Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Bilimkurgu => Diğer Bilimkurgu Eserleri => Konuyu başlatan: Amras Ringeril - 22 Ağustos 2008, 17:54:22

Başlık: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Amras Ringeril - 22 Ağustos 2008, 17:54:22
 Ayrıntılı Bilgi Kayıp Rıhtım Portal  (http://www.kayiprihtim.org/portal/dune-serisi/)

Frank Herbert'in kült eseri Dune. Bu seri hakkındaki düşüncelerinizi alalım.

Ben henüz okumadım ama listemde ilk sıralarda geliyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Baal Adramelech - 25 Ağustos 2008, 18:52:28
Dune çok özel bir seridir. Belirli sınırları olmasına rağmen oldukça değişik ve orjinal bir yapımdır.

"Baharat" savaşlarıdır.

İşin garip tarafı, Dune'un 3 tane ouyunu vardır. Benim ilk oynadığım bilgisayar oyunuda Dune'dur aynı zamanda. Ordos ile Dune'a sahip olmak ve "Baharat"ın tek efendisi olmak çok hoştu. Şu zamana kadar Dune 2000 kadar bana zevk veren bir oyun olmadığınıda söylemeden edemeyeceğim.

Aynı zamanda Dune'un haritası burada:
(http://img231.imageshack.us/img231/7647/67513843jf4.th.jpg) (http://img231.imageshack.us/my.php?image=67513843jf4.jpg)

Bu harita aynı zamanda forumda oynanan bit ütr oyunda da kullanılıyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: NightfaLL_NeMeSiS - 25 Ağustos 2008, 19:04:30
Level de oyunlarıyla ilgili okuduklarım ilgimi çekmişti,kitapları daha da ilginçtir.Haritası da ilgimi çekti baya,en yakın zamanda okumayı düşünüyorum(oyun siparişini şimdiden verdim.)..
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Baal Adramelech - 25 Ağustos 2008, 19:07:20
Dune oynanmalıdır. C&C serisi'ni yapan Westwood'un (ki EA yedi onu) en güzel oyunlarından biridir. Tiberium Sun'a su dökemesede bir klasiktir. Aynı zamanda ara videolarıda mükemmeldir.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Arlinon - 14 Eylül 2008, 12:52:55
Hatırladığım kadarıyla güzel birşeydi, bikaç oyununu oynamıştım serinin. Ayrıca nükleer silahların yoğun kullanımından dolayı da rastlamışımdır. Burada bulunan dev solucanlar çok iyidir. :D
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: antivirus - 26 Şubat 2009, 16:26:59
Dune evreni şimdiye kadar okuduğum bilimkurgu formatında evrenler içinde en güçlüsü diyebilirim. tabi bu benim şahsi fikrim. orjinal seriyi, dune efsaneleri ve hanedanlar serisi de dahil olmak üzere okudum ve yaklaşık 2 senemi aldı. okurken bir nebze sıkıldığımı hatırlamıyorum ve hala özlüyorum. (dune efsaneleri devam ediyor, ben de edeceğim) olay örgüleri, karakterlerin çeşitliliği, ayrı bir evren inşası anlamında çok başarılı. içine girdiğinize pişman olmayacağınız harika bir evren. orjinal seri diğer serilere göre daha felsefe ağırlıklı işlese de,gayet heyecanlı. zaten evrenin temel taşları orada atılıyor baba herbert tarafından. buna karşılık oğul herbert bu müthiş evrene daha maceracı bir ruhla giriş yapıyor. babanın temellerini detaylandırıyor. ben önce oğul herbert ın hanedanlar serisini okudum. hanedanlar serisi kronolojik olarak orjinal serideki olayların öncesini anlatıyor ve orjinal serinin başladığı yerde son buluyor. açıkçası önceden hanedanları okumuş olmam, orjinal serideki kültürü çok daha iyi anlamama yol açtı. misal orjinal seride adı geçen bene gesseritin temelde ne memen bir şey olduğunu bilerek hareketlerini yorumlamak bana daha iyi bir kavrama sağladı. buna karşılık siz de böyle yapın diyemem çünkü bir çok insan önce orjinal seriyi okumayı tercih ediyor. orjinal seri ardından da dune efsanelerini okudum ki, bu kronolojik açıdan bizi çok geçmişe götürüyor. dune evreninin en temeline, imparatorluğun kuruluşundan önceye gidiyoruz. makinelerin efendi, insanların köle olduğu zamanlara. ayrı bir evren mimarisi söz konusu ama oldukça ilginç karakterler var. 

dune da en çok hoşuma giden olaylardan biri de, iyi karakterler kadar kötü karakterlerin de işlenmiş olması. yani bir kötü var ve ona karşı savaş veriliyor fakat bu kötü nasıl biridir bilmemezlik etmiyoruz. iyi kötü bütün karakterler derinlemesine işleniyor.

kısaca okuyun derim. kaçırmayın.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Amras Ringeril - 24 Ağustos 2009, 03:05:42
http://www.ilknokta.com/secki/35/1/Dune-Kitaplari.html

Şu anda %45 indirimle satılmakta kitapları. İlgilenenlere tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: magicalbronze - 21 Ekim 2009, 11:03:00
Idefix'te Dune Serisi için kampanya var arkadaşlar. 6 kitap toplamda 130 lira tutarken, kapmanya ile 71,50 liraya geliyor KDV dahil.

İlgilenen arkadaşlar buraya (http://www.idefix.com/kitap/dune-serisi-6-kitap-takim-brian-herbert/tanim.asp?sid=JYX41Y6EGS6SOHSH8PVD) tıklayabilirler.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: hikayeci - 22 Aralık 2009, 20:59:32
Dune serisi, hikayeleri örerken ne kadar çok disiplin hakkında bilgi sahibi olursak o kadar bütün, gerçekçi ve sürükleyici bir evren yaratabileceğimizi gösteren, okuduğum en güçlü serilerden birisidir.

Paul'ün hikayesi, çocukları, Tanrı-İmparator Leto, bitmeyen Idaho'lar, mentat ustalar ve Bene Gesserit'ler ile, Dune, 'Fantastik bir yolculuk (lay lay)' ın çok çok ötesinde, alternatif bir coğrafya, tarım, biyoloji, tarih, futuristik iki farklı felsefe, bütünüyle çok kademeli siyaset ve strateji konusunda bir baş yapıttır.

 :hömm:

Şiddetle tavsiye ediyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Elendil - 14 Temmuz 2010, 21:30:45
(http://i848.photobucket.com/albums/ab46/Elendil-bucket/kampanya210.jpg)

İlgili seçki için burdan (http://www.ilknokta.com/secki/35/1/dune.html). ;D
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Tinuviel - 27 Ekim 2010, 17:00:36
Favori kitapları alacakaranlık serisi olan bi arkadaşım bile bu seriyi okuyo ben hala okuyamadım. Çok büyük eksiklik, kendimden utanıyorum...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 06 Aralık 2010, 16:27:24
İktidarlık savaşının ne olduğunu birebir anlatan seri.

Bu serinin sadece bilim-kurgu sınıfına sokulmasına karşıyım. Seride bilimkurgu öğeleri daha çok geri plandadır. Bir süre sonra yazar düşünen makineler, robotlar, çok üstün silahlar gibi her bilimkurguda olabilecek şeyleri ustaca yok edip yerine günümüz şartlarına benzetilebilir bir ekonomik, dini, siyasi savaş anlatıyor.

4. Kitap olan "Dune Çocukları"ndan sonra başlayan felsefi yaklaşımlar da kitaba akıcı bir dil katmış. Öyle ki kitapda geçen çoğu diyalogun altınız çizesi geliyor okuyanın. Her bölümün başındaki, serinin karakterlerinin sözleri niteliğindeki küçük alıntılar da yaşamımıza bir öğüt gibidir.

Karakterin hareketleri kestirilemez. "Şöyle olur şimdi kesin" derken, Herbert bu alatcı tavrımızı yüzümüze çarpar. Bizim gibidir tüm karakterler, bu yüzden bir makinenin bile neler hissetmek istediğini anlayabiliriz.

Çok, çok ilginçtir Dune serisi. Üstüne saatlerce konuşulabilir, tartışılabilir bir konusu vardır ama söylebileceğimiz azıcık şey bile bu mesaja sığmaz.

Eğer okumadıysanız, en iyi serilerden başı kapmaya çalışan bir seriyi kaçırıyorsunuz demektir.

"Korkmamalısınız! Korku zihnin katilidir!"
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 20 Mayıs 2011, 10:18:34
Merhaba:
Sitenizin ve forumunuzun yeni bir üyesiyim ama edebiyata ve bilimkurguya karşı bir hayli eskiyim. Dune yıllar önce İzmir kitap fuarında gördüğüm ve kelimenin tam anlamıyla vurulduğum bir romandı. Birinci kitabı bitirdikten sonra diğerlerini dört gözle beklemeye başlamıştım. Asıl seriyi okuduktan sonra hanedanları ve cihat serisini de okumuştum. Bir insan ancak bu kadar güçlü kaleme sahip olabilir demiştim kendi kendime imrenerek. Hatta bir ara Frank Herbert'in bir yolunu bulup o zamandan günümüze gelmiş biri olabileceğini bile düşünmeye başlamıştım. Evde naçizane kitaplığımın baş köşesinde duruyorlar ve ne zaman kitaplığa yaklaşsam "oku beni, oku beni" dediklerini duyar gibi oluyorum. Okumayan tüm arkadaşlara hararetle tavsiye ediyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 20 Mayıs 2011, 23:04:35
Kabalcı yayınları nihayet Dune serisinin 5. kitabı olan Dune Sapkınları'nı da geçtiğimiz haftalarda çıkardı. Kitabın çevirmeni yine Dost Körpe. Serinin son kitabı Rahibeler Meclisi de en kısa zamanda çıkar diye umuyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Black Helen - 22 Mayıs 2011, 20:33:22
(http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/dune-sapkinlari-top.jpg)

Uzun süredir merakla beklenen Dune Serisi, beşinci kitabın tekrar basımıyla devam ediyor. Daha önce Sarmal Yayınları'ndan Dune'un Kafirleri ismiyle çıkan kitap, şimdi de Kabalcı Yayınevi'nden Dune Sapkınları adıyla raflardaki yerini aldı!

Alıntı
II. Leto'nun, bilinen evrenin her yanına korku salan Tiran'ın, üç bin yıldan uzun bir süre boyunca tahtında hüküm sürmüş Tanrı-İmparator'un, Arrakis'in en ünlü solucanının ölümünün ardından da artık binlerce yıl geçti. Ama yine de hiç kimse emin değil, Tiran gerçekten öldü mü, yoksa ta en başından beri hazırlayıp yürüttüğü Altın Yol denen o korkunç sistem hâlâ güçlü bir şekilde işliyor mu? İnançlı olan kim, sapkın olan kim?

Bene Gesserit Rahibeler Birliği bütün bu yanıtlanamaz sorularla uğraşırken, karşılarına çıkabilecek en korkunç düşmanlardan biriyle yok-gemilerine binip Dağılış'tan dönen Saygın Analar ile yüzleşmek zorundalar. Arrakis isminin bile unutulup Rakis'e çevrildiği o günlerde Atreides kanını taşıyan bir adam yeniden düzeni sağlamak için harekete geçecek.

Frank Herbert'in kaleminden, serinin beşinci kitabı olan Dune Sapkınları'nı Dost Körpe çevirdi. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya (http://www.kayiprihtim.org/portal/bilim-kurgu/dune-serisi/#5) tıklayabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 25 Ağustos 2011, 02:56:30
Serinin son kitabı Rahibeler Meclisi de en kısa zamanda çıkar diye umuyorum.

Aslında orjinal serinin son kitabı Rahibeler Meclisi değil. Bu sadece Frank Herbert tarafından yazılan son kitap. Herbert öldüğünde 7. kitap üstünde çalışıyordu ancak notları uzunca bir süre bulunamadı. 97'de ortaya çıkan notlardan yola çıkarak Brian Herbert ve Kevin J. Anderson, Hunters of Dune ve Sandworms of Dune isminde, iki kitap yazdı. Ancak birçok hayran notların hala bulunamadığını düşünüyor. Bulunduysa bile bunların Brian Herbert  tarafından yayınlanması gerektiğini söylüyorlar. Ben yinede Brian Herbert'a güvenmek istiyorum. Ama sadece istiyorum güvenmek için son iki kitabı da okumam lazım; ki Türkçe basılmadıkça bunu pek düşünmüyorum. Umarım Kabalcı buna da el atar... Bu arada Schools of Dune ismindeki serinin ilk kitabı Sisterhood of Dune da 2011 veya 12 gibi çıkacak galiba... Bu bağlamda Chapterhouse of Dune adındaki 6. kitabın adı Kabalcı baskısında değişebilir...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 20 Aralık 2011, 15:14:36
Bence bu seri daha fazla ilgiyi hakediyor. Okunması gereken temel kitaplardan. Okumaya başladığımda imrenmiş hatta kıskanmıştım Frank Herbert'i. niye ben böyle değilim diye. O nasıl bir hayal gücü o nasıl bir yaratıcılık.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mustafasimsek - 27 Aralık 2011, 17:49:23
Forum'a az önce üye oldum ve hemen ilk durağım Dune başlığı oldu. Ben de aslında yeni sayılırım, henüz seriyi bitirmedim, şu anda 4. kitap olan Dune:Tanrı İmparatorunu okuyorum. Şimdiye kadar tüm kitaplardan inanılmaz zevk aldım. Ayrıca seriye basitçe bilimkurgu olarak bakmak çok büyük haksızlık olur, içinde barındırdığı din, felsefe, devlet, ticaret ve ekoloji kavramlarıyla bilimkurgudan çok daha öte bir eser. Herkese de tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: OZ - 27 Aralık 2011, 17:54:10
"bilimkurgudan çok daha öte bir eser" demek pek yanlış değil ama Bilim Kurgu sadece Yıldız Savaşları demek değildir zaten. Okuğunuz gerçek Bilim Kurgu. Buna benzer seriler okumaya devam ettiğinizde siz de bunu daha iyi anlaycaksınız.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: RAVENLOFT - 03 Şubat 2012, 11:07:07
İnsanın ne kadar yaratıcı olabileceğine dair başarılı bir rekor denemesidir Dune..
Birkaç Spoiler vermekten asla çekinmeyeceğim ve okumayanların ne kaçırdığını biraz olsun görebilmelerini sağlamak istediğim seridir..

İlk 7 kitap dışındakiler bu kadar özlü ve ustaca olmasa da okunasıdır, okutulasıdır..
Fakat İlk seri her türlü okunmalıdır..

- gerçekten uzun süreli kararlar verebilen bir insanoğluna. bu yeterliliğin anahtarı : insanın düşüncesini değiştirebilmesidir.

- kısa süreli kararar, uzun sürede başarısız olma eğilimindedir.

- akıl, ancak evrenin daha önce var olan sözsüz fiziksel koşullarına karşı yürütülüyorsa değerlidir.

- yaşam var olduğu sürece, her son bir başlangıçtır.

- insanlığın sürdürülmesi sırasında vuku bulan hiçbir ölümün tam bir başarısızlık olmaması bu yüzdendir. doğumun bizi bu kadar etkilemesi bu yüzdendir. en trajik ölümün gencin ölümü olması bu yüzdendir.

- bilginin başlangıcı, anlamadığımız bir şeyin keşvedilmesidir.

- savaş kaosun en kolay bulunulabilen şeklidir. insanlar kaos istiyor.

- insanlar sınıf bağımlılığına çok yatkındır. tabakalı toplumlar yaratırlar. tabakalı toplumsa, şiddete en güçlü çağrıdır. parçalanmaz, patlar.

- kadınlar cinsiyetlerinden kaynaklanan ortak bir hedef için işbirliği yaparlar, sınıflarüstü ve kaslarüstü bir hedeftir bu.

- evren kökeninde zamansızdır ve bu nedenle zamanları ve gelecekleri kapsar.

- öğrenmenin yolundaki en büyük engel, bir şeyi bildiğini sanmaktır.

- yetkili konumunda bulunmanın, varolanlar içinde en başarılı suçlu konumunda bulunmak olduğunu görmemesi için bir polisin epey ahmak olması gerekir.

- hapishaneler sadece mahkemelerin ve polisin işe yaradığı yanılsamasını desteklemek için gereklidir. onlar bir tür iş güvencesidir.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: MISIRKAFA - 27 Şubat 2012, 19:12:29
Henüz bitirmedim ama Herbert'e hayran oldum bu kitaplar dizisi ile. Böylesine başarılı bir evren yaratmak her yazarın harcı değil. Kurgusu süper. Fazla abartmadan övmek istesem de kendimi tutamıyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Berre - 21 Mayıs 2012, 19:04:24
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/dune-rahibeler-meclisi-top.jpg)

Frank Herbert'in klasikleşmiş bilimkurgu serisi Dune'un bundan yaklaşık 10 yıl önce Sarmal Yayınları'ndan çıkan altıncı kitabı "Rahibeler Meclisi" Dost Körpe çevirisiyle Kabalcı Yayınevi'nden tekrar raflardaki yerini aldı!

Rahibeler Meclisi'nin standart bilimkurgu romanlarından ayrı bir yerde değerlendirilmesi için şu iki temel sebep yeterli görülmelidir: Güçlü bir felsefi derinliğe sahip olması ve akılda kalan -ve yerli yerinde kullanılan- aforizmalar...

Kitaptan kısa bir alıntı...

Alıntı
"Dikkatli ol Murbella. Yoksa Pandora'nın kutusunu açabilirsin."

Murbella, Odrade'nin neden bahsettiğini biliyordu. Başrahibe'nin gözlerinin içine baktı. "Ya?" diye fısıldadı. "Pandora'nın kutusunda, hayat enerjini boşa harcamana yol açacak güçlü ve dikkat dağıtıcı faktörler vardır. Rahibe Ana olmaktan bahsediyorsun, sanki kolay bir şeymiş gibi. Ama bunun anlamını da senden ne istediğimizi de hâlâ bilmiyorsun."

"Yani istediğiniz şey cinsel yeteneklerimiz değil, öyle mi?"

Odrade öne doğru sekiz haşmetli ve kararlı adım attı. Murbella bu konuyu konuşmaya fazla hevesliydi. Odrade her zamanki gibi eninde sonunda konunun kapanmasını emretmek zorunda kalacaktı.

"Sheeana senin sahip olduğun yeteneklerde kolayca ustalaştı." dedi Odrade.

Kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya (http://www.kayiprihtim.org/portal/bilim-kurgu/dune-serisi/#6) tıklayabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: tany3450 - 21 Haziran 2012, 22:28:11
İlk kitap çok çok iyi bakalım filmi nasıl olacak..
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 02 Ağustos 2012, 15:19:16
Açıkçası ben elimdeki Sarmal baskısı Dune'ları, Kabalcı edisyonunu almak için elden çıkardım. Bunun ilk sebebi Dost Körpe faktörü; ikincisi ise oğul Herbert'ın seriyi sonlandırdığı kitapların basılma ihtimali. Acaba bu konuda malumatı olan var mı?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 02 Ağustos 2012, 15:41:26
Kabalcı'nın geri kalanları da yayınlama projesinin, en azından fikrinin olduğunu biliyorum. Ama seriyi öylesine ağır aksak bitirdiler ki (Rahibeler Meclisi 2 yıla yakın basılmayı bekledi), bu geri kalanlardan pek umudum yok.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 02 Ağustos 2012, 17:47:12
Bence sorun olmaz. Zaten Orjinal seriyi okudum hepsi çıkınca toptan alırım...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 02 Ağustos 2012, 18:43:12
Eğer kitaplığımda dursun, nasılsa okudum düşüncesiyle bekliyorsan sorun değil, ama tekrar okumak için bekliyorsan dediğim gibi devamının gelmesi çok uzun sürecektir, hatta hiç gelmeyebilir bile. Ama çıkacaksa bile çok büyük ihtimalle başka bir çevirmenin elinden olacaktır.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 02 Ağustos 2012, 20:38:27
Açıkçası yeniden okumak istiyorum ama ona sıra gelene kadar daha çok şey var...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 21 Ağustos 2012, 16:56:29
Açıkçası ben elimdeki Sarmal baskısı Dune'ları, Kabalcı edisyonunu almak için elden çıkardım.

Bu ilk cümleyi fark etmemişim. Evet ben de aynı şeyi yaptım bu arada, aynı sebepten :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: LegalMc - 21 Eylül 2012, 23:57:57
Çok acayipmiş bu seri, çok acayipmiş bu yazar. Alın okuyun, sayfalarda, Dune'un solucan kaynayan, bitmek bilmeyen çöllerinde ve mükemmeliyetle oluşturulmuş ekolojisinde kaybolun.

Bu kadar net.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: TheSpell - 19 Ekim 2012, 14:03:12
İçimdeki Ütopya/Distopya ile Bilim kurgu okuma isteği gittikçe arttıktan sonra bu tür kitaplara merak salar oldum.

Ve Vakıf ile birlikte listenin başını Dune çekiyor. Daha önceden böyle pasif bilim kurgu diyebileceğimiz türde, içinde aksiyonu fazla barındırmayan bir tek BİZ kitabını okudum. Yakın bir zamanda da 1984 kitabını alacağım. Onun haricindekiler hep Scalzi, SW gibi aksiyon kitapları.

Bu seriyi okuyup belli derecede birikim sahibi olanlar lütfen baksın, bir soru sormak istiyorum size. Şurada (http://www.vikitap.com/okuduklari/TheSpell-74261) okuduğum kitapları bulabilirsiniz. Hepsi olmasa da bilim kurgu türünde okuduklarım genel olarak ekli. Sizce Dune benim için biraz ağır kaçar mı? Önce Dune mu okunmalı yoksa Vakıf mı? Ya da hiçbirini okumayıp biraz daha beklemek mi gerek?

Önerilerinize açığım.

Edit: Bir de Kabalcı'dan mı okumak gerekir Sarmal'dan mı?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 19 Ekim 2012, 14:08:22
Benim oyum Kabalcı'dan yana.
Ağır kaçma konusuna gelince, bence kitapçıda biraz karıştırıp kendin karar ver. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: LegalMc - 19 Ekim 2012, 19:26:44
Kabalcı +1.

Vakıf'ı mı Dune'u mu önce okuma konusunu da daha geçenlerde tartıştık. Tam burada. (http://www.kayiprihtim.org/forum/vakyf-my-dune-mi-t13572.0.html)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Acmert - 19 Ekim 2012, 20:52:35
Keşke bu yorumları daha önce görebilseydim. Sahafta Sarmal basımlarını buldum, hiç kaçırmadan aldım. Kabalcı almak için beklesem daha iyiymiş demek ki.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Denaro Forbin - 20 Ekim 2012, 02:18:19
Keşke bu yorumları daha önce görebilseydim. Sahafta Sarmal basımlarını buldum, hiç kaçırmadan aldım. Kabalcı almak için beklesem daha iyiymiş demek ki.

Kabalcı'dan almanı söylediğimi hatırlıyorum. Fakat Sarmal'ın da pek çeviri hatası yaptığını düşünmüyorum açıkçası. Şimdiden okuma hevesini baltalama ve okumaya başla derim ben.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Acmert - 20 Ekim 2012, 09:03:58
Keşke bu yorumları daha önce görebilseydim. Sahafta Sarmal basımlarını buldum, hiç kaçırmadan aldım. Kabalcı almak için beklesem daha iyiymiş demek ki.

Kabalcı'dan almanı söylediğimi hatırlıyorum. Fakat Sarmal'ın da pek çeviri hatası yaptığını düşünmüyorum açıkçası. Şimdiden okuma hevesini baltalama ve okumaya başla derim ben.


Sarmal'ı alana kadar Dune'u pek önemsemiyordum. Unutmuşum demek ki. Her neyse, çevirisi kötüyse değistirebilirim. Zaten çok ucuz bir miktara aldığım için kaybım da olmaz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: TheSpell - 08 Aralık 2012, 20:42:04
Kısa bir süre önce Dune da bitti. Dayanamayıp ikincisine de başladım. [*]ihihihiiii[/*]

Öncelikle Dune'u asla kitabın başına bakarak değerlendirmeyin. Çünkü başlarında ben de sıkıldım itiraf edeyim. Pek ilgi çekici gibi görünmeyebiliyor. Ancak sonra öyle çok sarıyor ki, kendinizi tutamıyorsunuz. Benim "okurken en çok zevk aldığım kitaplar" listemde direk ilk üçe girdi.

Şimdi efendim, kitap entrika, güce sahip olma tutkusu, iktidarlık kavgası üzerine kurulu. Herbert amcamızın cümleleri öyle derin, öyle anlamlı ki bazılarını tek okuyuşta anlamak mümkün değil.

Fazla uzatmadan hemen konuya geçeyim. Evrende içinde yaşayan halk tarafından Dune denen, ama genel olarak Arrakis adı kullanılarak telaffuz edilen bir gezegen var. Bu gezegen gerek stratejik gerek ekonomik yönden oldukça önemli. Çünkü burası melanj adlı baharatın çıkarıldığı tek yer. Bu baharat ne işe mi yarıyor? Hayatı uzatıyor. Ayrıca her hanedan bu melanj baharatını almak istiyor. Tabi yararları olan her şey gibi, melanjın da hem yararı hem zararı var. Bu baharatı bir kere bile tatsanız sizi bağımlısı yapıyor ve bırakamıyorsunuz. Yani hem melanj tüketip hem de kafanıza estiği gibi gezegenden çıkamıyorsunuz. Ve gözlerinize de bir etkisi var. Gözleriniz Fremen(az sonra bahsedeceğim) deyişi ile İbad gözleri oluyor, yani aksız mavi. Dünyayı daha koyu, daha karanlık görmenizi sağlıyor.

İmparator Padişah IV. Şaddam'ın başında olduğu İmparatorluk bu naçizane gezegeni Harkonnen adında bir hanedana vermiş. Bu hanedan gaddarlığı ve acımasızlığı ile biliniyor. Hepsi birer çıkar hastaları, her olayı işlerine geldiği şekilde düşünüyorlar. Dune gezegeninin halkında eziyet ediyorlar, vergileri arttırıyorlar, yavaş yavaş insanların kendilerinden nefret etmelerini sağlıyorlar.

Ve günün birinde bu gezegen Atreides Hanedan'ına veriliyor. Bu hanedanlık daha ılımlı, daha gururlu ve Harkonnen'lerin tam anlamıyla zıttı. Atreides Dükü Leto maiyetini alıp geliyor Arrakis'e. Ve olaylar tam da burada başlıyor.

Yukarıda Fremenlerin bahsi geçti, onlara değineyim biraz da. Fremenler Arrakis'in yerli halkı. Dune'daki su azlığı sebebiyle kendilerini geliştirmişler. Çok usta savaşçılar, İmparatorluk'un sardokar dediği profesyonel dövüşçüleri kolaylıkla öldürebilecek kadar usta. Ve az önce söylediğim gibi, su azlığı, daha doğrusu nem azlığı onları direnişe itmiş. En basitinden kendilerine damıtıcı giysi diye bir şey üretmişler. Bu giysi sizin kaybettiğiniz nemi özel yollarla damıtıyor ve içilebilecek, tüketilebilecek duruma geliyor. Dışarıdayken, sıcak çöl kumlarının arasındayken, kısacası evinizin dışında bulunan her yerdeyken bu damıtıcı giysiyi giymeniz lazım. Yoksa [*]baş parmağını hafifçe büküp boğaz üzerinde yatay bir şekilde gezdirme hareketi[/*]

Tabi bu olaylar yalnızca damıtıcı giysiden ibaret değil. Arrakis gezegenbilimcisi Liet-Kynes'ın bu konuda büyük katkıları var. Onları da kitabı okuduktan sonra anlarsınız, ben okuma zevkinizi baltalamayayım.

Kitabın içeriği hakkında bu kadar bilgi vermek bana uygun göründü. Çünkü azıcık daha fazla bilgi versem bile kitabın içlerine sürüklenmek zorunda kalırım, onun sonu da hiç kimse için iyi olmaz.

Ayrıca kitapta böyle her yere yazabileceğiniz türden çok güzel alıntılar ve eleştiriler vardı. Şahsen ben kitaplarımda sevdiğim yerlerin altını çizme alışkanlığına sahip olsaydım, muhtemelen Dune kitabını o işaretler sebebiyle okuyamazdım.

Yazımı ikinci kitapta gördüğüm oldukça hoş ve belki de tüm seriyi kısaca açıklayan bir alıntıyla bitirmek istiyorum:

Alıntı
Ama yüz dansçısı yanıt veremeden, Edric boğazını temizleyip konuştu: "Felsefi lakırdılarla zaman harcamayalım. Her sorunun kökeninde tek bir soru yatar ve o da şudur: Herhangi bir şey neden vardır? Din, iş veya siyaset alanlarındaki tüm soruların kökeni ise şudur: Güce kim sahip olacak? İttifaklar, kurtuluşlar, şirketler eğer güç peşinde koşmazlarsa serap peşinde koşuyorlar demektir. Düşünebilen neredeyse tüm canlıların kavradığı gibi, güç dışında her şey saçmalıktır."
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 08 Aralık 2012, 20:56:51
Bu da Zaman Çarkı gibi olacak benim için, kaç kez ilk kitapta takıldım kaldım. Bir devamını getirebilsem seriyi 3-5 kere daha okuyacağım da, kıramadım daha döngüyü :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Denaro Forbin - 08 Aralık 2012, 21:07:35
Tüyap'ta tüm seriyi tedarik ettim ben de, en kısa sürede başlayacağım sanırım. Dune ve Vakıf bana çok çekici geliyor bu aralar nedense.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Dovahkiin - 25 Mayıs 2013, 20:29:13
Şu an ilk kitabının başlarındayım.Gayet iyi gidiyor...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 27 Mayıs 2013, 17:59:18
Merhaba
Bir arkadaşım kitapları yemeklere benzetirdi. Kimi yemeklerin nefis ama yararsız kimlerininse lezzetsiz ama bir o kadarda yararlı olduğunu söylerdi. Bu açıdan bakarsak Dune ikinci guruba giren bir seri... Ben okunsun derim...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: muaet - 23 Aralık 2013, 18:08:15
Dune'un ilk kitabını yeni bitirdim ve tadı damağımda kaldı. En yakın zamanda diğer kitaplarını da tedarik edeceğim. Serinin anlatımı oldukça akıcı. Kurgu boyunca zaman atlamaları biraz acele olmuş gibi geldi bana ancak yaptığı ince göndermeler ve felsefi yorumlar epey hoşuma gitti.

Bu arada Kadıköy'deki Kabalcı Yayınevi (Ki kitabın da yayınevidir kendisi) seriyi şu sıralar %50 indirimle 10 liraya satmaktadır.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Sayhh - 23 Aralık 2013, 19:07:06
Kolay okunan, kolay unutulan bir kitap. Seri boyunca o kadar uzun bir zamana tanıklık ediliyor ki, kimi karakter ve olaylar seri bitmeden tamamen hafızadan silinmiş oluyor.

Dili oldukça akıcı. Buna karşın kitapları hızlı okusam da ben seriyi yıllardır bitiremedim, bunu da her kitaptan sonra uzun aralar vermeye borçluyum. Peş peşe okumak beni zorlamıştı.

Dune'un ilk kitabını yeni bitirdim ve tadı damağımda kaldı. En yakın zamanda diğer kitaplarını da tedarik edeceğim. Serinin anlatımı oldukça akıcı. Kurgu boyunca zaman atlamaları biraz acele olmuş gibi geldi bana ancak yaptığı ince göndermeler ve felsefi yorumlar epey hoşuma gitti.

Bu arada Kadıköy'deki Kabalcı Yayınevi (Ki kitabın da yayınevidir kendisi) seriyi şu sıralar %50 indirimle 10 liraya satmaktadır.

Dune misyonerliği yapmak adına belirtmek isterim ki ikinci kitap, ilk kitabın devamı niteliğinde, yeni hiçbir şey yok ve belki biraz sıkıcı. Serinin geri kalanı için yanlış bir izlenim vermesin. Sonrası o şekilde ilerlemiyor, üçüncü kitapta Frank Herbert zekasının ve yaratıclığının zirvesine ulaşıyor.

Bu arada yanılmıyorsam bu indirim dört yıldır sürüyor, daha da böyle gider mi bilmiyorum ama hepsini aynı anda almaya gerek olmayabilir. Ek olarak Kabalcı Beşiktaş şubesinde de mevcut indirim bulunuyordu en son.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: medjai - 28 Mayıs 2014, 11:23:51
Foruma kaydolur kaydolmaz hemen arama kutusuna "Dune" yazarak kendimi burada buldum nedense. Kitabını okumadım beyler bayanlar. Okuyamadım. Sırada bekleyen o kadar çok kitap var ki sıra gelmedi. Bilmiyorum belki de Herbert'i ilk sıraya almam gerekiyordu. Ben Dune serisini film serisinden öğrendim ilkin. Filmleri izleyince kitabını da okuma isteği doğdu. Alıp okumadan önce yazarı ve kitap hakkında bir ön araştırma yapıyorum. Herbert'in bu alanda bir efsane, Dune serisinin de türünün en iyilerinden biri olduğunu gördüm. Bakalım nasip kısmet. Fırsatını bulunca kitabını da okuyacağım.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Light - 28 Mayıs 2014, 17:52:44
Merhaba
Bir arkadaşım kitapları yemeklere benzetirdi. Kimi yemeklerin nefis ama yararsız kimlerininse lezzetsiz ama bir o kadarda yararlı olduğunu söylerdi. Bu açıdan bakarsak Dune ikinci guruba giren bir seri... Ben okunsun derim...
 Söylediğin şey bana göre yavan bir tespit.Herkesin damak zevki farklıdır, sen sevmiyorsun diye o şeyi lezzetsiz değildir değil mi?Her şeyin kendine has bir lezzeti vardır, o lezzeti almayı bilmek önemli.
  Misal; Etler de yararlıdır, hem de çok.Protein bakımından zengindir, önüme koysalar her türlüsünü yerim ve çok severim.Bu onu yararsız yapmıyor, veya ben makarna sevmem ama bu onu yararlı yapmıyor.Sevmediğin şeylerin üzerine bir şeyler katarak onları güzelleştirebilirsin, buna yemekte baharat, kitapta ise hayalgücü ve bilgi birikimi deniyor.Neyi tatmin edici bulup bulmadığına(Mantıken ben sana böceklerin yediği bitkileri ye demiyorum çünkü senin enerji ihtiyacını karşılamaz.), hangilerinin sende hazımsızlık yaptığına bağlı.Kısaca kimilerine göre faydalı şeyler daha lezzetlidir, öğrenmeyi sevmeye de bağlıdır belki de, kim bilir..
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: salvorhardin - 15 Mart 2015, 15:52:13
Bir hayli zamandır Dune serisini okumayı düşünüyordum. Sonunda bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine oğul Herbert' in Hanedanlar üçlemesi ile seriye başladım. Şu an Atreides Hanedanı' nı okuyorum. İzlenimim çok geniş bir arkaplanlı bir evrenin kıyısında olduğum yönünde. Bu izlenim bana öyle bir evrenle karşı-karşıya olduğumu hiss etdiriyor ki, daha öncesinde okuduklarım arasında hiç bir fantastik evrende karşılaşmadığım derinlikle karşılaşacağımı ufukta göre biliyorum. Korkularım var, okuyup da kafayı yerim diye :D
Umarım askerliğe gitmeden bir an önce seriyi bitire bilirim :)
Okuma sırası olarak şöyle bir sıralama yaptım, yalnış yerler varsa, düzeltmenizi rica edeceğim:
Hanedanlar Üçlemesi, B.Herbert & Kevin J. Anderson (Kabal baskısı);
  -Atreides Hanedanı
  -Harkonnen Hanedanı
  -Corrino Hanedanı
Orijinal seri, F.Herbert (Sarmal baskısı);
  -Çöl Gezegeni Dune
  -Dune Mesihi
  -Dune' un Çocukları
  -Dune' un İmparator Tanrısı
  -Dune' un Kafirleri
  -Dune Rahibeler Meclisi
Cihat Üçlemesi, B.Herbert & Kevin J. Anderson (Kabalcı baskısı)
  -Butleryan Cihadı
  -Makinelerin Seferi
  -Corrin Savaşı
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 15 Mart 2015, 16:55:53
Okuma sırası olarak öncelikle orijinal seriden başlarsanız daha çok tat alacaksınızdır eminim. Hanedanlardan başlarsanız kafanızda hiç anlayamadığınız milyon tane soru işareti olacak. Bu hem Kitaba gerekli ilgiyi vermenizi engelleyecek hem de sonrasında orijinal üçlemeyi okurken bazı gerçekleri öğrendiğiniz için heyecanı bitirecektir. Sonrasında Cihat üçlemesi ile birlikte Hanedanlar üçlemesini okuyabilirsiniz. Ancak ne yazık ki en son Dune evrenine ait son kitaplar çıkmamıştı Türkçede.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: salvorhardin - 15 Mart 2015, 17:29:23
Okuma sırası olarak öncelikle orijinal seriden başlarsanız daha çok tat alacaksınızdır eminim. Hanedanlardan başlarsanız kafanızda hiç anlayamadığınız milyon tane soru işareti olacak. Bu hem Kitaba gerekli ilgiyi vermenizi engelleyecek hem de sonrasında orijinal üçlemeyi okurken bazı gerçekleri öğrendiğiniz için heyecanı bitirecektir. Sonrasında Cihat üçlemesi ile birlikte Hanedanlar üçlemesini okuyabilirsiniz. Ancak ne yazık ki en son Dune evrenine ait son kitaplar çıkmamıştı Türkçede.
Tavsiyesini dikkate aldığım şahıs neredeyse aksini söylemişti. Örneğin orijinal seriyi ilk okursam "Suikastçiler Savaşı" ve benzeri gibi olayları bir kaç sayfada görecek ve hakkında bilgim olmadığından anlayamayacaktım. Ama Hanedanlar serisini okursam hem aileleri, siyasetlerini, Bene Gesseritleri ve daha bir çok olay ve kişi hakkında daha bilgili olacağımı ve bu yüzden orijinal seriyi daha iyi anlayacağımı söyledi.
Açıkcası tavsiyesine uymayı düşünüyorum. Ama kafam karışmadı da değil :(
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Light - 15 Mart 2015, 17:41:32
Ben baskı tarihlerine göre okunması gerektiği yönünde görüşümü belirteyim. Evrenin gelişimini bu şekilde okumadan akılda yer ettiremezsiniz.

Bu arada salvorhardin, "e-bilmek" birleşik yazılıyor. Bilgilendirmek istedim. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 15 Mart 2015, 17:49:14
Bu twist isteyip istemediğine bağlı bir şey. Örneğin Vakıf serisini ele alalım. Eğer yazıldığı sıra ile okursan seriye giriş biraz hızlı olduğundan "noluyor lan burda?" diye düşünebiliyorsun yer yer. Ancak her şey yavaş yavaş yerine oturuyor ve Vakıf'ın Sınırı ile Vakıf Kurulurken'i okuduktan sonra hayatında bundan daha feci bir şok yaşayamayacağını düşünebilirsin. Hatta Asimov'un heykelini yapıp ona tapabilirsin.  

Yok eğer ben her şeyi bilerek okumak istiyorum deyip de kronolojik bir sıra izleyip Vakıf Kurulurken'den başlarsan sadece bir tarih kitabı okuyor gibi olursun. Ne bir şok ne de bir heyecan yaşarsın. Güzelim seri de mahvolur açıkcası. :)

Aynı şey Dune için de geçerli. Bir tarih kitabı okumaktan ziyade zaman zaman seni şoka düşürecek heyecanlı bir şey istiyorsan dediğim gibi yapmalısın. Her şeyi bildikten sonra hikayeye giriş yapmanın hiç mi hiç zevkli bir yanı yok bence. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Mart 2015, 17:53:16
Yok eğer ben her şeyi bilerek okumak istiyorum deyip de kronolojik bir sıra izleyip Vakıf Kurulurken'den başlarsan sadece bir tarih kitabı okuyor gibi olursun. Ne bir şok ne de bir heyecan yaşarsın. Güzelim seri de mahvolur açıkcası. :)

Kırbacımı getirin u_u.

Ben Vakıf Kurulurken ile başlayıp büyük heyecanla okudum seriyi. Bitmedi şu Vakıf - Vakıf Kurulurken ile başlama muhabbeti :(. Yauv herkesin kendi zevki. Böyle olursa heyecan ölüyor, aman çok banel sözleri bir bitsin yahu. Tercih meselesi. Böyle sözler etmeyelim artık Vakıf okuma sırası için. Güzelim şaheser için kutuplaşmayı bir kenara bırakalım :(.

Şimdi bu konuyu terk ediyorum. Daha fazla konuyu bölmeyeyim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: salvorhardin - 15 Mart 2015, 19:39:15
Ben baskı tarihlerine göre okunması gerektiği yönünde görüşümü belirteyim. Evrenin gelişimini bu şekilde okumadan akılda yer ettiremezsiniz.

Bu arada salvorhardin, "e-bilmek" birleşik yazılıyor. Bilgilendirmek istedim. :)
Türkçeye yabancıyım. Ana dilim türkçe değil. Lütfen mağzur görün yazım hatalarımı :)

Sevgili Marius, Vakıf serisini dediğiniz sıra ile okudum. Büyük zevk aldım. Fakat bu seride de aynı şeyin geçerli olduğunu tam bilemicem. En kaba tabirle bir siz böyle tavsiye ettiniz, bir de arkadaşım aksini söyledi. Ben Dune evreni ile yakından uzaktan alakası olmayan biri olarak kime inanacağım? Ya da hangisinin daha doğru olacağına nasıl karar vereceğim? :)

Tartışma çıksın istemem, ama ben Vakıf serisini Robot serisi ile birlikte okudum. O yüzden iki seriyi de okumayı düşünen biri için kanımca "Vakıf Kurulurken" ile başlamak okuma zevkini ciddi anlamda baltalar :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: VeRMiNaaRD - 15 Mart 2015, 19:44:23
Sevgili Hazal bence bu sefer elindeki kırbacı sakince yere bırak :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Mart 2015, 19:45:49
Bu haterlık çok sıktı beni, gerçekten. Herkesin kendi zevki/tercihi olayını kabullenemiyoruz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 15 Mart 2015, 19:48:04
Benimkisi bir öneriydi, uymak zorunda değilsiniz lakin Vakıf serisini okuyup o dediğim zevki anlamış birisiniz. dolayısıyla önerim hala aynıdır. Ben bu şekilde okuduğumda kitapların başında kendimi çöldeki deli olarak görürken sonunda evrenin imparatoru olarak gördüm. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Amras Ringeril - 15 Mart 2015, 19:50:05
Yazarın hangi sıralamayla yazdığını biliyorsak bu nasıl kendi tercihi olabiliyor ki herkesin? Yaratılmış bir kurguyu, yaratan kişinin yarattığı şekliyle değil de kendi algımız doğrultusunda şekillendirirsek, o eser hakkında yorum yapma hakkımızı kendi kendimize yok etmiş olmuyor muyuz?

Bir kitap serisinin hangi sıralamayla okunması gerektiği öznel olabilir mi gerçekten? Şimdiye kadar tartıştığımız şeyler değil sanırım bunlar. Ama ben okuma sıralamalarının farklılık göstermesine pek anlam veremiyorum.

Marius da şöyle bir şey söylemiş:

"Eğer yazıldığı sıra ile okursan seriye giriş biraz hızlı olduğundan "noluyor lan burda?" diye düşünebiliyorsun yer yer."

İlk üç sayfa tüm kitaplarda noluyor lan burda dersin zaten. Vakıf'ı 10 sayfa okuyup da anlamayan biri varsa sanırım ilkokul kitaplarından tekrar başlaması gerekir.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Mart 2015, 19:54:41
Sitemizde Asimov'un kendi önerdiği okuma sırası (http://www.kayiprihtim.org/forum/vakyf-serisi-okuma-rehberi-t12533.0.html;msg121952#msg121952) da var. O da bir hayli farklı bu arada  <3. Ben bu sırayla gitmeye çalışmıştım. Sanırım yazara karşı bir yanlışım olmadı böyle yaparak. Başkası başka bir sıralamayla okuduysa da ben ondan hesap sormam.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Amras Ringeril - 15 Mart 2015, 20:07:23
Ama orda Asimov bu şekilde okunmalı dememiş ki, yalnızca kronolojik sırayı belirtmiş.

"Doubleday tarafından basılan bu 14 kitap tamamen tutarlı olmayan bir tür gelecek tarihi sunar çünkü başlangıçta tutarlı olmayı planlamadım. Kitapların gelecek tarihi açısından kronolojik sıralaması(basım tarihlerine göre değil) aşağıdaki gibidir."

Bundan bir önceki paragrafa dayandırıyorsak görüşümüzü eğer;

"Her durumda bu durum yeterince karmaşıklaştı öyle ki okuyucuların bir çeşit rehberi hoş karşılayabileceklerini düşündüm çünkü kitaplar belki de okunması gereken sırayla yazılmadılar."

Hemen ondan bir önceki paragraftaki okuyucu baskısına da bakmamız lazım. Benim anladığım kadarıyla Asimov, böyle bir sıralama önermemiş. Sadece kronolojik sıranın bu olduğunu belirtmiş. O da insanların kafası çok karıştığı için olmuş gibi duruyor.

Bu algı karışıklığını Asimov yarattı diyorsanız ben laflarımı geri alırım ama :D
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Mart 2015, 20:11:32
Alıntı
Her durumda bu durum yeterince karmaşıklaştı öyle ki okuyucuların bir çeşit rehberi hoş karşılayabileceklerini düşündüm çünkü kitaplar belki de okunması gereken sırayla yazılmadılar.

Ben de onun bu listesini benimsedim. Kendi açımdan mutluyum. Kimsenin sitemlerine de anlam veremiyorum. Adam kendisi böyle bir liste sunmuş. Ben de bir okur olarak bunu kabul etmişim. Bu yazarla benim aramda olmuş ve bitmiş. Sonuçta okuruna sunmuş bunu, ben de bir okuru olarak uygulamayı seçmişim. Yine tercihler giriyor devreye. Bence birbirimize saygı göstermeyi öğrenmeliyiz. Hepimizin çok sevdiği bir seri için böyle tartışmalarla vakit kaybetmek anlamsız. Kimin neyi nasıl yapacağına kişi kendi karar versin. Bizler tavsiyelerimizi yapalım. Yaparken de diğerini lanetlemeyelim.

Neyse, Dune konusunu epey böldük. Frank Herbert'ı Asimov'un gölgesinde bırakmayalım.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 16 Mart 2015, 16:55:30
Bence de ne zaman geldiniz Dune'den Vakıf'a... Ben okuma sırası olarak orjinal seriyi tavsiye ediyorum... -bir soran olmasa da- neden derseniz Cihat Üçlemesiyle Hanedanlar Üçlemesi Frank Herbet'in değil zaten. Okuduğum ve çok sevdiğim bir seri.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: nurolog - 30 Mart 2015, 19:34:58
sarmal yayınları önerilmişti bana, ama üstte kabalcı'yı öneren arkadaşlar da olmuş. biraz karıştım. neden kabalcı olmalı? geç de olsa başlamak istiyorum. teşekkür ederim. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: TheWalkingIdeas - 30 Mart 2015, 19:42:02
Merhabalar nurolog,
Serinin ilk kitabına sahibim fakat henüz başlamadım önceden belirteyim.
Neden Kabalcı'dan okumalısınız söyleyeyim. Öncelikle Kabalci baskısı kitapların çevirmeni Dost Körpe. Ve bu çevirmenin ceviri konusundaki yetkinliği herkesçe bilinir ve güvenilir. Diğer başka bir sebep ise Sarmal Yayınları'nın serinin bir bölümünü telif haklarını satın almadan çevirmiş olması ve çevirmenlerin ücretlerini ödememiş olması. Bu pek etik bir durum değil. Ama derseniz bu beni alakadar etmez diye tekrar çevirmen unsurunu hatırlatırım.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: nurolog - 30 Mart 2015, 20:08:52
Anladım teşekkür ederim o halde en kısa zamanda ben de başlamayı umuyorum. Aslında ortaokulda kütüphanede kapağını beğenip çöl gezegeni'ne başlamıştım, hala da hatırlıyorum kısım kısım ama neden devamını getirmedim bilmiyorum. belki de sonrası yoktu. geç kalmamışımdır umarım. iyi okumalar size de.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: TheWalkingIdeas - 30 Mart 2015, 20:16:23
Anladım teşekkür ederim o halde en kısa zamanda ben de başlamayı umuyorum. Aslında ortaokulda kütüphanede kapağını beğenip çöl gezegeni'ne başlamıştım, hala da hatırlıyorum kısım kısım ama neden devamını getirmedim bilmiyorum. belki de sonrası yoktu. geç kalmamışımdır umarım. iyi okumalar size de.

Rica ederim. Geç kalmış sayılmazsınız bence. Sarmal'dan çıkan ilk kitabın ismi "Çöl Gezegeni" fakat Kabalcı'daki sadece "Dune". Bu ilk kitaba özel bir fark diğerlerinin isimleri aynı, şaşırmayın diye söylüyorum.
Ayrıca ufak da olsa bir şey belirtmek isterim. Forumda yazım ve imla kurallarına çok özen gösteriyoruz. Siz de bundan sonra dikkat ederseniz çok sevinirim.
Umarım okurken keyif alırsınız. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 30 Mart 2015, 20:19:09
Dahi anlamındaki -de'yi ayırıyor güzel üyemiz :). Bunu herkeste göremiyoruz ^^.

Bir de ben yine Dost Körpe'den dolayı Kabalcı diye destek çıkmak isterim :).
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: nurolog - 31 Mart 2015, 00:17:35
Dahi anlamındaki -de'yi ayırıyor güzel üyemiz :). Bunu herkeste göremiyoruz ^^.

Bir de ben yine Dost Körpe'den dolayı Kabalcı diye destek çıkmak isterim :).

Kendimce imla kurallarına dikkat ederim ama büyük harf çok elzem gelmiyor sanırım. :) Yine de ilk seferde okuduğum kitabı tekrar elime almak istediğimi düşündüğümden Çöl Gezegeni'ni Sarmal'dan sipariş ettim. Bir vefa gibi sanki sonrakiler ne olur bilemem, bakalım. Teşekkür ederim size de.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 31 Mart 2015, 00:26:54
Dost Körpe ne kadar iyi bir çevirmen ve Kabalcı da ne kadar iyi bir yayınevi olsa da editörlükten midir bilmiyorum ancak şimdi tam ismini hatırlayamadığım bir iki kitabı felaketti okunma konusunda çeviriden dolayı. Ancak genele baktığında Kabalcı tam tercih etmen gereken oluyor Dune konusunda. Kabalcı'daki o bir iki kitap kötüyse Sarmal'da hepsi az çok kötü :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: nurolog - 31 Mart 2015, 00:35:29
Yazarlardaki Marius siz misiniz? Çünkü ben hangi yayınevi diye araştırırken Kayıp Rıhtım'la tanıştım ve Marius'un yorumu iyice Sarmal çevirisine yöneltti beni. :D

http://www.kayiprihtim.org/portal/seri/dune-serisi/ (http://www.kayiprihtim.org/portal/seri/dune-serisi/)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 31 Mart 2015, 00:44:43
Evvet benim. 4 yıl önceki tercihim buydu o iğrenç kitaplardan sonra. Şimdi gösterdiğiniz için hatırladım, Dune Mesihi ve sonrasında Dune Çocukları. Editörlüğü/Çevirisi berbat dediğim bunlardı ve bunları Sarmal'dan okudum. Karşılaştırıldığında çok daha iyiydi. Ama tekrar söylüyorum ki genele baktığında Kabalcı daha tercih edilesi oluyor. Sonra çıkarttıkları ile daha düzgün ve tutarlı gidiyor. Tabii ki şöyle bir şey yapabilirsin, bu dediğim iki kitap tekrar gözden geçirilmediyse bunları Sarmal'dan alıp diğerlerini Kabalcı'dan alabilirsin.

Ama bu sefer de şöyle bir sorun çıkıyor ortaya, iki çeviride de bazı özel kelimeler farklı çevirilmişti. Yani bir çeviriden diğerine geçerken sıkıntı yaşayabilirsin. Ben şu an genel olarak daha büyük çocuğunluğu Kabalcıdan çıkanların çevirisi iyi olduğu için genel olarak hiç bunlarla uğraşmayın, Kabalcı alın diyorum. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: nurolog - 31 Mart 2015, 00:56:38
İlk kitap için artık geç sanırım Sarmal'dan sipariş verdim uzun uğraşlar sonucu bulup. :-\ Yorum 4 yıl öncesine ait, tabii olarak benim çevirilerin iyileştirilme ihtimalini göz önünde bulundurmam gerekirdi. Yine de başlangıç olarak sıkıntı olmayacağını düşünüyorum, bakalım. Sonrasında Kabalcı'yı inceleyip geçiş yapmakta çok adaptasyon sorunu yaşamam gibi hissedersem ondan devam ederim.  Teşekkür ederim yine de. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: demiray68 - 04 Mayıs 2015, 16:42:08
Seriyi Kabalcı baskısından geçen hafta uzuuun aramalar sonunda iki farklı siteden temin ettim.
Bu süreçte, sitelerdeki "Stokta" ibaresine güvenilmemesi gerektiğini de öğrendim.
Kısaca bahsetmek gerekirse,
Serinin ilk kitabını bilindiği üzere bulmak imkansıza yakın, diğer kitaplarınsa tek tük bulunabiliyor. Geçen hafta İdefixte ilk kitap Dune hariç serinin 5 kitabını %45 indirimli görünce afalladım ilk şaşkınlığı atınca Sarmal da olsa ilk kitabı bulabilir miyim diye araştırmaya başladım ve Arkadaş Kitabevinde Kabalcı baskısını "Stokta" görünce jet hızıyla siparişleri verdim. Bir kaç gün sonra İdefix kargoya verdi kitapları Arkadaş Kitabevine bakınca kısa süreli bir şok "Baskısı tükenmiş" aradım "Hani stoktaydı. Sizi de yapacağınız işi de" deyip kapadım telefonu. Bir umut Ankara'da ki bütün kitapçıları ve sahafları dolaştım yok. Sonra internette umutsuzca aranırken Kitap Galerisi diye bir sitede buldum aradım adamları gerçekten ellerinde varmış. Adam bir de bana " Kaç tane istiyorsunuz" demesin mi? Hemen siparişi verdim ve ertesi gün kitap elimdeydi.

Seri İdefix ve Kitap Galerisinde an itibariyle (04.05.2015 - 16:40) hala mevcut almak isteyenler geç kalmasın yalnız idefix indirim oranını %45 den %27 ye çekmiş.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Sefaa - 19 Temmuz 2015, 13:19:54
@demiray68 teşekkürler kitap galerisi sitesini yazdığını görüp bir bakayım dedim sitede satışı var gözüküyordu hemen sipariş verdim sanırım en son ellerinde olan dune kitabını da sayende ben almış oldum :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 19 Temmuz 2015, 22:23:48
@demiray68 teşekkürler kitap galerisi sitesini yazdığını görüp bir bakayım dedim sitede satışı var gözüküyordu hemen sipariş verdim sanırım en son ellerinde olan dune kitabını da sayende ben almış oldum :)

Şanslıymışsın gerçekten ben zaman baksam tükenmiş olarak görünüyordu
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 06 Eylül 2015, 19:24:59
Arkadaşlar, Dune serisini Kabalcı'nın basımıyla almak mı mantıklı yoksa İthaki'nin yeni basımını beklemek mi?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mit - 06 Eylül 2015, 21:12:35
Kabalcı basımının çevirisi Dost Körpe'ye ait. Kendisi ülkemizdeki en başarılı çevirmenlerden biridir. İthaki'nin kimin çevirisini kullanacağını görmek lazım. Ama kötü bir iş çıkaracaklarını sanmıyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Cellophane - 06 Eylül 2015, 21:40:24
Bildiğim kadarıyla Dost Körpe'nin çevirisi gözden geçirilmiş versiyonuyla yeniden olacak.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 06 Eylül 2015, 22:52:58
İthaki'nin basımı da Dost Körpe'ye ait olacak diye biliyorum. Ama serinin kitaplarını İthaki'nin tek tek çıkartmasını beklemektense eksikliği yoksa Kabalcı'dan tüm seriyi bir anda almak daha mantıklı geldi. Bu başlıkta daha önce Kabalcı yerine Sarmal tercih edilmesi önerilmiş merak ettim eksikliği düzeltildi mi diye.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 07 Eylül 2015, 00:59:40
Körpe'nin yeniden düzenlemesi sonucunda ortaya çıkan Gormenghast'a bayılmıştım. Bence bekleyin yeni baskıyı.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: zuko - 07 Eylül 2015, 01:32:05
Serinin ilk üç kitabını Kabalcı'dan okumuştum. Çeviri konusunda sıkıntı görmedim, rahatlıkla okunabilir. Devam kitaplarına da Kabalcı'dan devam etmeyi düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Oliver_ - 09 Eylül 2015, 23:55:11
http://www.kitapyurdu.com/kitap/dune/375312.html&manufacturer_id=1569 Ön siparişe gelmiş. Yalnız ne kadar pahalıymış. Kabalcı baskıları ne güzel ucuzdu.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 10 Eylül 2015, 01:18:48
karton kapak olmasına rağmen benim için de pahalı, Kabalcı'nın basımı daha cazip
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 10 Eylül 2015, 20:28:58
Oğul Herbert'ın yazdığı "Hunters of Dune" ile "Sandworms of Dune" da basılacak mı, acaba ?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 11 Eylül 2015, 08:29:18
Oğul Herbert'ın yazdığı "Hunters of Dune" ile "Sandworms of Dune" da basılacak mı, acaba ?
Bu haber son zamanlarda duyduğum en iyi haber olabilir. Bu iki kitap Dune serisinden Türkiye de yayınlanmış on iki kitabın dışın da mı? Eğer öyleyse niçin basılmadı hala? Ronin'in sorduğu soruyu soruyu bir kere de ben sormak istiyorum "Oğul Herbert'ın yazdığı "Hunters of Dune" ile "Sandworms of Dune" da basılacak mı, acaba ?"
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 11 Eylül 2015, 10:02:37
Bahsettiğim bu iki kitabı, Baba Herbert öldükten seneler sonra, Oğul Herbert "Dune 7" nin tamamlanmamış bir kopyasını bulduğunu söyleyerek yazdı. Hatta o dönemde kitaplar için 3m $ aldığı falan söyleniyordu. Aslında kitaplar hakkındaki yorumlar çok parlak değil ama bence seriyi nihayete erdirmek lazım. Hatta ve hatta basılmaları için bir kampanya düzenlense tadından yenmez...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 11 Eylül 2015, 10:59:17
Hayatta sıkılmadan severek okuduğum serilerden biri Dune serisi. Muhteşem bir eser. Bilimkurgu, sosyoloji, psikoloji, din, felsefe, hayatta ne varsa onlarda var. Oğul Herbert istediği parada haklı bence... O nedenle Dune ait bu kitapların devamı varsa almak ve okumak isterim. Ne zaman bu konu açılsa söylediğim gibi... Adam bir deha kocaman devasa bir evren kurmuş. İmreniyorum, hatta kıskanıyorum yazdıklarını...
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mit - 12 Eylül 2015, 21:39:58
Dune'un yeni baskısını heyecanla bekleyenler! ÖN OKUMASINA (https://drive.google.com/file/d/0BxFXB0sgLgW2NllKZ1cxNVRZYXc/view?usp=sharing) göz atmaya ne dersiniz?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: daifunka_vc - 12 Eylül 2015, 22:31:08
O değil de kapağı her gördüğümde Metis basıyor kitapları zannediyorum. :D
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 12 Eylül 2015, 23:00:08
Kabalcı ve İthaki basımlarının ön okumaları arasında İthaki daha güzel ve akıcı görünüyor. Aynı çevirmen olmasına rağmen çevirinin gözden geçirilmesi fark etmiş.
Dikkatimi çeken orjinalinden sadece bir kaç satıra baktığımda ithaki'de kelime ekleme yapılmış. Çevirmenin böyle yapması normal mi?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mit - 13 Eylül 2015, 10:08:24
Daha kolay anlaşılması için yapmış olabilir. Bazen kaçınılmaz oluyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: muaet - 03 Ekim 2015, 09:59:09
İthaki'nin çıkardığı kitap, serinin ilk kaç kitabını içeriyor acaba?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Cellophane - 03 Ekim 2015, 14:34:18
Serinin ilk kitabı sadece. Başka kitap yok içinde.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: eldar - 07 Ekim 2015, 18:44:35
arzu taşçıoğlu'nun çevirisi dost körpe'ninkinden daha iyi deniyor çoğu yerde. ben de kabalcı'dan almayı düşünüyordum sahaf festivali'nde sarmal'ın bastığı "çöl gezegeni dune"'u görünce ayaküstü ekşi sözlük'ten çevirmenine bakayım dedim. şu entry vardı.

"deniz vural ile beraber dune'u çevirerek hayatımı değiştirmiş insandır.

dost körpe ise onların mirasını alıp yerin dibine gömmüş ve dune gibi bir eserin ülkemizdeki değerine tecavüz etmiştir.

çevirisinin olduğu baskı bugün hiçbir kitapçıda bulunmaz, kimselerden çıkmaz."

https://eksisozluk.com/entry/49318593

kabalcı'nın bastığı dune 15 liraya görmüştüm sarmal'ın bastığı 20 liraydı ama bu yorum üzerine fikrimi değiştirip sarmal'dan almaya karar verdim. okuduktan sonra ben de sarmal'ın yaptığı çeviri hakkında yorum yapacağım. dost körpe'ninkini bilmediğimden onun nasıl çevirdiğini bilemiyorum tabii ki.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Ugur - 07 Ekim 2015, 19:06:16
bu çeviri konusuyla ilgili şu sayfadaki  (http://forum.paticik.com/read.php?16,514693) Grudge isimli üyenin mesajını paylaşıyorum :

Alıntı
ben o ara house harkonnen'in ingilizcesini bulamamıştım. o yüzden türkçesini aldım. kitabın yarısında dayanamayıp bilgisayardaki pdften tamamladım okumayı. o derece yani...

bi de örnek vermek gerekirse fremenlerin Crysknifelarını sarmal Hançer'i Figan diye çevirmiş ki crysknifedan daha bile oturaklı bu. ama kabalcı direk billurbıçak demiş. spice melange "bahar" diye çevirilmişti sarmalda. kabalcıda direk "baharat" diyolar... daha bisürü şey var. adamlar çeviriye hiçbişey katmamışlar. ikinci sınıf bilgisayar kitapları gibi çevirmişler resmen. chip'e kırmık denilenlerden :-p

Belki ithaki baskısında bu kısımlar düzeltilmiştir , bilemiyorum ama alanlar dikkat edip bu konuda bilgilendirirse güzel olur.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: eldar - 07 Ekim 2015, 19:44:34
bu çeviri konusuyla ilgili şu sayfadaki  (http://forum.paticik.com/read.php?16,514693) Grudge isimli üyenin mesajını paylaşıyorum :

Alıntı
ben o ara house harkonnen'in ingilizcesini bulamamıştım. o yüzden türkçesini aldım. kitabın yarısında dayanamayıp bilgisayardaki pdften tamamladım okumayı. o derece yani...

bi de örnek vermek gerekirse fremenlerin Crysknifelarını sarmal Hançer'i Figan diye çevirmiş ki crysknifedan daha bile oturaklı bu. ama kabalcı direk billurbıçak demiş. spice melange "bahar" diye çevirilmişti sarmalda. kabalcıda direk "baharat" diyolar... daha bisürü şey var. adamlar çeviriye hiçbişey katmamışlar. ikinci sınıf bilgisayar kitapları gibi çevirmişler resmen. chip'e kırmık denilenlerden :-p

Belki ithaki baskısında bu kısımlar düzeltilmiştir , bilemiyorum ama alanlar dikkat edip bu konuda bilgilendirirse güzel olur.

sanırım sarmal'dan almakla iyi etmişim o halde.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merlin - 08 Ekim 2015, 10:57:38
sanırım Müed'dib sonunda muad'dib olarak düzeltilmiş. Ön okumasını çok inceleyemedim. Bir arkadaşıma hediye alıcam, umarım kabalcı'daki gibi leş çeiviri düzelmiştir. Sarmal bulamıyorum çünkü.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 08 Ekim 2015, 12:23:16
sanırım Müed'dib sonunda muad'dib olarak düzeltilmiş. Ön okumasını çok inceleyemedim. Bir arkadaşıma hediye alıcam, umarım kabalcı'daki gibi leş çeiviri düzelmiştir. Sarmal bulamıyorum çünkü.

Sizce "siyeç", "melanj", "Kuitsatz Haderah", "kanat", "başar" vb. kelimelerde mi yanlış çevirilmiş ? Zira hepsi aynı mantıkla çevirilmiş kelimeler. Hepsi aslında Arapça kelimeler olmakla beraber, kitap İngilizce yazıldığından yazar bu kelimeleri İngilizce fonoteğine uygun bir şekilde yazarak kullanmış. Bu sebeple de Türkçe'ye çevrilirken bu kelimelerin Türkçe fonoteğine uygun yazımlarının kullanılması bence hata değildir. Hata olsa bile tüm çeviriyi kötülemeye yetecek kadar büyük bir hata olduğunu düşünmüyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: sparrowhawk - 19 Ekim 2015, 23:05:51
Çok merak ettiğim ve okumak istediğim bir seriydi. İthaki'nin yeniden bastığını duyduğumda hemen aldım ve hevesle okumaya başladım. Ne yazık ki kitabın yarısından fazlasını okumama rağmen kitaba bir türlü ısınamadım. Şunu merak ediyorum; Olaylar farklılaşıp kitap yön değiştirecek mi yoksa aşağı yukarı ilk yarısındaki gibi devam mı edecek? Kendimi ona göre hazırlap okumaya devam edeceğim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 20 Ekim 2015, 09:57:44
Ben kitabı ilk okumaya çalıştığımda liseye yeni başlamıştım ve kitaptan hiç zevk almayarak yarım bırakmıştım. Arayayüz - iki yüz kitap koyduktan sonra ise kitaba bi şans daha verdim ve tepkim "Vay anasını adam yazmış bea!" olmuştu. Belki sizde de böyle bi durum vardır. Kısacası Frank Herbert'dan umudunuzu kesmeyin derim ben ;)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: sparrowhawk - 21 Ekim 2015, 13:09:12
Ben kitabı ilk okumaya çalıştığımda liseye yeni başlamıştım ve kitaptan hiç zevk almayarak yarım bırakmıştım. Arayayüz - iki yüz kitap koyduktan sonra ise kitaba bi şans daha verdim ve tepkim "Vay anasını adam yazmış bea!" olmuştu. Belki sizde de böyle bi durum vardır. Kısacası Frank Herbert'dan umudunuzu kesmeyin derim ben ;)
Ne yalan söyleyeyim bilim kurgu türünde zayıf olduğumu düşündüğüm ve bu türün önde gelen eserlerini okumak istediğim için bu seriye başlamıştım. Çünkü çok beğenilen bir seri olduğunu duymuştum. Ancak anladığım kadarıyla bilim kurguya biraz daha aşina olduktan sonra okusam daha iyi olacak. Başlangıç seviyesinde önerebileceğiniz kitaplar var mı? Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mit - 22 Ekim 2015, 19:09:13
Yaşlı Adamın Savaşı, Kırmızı Üniformalılar ve Marslı'ya bir göz atabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 23 Ekim 2015, 19:33:51
İhsan Abi'nin önerdiği kitaplardan Yaşlı Adamın Savaşı'nı bende şiddetle tavsiye ederim. Okurken en çok eğlendiğim bilim kurgu kitaplarından biriydi. Philip K. Dick'in Toplu Öyküleri'de iyi bir tercih olabilir zannımca ;)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: sparrowhawk - 24 Ekim 2015, 10:57:11
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda okuyup kendimi geliştireceğim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Er:Alp - 30 Kasım 2015, 17:05:10
Arkadaşlar merhaba. Siteyi az çok takip ediyordum ancak özellikle dune serisi ile ilgili bir soru için üyelik açtım. Şimdi ben dune serisine başlamak istiyorum sizce ithaki yayınlarının ilk kitabını alıp bekliyim mi yoksa kabalcının ürünlerini mi alıyım. Dr de kabalcının ürünleri stokta baskı yılları 2008,2005 gibi sizce bu sıkıntı olur mu bu yüzden soruyorum birazda. Cevaplarınız için teşekkür ederim şimdiden.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Cellophane - 30 Kasım 2015, 17:28:06
İthaki'ninki daha uygun olabilir. Çeviriler aynı ama İthaki'de çevirmen tarafından gözden geçirilmiş versiyonu kullanılıyor ayrıca Kabalcı'nın kitaplarındaki yazı puntosu küçük, okumayı zorlaştırabilir. Ama beklemeyeyim, bütün seriyi alayım, diyorsanız Kabalcı'dan temin edebilirsiniz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 30 Kasım 2015, 18:31:55
Ben Kabalcı'dan yanayım. Ama bunun tek sebebi senelerdir İngilizce bilim kurgu romanları bakıp "Abi neden bizde de bu formatta basmıyorlar" demem ;D Fantezi ve bilim kurgu edebiyatı için ideal format bence budur. Küçük olduğundan 1000 küsür sayfa bile koymuyor, istediğin her yere götürebiliyorsun ve en önemlisi maliyeti daha az olduğundan, kitapları daha ucuza satıyorlar...

Çeviri konusunda da hem Sarmal hem Kabalcı edisyonlarını okumuş biri olarak sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Ama İthaki, "Sandworms of Dune" ile "Hunters of Dune"da basacaksa görsellik açısından İthaki'yi al derim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Er:Alp - 30 Kasım 2015, 22:13:39
İthakinin serinin diğer kitaplarını basıp basmayacağı hakkında bir bilgim yok ama basar diye düşünüyorum. Sanırım en iyisi biraz beklemek olacak. Bu arada da bir kaç bilim kurgu romanı okurum yeni başladım zaten bu türde okumaya.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Kitap Adam - 30 Kasım 2015, 22:36:07
Basar bence de ama belli olmaz tabii. Benim merak ettiğim, hangi sıklıkla çıkaracakları. Eski çeviriyi gözden geçirdikleri için, kısa aralıklarla çıkması beklenebilir. Eğer uzatırlarsa, insanlar zaten tamamlanmış olanlara yönelirler doğal olarak. Ben de ikilemdeyim. İthaki'den başlasam, sonra yeni kitapları çok bekler miyim diye.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 01 Aralık 2015, 10:24:27
İthaki'nin ne yapacağı hiç belli olmaz. Mesela her sene kitap fuarlarlarında baskısı tükenmiş kitaplar için yeniden baskıya gireceklerini söylerler ama bakınız en oldu, Disk Dünya şimdi Tudem'de (Delidolu). Ben hem bu bağlamda hemde fiyat konusunda İthaki'ye pek güvenemiyorum. Ama adamlar yurt dışı piyasasını güzel takip ediyor, yapacak bi şey yok ;D El mahkum alıyoruz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 01 Aralık 2015, 11:08:27
İthaki'nin bastığını okumayı düşünüyorum, Kabalcı'nın yazı puntoları bana göre ufak, okurken gözlerimi yoruyordu ama taşıması daha kolay o ayrı. Gerçi bu hızda devam edilirse yılda 2 kitap basılacak gibi, İthaki biraz yavaş bu konuda.
Allah'tan Diskdünya serisi Delidolu'da, gayet hızlı basıyorlar, İthaki'ye kalsa 20 sene de bitmezdi o seri.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Er:Alp - 01 Aralık 2015, 21:38:57
Kabalcı'dan daha önce hiç kitap okumadım ama İthaki'de yavaş çıkarıyor. Kabalcı'da ki kitapları okumak gerçekten göz yoruyor mu peki ?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: ronin47 - 01 Aralık 2015, 21:46:42
Punto mevzusu kişiye göre değişir. Benim küçük puntolarda bile aralıksız 100-200 sayfayı devirdiğim oluyor. Eğer beğendiğim bi kitabı okuyorsam pekte sallamıyorum açıkçası. Ama başka biri 20-30 sayfada zorlanmaya başlar. Denemeden bilemezsin yani  ;D
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Er:Alp - 01 Aralık 2015, 22:44:12
Ben Kabalcı'dan alıcam galiba ya :D. Gerçekten İthaki'yi beklemek gelmiyor içimden. O kadar kişi okuyup anlamış sonuçta ama bakalım yinede son bir kez düşünürüm.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 01 Aralık 2015, 23:01:01
Kabalcı'nın kitapları İthaki'ye göre daha ucuz ayrıca.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Kitap Adam - 01 Aralık 2015, 23:50:08
İthaki'ye mesajla; serinin devamını basacak mısınız ve basacaksanız aralarında çok zaman olacak mı diye sordum. Çalışmalarının sürdüğünü ama kesin bir tarih veremeyeceklerini söylediler.
Benim anladığım kadarıyla bekletecekler epey.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 02 Aralık 2015, 00:10:44
Tahmini olarak bir şey söyleyeyim. İthaki bu ara atağa geçti, bunun farkındayız. Bu atağın bir yan etkisi olarak bazı kitaplarda büyük sıkıntılar yaşadı, öncelikle telafisiyle uğraşacaktır. İkincisi, bu serinin bizzat çevirmeni tarafından tekrar gözden geçirmesi yapılıyor. Gormenghast üçlemesindeki kadar aşırı biçimde olmasa da biraz bekleyeceğimiz aşikar. Ayrıca art arda bir sürü kitap çıktığı için cüzdanlarımızın (ne kadar olabilirse) mutlu olacağı şekilde, çıkan kitaplar arasında biraz boşluk olmasını tercih edeceğinizi sanırdım. Ne de olsa büyük kısmımız Tüyap Fuarı atlattı ve şu anda da bir sürü sanal fuar var :) Sabır biraz yahu.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bozhermes - 07 Ocak 2016, 21:35:22
Bende ilk cilt Kabalcı diğerleri Sarmal Yayınlarından var. Okumadım henüz ama bildiğim kadarıyla çevirileri pek iyi değilmiş. :(  Ben de seriyi buldum diye atlamıştım.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bozhermes - 03 Şubat 2016, 21:16:17
Gün itibarı ile Kabalcı'dan Dune serisi geldi. Elimdeki Sarmalları da artık ne yaparım bilmiyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Cellophane - 10 Şubat 2016, 15:38:37
Kapak yine şahane olmuş.  :)

(https://pbs.twimg.com/media/Ca2y6LjWcAA5K6p.jpg:large)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: merdem - 10 Şubat 2016, 17:43:06
Kapak bu sefer güzel olmuş. Ayrıca cilt renklerinin farklı olması hoşuma gitti.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mit - 12 Şubat 2016, 16:30:08
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/2016/02/dune-mesihi-ust.jpg)

Dune Mesihi Ön Siparişe Açıldı

Dune Serisi’nin heyecanla beklenen ikinci kitabı Dune Mesihi çok yakında bizlerle.

İthaki Yayınları, Frank Herbert’ın kült klasik bilimkurgu serisi Dune’u gözden geçirilmiş çevirisi ve yenilenmiş kapaklarıyla dilimize tekrar kazandırmaya devam ediyor. Kitap kurtları tarafından uzun süredir sabırsızlıkla beklenen Dune Mesihi de sonunda ön siparişe açıldı.

Romanımızın arka kapak yazısı şöyle:

Alıntı
Bir edebiyat klasiği olan, dünyanın en çok satan bilimkurgu serisi muhteşem Dune efsanesi, ikinci kitabı Dune Mesihi’yle macerasına devam ediyor. Paul Muad’dib, gezegenlerin hakimi, kutsal savaşın görkemli galibi, prensken devrimci olan bir lider, fanatik bir dini kardeşliğin mesihi…

Fremenlerin başına geçip Dune adıyla bilinen Arrakis gezegenini kontrol etmeye başlamakla kalmayıp evrenin hükümdarı olan Paul, çağlar süren bir düzene son vermiş, bir halkın kurtuluşu olmuş ve bir gezegenin en büyük ütopyasını gerçekleştirmeye ant içmiştir. Ancak zaferinden on iki yıl sonra, tüm bu güçlere sahip olmasının sebebi olan etkenler onun için bir tehlikeye dönüşür. Paul ise öngörülerine rağmen, felaket getireceğini düşündüğü geleceği değiştirmeye kararlıdır.

“İnanılmaz… Dune’a ait her şeye sahip, belki daha da fazlasına.”
-Galaxy Magazine

Dost Körpe’nin gözden geçirilmiş çevirisine sahip kitabın redaksiyonu Yosun Erdemli’nin (forum üyelerimizden kahlan amnell), editörlüğüyse Alican Saygı Ortanca’nın ellerinden çıkma. Şu anda ön siparişte (http://www.idefix.com/kitap/dune-mesihi-frank-herbert/tanim.asp?sid=FL3VSFJDOM8MWKVXKOY9) olan eserin bizlerle buluşma tarihiyse 19 Şubat.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mithrandir21 - 12 Şubat 2016, 16:34:12
Arkadaşlar seri Sarmal Yayınları'ndan bende mevcut ama şeytan beni İthaki'den almam için dürtüklüyor (biliyorum şeytan değil melek o), seriyi Sarmal'dan okusam çeviriden filan keyif alır mıyım yoksa İthaki'den Dost Körpe çevirisini almamı mı tavsiye edersiniz?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: lotrozan - 13 Şubat 2016, 14:15:03
Arkadaşlar seri Sarmal Yayınları'ndan bende mevcut ama şeytan beni İthaki'den almam için dürtüklüyor (biliyorum şeytan değil melek o), seriyi Sarmal'dan okusam çeviriden filan keyif alır mıyım yoksa İthaki'den Dost Körpe çevirisini almamı mı tavsiye edersiniz?

Elimde Sarmal Yayınları'ndan çıkan ve çevirmenliğini Arzu Taşçıoğlu ile Deniz Vural'ın yaptığı Dune - Çöl Gezegeni var.Buradan, kitabın ilk bölümünden çok küçük bir parçayı yazayım.Ardından yine aynı kitabın İthaki'den çıkan ve çevirmenliğini Dost Körpe'nin yaptığı sürümden o küçük parçayı yapıştırayım.Kaynak olarak Kayıp Rıhtım'ın paylaştığı ön okumayı kullanacağım[1]

Alıntı
Sarmal Yayınevi
çev: Arzu Taşçıoğlu - Deniz Vural


Spoiler: Göster

Başlangıç, dengelerin doğru olduğuna dair en hassas ihtimamın gösterileceği zamandır. Her Bene Gesserit rahibesi bunu bilir. O halde, Muad'Dib'in yaşamını incelemeye başlarken, evvela onu kendi zamanına yerleştirmeye ihtimam gösterin. O, imparator Padişah IV. Şaddam 57 yaşındayken doğmuştur. En özel ihtimamı ise Muad'Dib'i kendi mekanına yerleştirirken gösterin, Arrakis gezegenine. Onun Caladan'da doğmuş ve ilk on beş yılını orada geçirmiş olması gerçeği sizi yanıltmasın. Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeni, onun ebedi mekanıdır.

- Prenses Irulan'ın yazdığı "Muad'Dib'i Anlamak"tan

Alıntı
İthaki Yayınları
çev: Dost Körpe

Spoiler: Göster

Bir başlangıç, dengelerin doğruluğuna en büyük özenin gösterilmesi gereken zamandır. Bunu her Bene Gesserit rahibesi bilir. Bu yüzden, Muad’Dib’in hayatını incelemeye başlarken ilkin onun yaşadığı dönemi göz önünde bulundurmaya özen gösterin: Padişah İmparator IV. Shaddam 57 yaşındayken doğmuştu. Özellikle de Muad’Dib’in yaşadığı yeri göz önünde bulundurun: Arrakis gezegenini. Caladan’da doğmuş ve hayatının ilk on beş yılını orada geçirmiş olması sizi yanıltmasın. Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeni, sonsuza dek onun vatanıdır.

—PRENSES IRULAN,

“Muad’Dib’i Anlama Kılavuzu

Alıntı
Bu da o bölümüm orijinal dilindeki hali[2]

Spoiler: Göster

A beginning is the time for taking the most delicate care that the balances are correct. This every sister of the Bene Gesserit knows. To begin your study of the life of Muad'Dib, then take care that you first place him in his time: born in the 57th year of the Padishah Emperor, Shaddam IV. And take the most special care that you locate Muad'Dib in his place: the planet Arrakis. Do not be deceived by the fact that he was born on Caladan and lived his first fifteen years there. Arrakis, the planet known as Dune, is forever his place.
—Princess Irulan
from Manual of Muad'Dib

Elbette bu kadar küçük bir bölümden çeviri kalitesini anlayamayız.Fakat bu bize karar verme aşamasında ufacık da olsa yardımcı olabilir.
Ben şahsen Sarmal Yayınevi'nden çıkan sürümünü tercih ediyorum.Daha bir akıcı geliyor ve kelimelerin eski halinin kullanımı daha çok hoşuma gidiyor.
Bu muhteşem eseri dilimize kazandıran Sarmal, İthaki ve Kabalcı yayınevlerine ve çevirmenler, Arzu Taşçıoğlu, Deniz Vural ve Dost Körpe'ye çok teşekkür ederim.

Kaynaklar
[1] https://drive.google.com/file/d/0BxFXB0sgLgW2NllKZ1cxNVRZYXc/view
[2] https://en.wikiquote.org/wiki/Dune#Book_1:_Dune
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: réalta - 13 Şubat 2016, 16:31:34
Arkadaşlar bende Kabalcı baskısı olmasına rağmen İthaki'den çıkan yeni baskıyı almayı düşünüyorum. Özellikle puntonun büyük olması ve kapak tasarımı beni fazlasıyla cezbetti :D  Ama fiyatı azıcık yüksek mi ne :blink Tavsiye eder misiniz?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: okanakinci - 13 Şubat 2016, 17:24:33
Size abartı gibi gelebilir ya da ben daha iyisine denk gelmemişimdir bilmiyorum, ama bugüne kadar okuduğum en iyi roman buydu.

--- Bitmeyecek Öykü bu fikrimi değiştirdi ---
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mithrandir21 - 14 Şubat 2016, 18:26:35
sayın doors of stone isterük yorumunuz için çok teşekkürler, birkaç farklı yerde daha Sarmal Yayınları'nın daha iyi olduğunu okumuştum ama sizin örnekli cevabınız beni tam manası ile rahatlattı.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: lotrozan - 14 Şubat 2016, 21:01:36
sayın doors of stone isterük yorumunuz için çok teşekkürler, birkaç farklı yerde daha Sarmal Yayınları'nın daha iyi olduğunu okumuştum ama sizin örnekli cevabınız beni tam manası ile rahatlattı.
Rica ederim dostum.Yaz tatili gelse de ben de başlasam okumaya.Sana da iyi okumalar dilerim. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: kahlan amnell - 14 Şubat 2016, 21:29:39
Ben İthaki baskısını öneririm. İlk kitap da tekrar çevirmenin elinden geçti, ikincisi de hem kendisinin hem benim elimden :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: lotrozan - 14 Şubat 2016, 21:48:38
Ben İthaki baskısını öneririm. İlk kitap da tekrar çevirmenin elinden geçti, ikincisi de hem kendisinin hem benim elimden :)
İthaki'nin bilimkurgu klasikleri serisini toplayacağım tatilde.Okuyup okuyup dizeceğim kitaplığa.Çevirdiğiniz Connie Willis eserini de dört gözle bekliyorum. :)
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mithrandir21 - 15 Şubat 2016, 08:58:59
Ben İthaki baskısını öneririm. İlk kitap da tekrar çevirmenin elinden geçti, ikincisi de hem kendisinin hem benim elimden :)
Hımm bak şimdi yine kararsız kaldım, yaptığınız işe güvenmeseniz önermezsiniz tabi ama durumum zor gerçekten :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Grayswandir - 15 Şubat 2016, 20:56:55
Diğer yayınevlerinin baskıları zor bulunduğundan İthaki'yle başladım ben seriye, ama hangisini alırsanız alın büyük hayal kırıklığına uğrayacağınızı sanmıyorum. Çok kararsız kalmaya gerek yok bence.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: - 16 Şubat 2016, 07:12:32
Sarmal arapça kelimeleri daha fazla kullanmış gibi duruyor. Sizde aşinaysaniz bu kelimelere ve bu kelimeler sizin için daha kulağa  güzel geliyorsa sarmal daha iyi olur gibi . Öbür türlü ithaki baskısı daha güzel  seriyi böyle toplamak daha güzel olur. Bende ithaki aldım  aslında sarmaldan okumak isterdim de hiç arayacak  halim yok bütün seriyi
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mithrandir21 - 16 Şubat 2016, 09:40:19
İlk kitap dahil 2 seneye yakın zaman önce toplamda 44tl gibi kelepir bir fiyata kitapyurdundan tüm seriyi tamamladım ama nedense Sarmal Yayınları'nın malum durumundan ötürü bir türlü seriye başlama isteği ben de oluşmadı. Yorumlarınız sayenizde de anladım kadarıyla kararsız kalmam boşuna gibi. Gölge Yükseliyor bittikten sonra artık ben de Dune Serisi'ne başlayabilirim o zaman. Teşekkürler yorumlarınız için.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: demiray68 - 16 Şubat 2016, 10:03:13
Bende geçen sene büyük uğraşlar sonucu Kabalcı baskısını toplamıştım o zaman İthaki'nin yeniden basacağından haberim yoktu ancak seriye de özel bir zaman ayırarak okumak istediğimden hala başlayamadım kısa ve orta vadede de başlayamayacağım gibi öte yandan İthaki'nin Bilimkurgu Klasikleri serisinden şu ana kadar çıkan Dune hariç hepsini aldım. Yıl sonuna kadar tamamlanacağını tahmin ettiğim Dune Serisini de set olarak almayı düşünüyorum. Bu nedenle Kabalcı baskısı elimde olsa da İthaki baskısını okumayı düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bay_Karamsar - 08 Nisan 2016, 19:54:34
Dune evreni, herkesin kendi payına bir şeylerin peşinde olduğu; bunun için kontrol edebilecekleri kutsal simgeler yaratmaktan bile geri durmadıkları ürkütücü bir evren.

Spoiler: Göster

Oradaki insanların peygamberlerden şahsi meseleleri için dünyevi isteklerde bulunmaktan başka bir şey yapmamaları; onun üstüne inşa edilen ve ne yapılırsa yapılsın yok edilemeyen/edilmesine izin verilmeyen, herkesin kepçesini daldırıp nasiplenmeye çalıştığı otorite kazanı...

Tanrı ile karşılaşınca da -gene dünyevi işlerin ağırlığından sebep- onu bulduğuna sevinmek, varlığının etrafında birlik olmak yerine; çoğunlukla, onu öldürmeyi, kandırmayı ya da ondan kaçmayı tercih etmek...

Seride bu olanları okudukça, dünyevi hayat ile ona hükmetmek için içi boşaltılmış uhrevi dünya parçaları arasındaki çarpık ilişkinin sebep ve yöntemlerine dair fikirler kafamda dolanıp durdular.


Bu arada, beni biraz tutucu olarak eleştirebilirsiniz ama; ana seri haricinde, oğul Brian Herbert'ın yazdığı kitaplara karşı ön yargılıyım. Her ne kadar babasının çalışmalarından çıkışla kaleme alındığı iddia edilse de, sadece ilk kitapla bile adından hep söz ettirecek bir evreni genişletme çabası, bana uzaktan fazla zorlama geliyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: bila-keyf - 23 Haziran 2016, 16:12:12
 Klasik Dune serisi yanında Cihat ve Hanedan üçlemeleri hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 23 Haziran 2016, 16:32:39
Dune'un en çok hoşunuza giden kısmı politik yanıysa Hanedan üçlemesini sevebilirsiniz. Bu yanı ağır basıyor. Bunların arasından benim favorim Corrin Savaşı ile Makinelerin Seferi oldu. Dune evrenini çok çok sevdiyseniz ve de derinlere indiyseniz Frank Herbert'ın yazdıkları ile Brian Herbert'ın yazdıkları arasında uçurum görmeniz de olası. Gene de çoğu yerde tartışılanın aksine kötü değil Brian Herbert'ın yazdıkları.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: bila-keyf - 23 Haziran 2016, 17:08:54
  Aslında Brian Herbet' ın kitaplarına ilişkin eleştiriler beni bu serilerden biraz geri çekti. Bu nedenle olay örgüsüne göre okumaktansa ilk önce klasik seriyi okumaya başladım daha sonra diğer serileri okumayı planlıyorum. Umarım bu sırayla okumak bir sıkıntı çıkarmaz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 23 Haziran 2016, 17:30:38
Mantıklı olan da bence o yayın sırasıyla okumak. Diğer serilerde de bunu benimsiyorum ben. Kronolojik sırayla okuduğunda sıradan bir tarih kitabı okuyormuşum hissi oluyor. Dediğim gibi Brian Herbert'ın kitapları da sanılanın aksine o kadar da kötü değil. Babasının yazdığı kitaplar olmasaydı bence kendisinin yazdığı kitapların bazıları da birer klasik olurdu ama insanlar karşılaştırma yapmadan duramıyor işte :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: azizhayri - 24 Haziran 2016, 08:31:06
"Dediğim gibi Brian Herbert'ın kitapları da sanılanın aksine o kadar da kötü değil. Babasının yazdığı kitaplar olmasaydı bence kendisinin yazdığı kitapların bazıları da birer klasik olurdu ama insanlar karşılaştırma yapmadan duramıyor işte :)

Sözlerinize kesinlikle katılıyorum. Sonradan yazılmış altı kitabı da okudum ve sıkılmadım. Seri tamamlayan kitaplar olduğu için güzeldi. Dune evrenini tamamlıyorlar.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Marius - 24 Haziran 2016, 21:32:26
Seriyi tekrar okumaya çalışıyorum vakit buldukça. Ayrıntılar ne kadar güzel verilmiş öyle. Fremenlerin 'zengin' ağaçlara bakışlarının ardındaki gizemi hala unutamıyorum mesela. :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bay_Karamsar - 04 Eylül 2016, 15:50:31
İthaki yayınları ilk iki kitabı yeniden yayınladıktan sonra aklıma bir şey takıldı:

Mesih olgusunun -ve liderliğin artısı eksisi- üstüne kurulu hikaye, ikinci kitapta da sürüp, tatmin edici bir sonla bağlanıyor. Üç ve üçten sonraki kitaplarda evren genişleyip, ilk iki kitabın başlattığı yolculuğun alanını genişletip derinleştiriyor gibi.

Aklımdaki sorular:

Dune ikinci kitaptan sonra devam etmese, hikaye ve ele aldığı konular (liderlik, güç oyunları, kurtarıcı miti, herşeye kadir olan güç olgusu) açısından eksiklik hisseder miydik acaba?

İlk iki kitabı ayrı, sonraki kitapları ayrı tutabilir miyiz?

İlk iki kitap sonrası devam kitapları, bu evreni daha da merak edenlerin içine dalması için mi? Sadece hikayenin sonrasını merak etmekten bahsetmiyorum. O evrenin geleceğini, içerdiği çekişmeleri, savaşları, değişim ve dönüşümleri merak etmeyi de bu sorunun içine katıyorum.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Aetius Flavius - 31 Ekim 2016, 16:39:55
"Dediğim gibi Brian Herbert'ın kitapları da sanılanın aksine o kadar da kötü değil. Babasının yazdığı kitaplar olmasaydı bence kendisinin yazdığı kitapların bazıları da birer klasik olurdu ama insanlar karşılaştırma yapmadan duramıyor işte :)

Sözlerinize kesinlikle katılıyorum. Sonradan yazılmış altı kitabı da okudum ve sıkılmadım. Seri tamamlayan kitaplar olduğu için güzeldi. Dune evrenini tamamlıyorlar.
Görüşlerinize katılmakla birlikte Frank Herbert'a göre edebi dilinin zayıflığı ve koştur koştur bir aksiyon olmasından dolayı bana çok çekici gelmedi o seriler ama dediğiniz gibi babasından ayrı düşünecek olursak gayet başarılı kitaplar..
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 22 Kasım 2016, 17:17:16
Dune Serisi’nin Sinema ve Televizyon Hakları Satın Alındı (http://kayiprihtim.com/haberler/dizi/dune-serisinin-sinema-ve-televizyon-haklari-satin-alindi/) diye bir haber çıktı meydana. Konu Dune olunca hem heyecanlanıyorum, hem de ürküyorum. Bakalım.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bay_Karamsar - 22 Kasım 2016, 18:09:12
Devir seri film devri.

Dune serisinin tamamını değilde, ilk kitabın tekrar çekildi çekilecek derken bir türlü gerçekleşememesi söz konusuydu. Legendary'nin, baştan seri olarak çekmek niyetiyle haklarını aldığını düşünüyorum.

Seri olarak düşünüyorsalar, kitabına göre iki bölüme ayrılmış filmler ile karşılaşabiliriz.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Don Atari - 19 Aralık 2016, 22:21:06
Merhaba arkadaşlar DUNE serisine başlamak istiyorum lakin kafamda sorular var. Okuyanlarınız varsa bana ışık tutun.

Öncelikle seri ağır mı? (Orta Dünya evreni  gibi)
Çok fazla karakter olduğundan kafalar karışıyor mu? (Silmarillion gibi)
Fazla abartı bilim kurgu ögeleri içeriyor mu? Stars Wars gibi mesela.
Olay döngüsü nasıl karışık bir hal alıyor mu?

Bazı ön yargılarım var.

Not: H.G Wells'in kitapları dışında bilim kurgu okumuşluğum yok.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Tenekeci - 19 Aralık 2016, 22:27:38
Dune'un felsefi yönü ağırdır, teknik bilim kurgusuna takılmazsınız fazla. Zaten bir bilim kurgu eseri olarak da çok nadide ve farklı bir yerdedir. Eşsizdir...

Felsefe ve fikir bakımından ise çok çok derinlikli bir kitap serisidir.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bozhermes - 19 Aralık 2016, 22:34:18
Dune boş bir eser değildir. Okuması zahmetli ama bir o kadar da lezzetlidir. Sadece roman deyip geçmek doğru olmaz. Kısacası dünya edebiyatında cidden çok klas bir yere sahip, okunması elzem diyebileceğim bir eserdir. Külttür.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: mit - 19 Aralık 2016, 22:43:24
Konular birleştirilmiştir ey ahali. Dune Serisi'yle ilgili bir başlığımız vardı zaten. Yeni konu açmadan önce bir arama yaparsak süper olur :)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Aetius Flavius - 23 Aralık 2016, 13:49:18
Merhaba arkadaşlar DUNE serisine başlamak istiyorum lakin kafamda sorular var. Okuyanlarınız varsa bana ışık tutun.

Öncelikle seri ağır mı? (Orta Dünya evreni  gibi)
Çok fazla karakter olduğundan kafalar karışıyor mu? (Silmarillion gibi)
Fazla abartı bilim kurgu ögeleri içeriyor mu? Stars Wars gibi mesela.
Olay döngüsü nasıl karışık bir hal alıyor mu?

Bazı ön yargılarım var.

Not: H.G Wells'in kitapları dışında bilim kurgu okumuşluğum yok.

Önyargı ile yaklaştığın şeyleri okumak zaten zor gelebilir, öncelikle önyargılarından kurtulman gerekiyor ki bilimkurgu tarihinin en iyi 2 eserinden birisinden bahsediyoruz Vakıf serisi ile birlikte. İlk kitap biraz ağır karakterleri ve evreni tanımak adına ama sonrasında muhteşem keyifli ve sürükleyici bir dünya katıyor içine girebilirsen. Okumanı şiddetle tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Garabet - 30 Ocak 2017, 00:00:14
Dune'u bir bilimkurgu eseri olarak düşünürken oldukça zorlanıyorum. Çekincem bu serinin öncelikle bilimkurgu sıfatıyla tanıtılması. Bir bilimkurgu romanında neler olmalı sorusunu sorduğumda ilk olarak kalın harflerle beliren şey; toplumların çizgisini belirleyen her türlü bilimsel disiplinin ve alt dallarının değişen koşullarda nasıl şekil değiştireceği. Yazarın neden-sonuç ilişkisini ne şekilde ve nasıl sunduğu önemli olan. Kurguladığı dünya işin sosu oluyor bu durumda. Dune'a bu gözle bakınca fantastik edebiyat ibaresi bilimkurgudan bir üst basamağa çıkıyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bay_Karamsar - 31 Ocak 2017, 20:35:24
@Garabet: Kitabı birirdikten sonra ben de benzer hissiyatlar içerisindeydim. Kitap sizin de belirttiğiniz gibi bilimkurgu diyince aklımda oluşan tanıma ve beklentilerime uymuyordu. Üstüne düşünüp birazda başkaları ne demiş diye araştırınca, kitabı, yazıldığı ve kitabın geçtiği zaman dilimine göre değerlendirmeye karar verdim.

Kitabın yazıldığı dönemlerde, insan beyninin sınırları aşılarak kişinin üstün yetenekler kazanması kimisi için bilimsel olasılık dahilindeydi bile. Evrimle veya LSD gibi uyuşturucular aracılığıyla yetenekler kazanan insanların hikayeleri bu yönden de popülerdiler. Dune'daki melanj etkisi, yazıldığı dönemin bilimsel anlayışında "uçuk ama ya olusa"sı gibi. Ekoloji-ekonomi-sosyoloji-politika-inanç ekseninde verilen yığınlarca dikkate değer ayrıntının yanında, uyuşturucuyla bilincin sınırlarını aşması fikri bana da tuhaf geliyor. Bu tuhaflığın zamanı için küçükte olsa ulaşılabilecek bilimse bir olasılık olduğunu düşünülünceyse kanıksıyorum.

Dune'un hikayesinin zaman aralığı da bu melanj etkilerş ve buna dayanan zamanının bilimsel mantığıyla alakalı. Hikayenin zaman aralığı, akıllı makinelerin uzun yıllar önce yasaklandığı ve onların yerine yeni alternatif yöntemlere geçildiği bir dönem. İnsana yardımcı olan süper bilgisayarlarlar yapmak yerine, insan potansiyelini arttırmaya gidilmiş. Bu durumda genetik bilimi ve melanj gibi, elektroniğe değil organiğinin potansiyelini arttırmaya yönelik teknoloji üst seviyede. Bize çok uç ve inanılmaz gelen icat ve yöntemler olağan şeyler. Yüzyıl önce yaşamış biri için şimdiki zamanımızın inanılmaz gelmesi gibi bir durum. Algısal olarak, onun için bu zaman nasıl fantastikse, bizim için de Dune evreni öyle bir fantastikliğe sahip. İnsan beyninin potansiyelini uyuşturucu sayesinde üst seviyeye çıkarması gibi teorileri de olabilir diye bu uzak geleceğin bilimi olarak katarsak tabii ki. Yazıldığı dönemin bilimkurgusal trendlerine göre kabul edince durum böyle.

50li yıllarda yazılsalarda, Yıkıma Giden Adam ve Kaplan! Kaplan! gibi örnekler insanın keşfedilemeyen potansiyeli üzerine kurulu döneminin bilimkurgu anlayışları açısından örnek gösterilebilir. Önümüze bilimsel olarak koydukları temaların şimdi fantastik gelmesi normal. Yazıldıkları dönemin popüler manada bilime ve bilimkurguya bakışıyla da alakalı biraz da.

Bazen, eserleri yayınlandıkları döneme göre mi, yoksa, onlarla tanıştığımız döneme göre mi değerlendirmek güçleşebiliyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: JCDenton - 01 Şubat 2017, 13:42:20
Denis Villeneuve yönetmenliği almış gibi duruyor. Denis çok iyi bir yönetmen ama çektiği en yüksek bütçeli film - Arrival- bile 40 milyon dolar küsürken zor olacak gibi duruyor. Yine tarzına uyar mı bilmiyorum ama uymasa bile iyi bir film olacağı konusunda güvenim tam.
 
http://m.imdb.com/title/tt1160419/
 
 
Brian Herbert'ın paylaştığı mesaj:
It's official -- Legendary Pictures has signed the very talented Denis Villeneuve to direct the exciting new DUNE series film project.
 
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Garabet - 01 Şubat 2017, 23:03:36
@Bay_Karamsar: Sürekli belirtilen "eseri dönemine göre yargılayın!" sözünün tekrar altını çizdiğiniz için teşekkür ediyorum. Belli ki bunu başaramamışım. Açıklamanız tatmin etti. Şimdi, ben de tekrar böyle düşünmeye başlıycam.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Fırtınakıran - 02 Şubat 2017, 09:17:56
Şunu şöyle bırakayım mı :)?

http://kayiprihtim.com/haberler/sinema/dune-uyarlamasinin-yonetmeni-belli-oldu/

Mutluluk!
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Lordmuti - 09 Şubat 2017, 09:36:44
Üçüncü kitap Dune Çocukları'nı yeni bitirdim. Dune serisi hakkındaki duygularım biraz karışık.

İlk kitap çok güzeldi, ikinci kitap güzeldi, üçüncü kitap içinse ortalama üstü diyebilirim. Ama bilim kurgudan gittikçe uzaklaşıyormuşuz gibi hissediyorum. Kitaptaki din/politika/entrika kısmı o kadar ön planda ki; bilimsel her şeyi kaldırıp büyüyle değiştirseniz, olay uzayda değil de fantastik bir dünyada geçse işlenen senaryo aynı şekilde, anlamından hiçbir şey kaybetmeden var olabilir. Gezegendeki iklim değişikliği ve bunun yarattığı etkiler dışında gerçekten bilimsel diyebileceğimiz pek bir şey yok kitapta maalesef. Dune Çocukları için uzayda geçen, dini bol Game of Thrones bile diyebiliriz :D

Kitapta bir süre sonra beni sıkan bir mistisizm, gizemcilik havası var. Karakterlerin hepsi çok büyük öngörülere sahip, bazıları resmen geleceği görebiliyor ve buna göre bir şeyler yapıyor. Karakterlerin bu üstün yetenekleri, okuyucunun - ya da sadece benim, bilemiyorum - sebebini anlayamadığı işler yapmalarına sebep oluyor. Yapılan işlerin neden o şekilde yapıldığı ya hiç anlatılmıyor ya da çok uzun süre sonra dolaylı olarak anlatılıyor. Bir de herkes karşısına çıkan bir sorunun üstünde sadece kendi kendine düşünerek sonunda doğru cevaba ulaşıyor; ama cevap yine çoğu zaman bize söylenmiyor. Bölüm başlıyor, karakter birileriyle ya da kendi kendine konuşuyor. Sonra onun düşünce akışını görüyoruz ve sonunda işte böyle olmalı diyor; ama bu bize anlatılmadan cart diye bölüm bitiyor. Özetle karakterlerin karar verme süreçlerine, düşünce akışlarına bu kadar önem verilip vardıkları sonucun açıklanmaması beni kitap boyunca rahatsız eden bir tercih oldu.

Kitapta yöneticilerin yapması gerekenler, liderlerin alması gereken zor kararlar, halkı yönetmek için din nasıl kullanılır vb. kısımlar genellikle başarılı işlenmiş ve gerçek dünyada da şu anda benzeri yaşanan şeyler mevcut. Halkı kontrol etmek için dini kullanan yozlaşmış rahiplerden tutun zenginliğini korumaktan başka bir şey düşünmeyen CHOAM şirketine ve etliye sütlüye karışmayız deyip her şeye burunlarını sokan Uzay Loncasına kadar bu evrendeki pek çok kurum ve kuruluş gerçek dünyada da karşılık bulabilen şeyler. Ayrıca Dune serisinin önceki kitaplarından alışkın olduğumuz her bölümün başında bir alıntı/özlü söz/kıssa vs. bulunması geleneği bu kitapta da devam ediyor. Burada yazan şeyler de kitabın hem kendi evreni için hem de gerçek dünya için geçerli olabilecek şeyler, okuması çoğu zaman keyifli. Bazı kısımlar kutsal kitaplardan alınan ayetleri de andırmıyor değil.

Dune serisine başladıysanız ve devam etmek istiyorsanız okuyun, sizin için güzel bir kitap. Zaten serinin üçüncü kitabı olması nedeniyle bilim kurguya yeni başlayanlara bu kitabı değil ilk kitap olan Dune'u önermek lazım. Puanım 6/10, çünkü "bilim" kurgu yönü biraz zayıf ve benim damak tadıma göre biraz fazla mistisizm içeriyor; ancak işlediği politik konular hakkında 76 yılına göre oldukça başarılı ve Game of Thrones'la yarışabilecek bir entrikalar ağına sahip.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bay_Karamsar - 05 Nisan 2017, 21:46:27
Yönetmen koltuğuna geçen Denis Villeneuve'den sonra senaryo yazarı da netleşmiş. Senaryo Eric Roth'a emanet. Kendisi, Forrest Gump, Atlara Fısıldayan Adam, Münih, Benjamin Button'in Tuhaf Hikayesi filmlerinin de senaryo yazarlığını yapmış bir isim.

IMDB Haber linki (http://www.imdb.com/news/ni60962864?pf_rd_m=A2FGELUUNOQJNL&pf_rd_p=2540377602&pf_rd_r=0PTC715FJ3D81C7FQ611&pf_rd_s=center-6&pf_rd_t=15061&pf_rd_i=homepage&ref_=hm_nw_tp1)
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: aOnn1453 - 03 Ağustos 2017, 14:43:30
Ben Dune serisinin ilk 3 kitabını ithakiden aldım ve 4.kitap da yakında çıkacağı için bekleyeceğim. 5 ve 6. kitaplar 2018de çıkacağı için beklemek istemiyorum. Acaba bu 2 kitap kabalcı basımı internette bulunabiliyor mu? Baskısı bitti bu kitaplar bulunmuyor tarzı duyumlar almıştım. İnternet sitelerinin stok bilgilerine güvenebilir miyim bu konuda?
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: tleilaxu - 07 Ağustos 2017, 04:39:55
Ben Dune serisinin ilk 3 kitabını ithakiden aldım ve 4.kitap da yakında çıkacağı için bekleyeceğim. 5 ve 6. kitaplar 2018de çıkacağı için beklemek istemiyorum. Acaba bu 2 kitap kabalcı basımı internette bulunabiliyor mu? Baskısı bitti bu kitaplar bulunmuyor tarzı duyumlar almıştım. İnternet sitelerinin stok bilgilerine güvenebilir miyim bu konuda?

İlk 3 kitabı 3 haftada okuduktan sonra bekleyecek bir durumda olmadığım için seriye kabalcı'nın yayınladığı kitaplarla devam ettim. Çeviri olarak bir sıkıntı yok zaten onları da dost körpe çevirmiş. Ama özellikle 5. Kitapta inanılmaz editöryel hatalar var. Bana kalırsa oku derim ama, fazla rahatsız etmiyor. Bu arada 4. Kitap inanılmaz gerçekten. Yerinde olmayı, o şaheseri baştan okumayı çok isterdim. Ama kötü bir haberim var; 6. Kitap çok kötü bir yerde bitiyor, serinin devamı Türkçe'ye çevrilmemiş ve çevirmeyi düşünen bir yayınevi yok. Kendini hazırla ona göre :) ingilizcen varsa okuyabilirsin tabi :) eğer istanbuldaysan beşiktaştaki rebooklika'da (eski kabalcı kitabevi) serinin tamamı var ve %50 indirimli satılıyor.
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: okanakinci - 07 Ağustos 2017, 09:36:59
Aslında 6. kitabın bir de devamı olacak. Frank Herbert tamamlayamadan ölünce oğlu 7. ve 8. kitapları tamamlamış. Yani oğlunun yazdığı diğer kitaplardan farklı olarak spinoff değil. İthaki sadece Frank Herbert'ın yazdığı 6 kitabı çevirme düşüncesinde ama bence bir istisna yapıp seriyi tamamlamak açısından bu iki kitabı da yayınlamalı.

Kitapların isimleri: Hunters of Dune ve Sandworms of Dune
Başlık: “Dune Tanrı İmparatoru” Ön Siparişe Açıldı!
Gönderen: mit - 27 Eylül 2017, 14:41:21
Müjdemizi isteriz! Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yayınlanan Dune Serisi'nin çok beklenen dördüncü kitabı ufukta göründü :) Detaylar elcağızlarımızla hazırladığımız haberimizde:

http://kayiprihtim.com/haberler/edebiyat/dune-tanri-imparatoru/
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: Bay_Karamsar - 27 Eylül 2017, 20:31:05
Altın Yol! Altın Yol!
Başlık: Ynt: Dune - Frank Herbert
Gönderen: yavanna - 28 Eylül 2017, 13:58:40
Müjdemizi isteriz! Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yayınlanan Dune Serisi'nin çok beklenen dördüncü kitabı ufukta göründü :) Detaylar elcağızlarımızla hazırladığımız haberimizde:

http://kayiprihtim.com/haberler/edebiyat/dune-tanri-imparatoru/

Kitaplığa eklenecek kitaplar serisi böylelikle 11'e yükseldi;

1- Dune (Frank Herbert)
2- Dune Mesihi (Frank Herbert)
3- Dune Çocukları (Frank Herbert)
4- Dune Tanrı İmparatoru (Frank Hebert)
5- Maymunlar Cehennemi (Pierre Boulle)
6- Pazartesi Cumartesiden Başlar (Arkadi ve Boris Strugatski)
7- Arcturus'a Yolculuk (David Lindsay)
8- Tılsımlı Yüzük (Friedrich de la Motte Fouque )
9- Otostopçunun Galaksi Rehberi / Beşi Bir Yerde (Ciltli) (Douglas Adams)
10- Serafina ve Siyah Pelerin (Ciltli) (Robert Beatty )
11- Şikeste (Dorris Lessing)

İthaki Bilimkurgu Serisini tamamlamaya çalışıyorum, öncelikle tekli kitaplara ağırlık veriyorum, böylelikle Dune serisi de tamamlanmış olacak ben diğerlerini bitirene kadar (: