Turin haricinde tüm insanlar İkinci Şarkı'nın gücünün dışında kalacaklar yani bu doğruysa? Bu kısa ve açıklayıcı yazı kendisini ve Ragnarok'u düşündürmek bir yana bana kara kılıcın aslında ne olduğunu düşündürttü. Melkor'u öldürebilecek kadar kudretli. Belki çeliğe, cansız cisimlere ve silahlara gereğinden fazla anlam yüklüyoruz ama yazar elinden çıkmış bir 'kurgu' olduğu için sembolik olduğunu düşünmeden edemiyorum. Lance of Longinus (Longinus'un Mızrağı) geldi aklıma ister istemez. Ardından Michael Moorcock tarafından yaratılmış fantazi kitaplarında Melniboné’lu Elric adlı albino kral tarafından tutulan siyah ve üzerinde alışılmadık rünleri olan, efendisi ile konuşan bir kılıç yani Stormbringer. Ancak Stormbringer 1960 ortalarında Londra'lı yazar tarafından ele alındığında Orta Dünya çoktan 1955'te ele alınmıştı. Ancak karanlık, efendisi ile konnuşan, uğursuz ve kudretli kılıç konsepti gittikçe daha fazla eserde ele alındı. Stormbringer sadece bir başlangıçtı ve Turin'in kara kılıncından (malum, elfler ve Silmariller yeterince ilgi çekiciydi ve spotları onun üzerinden almaya yettiler) daha verimli bir ürün oldu. Melkor'un sonunu getirmesi, ingilizce olarak yayınlanmış olmasına rağmen belki kurgunun en şiirsel anlatım ile (malum, adam öldü) yeterince bütünlenememesi yüzünden diğer her şeyi gölgede bırakamamış olmasını ve benim 'bunu' şimdi buradan öğrenmiş olmam aslında genel fantastik edebiyat tarihi için üzücü bir durum. Belki nasıl Lotr seksenlerde doruğa ulaştıysa The History of Middle-Earth'te gelecek on yılın sonunda hak ettiği gibi değerlenir.