Pek çok klasik eser okumuş biri olarak hiç boşuna denk gelmedim öncelikle

.
Yüzüklerin Efendisi üzerine yapılan araştırmaları anlatabilirsin. Ama bir şey anlatmak için senin de konu hakkında bilgili olman lazım. Mesela sitemizin portalında Tolkien Ne Yaptı diye bir yazı dizisi var. Yazarı tüm detaylarıyla Tolkien'in edebiyatının gücünü, kökenini irdeliyor (en kaba tabirler). İçinde ork var, elf var demeden önce yazarın bilgi birikimine ve esinlendiklerine de dikkat çekmek gerek. İşte dediğim gibi, önce senin konuya hakim olman lazım ki insanları ikna edesin.
Örnek soruyorsan da linki arkadaş vermiş. Bak orada bir sürü isim var ve okurları oturup tek tek anlatmış zaten. Fantastik elften orktan oluşmaz zaten. Bunları içermeyen de bir sürü kitap var. Mesela Hayvanlılar Şehri adındaki yeni kitaplardan biri. Ya da (tam fantastik olmasa da, bazıları sayıyor diye diyorum) Şehir ve Şehir adlı kitap. Konularını buradan ya da başka bir yerden araştırabilirsin. Mutlaka onlarla ilgili inceleme oku derim.
Bir zamanlar bilimkurgu deyince insanlar çarpışan uzay gemileri düşünüyordu. Şimdi bilimkurgu dendiğinde "ooo, ağır ya o kitapalr" diyorlarsa bu insanlar bir şeyleri değiştirebilmiş. Çünkü bilimkurgu uzay savaşlarına takılıp kalmadı. Fantastik de aynen böyle. Tolkien'in yarattığı ırklardan oluşan bir tür değil ve onları hiiiiç içermeyen muazzam kitaplar da mevcut.
Bir örnek daha verip kendi cevaplarımı sonlandırayım: Elantris. Hiçbir farklı ırk yok. İçinde siyasi düşünce yarışları var daha çok ve şahsen ben okurken inanılmaz eğlenmiştim. Yazarı da (Brandon Sanderson) dünyaca ünlü fantastik yazarlarından biridir. 600 küsür sayfa kitabı bir çırpıda okuduğum gibi ne ork gördüm, ne cüce, ne de insandan başka bir şey. Büyü de yoktu, ama fantastikti. Hem de bir çocuk için gayet ağır kalacak türden bir kitaptı da.
Not: sitemizi takip ediyormuşsun diye bizim siteden örnekler verdim. Elbette başka yerlerde de araştırabilirsin.