George Orwell’ın Bir Romanı Daha Can Yayınları’ndan Çıkıyor

bogulmamak-icin-ust

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Hayvan Çiftliği gibi distopik yapıtlarıyla 20. yy.’ın önemli edebiyatçılarından sayılan George Orwell’ın, “Coming Up For Air” adlı romanı bu kez Can Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Daha önce 1991 yılında Armoni Yayıncılık’ın “Soluksuz Zaman” adıyla bastığı roman son olarak 10 yıl önce İthaki Yayınları’ndan “Daralma” adıyla çıkmıştı. Orwell’ın ünlü romanlarından biri olan Coming Up for Air, dilimize bu kez “Boğulmamak İçin” ismiyle konuk oluyor.

Orwell’ın kült yapıtlarına zemin hazırlığı yapan bu enfes romanın konusu ise kısaca şöyle:

Göbeğinin bogulmamak icin george orwellçapı giderek genişleyen ve evinin taksitlerini ödemekle uğraşan George Bowling kırk beş yaşında, evli ve çocuklu ve yeni aldığı takma dişleriyle kasvetli hayatından çaresizce kurtulmak isteyen bir sigorta pazarlamacısıdır. 1939’da patlak verecek olan savaşın gelişini; yemek kuyruklarını, askerleri, gizli polisi ve zorbalığı görerek modern zamanlardan korkmaktadır. Böylece çocukluğunun dünyasına, huzur ve sükûn dolu bir yer olarak hatırladığı köyüne sığınmaya karar verir. Fakat köyünde aradığını bulabilecek mi, orası şüphelidir.

1930’ların İngiltere’sini George Orwell’ın gözünden gördüğümüz kitap hakkında yapılan birkaç yoruma da hep birlikte göz atalım:

Orwell’in ironik mizah anlayışı tazeliğini hiç yitirmiyor. Bu, kaçırılmaması gereken bir Orwell yapıtı.
-The Observer-

Çok komik olmanın yanında hayranlık uyandıracak kadar gerçekçi… Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ü burada nüve haliyle görebiliyoruz. Hayvan Çiftliği’ni de… Hem zengin bir okuma keyfi sunan hem de iki klasiğin tohumlarını birden barındıran romanlara kolay rastlanmaz.
-John Carey, The Sunday Times-

2005 yılında İthaki’den çıkan Daralma’nın çevirisi Zuhal Bilgin’e aitti. Can Yayınları ise romanı yeniden çevirme kararı alarak bu görevi Suat Ertüzün’e emanet etmiş. Kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kısa süre önce Paris ve Londra’da Beş Parasız adlı eserini de yayımlayan Can Yayınları böylelikle George Orwell dizisini 6 kitaba çıkarmış oluyor. Dileriz bu büyük yazarın diğer eserleri de bir bir basılmaya devam eder ve okurlar olarak yüzümüz güler.

Şu anda ön siparişte olan Boğulmamak İçin, 6 Ekim’den itibaren raflarda.

Orwell söz konusu olduğunda biçem, insandır.