Benzer bir senaryo daha var Dünya Savaşında çektiği sıkıntıları romanında anlattığı dolayısıyla Orclarla Naziler arasında bir bağlantı kurduğuyla ilgili. Hatta savaşta kaybettiği arkadaşları ile kitaptaki karakterler arasında bağlantı kurduğuyla ilgili. Yinede ben Yüzüklerin Efendisinin senaryosunun yaşamdan esinlenilmiş olsada bir bilinçaltı göndermesi olduğuna inanmıyorum.
Yalnız bir arkadaşın eklediği haritayı detaylı olarak inceleyince bariz bir şekilde Avrupa haritasından esinlenilmiş olduğu hatta esinlenmektende öteye geçerek fazlasıyla benzediğini söylemek lazım. Ki eğer bu görüşüm doğru olarak kabul edilirse mordor kesinlikle Anadolu sınırlarında gözükmüyor. Doğu Avrupaya denk geliyor ve bu en baştaki iddiayı çürütüyor gibi..
Yinede eğer Uruk Haileri Türkleri düşünerek yada Nazileri düşünerek canlandırdıysada kafamızda bunu büyütüp gurur meselesi haline getirmenin bir anlamı yok. Yazarlar kendi fikir özgürlüklerine sahiptir ve Tolkienin açıkça Türkler Orktur gibi bir açıklaması olmadığına göre bu durum hakarete girmez

PS: Hangi tarafta olursa olsun bir Türk olarak ırkımın böyle bir yapıtta taraf olmasını fazlasıyla isterdim doğrusu