bu akşamki radyo yayınında ismi geçen bir yazarı kişiliğinden hoşlanmadığını söylemişti @fırtınakıran.
Twitter gibi değil de, "... söylemişti Fırtınakıran" desek daha hoş duracaktır

. Minik bir tavsiye olsun benden.
Adım geçmiş, bir de üstüne konu açılmış. Paralel üyeler! O zaman ben de dahil olayım tartışmaya

.
Şu hayatta iki kişi var ki kitaplarını hiçbir şekilde okumayı düşünmem. Ama sadece iki kişi. Bunun nedeni eserlerindeki fikir yapıları değildir. "İnsan olarak" kendilerinden haz etmediğim için, ne bu iki kişinin kitabına para harcamak isterim, ne de 1 TL bile olsa benim aldığım kitaptan kar elde etmelerini arzularım.
Ben bu iki yazarı insan olarak sevmediğim için, eserlerini okumuyorum. Sevmediğiniz kişilerle muhatap olmamayı seçmek gibi bu benim gözümde. O kişilerle mümkün olduğunca az bir araya gelirsiniz ya da gelmemeye çalışırsınız vs.
Öte yandan, her yazar kendi hayat görüşünü eserlerine yansıtmaz. Robert Heinlein'ın Yaban Diyarlardaki Yabancı eseri buna en büyük örnektedir. Heinlein'in düşünce yapısı ile yazdığı ve büyük bir eser olan Yaban Diyarlardaki Yabancı oldukça çelişir. Ama bu da onu büyük bir yazar yapar. Ya da mesela, Anthony Burgess Otomatik Portakal'ı yazdı diye şiddet eğilimli bir manyağın teki midir? Bu adamın bu kült eseri, insanlar sırf onu öyle yaftaladılar diye yakılmış, satan kitapçılar saldırıya uğramıştır.
Yazarın "kötü kişiliği" bir kurguyu nasıl etkileri ben anlamadım açıkçası. Gelişmemiş kişilik gibi bir şey mi bu?
Özetle, yazarların fikir yapıları benim fikirlerimle çelişiyorsa da okumaya gayret ederim. Ama yakından tanıma/izleme imkanı görüp "insan olarak" haz etmediğim kişilerin eserlerine para vermiyor/okumuyorum. Yoksa hayata bakış açıları benle çelişsin, ne olacak? Ne güzel işte, farklı bir çerçeveden bakmamı sağlar

.