Rang Baru denen arkadaşa; Bu sayfada ki yazıların hepsini okudum ve Rang Baru,sen haksızsın arkadaşım. Seni kınıyorum, ve sana laflar hazırladım.
Şaka şaka. İlk başka patlamış mısır yiyen Michael Jakson .gifi koyacaktım fakat sonra şu güzel tartışma ortamını bozmayayım dedim.
Şu feminizm, cinsiyetçilik filan hiç çözemediğim konular. Daha kendi içimde karar veremiyorum çoğu zaman "Bu şekilde düşünüyorum ama bu herkese göre uygun mu?" Genel olarak olmuyor zaten.
"Kadının yanı erkeğin dizinin dibidir" klişesi biteli çok oluyor. Bu konuda İhsan abiye kesinlikle katılıyorum. Televizyon dizileri, filmler, kitaplar vs. Size bir mesaj verebilecek hemen hemen her kaynak artık sizi bu çizgiye yönlendiriyor. Karşısında durduğunuz takdirde ise süper bir lince maruz kalıyorsunuz. Bir kaç örnek ile açmak gerekirse;
1- Bir üniversitede kızlar toplanıp kendisini Twitter üzerinden taciz eden erkeği dövmüşlerdi. En azından iddia bu yöndeydi. Ben bu konu hakkında ne düşüneceğimi hiç bir zaman bilemedim. Şiddet karşıtı birisiyim. Fakat bir kadın bana vurursa tutumum ne olur bilmiyorum? Yiyeceğim dayağın kararını verecek kişi karşımdaki insan mı olacak ? Birde neden dayak yiyorum ? Bu meseleyi konuşarak halledemiyor muyuz? Yurdum kadını, kimimizin annesi, ablası zaten bir tutum yüzünden harap olmadı mı? Bu sorun karşısında durması gereken kişilerde aynı şekilde bir tutum içerisine girerse ben kimin tarafını tutmalıyım? Politik olarak doğru olmak zorundaysam feminist bacılarımı tebrik etmeliyim. Bir tane de benim için vurun demeliyim sanırım. Ben sessiz kalıyorum. Tepkilerden korkuyorum. Bir anda kendimi seksit olarak bulmak istemiyorum.
2- Bu forumunda yakından takip etmiş olduğu İthaki - Wirginia Woolf olayları. Kendilerini feminist olarak adlandıran bir grubun yapmış olduğu mekana zarar verme, tahrip etme. O olayda kim neyi savundu ? Kim neyi kurtardı hala anlamış değilim mesela. Bir garip dünya.
3- Kendi hayatımdan örnek vereyim. Kız arkadaşım sürekli LoL oynayan bir arkadaşından bahsetti isim belirtmeden. Bende onun erkek olduğunu varsaydığım için seksist damgası yedim. Kendisi şaka yapmış olduğunu söylese de ben aşırı tepki vermiştim. Ben uzun süre kafamda ölçüp biçtim bu durumu. Kadın inşaat işçisi, tır şoförü veyahut erkeklerle bağdaşmış bütün meslekleri yapabilirler. Fakat herhangi bir kişi bu meslek erbabından bahsederken isim vermezse ben bunu otomatik olarak erkek varsayıyorum. Bu kötü mü? Bilmiyorum mesela.
Futbol malumunuz. Oyuncuların yaşanan faüllerde ki sahte tepkileri herkesin dalga kaynağı. Bir .gif paylaşılmıştı. Bir futbolcu ufak bir temas sonrası yerlerde tepiniyor, .gifin devamında bir kadın futbolcu burnu ciddi bir şekilde kanarken iyiyim maça devam edelim işareti yapıyor. İnsanlarda buna gülüyor.
Şimdi kadınların daha ağlak veya hassas olması gerektiği için mi bu .gif komik ? Hani böyle bir beklentimiz mi var. Yoksa içimizde yerleşmiş bir düşünce mi? Erkek delikanlı olmalı, kolu kopsa bakacak ve işine devam edecek. Kadın ise "ayy ayaklarım üşüdü ihi

))" yapacak ve tatlı olacak. Bu mu yani olayımız ? Mesela ben ablamı,sevgilimi,anne mi saat sekizden sonra bir yere gitmeleri gerekiyorsa bırakmak zorunda hissediyorum kendimi. Hissetmemeli miyim mesela ? Bana ihtiyaçları yok mu? Kafalar çok karışık.
Bu kısıma kadar yazdıklarım konunun ufak bir kısmıyla ilgisi olanlardı. Biraz iç dökme gibi.
Şimdi dünyanın geneli politik olarak doğru olmaya çalışıyorken pek çok tabu yakılıyor. Zencilere özel televizyon şovları, hintliler, asyalılar vs. Kendi coğrafyaları dışında azınlık olarak görülen pek çok grup ön plana çıkartılıyor. Keza eşcinsellik, ateizim gibi konular yine ön planda. Ve elbetteki kadınlar. Her ne kadar kadınlar hala pazarlama stratejisi olarak kullanılsa da, dış görünüşleri önemli bir yer tutuyor.
Ben bu durumdan kesinlikle rahatsız değilim (rahatsız değilim dediğim kısım kadınların ön planda olması. Yoksa vücutlarının pazarlam stratejisi olarak kullanılmasına karşıyım elbetteki). Elbetteki sevmediğim karakterler, nefret ettiği kişiler oluyor. Fakat bunun cinsiyetçilik ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Jessica Jones diye bir facia atlattık biz. Hayatımda gördüğüm en sıkıcı, en salak karakter. Kadın olduğu için mi ? Alakası yok. Çok kötü tasarlanmış.
Burada okur/izleyici kendisine sormalı bu soruyu. Kadın bir karakteri beğenmiyorken sorun kadın olması mı? Yoksa herhangi bir erkek karakterde de olsa sevmeyeceğiniz özelliklere sahip olduğu için mi? Eğer ilk sorunun cevabı evetse bence bir problem var. İkinci soruyu evet olarak cevaplıyorsanız sen eşittir ben.
Son olarak Shallan Davar yüzünden kitabı bırakıyordum az kalsın O.o