Kayıt Ol

Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
     İlk defa televizyon ekranlarından izleyip aklımızın bir köşesinde yer eden filmleri bu başlık altında analım istedim.

     Yapım tarihi, türü veya ne zaman izlediğiniz önemli değil. Yerli ya da yabancı olabilirler. Bilinip bilinmemeleri fark etmez. Önceki mesajlarda bahsedilmiş olmasının da hiçbir sakıncası yok.

     Aklıma ilk gelenler:

Explorers

     Gremlins serisinin de arkasındaki isim olan Joe Dante'nin filmi. Bir grup çocuğun kendi imkanlarıyla uzay gemisi yaparak uzaylılarla iletişime geçmesi konusu tuhaf gelebilir. Bu konuyla çocukken Explorers sayesinde tanışmışsanız, büyüleyici ve yapmayı arzu ettiğiniz bir şeyedönüşür.

     Çocukken, sandalye ve koltukları ters çevirip uzay gemisici oyunumum kökeni bu filme dayanır.

The Goonies

     Evlerini boşaltma emri gelince, çareyi eski bir korsan haritasının onları götüreceği hazineye umut bağlamış bir grup çocuk. Hazineyi öğrenir öğrenmez maceracılarımızın peşine takılan haydut ailesi, gizli mağaralar ve geçitler, tuzaklar, bulmacalar, bir dev, korsan gemisi! Kahramanlarımız ve onları izleyen bizlere unutulmaz bir macera sunmak için her malzemeden dozunca var.

Spaced Invaders

     Cadılar Bayramı uzak bir Amerikan kadabasına, antenli, koca kafalı ve yeşil uzaylılar ziyaret ederler. Çocuk aklımla bunlar bile filmi pür dikkat izlemem için bana yeterli gelmişti. İstilaya gelen bir avuç Marslı ve Dünyalının, ardı arkasına gelen yanlış anlamalar ve ters giden işlerin içine sürüklendiği bir macera.

My Science Project

     Beni etkileyen anlar, filmin son 30-40 dakikasında yaşanan curcuna. O zamana kadarki kısımlar "Bir şeyler olacak?" beklentisiyle geçiyor. Sonra, Trex, mağara adamı, gladyatör, Vietkong gibi konuklar olaya dahil oluyor. Haliyle ilgimi ve filmi aklıma getirenler de bunlar oluyor.

Radioactive Dreams
    
     İki kardeş, yıllarca hapis kaldıkları sığınaktan çıkmanın yolunu bulurlar.Takım elbiselerini giydikten sonra arabalarına atlayarak bilmedikleri bir dünyaya doğru yola koyulurlar. Nükleer yıkımdan sonra mutantların, çetelerin ve daha nice tehlike ve tuhaflığın kol gezdiği, yepyeni bir dünyaya atılmışlardır.

     Kara-Film ve Kıyamet Sonrası türünün hafif müzikalimsi birleşimi.

I Come in Peace

     "Barış için geldim." dedikten sonra insanları uyuşturucu üretmek için öldüren uzaylı. Asi giyim tarzıyla havalı takılan polis dedktifi Dolph Lundgren ve takım elbisesiyle kuralcılığını gösteren ortağı, galaksinin bir ucundan gelen zehir tacirine karşı.

     Bilimkurgu soslu polisiye diye ben buna derim işte!

Godzilla vs. Destoroyah

     İzlediğim ilk Godzilla filmi -çok sonra ismini öğrendiğim- Godzilla vs. Biollante'ydi. Godzilla serisine ilgi duymamı sağlayan filmse Godzilla vs. Destoroyah oldu. Yokoluşuyla birlikte tüm insanlığı da tehdit edecek Godzilla. Seneler önce Godzilla'yı öldürmek için kullanılan ölümcül  silahtan doğan Destoroyah. Destoroyah sebebiyle Godzilla'ya ihtiyaç duyan ama Godzilla'yı etkisiz hale getirmeye de çalışan insanlar. Godzilla'nın ne iyi ne de kötü olan nötr doğasına bağlı olarak insanların ona yaklaşımı ve  serinin hiç izlemediğim ilk filmiyle kurduğu güçlü bağlar, beni de filmin atmosferine çekiyordu.

      Bina büyüklüğünde canavarları konu edinen filmlerin de duygulandırabileceğini öğretmiş filmdir. Üstelik serinin önceki filmlerine vakıf olmadığım halde bunu başarmıştır.

Turist Ömer Uzay Yolunda

     Fazla bir şey demeye gerek yok. Spock Abi rolünde Erol Amaç. Spock'la dalgasını geçebilen Kirk'ün yerine Mister Turist olarak Sadri Alışık.

     "Ah be Doktor! Vicdan azabım gibi hep peşimdesin." vb. nice repliğiyle aklımda ve gönlümde yeri var.

Zulu

     Çile var. Mücadele var. Emirler ve görev için kendini adama var. Fedakarlık var. Düşmanın takdiri almak var. Kahramanlık var. Ama ne için?

     Yapımcılarının amacı da bu mu olmuştur bilinmez; tarihi savunma savaşını destansı biçimde konu edinirken bana "Bu savaş niye?" sorusunu sordurmuştur.

The War of the Worlds (1953 tarihli)

    H.G.Wells'in klasikleşmiş kitabının 1953 tarihli serbest uyarlaması. Serbest uyarlama dememim sebebi herşeyin kitaptaki gibi olmamasından kaynaklanıyor. Kitabın mesajı da filmin çekildiği dönemin politik atmosferinden nasibini almış. Kitabı sonra okuduğum için bunların farkına da çok sonra vardım. Ama bunlardan şimdi bile pek şikayetçi değilim. Yürüyen değil uçan makineler ve Marslı tasarımları hoşuma gitmiştir. Ne yapılırsa yapılsın durdurulamayan uzaylılar, istilanın alanı genişledikçe umudun azalması, ev sahnesi ve sona yaklaşan bölümler; film beni her yönden etkilemeyi başarmıştı.

Baby: Secret Of The Lost Legend

     Jurassic Park fırtınasının estiği ve dinozor ilgimin canlı olduğu yıllar. Ailesi açgözlü kötülerce dağıtılmış bebek dinozor elbette ilgimi çekecek. Anne dinozorun akibeti ne olacak? Sadece iki kişi, bir yığın insana karşı koyabilecek mi? O zamanki heyecanımla kendimi kaptırıp izlemiştim.

Nemesis (1992 tarihli)

     Kötü film. Sırf heba edilen potansiyeli için kızıp bağrıma basmışımdır.

     Robotlar ve robotlaşma mevzusu merakımı uyandırdırmıştı. Bolca çatışma ve kovalamaca içeriyordu. Geçirdiği badireler sonucu zaman içerisinde avladıklarına dönüşen kahraman ilgi çekiciydi. Bazı sahneleri estetik gelmişti. Filmin sadece bir anında ahlaki davranmanın belirsizliğinden bahsedilmesi dikkatimi çekmişti. Kendini rahatsız eden cyborge, alışveriş çantasından çıkardığı tabancayla haddini bildiren nine kalbimi çalmıştı. Yine de, orta karar bir film olmayı bile zar zor başarıyordu.

     Anlık ve küçük başarılarıyla yetinememişimdir. Başaramadıkları yüzünden film beni kızdırmıştır. Yaşattığı çarpık hisler sebebiyle listemdeki yerini almıştır.

Adventures in Babysitting (1987 tarihli)

     Her yayınlandığında izlemekten kendimi alıkoyamadım. Kısıtlı zaman içinde yaşanan büyük macera. Geceleyin evden çıkıp havaalanına gitmeye kalkmak başınıza ne kadar iş açabilir? Sandığınızdan çok daha büyük işler açabilir. Gangsterler! Metroları mesken tutmuş çeteler! Şarkı söylemeden sahneden indirmeyen orkestralar! Oto tamircisi Thor! Komedi ve macera!

Howard the Duck

     İzleyenin aklına kazınmış açılış bölümüyle anılır. Geveze dev ördeğin gagasından "Tanrı uçmamızı isteseydi kanatlar verirdi." lafı daha bir anlam kazanmıştır. Çocuksuluktan uzak, gayet yetişkin içeriklidir. Belki sırf bu yüzden dikkatimi çekmiştir. Son bölümü beni fazlasıyla ürkütmüştür. Seneler sonra Howard'ın çizgiroman karakteri olduğunu öğrenince küçük bir şaşkınlık yaşamıştım. Gişede yapımcısının yüzünü güldürmemiş. Talihsizlik.

Labyrinth

     Muppet Show'un ardındaki isimlerden yaratıcılık dolu, hafif müzikal, eğlence dolu macera. Köpeği binek hayvanı yapan şovalye kukla aklımdan çıkmaz.

Mad Mission 2

     Bruce Lee filmleri dövüş; Jackie Chan filmleri artık geçtiği çağa göre biraz kovalamaca polisiye çeşnili dövüş içerirdi. Biri usta hırsız diğeri sakar polis olan iki kafadarın yer aldığı Çılgın Görev serisinde dövüş haricinde, kovalamacalar, tadında polisiye ve uçuk icatlarla da zenginleştirilmişti. Hong Kong usulü aksiyon içerisinde herbir şey vardı. İkinci filmin güzelliğiyse bu zenginliği uçuk icatlar ve kovalamaca kısmını bir adım daha ileri taşımasından geliyordu. İkilimizin işini bitirmeye çalışan Clint Estwood çakması kötü adamın peşlerine taktığı katil robotlar bir yana, zeki hırsızımızın tasarladığı icatlar bir yana, hepsi harikaydı.

Çevrimdışı Guy Fawkes

  • **
  • 266
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2017, 18:51:13 »
Forrest Gump'ı ilk televizyonda izlemiştim. Sansürlüydü ne yazık ki. Sonra aslını seyrettim ama Tv'de gece yarısına kadar ayakta kalıp izlemek daha farklıydı.

Çevrimdışı lotrozan

  • *
  • 21
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #2 : 27 Şubat 2017, 19:05:40 »
Tim Burton yapımı Mars Attacks nam-ı diğer Çılgın Marslılar. Allahım o ne absürd filmdi ya. Milleti yeşil iskeletlere falan çeviriyorlardı. Beyinlerinin patlama sahnesi o yaşlarda aklıma kazınmıştı. Yakın zamanda tekrar izledim de film bildiğin klişelerle alay etmiş.

Bir de şu var. İlkokula gidiyorum. Ya üçüncü ya dördüncü sınıftayım. Bir pazar günü olduğunu biliyorum çünkü o gün banyo yapmış sobanın yanında ısınıyordum. Kanal D açıktı televizyonda. Çimler üstünde bir genç sırtını ağaca yaslayıp kitap okuyor. Ekrana bir yazı geldi: Yüzük Kardeşliği diye. O zaman tanıştım efsane seriyle. Filmi bitiremedim ama karakterler çok hoşuma gitmişti. o gün bugündür o sahne her aklıma geldiğinde çocukluğuma giderim.
Don't pretend to have cancer in an attempt to get an early look at my next book.

Patrick Rothfuss
https://twitter.com/PatrickRothfuss/status/693581817694126080


Çevrimdışı Evis

  • **
  • 307
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #3 : 27 Şubat 2017, 21:54:39 »
Makas Eller

Çocukluğumdan hatırladığım filmler, izlerken korktuklarım oluyor. Makas Eller'de bunlardan biri. Tam hatırlamıyorum konuyu, Dr. Frankenstein benzeri bir durumla ama elleri eksik ve makas olarak yapılan birinin sahibi öldükten sonraki hayatını anlatıyordu. Tim Burton yapımı.

İsmini Hatırlamıyorum

Yine korktuğum bir film vardı. Çatal, kaşık gibi şeylerin üstüne yapıştığı kel bir çocuğun yaşadığı zorlukları anlatıyordu.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #4 : 27 Şubat 2017, 22:47:52 »
Beterböcek, Beterböcek, Beter...!
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı yaprak.onur

  • **
  • 150
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
    • Blog
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #5 : 28 Şubat 2017, 08:25:19 »
Geleceğe Dönüş serisi

Kaç kere izlediğimin hadi ve hesabı yok, yine karşıma çıktıkça izliyorum. :)
"Bir harekete dönüşmediği, fiziksel olarak bir varlık elde etmediği sürece düşünceler gelip geçicidir ve ortaya çıktıkları anda eriyip yok olurlar. Seni bir seçim yapmak zorunda bırakmadıkları, ne kadar önemsiz olursa olsun bir eylem ya da harekete neden olmadıkları sürece anlamsızlardır. Harekete geçiren düşünceler tehlikeli olabilir. Geçirmeyenlerin hiçbir anlamı yoktur."
- Adalet, Ann Leckie

Çevrimdışı

  • **
  • 116
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #6 : 28 Şubat 2017, 09:12:22 »
Yeraltı Canavarları serisi tabi ki.

Çevrimdışı kara

  • **
  • 71
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #7 : 28 Şubat 2017, 12:14:56 »
 The Land That Time Forgot   http://www.imdb.com/title/tt0073260/  Trt 1'in  tek kanallı zamanında çocuk kafasıyla izlenmiş ve bayağı etkilenilmiştir,Edgar Rice Burroughs usta ayrıca Tarzan'ın ve John Carter'ında yaratıcısıdır.
"Her bilge adamın korktuğu üç şey vardır: Fırtınalı bir deniz, aysız bir gece ve yumuşak başlı birinin öfkesi."

-Patrick Rothfuss

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2017, 17:42:08 »
İsmini Hatırlamıyorum

Yine korktuğum bir film vardı. Çatal, kaşık gibi şeylerin üstüne yapıştığı kel bir çocuğun yaşadığı zorlukları anlatıyordu.


Powder olabilir mi? Bu tariflere uygun olarak aklıma gelen tek film o. Geyik sahnesi ürkütücüydü. Sonu hayırlı bir işe yarıyordu neyseki.

Çevrimdışı Evis

  • **
  • 307
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2017, 20:32:13 »
İsmini Hatırlamıyorum

Yine korktuğum bir film vardı. Çatal, kaşık gibi şeylerin üstüne yapıştığı kel bir çocuğun yaşadığı zorlukları anlatıyordu.


Powder olabilir mi? Bu tariflere uygun olarak aklıma gelen tek film o. Geyik sahnesi ürkütücüydü. Sonu hayırlı bir işe yarıyordu neyseki.

Doğru, bu filmdi. Aslında sahneler tam aklımda değil. Çocuktan korkmuştum, ikilemde kaldığımı hatırlıyorum. Etkileyici filmdi ama çocukken izlenecek bir film değil diye düşünüyorum. Keza Tim Burton filmleri de belli yaştan sonra izlense olur.

Bir tane daha ismini hatırlamadığım film var.

Tek gözlü devin mağarasından kaçmaya çalışan bir grup insanı anlatıyordu. Domuza dönüşmüş biri vardı. Garip, garip filmler.

Çocukken düzgün izlediğim tek film Harry Potter herhalde.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Zamanında Televizyonda İzleyip Aklınızda Yer Etmiş Filmler
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2017, 23:29:13 »

Bir tane daha ismini hatırlamadığım film var.

Tek gözlü devin mağarasından kaçmaya çalışan bir grup insanı anlatıyordu. Domuza dönüşmüş biri vardı. Garip, garip filmler.

Tek gözlü dev ve domuza dönüşen insanlar? Büyük ihtimalle Odysseia'den uyarlanmış serüven filmlerinden biridir.

Tuhaflık konusunda çocukluk şoklarımdan biri, yetişkin öğeler içeren uzun metraj animasyon filmi Wizards'tır.

Wizards

     Fantastik bir dünya. Bedeni kanatları onu uçurmaya yetmeyeceği kadar iri peri kızı ilk dilkatimi çeken şeydi. O zamana kadar çizgifilmlerde tanık olmadığım ölüm ve şiddete yer vermesiyle şok etmiştir. Makineli silah ve tank gibi modern silahlar kullanan şeytani güçlere, ortaçağ silahlarıyla karşı koyan fantastik ırkları görmek o zamanda da şimdi de ilginçti.