Neil Gaiman, Gormenghast’ın Sinema Uyarlaması İçin Görüşmelere Başladığını Açıkladı!

neil gaiman gormenghast ust

Neil Gaiman geçtiğimiz günlerde, Mervyn Peake’in fantastik-gotik türdeki serisi Gormenghast’ın beyazperde uyarlaması için film stüdyolarıyla görüştüğüne dair bir tweet paylaştı.

Neil Gaiman’ın, Mervyn Peake’ın ünlü eserinin film uyarlaması hakkında yapımcılarla görüştüğünü açıklaması üzerine, Gormenghast’ın parçalanmış kulelerini ve Steerpike’ın şeytani entrikalarını beyazperdede görme olasılığımızın olduğunu söyleyebiliriz.

2000 yılında BBC’nin bir mini seri olarak televizyona uyarladığı üçlemenin antogonisti olan hilebaz Steerpike’ı Jonathan Rhys Meyer canlandırmıştı. Yakın zamanda aramızdan ayrılıp hayranlarını üzüntüye boğan Christopher Lee de, Gormenghast’ın meşhur uşağı Flay’i canlandırarak dizide iz bırakan aktörler arasına girmişti. Aynı zamanda tiyatro ve radyo uyarlamaları da bulunan, Peake’in üç kitaplık serisinde, 77. Groan Kontu, “ yıkık tepenin; ısırganlar denizinin; kızıl pas imparatorluğunun; ritüellerin bileğe kadar taşa gömülmüş ayak izlerinin varisi” Titus’un hayatı anlatılmaktaydı.

Gaiman, Twitter’a “Yarın film stüdyolarıyla konuşmaya başlayacağız ve içlerinden hangisinin Mervyn Peake’in muhteşem Gormenghast’ını film yapmak isteyeceğini öğreneceğiz.” diye yazdıktan sonra kendisine “Percy Jackson’ın bu projenin yanına bile yaklaşmasına izin vermeyin. Dokuz tane Gormenghast filmi izlemek istemiyorum. İsteyebilirdim ama istemiyorum.” diye öğüt veren bir hayranının tweetini de Retweet ettiği de gözlerden kaçmadı. Mervyn Peake’in oğlu, Fabian Peake ise öneriyi memnuniyetle karşılamış olacak ki kendisini “Bir Gormenghast filmi olasılığı karşısında oldukça heyecanlı” olarak tanımlamış ve “Babamın kitaplarının filme uyarlanmasında gelişme kaydedilmesi harika bir haber. Neil Gaiman’ın yazarı olduğu bir film yapılması bir süredir gündemdeydi.” diye bir açıklama yapmış.

Peake’in üçlemesi diğer pek çok yazar tarafından da “fantastiğin klasikleri” arasında görülüyor. Narnia Günlükleri’nin yazarı C.S Lewis’in, bu seri hakkında “Hayata yapılan gerçekçi eklemeler, bize bazı nadir rüyalarda olduğu gibi daha önce hiç tatmadığımız hisleri yaşatıyor ve mümkün olan deneyimlerin sınırlarıyla  ilgili algımızı genişletiyor.” dediğini biliyoruz. Kült eser Otomatik Portakal’ın yazarı Anthony Burges ise Gormenghast Üçlemesi’ni “Dört Kuartet’in, “The Unquiet Grave”in, “Brideshead Revisited”in, “The Loved One”ın, Hayvan Çiftliği’nin ve 1984’ün yaratıldığı çağın en önemli eserlerinden biri” olarak tanımlamış. Onun yanı sıra The Guardian yazarlarından Marcus Sedgwick bir yazısında, Gormenghast’ı şu cümlelerle anlatmış:

“Peake’in en önemli eserinde müthiş bir ihtişam var; karanlığın yanı sıra nezaket, mizah, merhamet, güzellik, trajedi, yazılı dünyanın aşkı ve bütün bunların insan doğasını nasıl aydınlattığı da gözler önüne seriliyor. Bu bakımdan Peake çok daha geniş bir okuyucu kitlesini hak ediyor.”

Peake’in üç romanı, Titus Groan 1946’da, Gormenghast 1950’de ve Titus Tek Başına ise 1959’da yayımlandı. Ülkemizde de üçleme 2011 yılında, İthaki Yayınları tarafından Türk okurlarıyla buluşturulmuştu. 2011’de, Peake’in yüzüncü doğumgünü şerefine, karısı Maeve Gilmore tarafından tamamlandıktan sonra yeniden yayımlanan “Titus Awakes: The Lost Book of Gormenghast”ın üzerinden çok zaman geçmeden gelen bu film haberi, serinin hayranlarını oldukça heyecanlandıracağa benziyor.