Arthur C. Clarke Ödülü 2015 Finalistleri Duyuruldu!

clarke-award

Büyük bilimkurgu ustası ve mucit Arthur C. Clarke adına düzenlenen ve ilk kez İngiltere’de yayımlanmış eserlere verilen prestijli ödül için finalistler açıklandı. Listede bu seneye damgasını vurmuş ve bazı büyük yazalarca da övülmüş eserler bulunuyor.

Bilimkurgu camiasının en önemli ödülü sayılan Arthur C. Clarke Ödülü, 2015 için verilmeye hazır! Tek ihtiyacımız olan bir kazanan. Ancak listeye bakınca bu sene o kazananı seçmek bir hayli zor olacak gibi görünüyor. Jüriye şimdiden başarılar!

Listeyi gördüğümüz anda size bu kitapları tanıtmak için yanıp tutuştuk. Çünkü Kayıp Rıhtım ailesi olarak bizlerin de bir süredir takip ettiği eserlerdi bunlar. O zaman önce finalistlerin listesini sunalım, sonra da tam gaz size onları tanıtalım!

Finalistler:

İlk durağımız Station Eleven (İstasyon On Bir). Neden peki? Çünkü hatırlarsanız efsanevi yazar George R. R. Martin, daha geçtiğimiz ay Hugo Ödülü için favorilerini açıklamıştı. İşte, tam da bu haberimizde En İyi Roman dalı için tek bir isim söylüyordu: Station Eleven. Yayılan bir hastalık, sönen Hollywood yıldızları, on beş yıl sonra ortaya çıkan kaçık bir rahip ve melankoli dört bir yanda kol geziyor bu kitapta.

Gelelim The Girl with All the Gifts (Her Yetiye Sahip Kız) adlı bu sene adından belki de en çok söz ettiren kitaba. Kendisi çıktığı günden beri pek çok okurun yüreğini parçaladı, gözyaşları akıttı. Hem sloganı ne diyor? “Her yeti bir lütuf değildir.”

Melanie, özel bir çocuk. O aynı zamanda bir denek. İnsanların ona olan korkusu ve tiksintisine rağmen oldukça da mutlu. Bu hem korku hem de fantastik türünde bir kitap. Ve kitabın sonuna kadar Melanie‘yi bu kadar özel yapanın ne olduğunu öğrenemiyoruz. Oysa kalbimizde açtığı yaralar kolay unutulacak cinsten değil. Ah Melanie, ah…

Europe in Autumn  (Avrupa’da Sonbahar) ise  bir gerilim romanı. Aynı zamanda yakın bir gelecekte geçiyor. Rudi bir aşçıyken patronunun bir kuzenini ülkeden kaçması için yardım etmeye çağırmasıyla hayatı alt üst olur. Böylece bir insan kaçakçılığı ağının parçası olur. Bundan sonrasında tarih, kültür ve pek çok Avrupa ülkesi kitapta bizi bekliyor olacaktır. Okurlarca Avrupa’nın üzücü tarafına değindiği konusunda pek çok yorum var. Aynı zamanda Amerika’nın bilimkurgu ve fantastik edebiyat devi Tor.com‘un favorileri arasında.

The Book of Strange New Things (Yeni, Tuhaf Şeyler Kitabı) ayrı düşen bir çifti konu ediyor. Hem de aralarında galaksilerce mesafe var. Peter bir misyoner ve onun İncil’i yeni cemaati için “yeni, tuhaf şeyler kitabı”. USIC isimli, görkemli ve denetim altındaki bir çevrede görevini sürdüren Peter‘ın aklı hep karısında. Bu çevredeki topluluksa Peter‘ın kitabından vereceği bilgilere aç. Ama aynı zamanda bir tehlikeli bir hastalığın da pençesindeler. Öte yandan karısı Bea için işler iyi değil, çünkü bilinen dünya tufanlar ve depremlerle sarsılıp duruyor. Bea bir yanda hayatta kalmaya çalışıyor, diğer yanda Peter tuhaf işverenini memnun etmek istiyor. Aradaki uzaklık büyüyor. Bu sevginin acı-tatlı romanı. Üstelik galaksiler boyutunda!

Sondan bir önceki tanıtacağımız adaysa Memory of Water (Suyun Anısı). Ursula K. Le Guin’in yolundan gittiği söylenen yazar Emmi Itäranta‘nın kitabı ilk kez İngilizcede. Küresel ısınma hem dünyayı hem de onun politik düzenini değiştirse ne olurdu? Kitabın bize sorduğu soru bu. Cevabıysa karanlık, distopik ve şok edici! Savaşların ana amacı su olduğunda dünya nasıl bir yer olur? Ya Çin Avrupa’yı yönetse? Kahramanımız Noria Kaitio ise su bulmak gibi özel bir sırra sahip. Hem de babasından edindiği bilgilerle. Ancak babası ölüp de askerler köyünü bastığında işler hiç de iyi gitmeyecek. Artık tüm gözler onun üzerinde. Güvende olmayı mı, yoksa kaçıp gitmeyi mi seçmeli? Cevapları ancak kitapta bulabileceğiz.

Son kitabımız The First Fifteen Lives of Harry August (Harry August’ın İlk On Beş Yaşamı) bu listedeki en sıra dışı eser olabilir. Bir adam düşünün ki, ne yaparsa yapsın hep ölüyor ve öldüğünde tüm tecrübelerini yanında taşıyarak yeniden çocuk oluyor. Defalarca kez yaşanmış bir hayatın anıları bir çocuğun zihninde toplanıyor. Ancak bu düzende bir şeyler değişmeye başlayacak. 11. yaşamının sonlarına geldiğinde Harry küçük bir kızla karşılaşacak. “Sizi neredeyse kaçırıyordum Doktor August. Size bir mesajım var.” İşte her şeyi değiştiren sözler bunlar. Böylece Harry değiştirmeyeceği geçmişi ile yaşanmasına izin vermeyeceği geleceğini kurtarmaya çalışacak. İlginç, değil mi? Kitap aynı zamanda Tor.com‘un bir diğer favorisi.

Böylece size tüm adayları tanıttık. Ufak da bir hatırlatma yapalım, bu yılın adayları daha önce hiç Arthur C. Clarke Ödülü‘ne aday olmamış isimlerden oluşuyor. Heyecan iyice dorukta!

Kazanan 6 Mayıs günü ilan edilecek. O zamana kadar bu kitaplardan en az birinin dilimize çevrilme ihtimali olur mu dersiniz?