Haftanın İllüstrasyonu #1 “Peri Adamın Usta Dokunuşu”

haftanin illustrasyonu 1

Haftanın illüstrasyonlarına Richard Dadd‘ın Peri Adamın Usta Dokunuşu (The Fairy Feller’s Master-Stroke) tablosu ile başlamak istedik.

Bu tablo fantazi edebiyatının usta yazarı Terry Pratchett‘a Tiffany Sızı serisi için de ilham vermiştir. İlk olarak “Küçük Özgür Adamlar“da gördüğümüz resim, Tiffany’nin ninesinin (Sızı Nine) kitaplığında bulunan “Uslu Çocuğun Peri Masalları Kitabı“nda gözümüze çarpar.

kucuk-ozgur-adamlar

On dokuzuncu yüzyılın ortasında yapılan bu tabloyu (boyutları 55×38’dir) ressam dokuz senede tamamlamıştır. Pratchett kitabının sonunda bu resimden bahsederken, “Aklıma ondan daha ünlü bir ‘peri’ resmi gelmiyor. Gerçekten de çok tuhaf bir resimdir. Resimden yaz sıcağı sızar sanki.” demektedir.

Evet resimde Nac Mac Geegle adamcığı yoktur, fakat yine Pratchett‘ın dediğine göre pek tabii ki adamcığın ayıp bir jest yaptığı için tablodan silinmiş olması olasıdır. Bilirsiniz, yaparlar.

Pratchett Richard Dadd‘ı şöyle tanımlar:

“İnsanların Richard Dadd hakkında ‘bildiği’, onun ‘delirdiği, babasını öldürdüğü, hayatının geri kalanı boyunca tımarhaneye kapatıldığı ve tuhaf bir resim yaptığıdır.’ Kabaca, bunların hepsi doğrudur, ama öte yandan ciddi zihinsel bir hastalığa yakalanan yetenekli ve becerikli bir ressamın hayatını özetlemek için korkunç bir yoldur.”

The_Fairy_Feller's_Master-Stroke
(Daha büyük hali için görselin üzerine tıklayabilirsiniz.)