Kayıt Ol

Anket

Hangi kitabı okuyalım?

Yıldız Gezgini - Jack London
10 (21.7%)
Un Lun Dun - China Mieville
5 (10.9%)
Yokyer - Neil Gaiman
4 (8.7%)
Amerikan Tanrıları - Neil Gaiman
12 (26.1%)
Ben, Lucifer - Glen Duncan
1 (2.2%)
Dövmeli Adam - Peter V. Brett
3 (6.5%)
Elif - G. Willow Wilson
1 (2.2%)
Ölümsüz - Catherynne M. Valente
6 (13%)
Steelheart - Brandon Sanderson
3 (6.5%)
Sihir Diyarında - Henri Michaux
0 (0%)
Bitmeyecek Öykü - Michael Ende
1 (2.2%)
Momo - Michael Ende
0 (0%)
Geber Anne!.. - Sezgin Kaymaz
0 (0%)
Esrarname - Ayfer Kafkas
0 (0%)
Değmez - İsmail Güzelsoy
0 (0%)

Toplam Oy Verenler: 28

Oylama kapandı: 11 Aralık 2015, 21:01:35

Rıhtım Okuma Etkinliği || Tür ve Kitap Seçimleri

Çevrimdışı Elendil_XX

• 504
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rıhtım Okuma Etkinliği || Tür ve Kitap Seçimleri
« Yanıtla #90 : 21 Şubat 2015, 16:07:09 »
Galaksi Rehberi hem seri bir kitap ki tek cilt halinde basılmış olsa bile oldukça kalın, bu durumda herkes okuduğu kitapları bitirip ve zaman ayırıp etkinlik için ayrılan zamanda kitabı okuyamayabilir. Yoksa ben de istiyorum bu seriyi okumak fakat şu durumda çokta mantıklı değil gibi.

Katılıyorum. Etkinlik başlangıcı olarak daha az sayfalı ve herkesin süre açısından rahatlıkla okuyabileceği bir kitap seçmek daha mantıklı. Hem bu seri çok da içinde "tartışılacak" unsurlar barındırmıyor sanırım, okumadım ama daha çok eğlenceli ve mizahi yönü ağırlıklı bir seri diye biliyorum. :P

Çevrimdışı TheWalkingIdeas

• **
  • 348
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #91 : 21 Şubat 2015, 16:07:34 »
Tabiki dediğim sayfa sınırlaması koyalım demek değil fakat şöyle düşünün tek kitap olsa ortalama 400 sayfalık. Etkinliğin ilk 1,5 ayı bile kitabı okuyamamış olsanız son bir haftada bile kitabı alıp bitirebilirsiniz. Ama aynı durum Galaksi Rehberi ve benzeri kitaplarda çok da mümkün olmaz. Herhangi bir sorun olabilir, kitabı alacak para biriktirilebilir veyahut aklınıza ne gelirse. Etkinliğe herkes günü gününe başladığı anda katılamaz. Geç katılındığı durumda da yetisemeyebilir ben bunu düşünerek söyledim.
"Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir."

Çevrimdışı Sayhh

• **
  • 189
  • Rom: 15
  • Her şey başladığı yere döner.
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #92 : 21 Şubat 2015, 16:18:07 »
Mahsus yapıyorsunuz!  :D

Oylamamız sona ermiştir arkadaşlar. Tam şu andan itibaren, önümüzdeki cuma gününe dek sizlerden kitap önerileri almaya devam edeceğiz. Öncelikli ricalarımız şunlardır:

1.Ütopya/Distopya kategorisine giren bilimkurgu kitaplarını önermeyiniz. O ikisini ayrı bir şekilde kategorilendirmiştik hatırlarsanız eğer.

2.Seri olan bilimkurgu eserlerini önermeyiniz, hepsi tek kitap olmak zorunda.

3.Macera ağırlıklı bilimkurgu kitaplarındansa, altyapısı güçlü kitaplara odaklanmak daha iyi olacaktır.

4.Baskısı bulunmayan kitaplar önerirseniz eğer, herkesin temin etmesi zor olacağından, iptal edebiliriz o kitabı. Rahat bulunan kitaplar önceliğimiz olmalı.

5.Ve son olarak, önerilen kitabı önermezsek daha az karışıklık ortaya çıkar.

Son gün: 27 Şubat, 20.00

Denaro'nun belirttiği maddeleri tartışmak konusunda sıralamaya sadık kalmışız şu ana dek. :) Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni tek kitap olarak kabul etsek bile size dönüşüm 3. madde ile olacak. Kuralları tartışmaya bu madde ile devam edebilirsiniz.

Spoiler: Göster
Her isyan eden, sonunda TheWalkingIdeas gibi etkinliği sahiplenecekse eğer bu tartışmalardan memnuniyet duyuyorum. :)

Bu arada uzunluk konusunda bir kısıtlamamız yok.

Çevrimdışı salvorhardin

• **
  • 121
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #93 : 21 Şubat 2015, 16:22:15 »
Benim önerim Arkadi&Boris Strugatsky' den "Uzayda Piknik" kitabı. Daha okumadım, baya merak ediyorum. Tabii maddelerle çelişmiyorsa, değerlendirelim derim :)

"Şiddet, beceriksizlerin başvurduğu son çaredir." -Isaac Asimov

• **
  • 348
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #94 : 21 Şubat 2015, 16:24:42 »
İsyankar ilan edildim yaşasın :D Maddelerin tekrar gözden geçirilmesi iyi olur, alıntıladığın için teşekkürler Sayhh, malum konu uzadı geride kaldı :)
"Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir."

Çevrimdışı Metaroid

• *
  • 39
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #95 : 21 Şubat 2015, 16:25:54 »
Walter Tevis'in Dünyaya Düşen Adam diye bir kitabı vardı. Arkadaşım okuyordu bir aralar. Çok beğendiğimi söylemişti. Kitapçılarda bulunur mu bilmiyorum.

• **
  • 348
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #96 : 21 Şubat 2015, 16:29:42 »
Walter Tevis'in Dünyaya Düşen Adam diye bir kitabı vardı. Arkadaşım okuyordu bir aralar. Çok beğendiğimi söylemişti. Kitapçılarda bulunur mu bilmiyorum.

Hali hazırda satışta, yeni bir kitap sayılır. David Bowie'nin yıllar yıllar önce oynadığı çok özgün bir senaryoya sahip filmin kitaplastirilmis hali. Kitabın konusunu merak edenler için özetliyorum, bir uzaylı dünyaya düşer fakat insanlardan görünüş olarak çok farklı değildir. Uzaylı olduğunu kanıtlayamaz ve insanlar arasında yaşamaya başlar zamanla sigara içer, içki bağımlısı olur ve git gide insanlara benzemeye başlar. Bu senaryo ile bir toplum eleştirisi sunmuşlar. Filmi seyretmedim fakat oldukça merak ediyorum.

Çevrimdışı Fiddler

• 565
  • Rom: 32
  • Bazen Herkes Duysun Diye..
    • Profili Görüntüle
    • A. Orçun CAN
« Yanıtla #97 : 21 Şubat 2015, 16:40:45 »
"3.Macera ağırlıklı bilimkurgu kitaplarındansa, altyapısı güçlü kitaplara odaklanmak daha iyi olacaktır."

Üçüncü maddeyi koskoca Douglas Adams'ın suratına nasıl sallarsınız?

Yani moden Dr. Who'yu ve de onun yapımcılarını etkilemiş,
Bilim-kurgu ve evren-yaratma açısından sınırları her anlamda genişletmiş,
Yıllarca büyük kısmı "ciddi" eserlerden oluşan bir türe "absürt komedi" unsurları kazandırmış,
ve tüm bunları bundan 40 yıl önce yapmış bir seri, ve onun yazarı Douglas Adams'ın altyapısı kesinlikle güçlü.
Kimsenin hiçbir şüphesi olmasın.

Öte yandan, uzunluk ve temin etmek konusunda sorun çıkarabileceği eleştirisi gerçekten makul...
Sonuçta kallavi bir kitap ve onu alacak parayı biriktirmek bile bir zaman alacak; ki sonra okuyabilesiniz.
Bu sebeple oylamaya katılmayabilir bence.

Ama 3. maddeyle ilgili olarak değil...
Otostopçu'nun Galaksi Rehberi "3. Madde"yi şöyle tanımlar:

Çoğu listede ikinci ve dördüncü maddeler arasında gelen ve önem, alfabetik ya da sayısal sıralamada en önden üçüncü sırada olan madde.
Ayrıca, kesinlikle Douglas Adams'ı eleştirmeye kalkılmaması gereken, Douglas Adams'ın sabah tostunun arasına koyup kahvaltı niyetine yiyeceği madde olarak da bilinir.

42.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okuyalım..

Çevrimdışı mit

• *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
« Yanıtla #98 : 21 Şubat 2015, 17:25:46 »
Otostopçu'nun Galaksi Rehberi tartışmak için değil, gülmek için okunmalı :) Oturup da tartışılacak bir yanı yok; çünkü zaten aykırılıklar, imkansızlıklar ve absürdlükler üstüne kurulu. Çok severim, çok saygı duyarım ama üzgünüm.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Denaro Forbin

• 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
« Yanıtla #99 : 21 Şubat 2015, 17:53:53 »
Geceden beri ne çok yorum gelmiş öyle, sevindim. :D

Şimdi gelelim önerilere:

Mülksüzler'i distopya olduğu için, Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni de -her ne kadar beşi bir yerde de olsa- seri olduğu için oylamaya dahil edemeyeceğiz. Hem kaldı ki, serinin ilk kitabını sevmeyen birine, beş kitabın tamamını zorla okutamayız. İşbu sebeple, tek kitaplara ağırlık vermemiz çok iyi olacaktır. Sevmeseniz bile, maksimum 300-400 sayfalık bir kitabı bitirmeniz zor olmayacaktır.

Uzun Dünya denilmiş, onu da dahil edemeyeceğiz ne yazık ki. Şehir ve Şehir de keza aynı şekilde. Tam olarak bir bilimkurgu değil, tuhaf kurgu olarak tabir ettiğimiz türde, biraz da polisiye sanırım. Son olarak, Kaplan! Kaplan! ve Başlat'ı da alamayacağız çünkü baskıları yok. Herkesin bulması zor olacaktır.

Şimdiye kadar gelen öneriler doğrultusunda oylamaya dahil edilen kitaplar:

1.Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? - Philip. K. Dick.
2.Yüksek Şatodaki Adam- Philip K. Dick
3.Dünyaların Savaşı - H.G.Wells.
4.Görünmez Adam - H.G.Wells.
5.Dünyaya Düşen Adam - Walter Tevis.
6.Uzayda Piknik - Arkadi Ştrugatski / Boris Ştrugatski.
7.Anathem - Neal Stephenson.
8.Cebirci - Iain M. Banks.
9.Kırmızı Üniformalılar - John Scalzi.
10.Cam Kule - Robert Silverberg.
11.Sarptırıcılar - Thomas Mullen.
12.Yaylı Bacak Jack - Mark Hodder

Yine de kabataslak bir liste bu. Öneriler gelmeye devam ettikçe bizler de ufak bir değerlendirme yapıp, tatışılma değeri en yüksek olanları seçeceğiz.

Evet, evet, devam!

• **
  • 348
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #100 : 21 Şubat 2015, 17:56:55 »
6:45'in kendi yerinde Kaplan! Kaplan!'dan 5-6 adet vardı fakat bundan fazlasını bulmak zor olacaktır her halükarda.

Çevrimdışı Fırtınakıran

• *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #101 : 21 Şubat 2015, 17:59:49 »
Mülksüzler'in neden distopya olduğunu anlatın bana. Ben de neden distopya olmadığını anlatayım.

Distopya kavramının isterlerini karşılamıyor Mülksüzler. Bir karşılaştırma var, ama biri diğerinden daha iyi ya da kötü olacak şekilde değil. Her ikisinin de belli başlı avantaj ve dezavantajları var (kitap içinde işlenen sistemler).

Herkes distopya diyor bu kitaba, ama soft science fiction'ın muazzam bir örneği. Gayet de bilimkurgu kategorisinde yer almalı derim.

Not: Kitap kendini "ikircikli ütopya" olarak tanımlıyor. Ama bu "distopya" demek değil.

• **
  • 348
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #102 : 21 Şubat 2015, 18:02:51 »
Mülksüzler'in neden distopya olduğunu anlatın bana. Ben de neden distopya olmadığını anlatayım.

Distopya kavramının isterlerini karşılamıyor Mülksüzler. Bir karşılaştırma var, ama biri diğerinden daha iyi ya da kötü olacak şekilde değil. Her ikisinin de belli başlı avantaj ve dezavantajları var (kitap içinde işlenen sistemler).

Herkes distopya diyor bu kitaba, ama soft science fiction'ın muazzam bir örneği. Gayet de bilimkurgu kategorisinde yer almalı derim.

Not: Kitap kendini "ikircikli ütopya" olarak tanımlıyor. Ama bu "distopya" demek değil.

Urras'ın "kötü" olduğu kesinken, Anarres'in kendi içinde iyi-kötü şeklinde yapılan eleştiriler birbirini izliyor.

Bunları tartışabiliriz fakat bu kesinlikle "Mülksüzler Ütopya mi Distopya mı?" tartışması olur.
Ve kesinlikle Ütopya/Distopya mı Bilimkurgu mu tartışması olamaz.

Le Guin, eşbaskın bir roman yazmak istemiş ve bu amaçla yola çıkmıştır ki bence iyi kötü kıyaslaması ancak kötünün %60-70 oranında kalmasıyla bu eşitlik tam korunamamıştır. Ve şu da var ki Le Guin bir kıyaslama sunup yanlış olanı gösterirken tam olarak doğru olanı ortaya koyamamıştır ve bunun net şekilde ortaya koyulamayacağını anlatmak istemiştir. Bu bile daha çok distopya olduğunun göstergesidir ki burada tartışmayalım. Bence Mülksüzler, distopya/ütopya kategorisine daha yakın -bayağı yakın-.

Çevrimdışı Fırtınakıran

• *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #103 : 21 Şubat 2015, 18:10:21 »
Urras'ın kötü olduğu bence bir kesinlik taşımıyor. Onun da belli konularda hakkı veriliyor. Doğrudan bir "kötü" etiketi yok. Orada yaşamak istemeyenler gitmiş ve Anarres'e yerleşmiş, fakat Urras'ı benimsemiş kişiler de yok değil. Anarres daha adaletli, orası kesin. Fakar Urras da distopik bir merkez değil. Tabii Le Guin'in anarşist yanı Anarres'i daha iyi gösteriyor bize. Ama bu yazarın görüşü. Okurun/okurların çıkarımı burada değişkenlik gösteriyor.

Öte yandan, ne distopya ne ütopya benim gözümde. Doğru, ben dedim kitap kendini "ikircikli ütopya" diye tanımlıyor diye. Fakat kitabı kafamda masaya yatırıyorum, yine ortaya muazzam bir soft science fiction çıkıyor. Her politik bilimkurguya ütopya-distopya mı demeliyiz o zaman?

Neyse, tartışmayı burada sürdürmeyeyim. Konu dağılmasın. Benim gözümde Mülksüzler bilimkurgunun iyi bir örneğidir. Kendisini bu ankette görmek isterim. Ha girmezse de sorun değil. Zaten okuduğum bir kitaptı. Tekrar okuma planımı ertelemiş olurum sadece.

Çevrimdışı Grayswandir

• 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #104 : 21 Şubat 2015, 18:30:45 »
Mülksüzler distopik değil, daha sık olarak ütopik olarak sınıflandırılıyor gördüğüm kadarıyla. Gelgelelim bilimkurgu ve ütopya/distopya arasındaki sınır zaten pek belirgin değildir. PKD'ye göre bilimkurgu için
Alıntı
Kurmaca bir dünya ilk adımdır, bu aslında olmayan bir toplumdur. Yani bilinen toplumumuz onun için bir başlangıç noktasıdır. Toplum bir biçimde bizim toplumumuzdan çıkar, alternatif dünya hikâyesi ya da romanında olduğu gibi belki dikey olarak. Bu, yazarın bir tür zihinsel çabasıyla yerinden oynattığı kendi dünyamızdır. Ya da olmadığı ya da henüz olmadığı bir şeye dönüştürülmüş dünyamızdır. Bu dünya verili dünyadan en az bir biçimde farklılık göstermelidir.

Bu kurmaca dünyanın bilinen dünyamızdan ne şekilde ve ne yöne doğru ayrıldığı bilimkurgu, ütopya ve distopya türlerini oluşturuyor. Bu ayrımla oyun oynayan yazarların eserleri de doğal olarak hiçbirine oturamıyor tam olarak, zira bu türler bir renk skalasının iki ucu gibi, tam olarak nerede ayrıldıklarını belirtmek mümkün değil.

Ha bu arada, Otostopçu da basit bir güldürüden ibaret değil elbette. O şekilde de okunabilir tabii, fakat mizah(hele ki absürd ve fantastik ise) herhangi bir şeyi anlatmak, sorgulamak, eleştirmek için olabilecek her türlü yolun tanrısıdır, DNA de onun kulu ve elçisidir. Serinin ilk okumada kahkahalarla gülünen birçok kısmı ders diye okutulacak kadar güçlü altyapıya sahip, her açıdan. Her okumada ayrı bir "ince"yi yakalıyorsunuz. Seçilmeyeceği zaten belirtilmiş, ve gerçekten de etkinlik kapsamındaki bir tartışmaya uygun olmayabilir, ama "gülmek için okunmalı, tartışmak için değil" cümlesi bana kalırsa haksızlık oluyor bu esere.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır