sürdürmek isteyeceğim şeyleri belirleyip onlara devam etmeyi seçmiştim. Masabaşı frp karakterinde skillpointleri nasıl dağıtacağını düşünen oyuncu gibi yaklaşıyorum olaya. Oyun boyunca en çok hangi skilleri kullanacaksam onlara yüklenmekten yana olurdum; aynı şekilde hayatım boyuna en çok zevk alarak ve en iyi neleri sürdürebileceksem onlara yüklendim ben de:
- Dersler her zaman her şeyin üstünde oldu.
- Bunun dışında uğraşacak bir fiziksel aktivite ve bir de entellektüel aktivite belirlemiştim. Sayıyı az tutmamın nedeni; on tane şeyi yarım yamalak yapmaktan-öğrenmektense tek bir şeyi gerçekten iyi öğrenmenin daha doğru olduğuna inanmamdı.
Örneğin fiziksel aktivitelerden aynı anda hem dağcılık hem dans hem tenise devam etmektense dağcılığı seçtim. Arkadaş çevrem de zaten bu uğraşlara dahil olduğundan, onlardan da uzaklaşmamış oldum. Entellektüel aktivitelerden de fantastik edebiyat okurluğunu seçtim (Romanlar, öyküler, çizgiromanlar,
Sistemleri anlatan kitaplar) ; yazmayı bıraktım - ki sadece iyi bir okur olabilmenin bile büyük meziyet olduğuna inanıyorum.
- Uyku süresini azaltmayı denedim ama uzun vadede sağlıklı olmadığını gördüm ve sonunda uykumdan asla taviz vermemekte karar kıldım (final dönemlerinde gündüz uyuyup gece çalışıyordum). EK: Bazı özel durumlarda birkaç gün-hafta az uyku ile idare etmek gerekebiliyor, ama az uyumayı yaşam biçimi haline getirmemekten yanayım.
- Bilgisayar oyunları bir öğrenci için çok tehlikeli (bir ebeveyn yaklaşımı daha). Çünkü başlayınca zaman nasıl geçiyor anlaşılmıyor.
Çok sevdiğim bir hocam "Profesyonel örenci ol. Kendini bir iş adamı gibi düşün ve öğrenciliğini de kariyerinmiş gibi." demişti.
Uzun süredir forumda yazmamanın etkileri kendini gösteriyor. Harflere eksik basıyor, sözlerimin sonunu getiremiyorum. Sanırım bu kadarı yeterli