Kayıt Ol

The Last of Us

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
The Last of Us
« : 26 Ekim 2015, 01:12:31 »

Bugün sizlere çıkışının üstünden iki sene geçmiş olmasına rağmen hala oyun dünyasına iç geçirtmeye devam eden müthiş bir yapımdan bahsedeceğim (Sadece oyun demeye yüreğim el vermiyor). Açıkçası hala başlığının açılmamış olması beni şaşırttı ama olsun siftahı ben yapayım.

Öncelikle bence iki tip insan vardır: Oyunu oynamayı sevenler ve oyunu izlemeyi sevenler. Ben ikinci grup insan tipine dahilim. O yüzden genelde sağlam bir senaryosu, konu akışı olmayan oyunların başına pek oturmam. Last of Us ise gerek senaryosu, gerek karakterlerin doyuruculuğu açısından harcadığım her saate değen, hatta iki katını daha seve seve harcatabilecek bir oyundu.

Peki konumuz ne? İlk uyarım şu yönde olacak, eğer çevrenizde “Zombi oyunu bu ehüehü…” tarzında boş konuşanlar olursa kendilerine itinayla en yakın arama motoruna kadar eşlik edip şu arkadaşın resimlerini göstermenizi istiyorum. HAYIR ZOMBİ YOK. Yani kimse ölümden falan dönmüyor. Sadece normal hayatta da pek çok canlının vücuduna girip, beyinlerini işgal ederek varlığını sürdüren Cordyceps isimli sevimli mi sevimli bir mantar türünün evrimleşerek insanlara da bulaşabilir hale gelmesi üzerine yaşananlar konu ediliyor oyunumuzda. Bu mantar size ısırık ya da havaya yayılan sporlar yoluyla bulaşabiliyor. Zombi konseptiyle tek benzerliği de enfeksiyonlu insanların saldırgan davranışları ve kendilerinde olmayışlarından ibaret.


Oyun, başlangıçta gördüğümüz, hastalığın ilk yayılma evresinden yirmi yıl sonrayı konu alıyor. Doğal olarak dünya üzerinde tam bir sefillik hali sürüp gitmekte. Sağ kalabilmiş insanlar ya doğada kendi imkanlarıyla hayatta kalmaya ya da ordu koruması altında olan küçük “kurtarılmış bölge”lerde kısmen düzenli bir yaşam kurmaya çalışıyorlar. Bir diğer yandan da ordunun despot ve acımazsız yöntemlerine karşı ayaklanmış “Ateş Böcekleri” adlı illegal bir örgütün bu salgına karşı bir çözüm üretebilmekle uğraştığını görüyoruz. Şehirlerden uzakta ise ortalık yağmacı gruplarla dolup taşmakta ve bana inanın oyun boyunca en çok başımıza bela açanlar bunlardı.

İşte böyle bir terör ortamında ana karakterlerimizden biri olan orta yaşlarının sonunda, silah kaçakçılığıyla uğraşan, yalnız ve huysuz Joel’e Ateş Böcekleri’ne götürülmek üzere Ellie adında on dört yaşında genç bir kız emanet ediliyor. Ve oyun genel olarak bu ikilinin hedeflerine ulaşana kadar başlarından geçen maceraları konu alıyor. Zaten oyunu oynayan diğer pek çok insan gibi ben de, oyuna asıl tat katanın bu iki karakter arasındaki ilişkinin gelişimi olduğu konusunda hem fikirim. Joel’in Ellie’yi bir yük gibi görmesiyle başlayan süreç oyunun sonundaki o meşhur karar sahnesine kadar ikili arasındaki bağın nasıl güçlendiğini seyrettiriyor bize. Ve aslında o çok kaliteli bir dram filmi izliyormuşuz tadını veren de dış dünyanın mahvolmuşluğu değil, bu iki umutsuz ve içinde yaşadıkları hayata kızgın karakterin birbirlerinde yeniden güven ve sevgi duygularını bulmaları. Bu yönden konu olarak benzemese de o baba-kız ilişkisini The Road adlı filmdeki ilişkiye benzeten arkadaşlarım var, ben onların yalancısıyım.

Çok kısa oynanışı da ele alıp kendi köşeme çekileceğim yoksa on sayfa anlatırım yine de sıkılmam. Söylenmesi gereken ilk şey cephane bulmadaki sıkıntı - eğer normal ya da üstü bir modda oynuyorsanız- ki bu durum bazı eleştirilere de yol açmış internet camiasında. Bazen cephane bulmak o kadar sıkıntı hale geliyor ki "cephane bulmuş Joel" diye özel bir terim türedi bu yokluktan. Kardeşimi buzdolabını falan yağmalarken bulunca kullanıyorum ben bu lafı, o görüntüye cuk oturur. Şahsi düşüncem bu cephane azlığının zaten oyunun konsept olarak sessizliği tercih etmesinden ileri geldiği. Ki muhtemelen haklıyımdır çünkü tek el ateş etmeden oyunun pek çok bölümü rahatlıkla geçilebilir.


Oynanıştaki güzel detaylardan birine değinip kayboluyorum. Genelde Joel'i yöneterek oynuyoruz oyunun genelini ama Ellie'ye geçtiğimiz kısa ve kıymetli bir bölüm de yok değil. Bu bölümlerde Joel'i oynarken kullandığımız yakın dövüş taktiklerini kullanamıyoruz, daha hızlı yoruluyoruz ve daha kolay hasar alıyoruz. Yani oynanış baştan aşağıya değişiyor. İşte oyunun bu inceliği, bu detaycılığı beni asıl metheden kısım olmuştu.

Müziklerin muhteşemliğinden bahsetmezsem bu gece uyuyamam. Gustavo Santaolalla harika bir iş çıkarmış ve belki de Last of Us'ı, Last of Us yapan ruhu yakalamış bu parçalarla. Her birini hayatımın arka fon müziği yapmak istiyorum. Açın buradan dinleyin.

Çizim kalitesinden zaten bahsetmiyorum. Velhasıl alınız oynayınız, yok eğer elimde gerekli konsol yok diyorsanız açın gameplayleri izleyin zaten çoğu filme taş çıkarır oyun. Bir de bu oyunu tekrar aklıma getiren ps store indirimini kaçırmayın, inanılmaz cüzi bir miktarda şu an oyunun fiyatı.

PS: Yakın zamanda çıkan "Left Behind" isimli minik eklentinin ne kadar güzel ve yerinde olduğunu oynayınca anlarsınız. Şahsen oyunun devamının gelmeyecek olmasının acısını biraz dindirdi.

Spoiler: Göster

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2015, 13:10:27 »
Ah ah... Last Of Us, içimdeki ukde. Çıkmadan önce ne ön incelemer, ne haberler, ne araştırmalar yaptım onun için. Ama heyhat, sadece Playstation sahipleri oynayabiliyor kendisini.

Geçen yaz OGZ ofislerini ziyaret etmemin şerefine ilk birkaç saatini oynadım ve ne kadar harika olduğunu birinci elden gördüm. İnsana gözü kapalı konsol aldırabilecek bir şaheser gerçekten de... Özellikle de benim (bizim) gibi hikaye odaklı oyunlara bayılıyorsanız.

Ellerine sağlık Black Helen.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2015, 13:21:59 »
Mantar adamlardan korkuyorum  :üü. Bu oyunun görsellerine bakarken derim karıncalanıyor. Bu da onun oynamadan yarattığı etkisine dair bir başarısı.

Ellerine sağlık, çok güzel bir yazı olmuş :). Keyifle okudum doğrusu. Öte yandan, bu oyunun konsept çizimlerine bayılıyorum (mantarsız olanlar). Oynasam çok seveceğime dair de bir his var içimde doğrusu. Zaten senaryo kendini çoktan kanıtladı. Güzel kurgulu bir oyundan daha başka ne istenir?

Yalnız buradan hareketle görüyoruz ki Black Helen'ın konsolu var. Ben de almayı planlıyorum (erteliyorum sürekli o ayrı). Bohçanı toplayıp bize gel bir gün :hömm:.

Çevrimdışı daifunka_vc

  • ***
  • 618
  • Rom: 20
  • Kronik Öğrenci
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2015, 14:33:10 »
PS4 alma planları yapıyorum şu aralar ki aldıktan sonra girişeceğim oyunlar listesinin en başında Last of Us bulunmakta. Eline sağlık çok da leziz çok da güzel bahsetmişsin oyundan. :) Şimdi bu başlığı gördüm, merakım yeniden alevlendi. Daha mı erken alsam şu aleti ne yapsam? :P

Bu arada yapımcılar- sanki- ağzından kaçırmıştı oyunun ikincisinin çıkacağını. Yanlış mı hatırladım acaba?
Hatta şu videodan çıkarmışım bu izlenimi: https://www.youtube.com/watch?v=ifsHGORFTE0
There are two secrets to becoming great. One is never to reveal all that you know. - PS:T

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #4 : 27 Ekim 2015, 18:05:34 »

Ellerine sağlık, çok güzel bir yazı olmuş :). Keyifle okudum doğrusu. Öte yandan, bu oyunun konsept çizimlerine bayılıyorum (mantarsız olanlar). Oynasam çok seveceğime dair de bir his var içimde doğrusu. Zaten senaryo kendini çoktan kanıtladı. Güzel kurgulu bir oyundan daha başka ne istenir?

Yalnız buradan hareketle görüyoruz ki Black Helen'ın konsolu var. Ben de almayı planlıyorum (erteliyorum sürekli o ayrı). Bohçanı toplayıp bize gel bir gün :hömm:.

Oyunun içinde çok fazla enfeksiyonluyla karşılaşmıyoruz aslında, belli yerlerde varlar ve o bölümler geldiğinde anlaşılıyor zaten çıkacakları. O yüzden kolu başkasına atacak kadar vakit oluyor  ;D Konsola da buyrun beklerim, altın günü kıvamında konsol günü yapabiliriz hatta  :P

arada yapımcılar- sanki- ağzından kaçırmıştı oyunun ikincisinin çıkacağını. Yanlış mı hatırladım acaba?
Hatta şu videodan çıkarmışım bu izlenimi: https://www.youtube.com/watch?v=ifsHGORFTE0
Oooo bunu duymamıştım ben. Eğer ciddiler ise üzerilerinde ne kadar ağır bir yük olduğunun farkındalardır umarım. Çünkü oyuncunun beklentisi çok yüksek, kötü bir iş çıkarma şansları yok :)

Hepinize çok teşekkürler yorumlarınız için  :)
Spoiler: Göster

Çevrimdışı KimseninBiri

  • *
  • 16
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #5 : 15 Kasım 2015, 13:44:08 »
Genel olarak güzel bir oyun ama maalesef zayıf bir sonu var. İkinci oyun nasıl bir konu işleyecek merak ediyorum. Umarım daha güzel bir oyun olurda bu sefer aldığı puanları hak etmiş olur.

Çevrimdışı uveybaba

  • **
  • 117
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #6 : 09 Temmuz 2016, 07:35:24 »
Bugün bitirmiş bulunmaktayım. Playstation almak için en büyük nedenlerimden birisiydi.

Oradan Game of the Year , buradan 10 tam puan , en iyi oyunlar arasında , konsol aldırır vs. gibi sürüp giden övgülerden sonra "hayırdır ? n'oluyoruz?" olmuştum zaten. Gerek maddiyat , gerek WoW oynuyor olmam yüzünden bir türlü oynayamamıştım. Nasip bu güneymiş.

Popüler kültürün her daim büyük bir düşmanı olarak süper kahramanlardan ne kadar nefret ediyorsam, zombilerden de o kadar nefret etmişimdir. Beni ne bekliyor olabilir ki diye düşünürken daha ilk bölümden oyuna bağlandım. İlk andan Joel'in silah kaçakçısının kolunu kırıp , düşünmeden kafalarına sıkması içimdeki mantığa çok büyük bir merhem oldu.

Eğer oynadığım karakteri ben kontrol ediyorken, üzerime gelen akın akın düşmanları Rambo gibi öldürüyorsam kimse kusura bakmasın ama ara video girdiğinde de aynı vahşetini sürdürebilmeli. Gerekirse işkence edecek, gözünü bile kırpmadan öldürecek. Hikaye bağlamında oyunun gösterdiği tutarlılık fazlasıyla hoşuma gitti. Zıt yöne dönüşler yok, saçma sapan ikilemler yok, kontrolümde olmayan kararlar sonrası saç baş yolmak yok. Trevor GTA için ne kadar mükemmel bir karakter olmuşsa, Joel ve Ellie de Last of Us için o kadar harika olmuş, belki daha iyi.

Diğer takdir ettiğim nokta ise survival türünü gerçekten iyi hissettirmiş olması. Bu survival dediğimiz tür bir köşede yer alan açlık ve susuzluk göstergesi olmamalı zaten. Atmosferi ve karakter etkileşimleriyle bizlere hissettirmeli. Varsın kendime iki çalı bir bezden barınak yapmayayım, kamp ateşi yakmayayım. Oynadığım karakter kafasının altına sırt çantasını alıp, kışın ortasında betonun üstüne yatınca ben iliklerime kadar hissederim zaten. Nefretin ötesinde hisler beslediği insanlar tarafından verilen yemeği kabul ettiğinde anlarım ben onun muhtaçlığını. Süper ötesi mekanik yapacağım deyip kendilerini kasmadıkları için tebrik ediyorum cidden. Mükemmel olmuş.

Oynanış yelpazesi ise bir hayli geniş. Korku türünün çok büyük bir hayranı olarak , böyle bir iddiaları olmamasına rağmen pek çok korku oyunundan çok daha güzel iş ortaya çıkarmışlar. Farklı enfeksiyon türlerine sahip yaratıklar ile karanlık bir labirentte kalıp , bir yandan taktik yaparken , öteki taraftan ses çıkarmayacağım diye sticki hafif hafif ileri ittirmek süper bir gerilim. Amnesia, Outlast ve özellikle P.t sonrası türeyen; Hepsi birbirinin kopyası, hikaye derinliği olmayan, ellerindeki tek öge scarejump olan, steam greenlight destekli oyunlara ders vermiş. "Hacı ben korku oyunu değilim ama benim bir tek bölümüm bile sizin vadedip başaramadığınız pek çok şeyi veriyor. "

Hikaye hakkında yazacak pek bir şey yok zaten. Benim gibi bir ruhsuz duygusalı kendisine hayran bıraktıysa gayet iyidir. Tek hayal kırıklığım hikayenin daha sert olmamasıydı. O kadar müsait halbuki. Kilit noktaların bir kaç tanesini daha sertleştir, insan doğasına daha uygun yap. Neler olurdu. Tahminimce gelebilecek eleştirilerden kaçınmak için çok fazla zorlamadılar. Ellie çok fazla küfür ettiği için bile eleştiri aldılar -_-

Son sözüm Naughty Dog'a , kurban olayım artık çöp arabası filan ittirme bize. Yeni oyunlarında kullanma şu mekaniği. Ayrıca Last of Us 2 çıkarsa Ellie yüzme öğrenmiş olsun lütfen.

Spoiler: Göster

Hold on baby girl.


Mizah en güçlü savunmam. Mizah önemli. Mizah güzel. Cici mizah.

Çevrimdışı Evis

  • **
  • 307
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #7 : 09 Temmuz 2016, 22:48:02 »
Left Behind ek paketi de aynı derecede mükemmeldir. Şahsen normal oyun sırasında duygulandığımdan daha fazla duygulandım. Altı dolu karakterler ile bu kadar iyi iş başarmaları ikinci oyun için umut oluyor.

Oyunun başarısı hikaye ve oynanışın samimi olması ve yalandan uzak olması, karakterlerin oyun ilerledikçe değişen ve aynı zamanda sizin de düşüncelerinizi paralel şekilde değiştiren yapısı diye düşünüyorum.

Neil Druckmann abimizin daha fazla oyununu görmek istiyoruz. Uncharted 4'ü de yönetti. Diğer Uncharted'ların hikaye olarak kat kat üstü oldu oyun. Gözümün dolduğunu bilirim.

Naguhty Dog'la daha nice oyunlara.

Çevrimdışı JCDenton

  • **
  • 133
  • Rom: 1
  • Gökyüzüne bakıp o ışığı görememek de var.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #8 : 03 Aralık 2016, 22:20:00 »
Ve trailer ile 2.oyun duyuruldu.
https://youtu.be/PA9w-R5Ad1Y

4K versiyonu:
https://youtu.be/ru5IU8bGx3A

Çevrimdışı muaet

  • **
  • 215
  • Rom: 12
  • Carai an Ellisande!
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #9 : 03 Aralık 2016, 23:24:23 »
Şimdi izledim, deli heyecan yaptım, PS4 almak farz oldu.
“My father used to say that there are two kinds of people in the world,” Kaladin whispered, voice raspy. “He said there are those who take lives. And there are those who save lives. I used to think he was wrong. I thought there was a third group. People who killed in order to save.” He shook his head. “I was a fool. There is a third group, a big one, but it isn’t what I thought. The people who exist to be saved or to be killed…The victims. That’s all I am.”

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #10 : 04 Aralık 2016, 14:48:42 »
Ve trailer ile 2.oyun duyuruldu.
https://youtu.be/PA9w-R5Ad1Y

4K versiyonu:
https://youtu.be/ru5IU8bGx3A

Dün gece izledim. Mükemmel, adeta "trailer nasıl yapılır" dersi vermişler. Oyunla ilgili 0 bilgi vererek bu kadar heyecanlandırmak, işte olması gereken bu. Gerçekten Death Stranding ve bu oyunla PS4 almam için gereken hype'a yaklaşmış durumdayım.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Evis

  • **
  • 307
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #11 : 04 Aralık 2016, 16:22:34 »
Şuraya bir yere Hype'ımı bırakıyorum.

Oyunla ilgili teorileri okurken bile heyecanlanıyor insan. Bir teori var ki,  Neil Druckmann'ın "Ta ki, o hikayeyi bulana kadar"  diye açıkladığı oyunu yapma sebeplerinin hakkını verecek cinsten. Tabi bunu TLOU hikaye anlatımıyla yapacaklarını düşünerek söylüyorum.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #12 : 04 Aralık 2016, 17:00:11 »
Ben ilk oyunu oynamadım. Bu trailer için neden bu kadar vagon vagon hype treni kaldırıldığını da anlamadım. Şarkı çalan kız var işte dümdüz. Belki ilk oyunu oynamak gerekiyordur bilmiyorum. Zombili falan bir survival oyunu olarak kafamda yer etmiş, konusu gerçekten böyle mi bunu da bilmiyorum :D

Biraz anlatsanıza, çok överseniz gaza gelebilirim belki. Genç kız - yaşlı adam dinamiği hikaye anlatıcılığı açısından güzel bir şey çünkü. Başarılı örnekleri de var Leon, Witcher, Dishonored 2 gibi. Merak da ediyorum bu nedenle.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #13 : 04 Aralık 2016, 18:37:19 »
Ben ilk oyunu oynamadım. Bu trailer için neden bu kadar vagon vagon hype treni kaldırıldığını da anlamadım. Şarkı çalan kız var işte dümdüz. Belki ilk oyunu oynamak gerekiyordur bilmiyorum. Zombili falan bir survival oyunu olarak kafamda yer etmiş, konusu gerçekten böyle mi bunu da bilmiyorum :D

Kesinlikle ilk oyunu oynamak gerekiyor, cidden tüyleri diken diken eden bir trailer bu binlerce insan için. Neresinden tutup da öveyim bilmiyorum, muazzam bir hikaye olduğundan başka ne söylersem söyleyeyim alınacak zevki azaltır gibi geliyor. Gördüğüm en etkileyici oyunlardan biri.

PS exclusive olduğu için oynayamayanlara da izlemeyi tavsiye ediyorum, mesela şöyle bir şey olabilir. Oyunun cazibesinin çok büyük kısmı hikayesi, tam anlamıyla bir interactive movie diyemem ama film-oyun melezi oyunlara örnek olduğu kesin. Bir film ya da film serisi olarak yapılsa mükemmel olacağından şüphem yok. Yine de gameplay hiç fena değil, oynamak daha keyifli bir tecrübe olabilir çoğumuz için. Fakat bu imkanınız yoksa hikayeden mahrum kalmaktansa izleyin derim.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı RedElf

  • **
  • 116
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: The Last of Us
« Yanıtla #14 : 04 Aralık 2016, 19:11:05 »
The Last Of Us=Overrated. Kafama balta yemeden hemen uzaklaşıyorum.