FRP Nedir?

firp

Ülkemizde özellikle Yüzüklerin Efendisi sinema filmi ile yükselişe geçen FRP’nin aslında kökleri çok daha eskilere dayanmakta. Peter Jackson sağ olsun, yurdum insanına fantastik dünyaların iç yüzünü az da olsa tanıma fırsatı vermiş oldu. Yoksa bizim ülkemizde FRP’nin geçmişi bir hayli kötü. Benim yaşıtlarım olanlar hatırlarlar, seneler önce FRP oynayan (aynı zamanda da uyuşturucu bağımlısıydı yanlış hatırlamıyorsam) liseli bir genç kızın intiharının tüm sorumluluğu bu oyuna yüklenmiş ve yargısız infaza gidilerek FRP’nin şeytan icadı olduğuna kadar varmıştı yorumlar (Neee, hırsız mı oynuyorsun? Başka tanrılara mı tapıyorsun Allah’ım sen koru!). Ama işte bir şey popüler oldu mu da hemen arkasından destek geliveriyor şimdi olduğu gibi (Mesela Yüzüklerin Efendisi filminin sponsoru olan bir gazetemiz, zamanında FRP’yi karalayan yazıları manşetten vermişti).

Neyse, yıllardır içimde ukde kalan bu konuyu da burada açıkladıktan sonra gelelim yazının amacına. Nedir FRP? Öncelikle açılımı Fantasy Role Playing yani Fantastik Rol Yapma‘dır. Adından da belli olduğu gibi bu oyunda oyuncular içlerinde az ya da çok bulunan teatral yeteneklerini sergilerler yani “rol yaparlar”. Oyun en az 2 kişi ile (biri DM yani oyunu oynatan kişi) oynanır ve size gerekli olan tek şey hayal gücünüzdür. Tabii ki oyunu daha zevkli hale getirmek için bazı eklemeler yapabilirsiniz mesela bir zar takımı, oyun kitapları (DM’s Handbook, Monster Manual, Player’s Handbook…) (sırası gelince anlatacağım), haritalar, yiyecek ve içecekler (genelde cips, sandviç kola, biraz fazlası bünyede rage yapıyor dikkat :). Ayrıca tecrübelerimden sabittir ki en eğlenceli grup 1 DM ve 4 oyuncudan oluşmaktadır çünkü daha fazla kişi olunca DM herkesi takip etmekte zorlanmaya başlıyor.

Öncelikle bir noktaya açıklık getireyim, FRP’nin asıl amacı arkadaşlarınızla eğlenceli bir vakit geçirmektir. Ayrıca bu oyun sizin gerçek hayatta herhangi bir nedenden ötürü dışarıya yansıtamadığınız kişiliğinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olur. Zaten en çok tercih edilen setting (sırası gelince demiştim değil mi :) olan AD&D’nin Türkçe çevirisi reklâmında da arkadaşını tanımanın en iyi yolu gibisinden bir ibare geçiyor.

Çok önemli bir konu ise FRP denince akla gelen tüm o yaratıkların (elf, cüce, goblin, hobbit…) illaki oyunda geçmesi gerekli değil. Önemli olan oyunu oynarken kendinizi bambaşka bir yerde hissetmeniz. Eğer isterseniz bir jedi ya da Kral Arthur’un yuvarlak masa şövalyelerinden biri olmak tamamen sizin elinizde. Her şey hayal gücünüzün sınırlarına kalmış.


Emir Çetinbaş | Galadtar