nWoD – Core Rulebook | İnceleme

RjIavKitabın geneli kurallar, oynamak ve oynatmak üzerine genel bilgi veren bir yapıdan oluşuyor. Hafif ve ince bir kitap olmasından dolayı, sanırım en kısa incelemelerimden biri de bu olacaktır. Çünkü kuralları burada uzun uzun yazacak değilim.

Genel olarak bakarsak, bu kitap, oynatmak istediğiniz herhangi bir oyunu kurgulamanıza yeterli olacak olsa da, aynı zamanda alacağınız yan/ek kitaplarla oynatacağınız sistemlere de oldukça yardımcı olacaktır. Çünkü nWoD sisteminin güzel yanı, aynı şeyi alt sistem kitaplarında da teker teker yazmak yerine referanslar vermesidir. Bu sayede, 300 sayfalık kalın Vampire the Requiem kitabının içinde Core Rulebook‘u tekrar okumuyorsunuz.

İlk bölüm, The Secret History, oWoD kitaplarından farklı bir tarzla giriyor konuya ve her alt başlıkta WoD evrenine ısındırıcı kısa bir hikaye veriyor. Hikayenin sonunda, bir kaç paragrafla WoD evrenini tanıtıyor. Benim çok hoşuma giden bir özellik oldu bu; tabii benim için hava hoş, WoD evrenine ısınmak için böyle bir şeye ihtiyacım yok ama yeni başlayacak kişiler için güzel bir özellik. Bu hikayelerin başka bir güzel kısmı da, yazılmış ek kitaplardan veya herhangi WoD kitabından aşırı derecede bağımsız olabilmeleri. Mesela bir melekle alakalı bir hikaye var, bu tabii ki de bir varlığın kandırmacası, ancak hangisinin? Veya elbette yönetici kendine ait bir varlık da yaratabilir.

Sanırım oWoD(old World of Darkness, 2004’den önce desteklenen eski WoD sistemi. nWoD sisteminin başlamasıyla bu sistem rafa kaldırılmıştır.) ile nWoD arasındaki en büyük değişiklik budur. oWoD’un Caine ile başlayıp Time of Judgement ile biten düz ve resmi bir hikayesi vardır. Bu hikaye, aynı zamanda oWoD romanlarıyla da desteklenmişti. Bir süre sonra, en azından bana, ahçı bahçıvana-bahçıvan şoföre havası vermeye başlamıştı. Çünkü soy ağaçları, iyi ve kötü gibi şeyler nWoD’a göre nispeten daha keskindi.

Bu bölümün sonunda Storytelling Rules Summary, Character Creation, Glossary ve Roll and Trait Summary diye ikişer sayfalık dört küçük özet var. Bunları bir araya başarılı bir şekilde toplamaları da güzel olmuş.

İkinci bölüm, Attributes, karakterlerin 9 temel özelliğine odaklanıyor. Bunlar Mental, Physical ve Social diye ayrılıyorlar ve her birinin detaylı olarak ne için kullanıldığı açıklanılmıştır. Zaten bir rulebook’dan beklenebilecek her şeyi veriyor, eh bu konuda anlataılabilecek başka bir şey yok. Ayrıca her Attribute‘un ne işe yaradığına dair kısa paragraflar da yer alıyor. Mesela bölümün en sonunda Meditasyon yapmak ve nasıl yapılacağı hakkında bilgiler veriyor.

Üçüncü bölüm, Skills, yine aynı şekilde, aynı üç kategoriye ayrılmış yetenekleri anlatıyor. Burada da, tıpkı Attribute kısmındaki gibi, her yeteneğin işe yaradığı alt kategoriler verilmiş durumda.

Dördüncü bölüm, Advantages ve Beşinci bölüm, Merits, bir karakteri sayılar ötesine (tamam, o kadar da değil ama olabileceği kadar işte) geçirmenin ilk adımı oluyor. Burada karakterin zırhıydı, canıydı gibi sıkıcı işlerle uğraşırken aynı zamanda Morality ve Derangements ile karşılaşıyoruz. Morality, kabaca Ahlak diyebileceğimiz bir şey. Morality kaybettikçe Derangement yani ruhsal hastalıklar ekleniyor karakterimize. Tabii Derengement eklenmesinin tek yolu bu değil. Morality, kendi seviyenizin altında bir şey yaparsanız düşüyor. Mesela cinayet işlemek, bir şeyler çalmak… Her birinin seviyesi var elbette. Bu kısımda Virtue(Erdemler) ve Vice(Günahlar) gibi diğer özellikler de anlatılıyor. Kısaca, bu seçtiğiniz Virtue ve Vice’ı oynadıkça Willpower, yani irade kazanıyorsunuz. İradeyi oyundaki herhangi bir hamle için harcayıp başarı şansınızı arttırabiliyorsunuz. Aynı zamanda Merit denilen, karakterlerin belli bir sınırda alabildiği özel şeyler de mevcut. Mesela ‘Ansiklopedik Bilgi’ merit’i, hem rol yapmaya katkıda bulunurken hem de sayısal bir değer veriyor.

Altıncı bölüm, Combat, nWoD sisteminin en ilerlediği şey olan dövüşleri/kavgaları anlatıyor. Sanırım benim en sevdiğim bazı özellikler bu bölümde. oWoD’da oluşan küçük çaplı zar sayısı çılgınlığı önlenmiş durumda. Buna bağlı olarak, çok daha hızlı gelişen ve sıkmadan ilerleyen savaşlar söz konusu. Yukarıdaki gibi her başlığı teker teker açıklamayacağım, gidin ve okuyun. oWoD oynatacaksanız bile bu sistemden bir şeyler kapın, uygulayın.

Son ve yedinci bölüm, Storytelling, oyun yöneticisine yani Storyteller’a tavsiyelerde ve oyuncuların karşısına çıkarmak üzere önceden hazırlanmış birkaç Antagonist’e (Düşman, karşıt kişi, kötü adam, tü kaka) sahip.

Kitabın en sıkıldığım noktası, önceleri bunun büyük kısmının kurallarla harcanmış olduğunu düşünmemdi ancak sonradan fark ettim ki bu bilinçli bir tercihti. Alt kitaplarda sunulan geniş bilgiler, kitaptaki bu eksikliği oldukça görmezden gelinebilir bir hale getiriyor.

Bu yazının kısa olacağını söyledim, ancak pek öyle olmamış sanırım. Tavsiyem, rol yapma oyunlarına bu kitapla başlamayın. Önceden beri gelen doğaüstü, gizemli, karanlık ve dünyanın çok daha karanlık olduğunu düşünen bir yapınız yoksa, D&D oynatın, oynayın. Ancak eğer içinizde biraz bile kahramandan sıyrılıp (vampir bile olsa) normal ve normal olduğu kadar karanlık karakterleri yönetme isteğiniz varsa, doğru sistemdesiniz.

Beyler ve Bayanlar, maskeli baloya hoş geldiniz.

White Wolf Resmi Sitesi

#
Yiğit Levent | Baal Adramelech