FMA hangi listede birinci? Yani gerçekten soruyorum, yanlış anlamanı istemem. İnsanlar onu yükseklere çıkarsalar da nadiren birinci yaparlar.Listeler istisnasız, her zaman subjektiftir. Bazen bir sosyal grubun bazen de tekil kişinin ilgi yönelimini betimler listeler. FMA'yı pek çok listede yukarılarda görmemizin sebebi Japonya dışına çıkabilmiş animelerden birisi olmasıdır. Fakat bu durum Japon tüketici için böyle değil. Bazı animeler, pek çok ülke de hakları farklı dillerde satın alınmış, birer ticari marka haline gelmişlerdir. Ne var ki örneğin Naruto veya Elfen Lied gibi Türkiye de aşırı yaygınlaşmış animelerin türk izleyicileri bu durumu yadırgamamalılar çünkü JP->USA->TR gibi bir "anime-modası" rüzgarı tüm kudreti ile esmekte.Bunu nereden çıkartıyorum? En basit örnek Cowboy Bebop. Asla kötü bir anime olduğunu söylemem ancak çoğu Japon izleyici her nedense Bebop'un vasatın altında bir anime olduğunu düşünür. Bebop Kuzey Amerika da tutmasaydı, Japonya dışı ülkelere de bu denli yayılamazdı. Bir anlamda Bebop başarılı oldu çünkü hedef kitlesi zaten onlardı.FMA'nın ikinci Brotherhood "tamamlanmış" halinden haberdar dahi olmayan izleyiciler var. Neden böyle peki? Bence olay "elden ele anime dolaştırma" alışkanlığından kaynaklanıyor. Eskiden bu olayı çocuklar ateri oyunları için falan yaparlardı. Artık aynı seri bir kişi indirdikten sonra 20 kişiye ulaşıyor. Biri bunlardan gidip ingilizce alt yazılarını türkçeye çeviriyor sonra gidip bir siteye yüklüyor. Onu da bir 1000 kişi indirip 10000 kişiye öneriyor. Ancak orada bir yerlerde indirilecek başka ingilizce alt yazılı yeni, değişik, güzel animeler olduğunu bilmeden yapıyorlar bunu.Neyse. Öyle işte.
Kaze,Anidb de 2. olan Brotherhood, yani beni onaylamış oluyorsun (1. bir süredir The Disappearance of Haruhi Suzumiya) benim derdim Brotherhood'u hiç izlemeden ilk seriyi olağan üstü yüceltenler ile sadece.AniDB ve Anime News Network bu konuda saygı duyduğum iki site. (ki Networkde de Brotherhood 2. , ilk seri değil)edit: "En çok izlenen" kategorisini umursamadığımı önceden belirteyim. "Rated" çok daha mühim.
Zamanında o 51 bölümü izleme tahammülünü gösterdikten sonra bir 64 bölüm daha izlemek bana biraz zor geldi.