Derken... listemi açtığıma pişman oldum! 29 kitap okumuşum, 20'si çizgi-roman. Rezillik! Neyse ki sene sonuna kadar güncelleyebileceğim. Öhöm! Listem:
Abi evet, eleştiriyorum seni bu konuda
.
Ben şimdilik küçük bir liste çıkardım. İstediğim kadar vurulmamışım okuduğum kitaplara. Listeyi çıkartırken bunu gördüm.
Bakalım ilerleyen aylarda güncellenecek mi? Buyurun:
1. AntikacıBu kitap hakkına çok konuştum sanırım, fakat gerek çeviri, gerek o ürkünç konusu, gerekse edebiyatı muazzamdı. Ben bu kitabı okurken bir hata bulamadım. Şurası şöyle olsaymış diyemedim, hala da diyemiyorum.
Gerilim ya da gotik edebiyata pek yakın biri değilim aslında. Fakat Antikacı, o müthiş betimlemeleri, dolu dolu edebiyatı ve insanı dumur/rahatsız eden kurgusuyla 2016'nın sonuna kadar 1 numara kalacak gibi.
2. Canavarın ÇağrısıÇünkü hikayeler vahşidir. Onlar ısırır. Onlar saldırır. İnsanın içindeki vahşiyle, öfkeyle barışmasının hikayesi bu. Hikayeler anlatan aksi bir canavarın olduğu ve hikayelerinin hepsinin de alışılmış masal formatına göre hep ters köşe bittiği bir kurgu. Bu sırada içinde sessiz bir öfkeyi barındıran Conor da hepimizden çok şey taşıyor.
Çizimleri de ayrı bir emek ve teknik barındırıyor. Bittiğinde boğazımda bir düğümle kalakalmıştım.
3. Diskdünya Serisimuat'ten çalıyor ve seri olarak koyuyorum. Açıklama yapmaya da gerek görmüyorum
.
4. İkna Ulusuİlginç kafaların ilginç öykülerini okumayı seviyorum. Bu kitabınsa zirveye oynadığı an ilk 3 öyküsü. Kitabın geri kalanı da güzel, fakat o ilk 3 öykünün gölgesinde kalıyor.
George Saunders, Karin Tidbeck'in o hiç kimseye benzemeyen, tuhaf kurgularından sonra yana yakıla aradığım özgünlüğü bana bu kitabıyla sundu.
5. Bizi Biz Yapan HikayelerAyrıntı Yayınları'nın Ağır Kitaplar dizisindeki bir başka ağır top. Bülent Bey'in hediyesiydi; kendisine bir kez daha teşekkürler.
Özellikle yavaş yavaş okuduğum bir eser. Hikayelerin kökenlerine, insanlığın tarihindeki hikayeciliğe dair pek çok bilgi var. Aynı zamanda işin akademik kısımlarına da değiniyor ve ortaya hiç duymadığım terimler ve anlamları çıkıyor. Bu akademik kısımlar hızlı bir okumaya el vermiyor. Fakat ciddi bir emek, ciddi bir birikim.
Okumaya devam ediyorum.6. KrizalitlerBir bilimkurgu efsanesi, fakat hem dünyada hem de ülkemizde o kadar da bilinen bir eser değil. Krizalitler'in bu listede olmasının nedeniyse o yalın anlatımı ve işlediği konuya rağmen insanı bir şekilde ağırlığı altında ezmeyen yapısıyla takdire değerdi. Ayrıca altı çizilesi pek çok cümlesiyle de listemdeki yerini aldı.
Yazar John Wyndham'ı bir başkasına benzetmek ya da onunla karıştırmak zor.
7. Hayvanlardan Tanrılara: SapiensHenüz okumaya devam ediyorum, o yüzden belki sonradan listeden çıkar. Ancak M.Ö. devirlerdeki insan ve insanların kökeniyle ilgili beni mest ediyor. Fakat şöyle de bir şey var, beklediğimden daha hafif çıktı. Ayrıntı'nın Ağır Kitaplar'ı kıvamında bekliyordum, keşke öyle olsaydı
.
Okumaya devam ediyorum.8. Sonsuzluğun SonuÇünkü Asimov, çünkü o son nasıl da Vakıf'a bağlandı öyle
. Keyifle okuduğum, güzel mi güzel bir çeviri ve ciddi emekle ortaya konmuş, okuduğuma çok mutlu olduğum bir eserdi.
9. PusovaYerli fantazyada eleştirdiğim kısımları atlatmış bir eser. İçimi rahatlattı, yerli yazarlara dair umudumu artırdı. Özellikle devşirme bir dil yerine gerçekten "yerli" bir dil kullanması bakımından hoştu. Yazarın bol okuyup bol yazdığı belli. Dahası, yazarın yerli edebiyatı okuduğu da belli
. Kurguları da gayet güzeldi. Keyifle okudum.
10. Her Yerden Çok UzaktaYıllardır aradığım ve baskısı olmayan, gerçek hayattan kesit türündeki bir Le Guin romancığı. 94 sayfa, 94 sayfalık bir mucize.
Başkarakterimiz 17 yaşındaki Owen'ın topluma karşı hissedemediği aidiyet, ailelerin beklentileri, toplumun öncelikleri ve başarının bir nebze de yalnızlıkla geldiğini gösteren bir romancık. Owen bir deha, ama yapayalnız. Bu yalnızlıkla ne yapacağını bilemediği gibi, topluma karışma konusunda da kafası karışık. Ama ne zaman ki bir müzik dehası olan Natalie ile tanışacak, işte o zaman bu dostluktan hepimizin hayatından pek çok tanıdık şey bulacağı bir akış başlayacak.
Bir kitap okumaktan öte bir film izlemek gibiydi. Altı çizilesi cümlelerle dolu, merak ettiğime kesinlikle değen ve beni çok etkileyen bir romancık oldu.
Genel Değerlendirmem: 2016 benim için ağırlıklı olarak hayal kırıklıklarının yılı oldu. Bu listede görmek istediğim, ama beklentimin altında kalan nice eser var aslında.