Uzay Operası bana da Sci-Fantasy'e göre uzak geldi. Star Wars , Uzay Operası olacak kadar bilim-tekno yönünü geri plana atmış değil. Işık Hızı, yapay zeka gibi durumlar da da bilim işin içine giriyor.
Güç,midi-kloryanlar vasıtasıyla yarım açıklanabilen bir yapıdır. Dokunmadan nesneyi hareket ettirmek,dokunmadan boğmak ya da elektrik atmak gibi güçsel özellikleri fantastik büyüde de kullanıldığı için Güç büyünün SW' a uyarlanmış halidir diye düşünüyorum.
Işın Kılıcı konusuna gelirsek eski Sith Kılıçlarını bilir misiniz bilmem? Bildiğimiz normal kılıçların güçlü metallerle dövülerek force la kuvvetlendirilmesi ile olur. Kendisi ışın kılıcından önce ve ışın kılıcının ilk zamanlarında sith'ler tarafından kullanılmıştır. Bu da demek ki ışın Kılıcı haricinde de kılıç ve büyülü kılıç olgusu zaten SW' da var.
Ben hep fantastik olduğunu savunuyorum. Clarke'ın üçüncü yasasını gözardı edersek (aslında etmemiz lazım ama kendi yaptığı bilimkurgularda, özellikle 2001'de bu yasayı pek dikkate almamış gibi görünüyor) içerisinde "Force" gibi bir şeyin bulunduğu, bir çok yaratığın geçtiği, dünyaya çok benzeyen ama dünya olmayan bir yerde, dünyadaki yaşam tarzına benzer yaşam tarzlarının bulunduğu bir evren fantastik olmalı. Çünkü bilimsel gerçeklerin bir çoğunu hiç düşünmeden göz ardı edebiliyor.
Aslında Clarke'ın üçüncü yasasını tersten okuduğumuzda doğru olmadığını görebiliyoruz. Yani aslında, büyü gelişmiş bir teknolojiden ayırt edilemez değil söz.
Açıkçası benim bir bilimkurgudan beklediğim, bilimsel tabanları alt üst etmeden hayal dünyasını kullanabilmesi. Star Wars'ta böyle bir dünya yok.
Yani: Fantastik.
Amras'ın dediği gibi ırklar meselesi de var. ama değişik ırklar fantaziyle bilim-kurguyu ayırt edemez pek ortak nokta gibi bir şey. Buna rağmen Star Wars' ta ki bazı ırklar fantastiğe daha yakın ırklar doğrudur.
Yaşam konusunda da haklısınız. Ama insanın olduğu yerde ondan uzak bir yaşam tarzı üretmekte sıkıntı çekiyor insan, bu bilim-kurgu fantastik farketmez gibime geliyor.
Temel görüşümü toparlarsak fantastik ögeler içeren ama uzay operası olacak kadar hafif bir bilim-kurgu olmayan bir bilim-kurgu Star Wars. Ama tamamen fantastik saymak aşırı olacaktır. SW'ın uzayda geçmesi ve bilim-tekno yönü olarak fantastiğe katılamaz. Temel olarak bilim-kurgu temmellidir.
Yukarıdakinin Özeti: Sci-Fantasy, Fırtınakıran'a katılıyorum.
Not. Star Wars tartışması yapmak güzel.