Kayıt Ol

Zaman Çarkı

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #255 : 23 Ekim 2013, 00:38:50 »
4.Kitap: Gölge Yükseliyor;

Dikkat, feci spoiler içerir. Okumamış olanlar uzak durmalı.

Aslında kitabın adı bize ilk spoilerı veriyor. Daha okumaya başlamadan Gölge'nin gücünü iyiden iyiye hissettireceğini anlıyoruz. Hal böyle olunca kendimizi Işık ve Gölge'nin sürekli karşı karşıya geleceğine hazırlıyoruz.

Kitabı uzun bir vadede bitirdim. Ama bunun böyle olmasını ben istedim. 513'e kadar okuyup uzunca bir süre ara verdim. Geçtiğimiz günlerde de kitabın kalan yarısını okudum. İlk yarısı hakkında söyleyebileceğim tek şey, ilk 3 kitaptan farksız olduğu. Aradan sonra okuduğum ikinci kısım ise kelimenin tam anlamıyla heyecan fırtınasıydı! Bitmesini istemedim desem yalan olmaz. Ama önümde okunacak 10 adet daha, tuğla ebatlarında Zaman Çarkı cildi var. Bunun düşüncesi bile insanı mutlu etmeye yeter. (Benim gibi seriyi toptan alanların da bileceği gibi, gidip gelip o kitaplar okşanır.)

Kitap hakkında bir şeyler söylemek gerekirse eğer: İlk 3 kitaba kıyasla Gölge Yükseliyor konu bakımından daha olgun. Nasıl diyecek olursanız, şöyle açıklayayım; ilk kitaplardaki belirsizlik tamamen ortadan kalkıyor ve birçok şey açıklığa kavuşuyor.

3.kitabın o tüyleri diken diken eden sonundan sonra Rand'ın Yenidendoğan Ejder olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. Onun Şafakla Gelen bir caracarn olduğu fikrinde birleşiyor herkes. Bu bakımdan serinin ana konusu artık rayına oturuyor diyebilirim.

Mat'in geri planda kaldığı bir kitap Gölge Yükseliyor. Mat'in bir sempatizanı olarak bu durum tabii ki benim hoşuma gitmedi. Kitap boyunca Rand'ın peşinde dolandı durdu. Neyse, sonraki kitaplarda rolünün artacağını tahmin ediyorum. Çünkü o bir ta'veren!

Matrim Cauthon ne kadar geri plandaysa, Perrin Aybara da o kadar ileri plandaydı. Kitabın büyük bir çoğunluğunda Perrin ve Faile'i okumak keyifliydi. Ben o ikisinin bölümlerini okurken çok eğlendim. Perrin'in İki Nehir'e dönmesi de kitabın ilginç kısımlarından biriydi. Döndükten sonra orada yaşananlar ise tam anlamıyla üzdü beni. Perrin Desen'den ağır darbeler aldı. Buna rağmen en büyük destekçisi konumundaki Faile'in de yardımıyla yaralarını bir bir sardı. Kitabın sonlarına doğru da evlendiler zaten. Çok sevindim ikisinin adına da.

Yalnız kitap boyunca kafamı kurcalayıp duran bir sorun vardı. O da şu: 3 kitap boyunca Egwene ve Rand'ın ileride sevgili olacaklarını düşünüyordum ve eminim ki birçok kişi de benimle aynı fikirdeydi. Ama Robert Jordan sanki ilk 3 kitapta ikisinin hakkında yazdığı ne var ne yok hepsini unutmuş ve tamamen farklı bir senaryo kurgulamış. Okurlarını ters köşeye yatırmak istemiş olabilir tabii ki ama bana bu biraz gereksiz ve açıkçası zorlama gibi geldi. Ama bir yandan da Jordan'ın kötü bir şey yapmayacağı fikrine kendimi o kadar şartlamışım ki, kesinlikle bir bildiği vardır ve ilerleyen kitaplarda öğreneceğizdir büyük ihtimalle. Fakat gene de şu anlık kişisel fikrim Egwene ve Rand'ın birbirlerine daha uyumlu olabilecekleri yönünde. Elayne ve Rand'ı bir türlü bağdaştıramadım nedense...

Kitabın ikinci yarısı çok hareketli demiştim, onun hakkında da bahsedeyim biraz. Perrin sürpriz bir şekilde İki Nehir'e dönüyor evet ve orada birçok olay yaşanıyor. Işığın Evlatları ve Beyaz Cüppeler arasında sürtüşmeler, Trolloclar, Soluklar ve diğer Gölge dölleriyle de çatışmalar yaşanıyor. Kitabın en heyecanlı bölümleri hiç kuşkusuz bu sahnelerdi. Perrin "Altıngöz" eşliğinde İki Nehir halkı yiğitçe savaşıp topraklarını koruyor.

Loial'e özel olarak değinmek istiyorum. İri cüssesiyle Trollocları andırsa da, çok iyi kalpli, dost canlısı, sevimli bir kitap kurdu kendisi. Aynı zaman da yazar da. Savaçı kimliğini de es geçmemek gerek tabii. Bir Ogier olmasına rağmen en sevdiğim karakterlerden biri.

Bilgeler tarafından, Rand'ı koruma görevi verilen Aviendha'nın, Rand'ın yanından bir an olsun ayrılmaması ve onunla olan diyalogları da kitaba renk katan unsurlardandı. Aviendha haricindeki diğer aieller de ön plandaydı bu kitapta.

Kısaca: Belirtmiş olduğum birkaç "kişisel" olumsuzluk dışında her şey dört dörtlüktü. Kurgunun her yeni kitapta biraz daha derinleştiğini gözlemlemek gerçekten çok güzel. Benim için Zaman Çarkı okumak büyük bir keyif! Dediğim gibi, okunacak daha 10 cilt var ve ben bu fantastik maceranın henüz başında olduğumun farkındayım. Bunun içindir ki, diğer kitapları okumak için sabırsızlanıyorum.

Yakında Göğün Ateşleri'ne başlamam dileğiyle...

Çevrimdışı SPAWN-TheUndead

  • **
  • 52
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #256 : 23 Ekim 2013, 11:31:35 »
Egwene ile Rand birbirlerini hep sevdiler ama âşık değillerdi. Kitap aslında bu durumu ve belirsizliği hep yansıttı. Ben hiç sevgili olacaklarını düşünmedim.
O ÇOCUKLARI BAĞIRTTI, BENDE ONU BAĞIRTTIM BAĞIRTTIM BAĞIRTTIM VE GENE BAĞIRTTIM!!!

MEİJİ FANSUB

Çevrimdışı oguzkaan

  • **
  • 92
  • Rom: 11
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #257 : 24 Ekim 2013, 02:12:13 »
Yatacaktım ama şuraya iki satır bir şeyler karalamadan çıkmayayım, dedim.
Dikkat! Seriyi bitirmeyen okumasın!

Spoiler: Göster
Rand ve Egwene konusunda çok doluyum. Tüm kitap serisinde en hoşlanmadığım olay örgüsü bu iki karakter arasında meydana gelendir. Bu konuda Jordan'ın yanlış yaptığını düşünüyorum. Jordan Ejder'in tüm halklara ait olduğunu anlatmak istemesinden dolayı Rand'a kurduğu harem kişisel olarak pek hoşlanmadığım bir unsur oldu. Diyarın en güçlü devletinin varisi, Ejder'in halkının en güçlü Bilgesi ve sıradan ama Desen'in en manyak yaratıklarından olan kadın ile 3'lü bir bağ kurmaya çalışması itici ve zorlama geliyor. Hele Egwene'nin başına gelenler ve karakterinin gelişimi en fütursuzca olanlardan birisi tabii Ejder'den sonra...

Çevrimdışı dekadans

  • **
  • 261
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #258 : 24 Ekim 2013, 10:19:43 »
Aradan biraz zaman geçtikçe ve kitaba ara ara göz gezdirdikçe beni kitapta en çok rahatsız eden şeyi bulmayı başardım.

Spoiler: Göster
Demandred savaş alanına indikten sonra insanların sırayla ona meydan okuması hakikaten epey saçma olmuş. İlk okuduğumda heyecandan çok takılmamışım buna. Ama önce Galad, sonra Logain, Lan vs... Sırayla karşısına dikilip meydan okumaları cidden garipliğin ötesine geçmiş. Yazarın neden tüm karakterleri Demandred'in karşısında sınadığını anlamakta zorlandım. Eşleştirecek rakip bulamamış heralde. Bir de Logain kitabın son bölümlerinde çok garip bir karakter haline gelmiş. O kadar az sayfada adamın ruh halini yansıtmaya çalışmış yazar. Ama onda da başarısız olmuş.

Kitabı biraz daha okursam muhtemelen nefret edeceğim. O yüzden rafa yerleştirdim. Bir daha da el sürmeyeceğim. Hatırası güzel kalsın bari. =)


Zaman Çarkı döner, Çağlar gelir ve geçer, efsaneleşen anılar bırakır. Efsaneler solarak mit olur ve onları doğuran çağ yeniden geldiğinde mitler bile unutulur. Bir Çağ’da, kimilerine göre Üçüncü Çağ’da, henüz gelmemiş, çoktan geçip gitmiş bir Çağ’da, Puslu Dağlar’da bir rüzgar yükseldi. Rüzgar başlangıç değildi. Zaman Çarkı dönerken ne başlangıçlar, ne de bitişler vardır…

Çevrimdışı Darkone

  • **
  • 76
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #259 : 24 Ekim 2013, 15:41:20 »
Logain konusunda @dekadans a katılıyorum. logain daha iy işlenmeliydi ve neden herkes demandred ile karşılaştı ama okuyun bitirin. bir çok okuyucuyu tatmin etmedi ama benim hoşuma gitti

Çevrimdışı Valheru

  • **
  • 220
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #260 : 27 Ekim 2013, 02:33:43 »

Kitabı biraz daha okursam muhtemelen nefret edeceğim. O yüzden rafa yerleştirdim. Bir daha da el sürmeyeceğim. Hatırası güzel kalsın bari. =) [/spoiler]


Dediklerin benim içinde geçerli.Son kitabı düşününce yazar bana dünyanın en büyük hakaretini yapmış gibi hissediyorum. Neyse fazla zorlamayayımda hatırası güzel kalsın dediğin gibi.
Böylece anlaşmamız yazıldı,böylece anlaşma yapıldı
Düşünce zamanın okudur,anılar asla solmaz.
İstenen verildi,bedel ödendi

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #261 : 28 Ekim 2013, 09:31:57 »
Bence cok acimasiz davraniyorsunuz kitaba. Belkide serinin bitmes yuzunden ortaya cikan kizginlik haline binaen yayilan bir salgindir.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #262 : 15 Mart 2014, 03:19:11 »
14 kitapta yazılanların 7-8 kitapta hikayeden ödün vermeden, rahaat rahat bitebileceği bir seri. Gereksiz şekilde uzatılmış o kadar fazla yer var ki, çok inatçı olmayan bir okuyucu rahatlıkta seriden soğuyabilir. Özellikle 10. kitabı resmen ızdırap gibi bir kitap. Okuyup bitirene kadar bayılacak gibi oluyorsunuz. Koca kitapta hiçbir şey mi olmaz yahu?

Edebi yönden ödün vermeden seriyi sıkıcılıktan uzak tutmak fantastik edebiyat için kilit bir nokta. Belirli aralıklarla tempoyu artırarak olayları zirveye çıkarmak gerekiyor. Zaman Çarkı'nda aksiyonun tırmandığı bu tarz noktaların sayısı, serinin uzunluğu düşünülürse akıl almaz derecede az. Önemli bir olay olduğunda da sık sık bunu uzun bir sürecin içine dağıtıyor ve tempoyu düşürüyor. Bu kadar mükemmel bir kurguyu kısa ve öz şekilde anlatıp enfes bir seri oluşturabilecekken, uzattıkça uzatarak okuyucuyu zaman zaman bayan bir seri haline getirmiş. Yanlış anlaşılmasın, ayrıntılara yer vermeyip çocuk kitabı gibi yazmasını falan beklemiyorum elbette. Fakat sık sık en önemli noktalardan birini kaçırıyor Jordan: "Anlatma, göster."

Bütün bunlara rağmen yazılmış en iyi fantastik serilerden biri olduğunu düşünürsek, biraz daha "konsantre" yazılsaydı nasıl bir şey olacaktı kim bilir... 

Bu arada ben Jordan'ın hayatta kalsa seriyi 12 kitapta tamamlayacağına kesinlikle inanmıyorum. Sanderson tempoyu epey artırdı, buna rağmen ancak 14'te bitirebildi. Jordan olsa 20'ye kadar yolu vardı sanırım. :P
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı

  • *
  • 33
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #263 : 16 Mart 2014, 14:13:30 »
 Değerlendirmen için teşekkürlerimi sunarım magister 8) . Pek de inatçı bir okuyucu değilim çünkü zaten okuyabileceğimizden çok daha fazla okumamız gereken kitap var. E dolayısıyla yaklaşık 14 bin sayfa olduğunu sandığım bir seri de oldukça gereksiz yer kaplar gibi görünüyor. Tek tek basıldığında okunursa çok daha güzel olabilir fakat hepsi birden okuyucuyu itiyor maalesef.
''think about it''

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #264 : 16 Mart 2014, 15:30:09 »
Açıkçası benim seriyi tamamiyle bırakmamamın en büyük sebeplerinden biri de okumuş bir arkadaşımın sürekli ısrarlarıydı. :D Hatta bir ara 6-7 ay kadar bir süre bıraktım 9. kitabın ortalarındayken. Daha sonra tekrar başladığımda kalan 4,5 kitabı bitirmem 2-3 hafta sürdü gerçi. :P Ama bunda "öh artık ya yeter sonu gelsin şunun ne olacak artık" diye düşünmemin payı büyük. Zira önceden de söyledim, 10. kitap serinin dibe vurduğu kitaptır benim gözümde. Onu bile hızlı hızlı bitirmişim yeter artık diye. :D Bir de dediğim gibi Sanderson tempoyu artırdı tabi. :)

Yine de okuma diyemem, birincisi onu okurken arada okuduğun diğer kitaplar normalde çok akıcı olmasa da olduğundan çok daha sürükleyici gözüküyor mesela gözüne. :D İkincisi, fazla uzun olması bir eksidir tabi ama seriye "kötü" demek için bir sebep değildir tek başına, okuyucunun tercihine kalmış bir durum. Yoksa hakikaten muhteşem bir kurgusu var. Bu konuda daha üst seviyeye çıkabilen bir kitaba daha rastlamadım. Sık sık yazarın kafasında dönenlere hayret ediyorsunuz. Okuyucu olarak tamamen unuttuğunuz şeyleri 5 kitap sonra tekrar karşınıza çıkarıp yüzlerce karakteri birbirine bağlayabiliyor bir şekilde. Eğer zamanınız ve bir parça sabrınız varsa yaşanması gereken bir deneyim. :)
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı

  • *
  • 33
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #265 : 16 Mart 2014, 16:06:42 »
Dikkate alacağım bunu da sağol  :)
''think about it''

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
İngiltere’nin Yeni Zaman Çarkı Kapakları Hazır
« Yanıtla #266 : 03 Haziran 2014, 17:35:36 »

Orbit Books, Robert Jordan ve sonrasında onun efsanevi serisini tamamlayan Brandon Sanderson'ın Zaman Çarkı için yepyeni kapaklarını görücüye çıkardı.

Eylül ayında basılı halde okurlarıyla buluşacak bu yeni tasarımlar sadeliği ve şıklığıyla bizi kalbimizden vurdu. Üstelik tüm serinin kapakları şimdiden hazır. Hayranları Eylül gelmeden yorumlar yapmaya başladı ve çoğu da bizim gibi sadelikle şıklığına dikkat çekiyor.

Şimdilik İngiliz okurlardan geçer not alan kapaklar için siz ne düşünüyorsunuz?

Bütün serinin kapaklarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Haber: Hazal "Fırtınakıran" Çamur

Çevrimdışı Ryld Argith

  • ****
  • 879
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #267 : 03 Haziran 2014, 18:24:56 »
Bir fantastik kurgu eseri için güzel kapaklar ama ne bileyim İthaki'nin bastığı kapaklar o "bu seri fantastik kurgunun başyapıtı" havasını daha iyi verir gibi... Tabii bu benim görüşüm :)
"Ben neysem oyum Regene. Sen nasıl ışığın bir parçasıysan, ben de karanlığın bir parçasıyım. Bence biri diğerinden daha iyi veya daha kötü değil"
Kara Dalamar

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #268 : 03 Haziran 2014, 18:55:16 »
Bir fantastik kurgu eseri için güzel kapaklar ama ne bileyim İthaki'nin bastığı kapaklar o "bu seri fantastik kurgunun başyapıtı" havasını daha iyi verir gibi... Tabii bu benim görüşüm :)

Katıldım. İthaki'nin kapaklarını çok seviyorum. Daha epik, daha çekici. İngilizler ise koskoca 15 kitabın kapağını hep tek tür yapmışlar, hepsinde çark var. Sevmedim ben.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zaman Çarkı
« Yanıtla #269 : 03 Haziran 2014, 20:43:10 »
Ben Belgariad'dan sonra hiçbir kitabın kapağına "bu çok kötü" diyemez oldum. Dilim varmıyor demeye. Onlara öyle dersem Belgariad'a başka bir sıfat bulmam gerek. İthaki'nin kapakları güzel gerçekten ama. :)
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır