Kayıt Ol

Rock Müziğin Soy Ağacı: “Thrash Metal”

Çevrimdışı vampireLLa

  • ****
  • 1273
  • Rom: 11
    • Profili Görüntüle
Rock Müziğin Soy Ağacı: “Thrash Metal”
« : 09 Mayıs 2008, 00:15:10 »
Thrash Metal, 70′ler ile 80′lerin başında bazı grupların yeni bir tür oluşturmak amacıyla New way of British Heavy Metal ve Hardcore Punk türlerinin belli özelliklerini kaynaştırmaları sonucunda ortaya çıkmış bir Heavy Metal alt türüdür. Yakın akrabası Speed Metal’e oranla çok daha sert ve agresiftir. Benim açımdan Thrash Metal, Heavy Metal alt türleri arasında en değerlilerin başında gelir hatta en değerlisidir diyebilirim. Thrash Metal’in Metallica, Megadeth, Slayer, Testament, Exodus, Venom, Overkill, Anthrax gibi grupları bünyesinde barındırdığı göze alınırsa ne kadar değerli olduğu daha iyi anlaşılır sanırım.



Müzikal olarak Thrash Metal’in temel karakteristikleri; şarkılar içinde kullanılan hızlı ritimler (bu ritimlerin sayısı genel olarak 4′tür diyebiliriz, ancak kimi şarkılarda sayıları 6′ya kadar yükselebilir) ve hızlı gitar sololarıdır. Özellikle ritimlerde kullanılan “Palm mute, stakkato” teknikleri sayesinde tekleyen ve homurdanan bir motor sesini çağrıştıran tınılar elde edilir ki Thrash metal rifflerinde bunu sıkça duyarız. Thrash Metal soloları ise oldukça hızlı şekilde çalınır ve bu esnada “sweep picking, alternate picking, tapping gibi çeşitli teknikler kullanılır. Bu temel unsurları tamamlayıcı olarak davul devreye girer. Hızlı davul soloları ve genel olarak çift bass davul kullanılmasıyla Thrash Metal’in müzikal iskeleti vücuda getirilir.

Thrash Metal şarkılarında sözler temelde insanın ve toplum yaşamının kokuşmuşluğunu ve hiçliğini ele alır, ayrıca kan, vahşet ve satanik öğeler içeren sözleri olan şarkıların sayısı da oldukça fazladır.

Thrash Metal’in tam olarak şekillenmeye başladığı ve tavrını ortaya koyduğu dönem 1981 yılından itibaren başlar. Fakat bu döneme kadar, Thrash Metal’in doğuşuna ön ayak olan bazı gruplar ve şarkılar olmuştur. Black Sabbath’ın “Symptom of Universe, Children of the grave, Into the Void” , Queen’in “Stone Cold Crazy”, Diamond Head’in “Am I Evil” gibi şarkıları Thrash Metal’e kadar uzanan yolculuğun kilometre taşlarıdır. Bu noktada adından mutlaka söz edilmesi gereken bir diğer grupta Judas Priest’tir. Öyle ki asıl olarak bir Thrash Metal grubu olmamasına karşın Judas Priest neredeyse tüm Thrash Metal gruplarını etkilemiş ve bu türün belki de en önemli ilham kaynağı olmuştur.



İşte bu hazırlık devresinin ardından Overkill’in yaptığı “The Beast Within” ilk Thrash Metal şarkısı olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra kendisini Metallica’da yakından tanıma şansına sahip olacağımız, o yıllarda Leather Charm grubunun üyesi James Hetfield’in “Hit The Lights” isimli parçası yine bu dönemde yazılan bir diğer Thrash Metal şarkısıdır. İşin bu kısmı biraz karışık; bazı kaynaklarda ilk Thrash Metal albümü Metallica’nın 1983 yılında piyasaya çıkan “Kill’ Em All”u olarak gösterilse de Venom’un 1981 tarihli “Welcome to Hell” ve 1982′de yayınlanan “Black Metal” albümleri siz de kabul edersiniz ki “Kill’ Em All” dan daha öncedir. Bazı kaynaklar Venom’un bu albümleriyle Metallica, Slayer, Megadeth, Testament gibi gruplara ilham kaynağı olduğunu söylerken, bazılarıda bu albümlerin Venom’u Thrash Metal’in öncüsü konumuna taşıdığına inanıyor. Bu konudaki görüş ayrılığı bana kalırsa bakış açısından kaynaklanıyor. Bence “Kill’ Em All” kesinlikle safkan bir Thrash Metal albümü ve bu sebeple biraz objektiflikten uzaklaşıyor olsamda sanırım Metallica bu tartışmada bir adım daha önde.

1984 ve takip eden yıllarda Thrash Metal hızlı bir yükselişe geçti. Metallica’nın “Ride The Lightning”, Anthrax’ın “Fistfull of Metal”, Overkill’in ilk EP’si, Slayer’ın “Haunting the Chapel” EP’si, Exodus’un “Bonded by Blood”, Slayer’ın “Hell Awaits” albümleri bu patlama döneminin ürünleridir. 1985 yılında eski Metallica gitaristi Dave Mustaine’in kurduğu Megadeth “Killing Is My Business… And Business Is Good” albümü ile hem Thrash Metal dünyasına adımını atmış hem de Thrash Metal riffleriyle, Speed Metal’in girift(çapraşık) solo tarzını kaynaştırarak türe yeni bir soluk getirmiştir.



90′lı yıllarla birlikte Thrash Metal yeni bir değişim sürecine girdi. Ice Earth, Machine Head, Pantera ve benzeri Thrash Metal grupları birçok farklı türü Thrash Metal ile birleştirerek, temel Thrash Metal müzikal yapısını kendi istedikleri doğrultuda değiştirdiler. Bu yıllarda Heavy Metal’in ve dolasıyla Thrash Metal’in sarsılmaz kalelerini yıkan olgu, dönemin baskın türü olan Alternatif Rock’ın etkisidir. Bence Thrash Metal’e en ağır darbeyi vuran gelişme bu olmuştur. Sadece Metallica’ın “And Justice For All(1988)” ve “Metallica - The Black Album (1991)” albümleri arasında yapılacak küçük bir kıyas bile Alternatif Rock’ın Thrash Metal üzerinde ne türlü bir etki bıraktığını görmek için yeterlidir.

Nihayetinde 90′larda başlayan bu değişim rüzgarları geçen yıllar içinde birçok Thrash Metal grubunu etkisi altına almış ve Thrash Metal’in müzikal dinamiklerini derinden etkilemiştir. Günümüzde birçok Thrash Metal grubu tekrar eski şaşaalı günlere dönüş çabası içerisindeler. Bu iyi niyetli çabanın sonucunda olumlu yada olumsuz ne tür gelişmeler ortaya çıkacağını zaman gösterecek. Benim kendi adıma temennim 80′lerin ruhuyla yeni dönem rock anlayışının niteliklerinin dengeli bir biçimde harmanlanacağı güzel projelere imza atılmasıdır…

kaynak : sinepena ~ rocksomnia
she's back!!

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rock Müziğin Soy Ağacı: “Thrash Metal”
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2013, 00:03:35 »
Thrash metal nasıl bir şey? Güzel mi ki? diye soranlar olmuştu bir zaman.

Bunu zevk alarak dinleyebiliyorsanız evet. Thrash metal sizin için güzeldir.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index