nWoD Kuralları 7: Sözlük

9BLE6

10-Again (10-Tekrar): Bir zar atışından gelen zarlar, daha fazladan başarı kazanmak için tekrardan atılabilir. 10 gelen zarlar tekrar ve tekrar atılır, hiç 10 gelmeyene kadar.

action (aksiyon): Karakterin zamanını ve dikkatini alacak işler. Bu aksiyonlar üç sınıfta incelenir: Instant Action (Anlık, 3 saniye veya tek tur) ve Extended Action (Uzatılmış, süresi Storyteller tarafından belirlenir). Aynı zamanda Refleksive Action vardır ve bu zaman almaz, karakterin o tur başka bir şey yapmasını etkilemez, Contested Action ise iki veya daha fazla karakterin birbirlerine karşı bir işi tamamlamaya çalışmalarıdır.

advantage (avantaj): Karakterin Health, Willpower ve Morality gibi özelliklerine denir. Avantajlar noktalarla belirlenir.

aggravated (hasar tipi): Çok büyük veya doğaüstü olan bir yara. Vampirler ateşten, Kurtadamlar gümüşten alırlar bu hasarı. Ölümlüler bu hasarı bir büyücünün yarattığı şimşekten alabilir. Bu yaralar genelde haftada bir iyileşirler.

Attribute (Nitelik): Karakterlerin doğuştan gelen Zihinsel, Sosyal ve Fiziksel özellikleri. Normal bir iş için Skill ile birleşir ve bu şekilde atılacak zarlar belirlenir.

bashing (hasar tipi): Ezik şeklinde oluşan yaralar. Her seviyesi 15 dakikada düzelir genelde.

chance roll (şans zarı): Ne için atılırsa atılsın, son durumda atılacak zar sayısı sıfır veya daha az olursa, oyuncu tek zar atabilir. Bu zar sadece 10 gelirse başarılı olur. Ve eğer 1 gelirse dramatic failure oluşur.

close combat (yakın dövüş): Yumruk-yumruğa veya silahla dövüşmek. Bu saldırılar Strength kullanırlar zar atılırken genelde. Karakterler aynı zamanda defense değerlerini kullanabilirler.

contested action (karşılıklı aksiyon): İki veya daha çok karakterin bir işi karşılıklı yapmalarıdır. En çok başarılı zarı atan kazanır. Contested Action, instant veya extended action olabilirler.

damage (hasar): Karakterin Health değerine veya Objelerin Struvture değerlerine yapılan hasar. Her hasar bir yara kabul edilir.

Defense (Savunma): Dexterity veya Wits’in en düşüğü ile belirlenen özellik. Yakın mesafeli saldırıların ona karşı yapılmasını zorlaştırır bu özellik.

degeneration (dejenerasyon): Morality kaybeden karakterin yaşadığı şey. BU karakterler derangement kazanabilirler.

derangement (delilik): Mortality seviyesi kaybetmiş karakterler bunun korkunç yan etkisi olarak travma geçirir ve sonucunda bir delilik alırlar. Hangi deliliğin alınacağına Storyteller karar verir. Delilikler hafif ve ağır olarak ikiye ayrılır. Morality seviyesini geri kazanarak ortadan kaldırılabilir bu delilikler.

dice (zar): Storytelling sistemi 10 yüzeyli zarı, şans durumunu oyuna eklemek için kullanır.

dice pool (atılacak zar): Yapılan aksiyon için attribute, skill, ekipman ve duruma bağlı bonus ile penaltıların toplamında, kalan sayı kadar zar.

dot (nokta, seviye): Bir özelliğin seviyesini belirten, ölçü aracı. Çoğu özellik 1-5 arasındayken, Willpower gibi özellikler 1-10 arasında değişebilir.

dramatic failure (dramatik başarısızlık): Şans zarında gelen 1 bu sonucu doğurur. Yapmaya çalıştığınız şey sadece başarısız olmakla kalmaz, yüzünüzde patlar.

Durability (Sağlamlık): Objenin materyal sağlamlığı. Hasar vermek için öncelikle Durability değerini geçmelidir.

equipment (ekipman): Karaktere belirli durumlarda ek zarlar veya yararlar sağlayan eşyalar.

exceptional success (olağanüstü başarı): Ne zaman beş veya daha çok başarı tek bir seferde atılırsa, karakter bu başarıyı elde eder. Karakter sadece etkili olmakla kalmaz, yapmaya çalıştığı şey beklediğinden de iyi gider.

extended action (uzatılmış aksiyon): Belirli aralıklarla atılan ve her atışın belirli bir vakti kapsadığı, aynı zamanda duruma bağlı olarak belirli bir zar sayısının tutturulması gerektiği zar atışları.

failure (başarısızlık): Hiç başarılı zara sahip olmayan zar atışları.

Health (Can): Stamina+Size ile belirlenen değer. Can hem point hem dot olarak belirlenir.

Initiative (İnsiyatif): Karakaterin insiyatif sıralamasındaki yerini yükselten, bir zar sayısı ile Dexterity+Composure’un birleşimi ile ortaya çıkan sayı.

Initiative roster (İnsiyatif sıralaması): Bir aksiyona katılan her karakterin oynama sırasının yazdığı ve tüm karakterlerin buna göre hareket ettikleri sıralama.

instant action (anlık aksiyon): Tek tur içinde yapılabilecek aksiyon. Her karakter sadece bir aksiyon yapabilir her tur, aksini söyleyen bir merit veya güç olmadıkça.

lethal (hasar tipi): Keskin, delici veya benzeri silahlarla açılmış yaralar. Her seviyesi iki günde iyileşir normal durumlarda.

Merit: Karakterin geçmişiyle ve yaşayıp yaptıklarıyla alakalı olarak değişen, özellikler.

modifiers: Belirli durumlarda veya ekipmanların kullanımıyla beraber, karakterin atacağı zarlara eklenen ekstra zarların sayısı. Penalty (Penaltı) kötü durumlarda zar eksiltirken, Bonuslar iyi durumlarda zar eklerler.

Morality (Ahlak): Karakterin ahlak seviyesini, psikolojik durumunu belirleyen özellik. Bu özellik etik olmayan davranışlar veya suçlar yapıldığında azalabilir, dejenerasyona sebep olabilir.

point (puan): Harcanmış veya harcanan özelliklerin (Willpower veya Health seviyeleri gibi) belirtilirken konulan şey. Bu puanlar, konuldukları özelliğin maksimum değerinden daha fazla yukarı çıkamazlar. Mesela bir oyuncu Willpower noktalarının sayısından fazla Willpower puanı harcayamaz.

reflexive action (refleks aksiyonu): Belirli bir zaman almadan, o anda yapılan şeyler. Reflexive özellikler, karakteri o tur başka bir şey yapmaktan alıkoymazlar.

ranged combat (menzilli dövüş): Uzun mesafeli bir hedefe, bir cisim fırlatılması. Bir silahtan atılan mermi veya bir bıçağın fırlatılması olabilir bu. Silahlara karşı Defense özelliği kullanılamasa da (sadece Armor), fırlatmalı silahlara karşı kullanılabilirdir.

Resistance (direnç): Karakterlerin, diğer insanların fiziksel olarak onları tutması, sosyal olarak kandırması hatta zihinsel olarak hükmetmesine karşı olan özelliği veya özellikleri.

scene (sahne): Dramaya bağlı bir zaman dilimi. Hikayenin bir aşamasının başlangıcından bitişine kadar olan kısım. Önemli bir dövüş bittiğinde veya dramatik bir olay olduğunda, genellikle sahne biter.

Skill (Vasıf): Öğrenilebilir bilgi veya özellikler. Genelde basit olaylar için bu  değerlere Attribute eklenerek atılacak zar sayısı belirlenir.

Specialty (Uzmanlık): Karakterin belirgin bir şekilde sahip olduğu uzmanlık alanları. Bu uzmanlık alanları kullanılırken, karakter +1 zar alır. Aynı skill’e atanabilecek maksimum uzmanlık sınırı yoktur.

Storyteller: Oyunun oynatıcısı ve editörü. Tüm NPC karakterleri oynayan ve oyuncuların iletişime geçeceği tüm karakterleri seçen kişi.

Structure (Yapı): Objenin kırılmazlığı ve gücünü temsil eden değer; Durability+Size ile belirlenir. Structre hasar alabilir. Bu hasarlar iyileşmez, ancak tamir edilebilir.

success (başarı, başarılı zar): Atılan zarlardan 8, 9 veya 10 gelenler başarılı veya başarılı zar kabul edilir. Buna bir istisna, şans zarı atıldığında sadece 10 başarılı kabul edilir. Bir anlık aksiyonda karakterin bir başarılı zar atması yeterlidir. Uzatılmış aksiyonda, belirli bir başarı sayısı gerekir ve ardarda, tekrarlayan, ayrıca belirli zamanları kapsayan zarlar atılabilir. Bir saldırı atışında, her zar bir hasar puanı verir ve hangi türden olduğunu silah belirler. Karşılıklı aksiyonlarda en çok başarı atan kazanır.

troupe (topluluk): Oyunun oynandığı kişiler topluluğu.

turn (tur): Üç saniyelik zaman aralığı. Instant actionlar bu turları doldurur.

wound: İşaretlenmiş bir Health kutucuğu. Bashing yaraları “/”, lethal yaralar with an “X” ve aggravated yaralar a “*” sembolleri ile belirlenir.

#
Yiğit Levent | Baal Adramelech