Yeri burası mıdır bilmem..Ama koydum.(cümleme bak ya =P)

Hikaye: Yaşanmış veya tasarlanmış bir olayı, bir durumu; yer, kişi ve zaman belirterek anlatan kısa yazılara öykü(hikaye) denir. Genellikle romandan kısa olurlar, dar bir zamanı kapsarlar, kişileri romana göre daha azdır, anlatılanları tek ve sınırlıdır ve olayla ilgili yer ve zaman belirtirler. Serim düğüm ve çözüm denilen üç bölümden oluşurlar.Olayı sürükleyen bir kişi(öykünün kahramanı) vardır. Hikaye kısalığı ve kurgusuyla masala, kişilerin nitelendirilmesi, eylemin işlenişi ve canlandırılmasıyla da romana yaklaşır. Hikayenin kısalığı yapısal olarak, kişinin niteliğiyle geliştiği eylem arasındaki sıkı bağdan kaynaklanır. Hikayenin çerçevesi, çoğu kez anlatıcının durumunu belirterek çizilir.
Roman:İnsanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan, duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca veya gerçek olaylara dayanan uzun edebî türe ve bu türde yazılmış eserlere roman denir. Belli bir tarihsel ya da coğrafi çevre içindeki belli bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, bu insan ya da insanların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen ve belli bir uzunluğu aşan anlatılar için kullanılan edebi terimdir.
Öhöm..Şimdi soruyorum =P Bizim okuduğumuz bööler Fantastik Hikaye mi?Fantastik Roman mı?
Şimdi verdiğim açıklama göre davranacak olursam;
Şimdi hikayedeki
''tasarlanmış konu'' yazısı dikkatimi çekti.Bizim okuduğumuz fantastikler bir tür tasarlama değil mi?Tasarlama..Burası tamam.
Ordaki
kısa yazı işi zor gala getiriyor.Bize göre (daha doğrusu bana göre) kısa yazı en fazla 150 sayfadır.Ama bazı fantastikler 1000 sayfa olabiliyor.İşte burda problem var.
Romandan kısa olurlar.O zaman roman mı kabul edeceğiz?Şimdi romanı inceleyelim.
Şimdi
kurmaca ve tasarlanmış burada romana uyuyor.Sanırım herkes de benle hem fikirdir burda.
Mantıksal,mantıksal,mantıksal....Bu şeyi sevmedim.Tüm olayı yerle bir ediyor.Eğer mantıklıysa bizim okuduğumuz romanlarda gerçek dışı (yani mantık dışı,sihir,süpürge vs vs vs) olaydır.
Bir şey daha dikkatimi çekti;
belli bir uzunluk işte burasıda uyuyor gibi.
Unutmadan
sanatsal..Burayı pek anlamamakle beraber yorum yapasım geldi.Sanat için sanat anlayışı var gibi geldi.Yani romanlar sanatsallaşmıştır.Peki bizim fantastiktikler sanatsallaşmış mıdır?(yeni bir tartışma konusu olabilir =P).Yalnız benim kafam burada çok karışıyor..Bu noktada kafası karışanlar pas geçebilir

Tekrardan hikayeye dönecek olursak
Olayı sürükleyen bir kişi..Burası da işin karmakarışık olmasını sağlıyor.Ama sorun şu bu özellik ben yazmasam da çoğu romanda da böyledir.
Şimdi her ikisinde de çelişkiler var gördüğümüz üzere.Sorum şu şimdi biz fantastik hikayemi diyeceğiz fantastik roman mı diyeceğiz?Çelişkilere düşmeden,kanıtlarla burada tartışalım

Not:Biri kısa biri uzun bu yüzden roman deriz olayı yapmazsak sevinirim
