Benzeri bir konuyu yalnızca Zaman Çarkı forumunda açmıştım. Ancak bu sorunun yalnızca Zaman Çarkı'nda olmadığını düşünerek burada da açmaya karar verdim o yüzden öncelikli olarak şu konuyu okumanız faydalı olur:
http://www.kayiprihtim.org/forum/zaman-carky-evreni-ve-hayran-kurgu-t17688.0.htmlBağlantıda da belirttiğim gibi arkadaşlar, özellikle fantastik edebiyatta büyük bir Türkçe Hayran Kurgu eksiği var. Hayran kurgudan yine kısaca bahsedeyim. Hayran kurgu bir eserin karakterleri veya evrenini kullanarak kendi olay örgünüz ve kurgunuzu kullanarak yazdığınız hikayelere denir.
Peki niye Hayran Kurgu yazalım ki? Bunun ne yararı var?
Öncelikle Hayran Kurgu yazarak karakter oluşturmak zorunda kalmadan, üslubunuz ve diyaloglarınız gibi konularda evren ve karakter tasarlamalarıyla boğuşmadan daha çabuk bir şekilde gelişmenizi sağlar.
Ancak bence daha önemli olan sevdiğiniz bir eser hakkında yeni fikirler üretmek, bu fikirleri paylaşarak ilginç ve değişik şeyler ortaya koyabilmek. Ve bir seriyi bitirdikten sonra hala o seriyi okuyabilmeyi diliyorken o seriyle ilgili bu tarz bir hikaye okuyabilecek olmak güzel olmaz mı? Evet, sanırım çok kısa bir şekilde böyle özetleyebilirim.
Geliyoruz Türkçe hayran kurgudaki problemimize. Çeşitlilik az. Gerçekten, onlarca seride güzel bir birikim oluşturulabilecekken Türkçe'de hayran kurgular genelde bir yöne yığılıyor.
Şöyle bir istatik vereyim size anlayın. Harry Potter Türkçe hayran kurguda en ünlü kategori. Hayran kurguların eserlere -nette bulabildiklerim kadarıyla- kaçar tane Türkçe hikaye ile dağılmış olduğuna bakacak olursak:
Harry Potter: 1000+
Kralkatili Günceleri: 0
Yerdeniz: 0
Fırtınaışığı Arşivi: 0
Centilmen Piç Serisi: 0
Kara Kule: 0
Dune: 0
Yüzüklerin Efendisi: 6-7
Zaman Çarkı: 8
Buz ve Ateşin Şarkısı: 7-8
Liste bunun gibi uzayıp gider. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır? Gördüğünüz gibi bu kadar kaliteli ve önemli eserlerde birikim 0. Hayran Kurgu yalnızca Harry Potter'dan ibaret değil oysaki.
Ben yalnızca size çağrıda bulunabilirim. Siz de isterseniz gelin biraz hayran kurgu yazarak bu birikimi artıralım. Emin olun ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Ve hayran kurgu yazmanın da okumanın da ayrı bir tadı var. İstiyorum ki bu eserleri ve hayran kurguyu göz ardı etmeyelim.
Bunun için biraz çaba ve cesaret gerekiyor. Görüyorum ki birçok kişi "Yazılırsa severek okurum ama yazmaya cesaret edemem, bu tarz evrenler ve karakterlerin altından kalkamam, yazarın üslubuyla yarışamam." diyor.
Arkadaşlar, ben de diyorum ki bir yerden başlamak gerekiyor. Denemekten zarar gelmez. Ayrıca önemli olan yazarın üslubunu yakalamanız değil, hayran kurguyu hayran kurgu yapan yazarın üslubu değil zaten. Karakter ve evrenin hakkını vermek istemenizi de anlarım ancak denemeden bunu aşamayız da. Siz yapabildiğinizi yapın, önemli olan bu.
İnşallah denemeniz için size yeterli gerekçeyi verebilmişimdir
Hayran Kurgu yamana atılamayacak önemli bir kategori, gelişmesi gereken yönlerde onu geliştirmeye yardımcı olmanız dileğiyle.